Mah UEFI mi je iskreno Sranje, dobar stari AWARD mi je zakon, a sad Microsoft nek prica price oni ce ovo oni ce ono, uvijek ce se naci neka grupa ili neki anonimni moder koi ce nam sredit, inace fck that Operating System.
- uz braniacov post (čak se i slažem, osim s 'tonom'..), samo pokušaj objašnjenja.
MS ima pravo zaštititi svoj interes, dali su to pirati-OEM loaderi, who care.
Naravno da ima. I s tim djelom nemam problema. Ako mi Win8 ne zeli bootati kada onemogucim secure boot - sve pet.
1)Koga briga... I tko bi uopce htio zamjeniti org. Win s Linuxom??? Tko bi htio kupiti/platiti brand kompjuter s Win OEM i onda instalirati Linux na njega???
...2)Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? 3)Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad? 4)Kad je tako lako napraviti OS koji je dobar ili bolji od Win, recite mi gdje je???
1) Mene briga. Zasto ne bih mogao kupiti laptop sa orginalnim Windowsima, za igrati na primjer, a u dual bootu Linux za svakodnevni rad? Sto, trebao bih jos jedno racunalo kupiti, jedno posebno za Windowse, drugo posebno za Linux? Izgleda mi da si malo maka, nhf...
2) Jadni, bas mi ih je zao, to im takve gubitke donosi da su na rubu propasti. U stecaju!!! Bolje ti je pitanje jel uopce i osjete tu "izgubljenu" lovu. Boli me racku koliko gube.
3) Zato sto su zastita source-a i ine gluposti proizvod bolesnih menaderskih umova, nemaju veze s vezom.
4) Evo, imas Linux, OS X, FreeBSD... da nabrajam dalje?
Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad?
Zapravo, piratizacija windowsa je jos vise ucvrstila dominaciju Wintel platforme. Nema nista lose ako zele stiti svoje intelektualno vlasnistvo, ali piratluk im nije nastetio.
Sto si se tako zapalio za windows? Ovaj komentar o tome kako ne postoji OS bolji od windowsa je potpuno nepotreban i nema veze s temom. Samo sluzi pokretanju nekakvog flamewara i skretanja teme.
MS fanovi, šta vi mislite da se naprimjer na Linuxu nemože igrat ? može se, da je veći interes bolje bi sve bilo optimizirano i slično, tako da samo Windows se mora koristit i slično to su nebuloze
@domagoj
1. Linux(bilo koji) za svakodnevni rad pored win?!. Ok, 100 ljudi 100 cudi...
A opet nisi procitao post ili imas onu izrazenu karakteristiku forumskog trolla, selektivno citanje...
Nemoj kupiti OEM ako hoces instalirati svoj OS, sto ukljucuje win7 ili linux a i win 8 koji si kupio u slobodnoj prodaji...
2. Ni jedan linux OS nije ni primirisao Win-sima.
3. To sto tebe nije briga neznaci da oni negube novce i da njih nije briga i jos pokazuje koliko si mentalno "razvijen"...
@zahrdjani nesto nesto
1. dominaciju wintela nije ucvrstila piratizacija vec kvaliteta proizvoda iz MS-a... (off topic pa necu o tome)
2. nisam rekao da je win bolji od necega vec sam sugerirao da nitko nece kupiti windowse legalno pa ih obrisati i instalirati linux ili nesto trece.
@ihush
da ton mi je malo bezveze ali sam jednostavno iznerviran trollovima koji nemaju mozga i samo vide "MS pravi neko sranje, idemo pisati protiv njih iako nemamo pojma o cemu se radi".
Isto to vrijedi za anti-Apple, anti-Linux i anti-"bilo sta" trollove...
Tko želi instalirati Linux pored org. Windowsa?JA!!!I to svaki dan ću izabrati Linux pored windowsa.Imam org. windowse 7 i pored njih sam instalirao još dvije Linux distribucije,i moram reći da ću prije izbrisati Windowse.
Nije bitno šta je tvoje mišljenje,bitno je da je Microsoft ZAKONOM obavezan dati korisniku priliku da odabere svoj OS,OEM ili ne OEM,ako treba sam ću ih prijavit.
Tražiš da ti netko pokaže bolji operativni sustav od Windowsa?Odi u dućan gorenja i potraži najmoderniji toster,taj toster će imati Linux na sebi i on je bolji sustav.Ima 700 Linux distribucija i svaka je bolja od Windowsa 7,8,9,10,11,...pa i da imala Kernel 0.01 sve dok Windowsi ne pređu na GPL:
daj smiri hormone...
daj smiri hormone...
Ma živcira me ovaj brainiac,čini mi se kao da nije isprobao Linux.Postoji razlog zašto ga 90% ljudi koji ga malo duže koriste(kakvih 6 mjeseci i duže) ga tako ''vole'' a dva takva razloga su GNU licence i kvaliteta.
OK ja priznajem Windows možda nije baš tako loš,ali nije ni Linux tako loš kakvim ga on čini.Linux mi je dobar jer većina modernih distribucija radi out of the box ali opet imaš toliko kvačica za kvačit/otkvačit,toliko slidera za pomaknut,toliko padajućih listi i polja za upisivanje a ja sam o tome kao ovisan.
Dok ajde Linux nema Microsoftov office pa me malo trta zbog studija i o tome u kojem bum formatu šta već morao imati,a niti nema previše igara.
Mislim,fakat ako to šta se u ovoj temi govori Microsoftu bude prošlo fakat bih htio to nekoj nadležnoj službi prijavit(pod uvjetom da ja ne plaćam neke troškove),jer ne želim da se zaj*bem za kakvih 5 godina kada ću kupovati novi laptop/računalo.
O cemu vi pricate??? Jel se netko uopce potrudio i procitao hrx-ov post i clanke na linkovima???
Oba linka imaju vise manje iste informacije, razlika je dok jedan se bavi teorijom zavjere MS vs Linux drugi objektivno naglasava da normalni korisnici nemaju razloga za brigu kao ni proizvodjaci HW.
Mozda vecina nezna ali 99.99% crack verzija windowsa koristi loadere koji mjenjaju potpis OS-a u neki od OEM-a i vrlo efektivno zaobilaze sve MS zastite. Ovim ce se tome stati na kraj.
Zasto? Jer ce onemoguciti izradu OEM bootloader emulatora.
Ali onda kupci koji imaju OEM Dell komp s orginalnim Win nece moci instalirati Linux???
Koga briga... I tko bi uopce htio zamjeniti org. Win s Linuxom??? Tko bi htio kupiti/platiti brand kompjuter s Win OEM i onda instalirati Linux na njega???
Ako sastavite sebi komp i kupite win8 u kutiji raditi ce vam. I tocka...
Sta se pjenite odmah...
Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad? Kad je tako lako napraviti OS koji je dobar ili bolji od Win, recite mi gdje je???
Potpis:
MS fanboy, primam placu od MS da is hvalim po forimuma itd...
isuse bože pa napokon da je netko pročitao o čemu je riječ
pojednostavljeno: znači OEM hw (znači DELL/HP/Lenovo PC) koji dolazi sa predinstaliranim windowsima će imat takvu zaštitu
potpis:
još jedan fanboj koji prima plaću od ms-a
svaki put ista prica. vade se dokazi o uskracenosti na koristenje neceg sto je netko kupio.
dabogda uveli OEM senzor palca.
uvijek histeriziranje djabalesku loader ekipe. mocete gonit sedmicu kao i xp zadnjih 10g ..negdje do 2020...do tada svaki dan ako izdvojite 5 lipa, kupite windows 19.
O cemu vi pricate??? Jel se netko uopce potrudio i procitao hrx-ov post i clanke na linkovima???
Oba linka imaju vise manje iste informacije, razlika je dok jedan se bavi teorijom zavjere MS vs Linux drugi objektivno naglasava da normalni korisnici nemaju razloga za brigu kao ni proizvodjaci HW.
Mozda vecina nezna ali 99.99% crack verzija windowsa koristi loadere koji mjenjaju potpis OS-a u neki od OEM-a i vrlo efektivno zaobilaze sve MS zastite. Ovim ce se tome stati na kraj.
Zasto? Jer ce onemoguciti izradu OEM bootloader emulatora.
Ali onda kupci koji imaju OEM Dell komp s orginalnim Win nece moci instalirati Linux???
Koga briga... I tko bi uopce htio zamjeniti org. Win s Linuxom??? Tko bi htio kupiti/platiti brand kompjuter s Win OEM i onda instalirati Linux na njega???
Ako sastavite sebi komp i kupite win8 u kutiji raditi ce vam. I tocka...
Sta se pjenite odmah...
Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad? Kad je tako lako napraviti OS koji je dobar ili bolji od Win, recite mi gdje je???
Potpis:
MS fanboy, primam placu od MS da is hvalim po forimuma itd...
isuse bože pa napokon da je netko pročitao o čemu je riječ
pojednostavljeno: znači OEM hw (znači DELL/HP/Lenovo PC) koji dolazi sa predinstaliranim windowsima će imat takvu zaštitu
potpis:
još jedan fanboj koji prima plaću od ms-a
Ma nije u tome problem,problem je šta ja nebum mogao shrinkati particije windowsa i stavit Linux u dualboot.Na kraju krajeva boli me briga dal su mi windowsi orginal ili ne.
Ma nije u tome problem,problem je šta ja nebum mogao shrinkati particije windowsa i stavit Linux u dualboot.Na kraju krajeva boli me briga dal su mi windowsi orginal ili ne.
kao prvo sumnjam da ćeš ti ili bilo koji takav tip korisnika privatno kupit OEM HW i za njega platit više (nebitno koliko i zašto al je više) i onda stavljat gore linux, s druge strane ako si u kategoriji štefice TM tada ćeš raditi na onome što ti se da na poslu.........a ionak ti osmica sad donosi hyper-v podršku pa vrti gore suse, rhel ili centos
kao prvo sumnjam da ćeš ti ili bilo koji takav tip korisnika privatno kupit OEM HW i za njega platit više (nebitno koliko i zašto al je više) i onda stavljat gore linux, s druge strane ako si u kategoriji štefice TM tada ćeš raditi na onome što ti se da na poslu.........a ionak ti osmica sad donosi hyper-v podršku pa vrti gore suse, rhel ili centos
Ja nisam u kategoriji štefice,želim Linux nativno i već jesam dobio laptop sa OEM windowsima i stavio Linux
kao prvo sumnjam da ćeš ti ili bilo koji takav tip korisnika privatno kupit OEM HW i za njega platit više (nebitno koliko i zašto al je više) i onda stavljat gore linux
Pa mozda ne odmah, ali nakon X godina, kada racunalo odsluzi svoje ti mozda pozelis utrpati nesto drugo na njega... Mozda i naknadno dodes u posjed nekog takvog starijeg racunala s kojim bi mozda htio nesto napraviti.
Lijepo je sto je konacno pojasnjeno da to nece utjecati na mene recimo, ali i dalje nemam previse pozitivno misljenje prema takvim zakljucavanjima racunala. Samo je pitanje vremena prije nego se netko dosjeti takve "premium" zastite uvoditi i na obican desktop. Dovoljno je vec i sav ovaj DRM kojeg moramo trpiti...
daj smiri hormone...
Ma živcira me ovaj brainiac,čini mi se kao da nije isprobao Linux.Postoji razlog zašto ga 90% ljudi koji ga malo duže koriste(kakvih 6 mjeseci i duže) ga tako ''vole'' a dva takva razloga su GNU licence i kvaliteta.
OK ja priznajem Windows možda nije baš tako loš,ali nije ni Linux tako loš kakvim ga on čini.
Sine, ovaj brainiac je podesio oko 20 aktivnih servera na Gentoo-u od kojih 7 glavnih ima uptime 100% (poceo sam s linuxom raditi prije nekih 3 godine i nisam expert ali nije mi ni stran). Linux je dobar dok god X neradi i to je jedina istina. I ako bih vrlo rado sve prebacio na Win Server ali kaze disha "no no, mejo RMB"...
Ako je tebi gust provesti 90% vremena podesavajuci nesto da radi i trazeci software da nesto napravis po standardima onda samo navali ali nemoj pretpostavljati da ostalih 6 milijardi ljudi ima iste samodestruktivne tendencije.
Jos jednom za nepismene (forumske troll s tendencijom selektivnog citanja):
Procitajte post prije komentiranja, odvrtite procitano u glavi i razmislite dali ste razumjeli sta je autor htio reci.
kao prvo sumnjam da ćeš ti ili bilo koji takav tip korisnika privatno kupit OEM HW i za njega platit više (nebitno koliko i zašto al je više) i onda stavljat gore linux
bas to... ako kupujes neki laptop ili brand racunalo, kad si vec proveo x vremena da istrazis dali su ti performanse r/w ssd-a u skladu s tvornickim specifikacijama onda mozes i provesti jos dodatnih 5 min da si odaberes komp bez OS-a ako mislis dizati svoj...
ako ne onda ti nije MS kriv vec svi oni sati izbivanja iz skole kad su ucili kako razmisljati...
Mene uopće ne sekiraju navodni problemi s tim windowsom 8.
Ne znam zašto, no, tako se osjećam.
Windows 7- rekli su da neće nitko moć cracknut---------------check
Ps3-rekli su da ga nitko neće moć jailbrakeat------------------check
Iphone2,3,4-rekli su da ga nećete moć jailbrakeat------------check
Nokia symbian rekli su da nitko neće moć stavljat appove---check
Windows 8- samo pitanje vremena po mojoj procijeni tijedan do dva dana nakon izlaska
Mućka microsoft đubrad
Evo tko još nije razumio :)
http://blog.gsmarena.com/windows-8-secure-boot-to-make-dual-booting-difficult-linux-users-grimace/
http://blog.gsmarena.com/windows-8-secure-boot-to-make-dual-booting-difficult-linux-users-grimace/
To je ono šta mene zabrinjava,sada možete reći da je to tržišna niša od 2 osobe,boli me briga jer sam onda očito i ja jedna od te dvije osobe.
brainiac koliko god ti rekao da je to sitnica,nije me briga,meni ova stvar jako smeta.
To je ono šta mene zabrinjava,sada možete reći da je to tržišna niša od 2 osobe,boli me briga jer sam onda očito i ja jedna od te dvije osobe.
brainiac koliko god ti rekao da je to sitnica,nije me briga,meni ova stvar jako smeta.
jel te netko prisiljava da kupuješ oem hw koji je prošao windows logo program??? ak toliko želiš oem mašinu onda uzmi onu koja nema hw logo i samim time uefi neće gledat verziju OS-a
(ili će možda i to uvest reda u 700 distribucija pa će i one krenut sa HW logo testom ili ISV testovima)
jel te netko prisiljava da kupuješ oem hw koji je prošao windows logo program??? ak toliko želiš oem mašinu onda uzmi onu koja nema hw logo i samim time uefi neće gledat verziju OS-a
(ili će možda i to uvest reda u 700 distribucija pa će i one krenut sa HW logo testom ili ISV testovima)
Ma u idealnom svijetu kao kupcu mi oni nemaju kaj branit ma htio li ja koji god hardver.
Vi ljudi ne znate (ili ne zelite) citati. Pojedine osobe u ovoj temi su cijeli artikal shvatili kao : "Ako imam/kupim win8, ne mogu instalirati linux. Proklet bio MS!!!".
Ovo sa certifikacijom vazi samo ako kupite (pazi sad) brendiranu masinu. Ako sklapate svoju (sto 99% ljudi na balkanu radi) to ne vrijedi.
Ma u idealnom svijetu kao kupcu mi oni nemaju kaj branit ma htio li ja koji god hardver.
1. skraćuj citate
2. u bilo kojoj robno-novčanoj zamjeni ti kao kupac moraš biti upoznat s onime što ti prodavatelj nudi i kupovinom nekog proizvoda kupuješ pristaješ na negove mane i prednosti
@domagoj
1. Linux(bilo koji) za svakodnevni rad pored win?!. Ok, 100 ljudi 100 cudi...
A opet nisi procitao post ili imas onu izrazenu karakteristiku forumskog trolla, selektivno citanje...
Nemoj kupiti OEM ako hoces instalirati svoj OS, sto ukljucuje win7 ili linux a i win 8 koji si kupio u slobodnoj prodaji...
2. Ni jedan linux OS nije ni primirisao Win-sima.
3. To sto tebe nije briga neznaci da oni negube novce i da njih nije briga i jos pokazuje koliko si mentalno "razvijen"...
1. Da, sto je tu cudno? Kad cu na Winsima imati tiling WM (a sad google sto je to), nativni cross-compiler, bash shell i jos neke stvarcice, sve to nativno, mozda se i prebacim. Pa pobogu necu valjda bash skripte pisati na Winsima, cak i da ih pisem u batchu, ne valja jer je batch goli racku naspram basha. Jesam, procitao sam cijeli post. Bez brige. Moja je situacija takva da cesto putujem Zagreb-doma-doma-Zagreb, stoga niti nemam stolno racunalo, iskljucivo laptop(e). Znaci po tvome bi ja trebao kupiti laptop bez predinstaliranih Winsa i onda jos naknadno kupiti Windowse da bi mogao imati funkcionalno racunalo? LOL, sigurno, da. Zasto jednostavnije kad moze komplicirano, pa da, gdje mi je pamet bila?
2. Ozbiljno? Po cemu to? Jedino zbog cega su Windowsi "bolji" (posebnu paznju obrati na navodnike) je to sto imaju deal s proizvodacima hardvera koji napisu drivere za Windowse pa onda taj hardver na Windowsima radi, a na Linuxu "ne radi". Svaki komad hardvera koji ima napisane drivere za Linux radi na Linuxu bez problema. Ista stvar je s programima koji su pisani Win only. Radili bi i na Linuxu, bez problema, ali guess what, nisu napisani za Linux pa ih na Linuxu nema. I po tome su tebi Winsi bolji od Linuxa? LOL. Nisam tri godine napravio reinstall, jos uvijek mi se boota i radi ko nakon prvog dana instalacije. Winse sam moral svaka 2-3 mjeseca reinstalirati. Osim Win 7, Win 7 su stvarno dobri Winsi ne moze se covjek pozaliti, stabilno, oku ugodno, sve pet. Jos samo da su konacno izbacili hebeni registry i uveli novi filesystem (koji su btw. obecali jos dok je Visti kodno ime bilo Longhorn), Win 7 bi bili savrseni (za jedne Windowse).
3. Ovo trece ne moram niti komentirati. Naravno da me nije briga, jel tebe briga sto tamo neki sta ja znam, Rus izgubio milju na pokeru? Pa nisu financije jedne kompanije moja briga, imaju fala Bogu cijelu hordu ekonomista, menadera, odvjetnika i sta ja znam cega i koga sve ne da se brinu o tome. A to koliko novaca gube, je ravno tome kad tebe pikne komarac dok spavas; niti ne osjetis.
P.S. Jesi zbilja nasao sustav za usporedbu, Gentoo lol. Sustav gdje apsolutno sve sam radis, dobro da jos bootstrap ne trebas radit. Hehe.
P.P.S. Najbitnija stvar ovog mog posta, da izvucem i citiram sam sebe: "Moja je situacija takva da cesto putujem Zagreb-doma-doma-Zagreb, stoga niti nemam stolno racunalo, iskljucivo laptop(e). Znaci po tvome bi ja trebao kupiti laptop bez predinstaliranih Winsa i onda jos naknadno kupiti Windowse da bi mogao imati funkcionalno racunalo? LOL, sigurno, da."
tl;dr
Evo to mi objasnite. Znaci ja zelim imati Winse zbog toga da mogu povremeno odigrati koji partiju DotA-e, ili cega vec, evo sad ce uskoro doci GW2, pa cu to malo igrati. Radim na Linuxu. Nemam vlastito slozeno stolno racunalo, jer sam stalno na relaciji Zg-doma, dakle jedino laptop dolazi u obzir. Jer ja u tom slucaju zbilja trebam kupiti posebno laptop, posebno Winse da bi to sljakalo? Eto to mi objasnite. Za mene je to idiotarija, a vjerojatno tu spada i krsenje nekih prava mene kao kupca.
neda mi se nešto previše ulazit u rasprave sa forumašima poput tebe al ako ti svaka 2-3 mjeseca moraš renstalirat windowse onda je očito problem u tebi i tvojem neznanju a ne u tim istim windowsima
neda mi se nešto previše ulazit u rasprave sa forumašima poput tebe al ako ti svaka 2-3 mjeseca moraš renstalirat windowse onda je očito problem u tebi i tvojem neznanju a ne u tim istim windowsima
Istina, nisam spomenuo koje Windowse, Sedmicu nisam reinstaliral, ima vec godina dana. XP jesam mnogo puta. No, od svega ti izvuces najmanje bitnu stvar, mene zanima konkretno odgovor na moje pitanje koje se da vidjeti u tl;dr dijelu?
Da ga ponovim, dali ovo znaci da cu ja ako zelim imati dual boot na laptopu morati kupiti posebno laptop bez OS-a i onda posebno jos kupiti orginal Windowse i onda te Windowse gore instalirati? To me zanima.
Jer ja u tom slucaju zbilja trebam kupiti posebno laptop, posebno Winse da bi to sljakalo? Eto to mi objasnite. Za mene je to idiotarija, a vjerojatno tu spada i krsenje nekih prava mene kao kupca.
Možeš kupiti laptop s instaliranim windowsima koji nema certifikat.
A što se tiče teme: Ne vidim što se tu svi bune i seruckaju. Ako vam se ne sviđa neki proizvod nemojte ga kupiti i točka
1. skraćuj citate
2. u bilo kojoj robno-novčanoj zamjeni ti kao kupac moraš biti upoznat s onime što ti prodavatelj nudi i kupovinom nekog proizvoda kupuješ pristaješ na negove mane i prednosti
2.Istina,ali u svijetu kapitala bi kupac trebao biti kralj.Barem se još tako danas većina malih tvrtki ponaša.