Failed to boot up!

poruka: 10
|
čitano: 5.615
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Failed to boot up!

Pozdrav

Ovako imam 1 HDD(IDE-sučelje) sa windows xp professional sustavom koji se čini oštećenim, prilikom boot-upa dobijem slijedeću poruku FAILED TO LOAD BOOT.INI FILE.

2 HDD je sata sa Windows 7 Ultimate, sve radi ok, ono što bih ja želio jest upogonit stari HDD kako bi skinuo podatke.

Imam xp professional cd, ali nema opcija REPAIR, samo za instalaciju.

Kada spojim oba dva HDD-a iako postavim SATA za primarno ono učitava IDE, ne znam kako jumpere namjestit.

Ima li tko kakvu soluciju da spasim HDD?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2011 20:28 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Failed to boot up!

Nije problem u jumperima. Ako je Sedmica na sata disku ,postavi ga u BIOS-u na prvo mjesto za boot i bootaj sistem s njega.

Ako na njemu nema MBR-a tj. boot sektor je na starom IDE disku ,moraš napraviti Startup Repair - pokreni sistem s instalacijskog dvd-a Sedmice ,idi na Repair.

Detaljne upute su ovdje!

Kad to napraviš ,iz Sedmice spasi kaj se da sa IDE diska!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2011 1:06 (kizo2703).
15 godina
neaktivan
Failed to boot up!

Pokušao sam sa xp cd-om instalirat nanovo windowse, jer je bila opcija za instalaciju, a da ne dira datoteke na njemu tj. na HDD-u, nažalost on je obrisao documents and settings, a ostavio sve ostalo netaknuto programe i igre.

Ja i dalje vidim sistemski folder starih windowsa i novi koji je instaliran. razlikuju ih samo imena stari je po imenom windows0, a novi windows.

Sada ne vjerujem da mogu spasit podatke.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2011 20:39 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A zbog čega si uopće išel na reinstalaciju a da prije toga nisi backupiral podatke iz XP-a?

Ne znam može li ti pomoći u ovom slučaju ,ali probaj s Recuvom izvući izbrisane (ili prebrisane) podatke!

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2011 21:42 (kizo2703).
16 godina
Wuk19 kaže...

Pokušao sam sa xp cd-om instalirat nanovo windowse, jer je bila opcija za instalaciju, a da ne dira datoteke na njemu tj. na HDD-u, nažalost on je obrisao documents and settings, a ostavio sve ostalo netaknuto programe i igre.

Ja i dalje vidim sistemski folder starih windowsa i novi koji je instaliran. razlikuju ih samo imena stari je po imenom windows0, a novi windows.

Sada ne vjerujem da mogu spasit podatke.

-nije on sam ništa napravio.

-vjera nije faktor s HDDom, malo sreće i sve se može. Preduvijet je slušati savjete i tek kad shvatiš kako, krenuti dalje (ili će opet biti 'on' kriv za nešto..)

Neispravan disk može u svakom trenu crknuti do kraja, zato se s njim ne eksperimentira, ide se na sigurno (ako su ti podatci važni).

-za početak s installa pokreni u CMDu chkdsk /r.

-btw, Install koji ne nudi repair je slipstreaman. Čisti CD normalno nudi repair-reinstall.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Nije problem u jumperima. Ako je Sedmica na sata disku ,postavi ga u BIOS-u na prvo mjesto za boot i bootaj sistem s njega.

Ako na njemu nema MBR-a tj. boot sektor je na starom IDE disku ,moraš napraviti Startup Repair - pokreni sistem s instalacijskog dvd-a Sedmice ,idi na Repair.

Detaljne upute su ovdje!

Kad to napraviš ,iz Sedmice spasi kaj se da sa IDE diska!

To sam ja na početku htio odmah napraviti, samo što mi u opcijam nije prikazivalo SATA disk da postavim kao primarni, no zapravo je problem bio u meni, jer je bios drugačiji od moga staroga,u novom postoji  opcija da se prvo izabere disk pa tek onda na boot opciju.

Upravo sada sam to prokužio, nažalost. POUKA BI BILA: "DOBRO UPOZNAJ NOVI BIOS", da sam to napravio, 90% sam siguran da bih kopirao podatke kao što sam to napravio sada, jedino sam kopirao filmove i igru na novi HDD.

Probao sam sa Recuve-om, našo je nešta i to nešto se ne može recover, samo neke tekstualne datoteke, ali ništa iz mojih dokumenata.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2011 23:44 (Wuk19).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-za početak s installa pokreni u CMDu chkdsk /r.

Može objašnjenje, kada pokrenem windowse iz start meni-a ili kako, jer kada napravaim iz start meni-a kaže da naredba nije prepoznata.

16 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...

Može objašnjenje, kada pokrenem windowse iz start meni-a ili kako, jer kada napravaim iz start meni-a kaže da naredba nije prepoznata.

To se radi s instalacijskog cd-a ,iz recovery konzole! (R u setup-u)!

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 0:10 (kizo2703).
16 godina
Wuk19 kaže...

- logičnije je to napraviti s boot CDa (ili recovery console, koju nemaš instaliranu na disku), ali mora raditi i iz windowsa. Greška je i moja (jer zaboravim da nezanju svi osnovne naredbe, kao ispušteno slovo diska koje se podrazumijeva.).

Mora biti točno natipkano, u primjeru nije stavljeno 'slovo' npr. C: iza čega ige jedan razmak i switch /r. primjer bez navodnika, ako je win na 'C:' disku: ''chkdsk C: /r''

svaka naredba ima quick help, chkdsk /? ili u slučaju pogrešnih parametara ispiše osnovnu sintaksu (netreba pamtiti..).

Ako stvarno ne prepoznaje naredbu, onda je sistem zbrljavljen (pa mora s CDa). Pošto je popravke preporučljivo raditi izvan OSa koji je problematičan, ponekad je to jedini način.

CD koji ne nudi 'R' -recovery consolu, je obično slipstreamana verzija (za SATA). Svakako nabavi čisti CD (nije važna verzija SP1-2-3 - ili vidi na dnu), ali je tad problem upravo SATA driver pa moraš imati floppy s driverom za svoj kontroler... Da to preskočiš, u BIOSu promijeni SATA postavku u compatible (IDE). Nakon chkdsk-a (utipkaš 'EXIT') i restarta ponovo u BIOSu vratiš postavku i pustiš bootanje windowsa. (ako je chkdsk popravio grešku). Tako 'popravljen' disk je potrebno što prije iskopirati jer može (vjerojatno i hoće) ponovo zbrljaviti... Zato se to sve radi kad si spreman, kad imaš drugi disk za kopiranje itd. jer nema garancije koliko puta će proći 'na guranje'... (kao što još može i godinama raditi bez greške, stvar sreće).

(Pošto je sreća relativno ogranićen resurs, ovo je umjesto windows-CDa, poželjno je to imati i kad sve radi OK...)

... ili pribavi već pripremljene LiveCD verzije kao Hirens, miniPE-XP, ... koje su namjenjene upravo takvim stvaima iimaju nekoliko raznih alata za diagnosticiranje, popravak ili spašavanje.

edit:

Wuk19 kaže...

To sam ja na početku htio odmah napraviti, samo što mi u opcijam nije prikazivalo SATA disk da postavim kao primarni, no zapravo je problem bio u meni, jer je bios drugačiji od moga staroga,u novom postoji  opcija da se prvo izabere disk pa tek onda na boot opciju.

-neka promjena ploče? Tad su svi problemi vrlo logični, vjerojatno zbog promjene SATA kontrolera.

Nešto drugo je ako misliš na same opcije quick-boot menija ili flashanja.. (nevažno), ali da, dobro je znati elementarni engleski, ...  - jer je potreban za sve ostale alate kad se ovako nešto desi. To je zapravo dobar razlog da koristiš ENG verziju windowsa umjesto HRV jer ti je tad lakše korištenje ostalih stvari.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 9:53 (ihush).
15 godina
neaktivan
Failed to boot up!

Pozz,

Možda su se u tvom slučaju mogle isprobati naredbe fixboot, fixmbr i nakon toga staviš chkdsk /p/r ili f umjesto p, nisam siguran sad.

Ako to uspije, uspjet ćeš bootati xp.

Koristan trik kad se ošteti xp, iako ne pomaže u 100 % slučajeva.

Dobro sad je već kasno...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice