Kao što sam juče komentarisao, vijest Bill S 978 by forumašph3nom_gamer, i spomenuo ovu (Protect IP Act) zakonsku uredbu po sjećanju od nekada ranije, o još većoj kontroli interneta, imamo nastavak.
Protect IP act, legislativa je trenutno na zastoju, odnosno u procesu (tako je vjerovatno kod njih u Americi približavajući to našem objašnjenju i terminologiji, ako griješim ispravite me) rasprave i finalnog usvajanja ili odbijanja na senatu.
Šta stoji u toj regulaciji. Američka vlada ima pravo oduzimanja web stranica od njihovih vlasnika, njihovog brisanja sa svim njihovim sadržajem koji nose sa sobom (web domenu, web stranicu, hostani materijal, ip adresa, blokada računa kod banaka ako je stranica nudila usluge koje se plaćaju itd.), ako im je to ćeif. Ponuđači usluge pretraživanja, kreditnih kartica i reklamiranja dobijaju za pravo da odbiju uslugu i suradnju sa ovakvim slučajevima.
Vladi nije im potrebno sudsko rješenje pa ni detaljan pregled sadržaja web stranice koju imaju u vidu da banuju, slično kao u Kini, ne sviđaš mi se gotovo ili ako imaš nedozvoljeni sadržaj. Zakon je kažu očito regulatorska palica vlade i velikih igrača koji posjeduju autorska prava za razne internet sadržaje. Unatoč sugestiji i tumačenju Vrhovnog suda da ovaj zakon već krši jedan drugi, konstitucionalni, gdje stoji da je brisanje (gašenje) web stranica bez prethodnog nadzora, analize i spora, "zabranjeno"
Da ovo nije samo bitno za Ameriku već i ostatak svijeta, dovoljna je činjenica koliko njihovih host poslužitelja ima korisnike sa njihovim hostingom i domenama po cijelom svijetu, sjetite se što je Amazon uradio Assangeu i Wikilieaksu. (Ovaj dio mi izgleda nedorečen, vjerovatno se radi o gašenju onih web stranica koje su na neki način pravno vezane za Američki pravni sistem pa neka je to i samo kupovinom web domene, tako da bi ta mogla biti ugašena. Jer npr. ne vidim kako bi drugačije mogli npr. natjerati Ruse da ugase neku domenu ili servis bez neke veze ali postoji rješenje i za to.) O čemu se radi? Zakonom je dozovljeno "banovanje" web stranica, bez obzira gdje se njihovi vlasnici geografski nalaze, vršiti će se zahtijevanje od IPeva, njihovo zamrzavanje i naročito onemogućavanje njihovog pronalaska preko web tražilica. Slika je sada malo realnija.
Jedan primjer na koji način možete prekršiti Protect IP Act. Ako se na vašoj web stranici nađu linkovi koji vode na neku web stranicu koja nedozvoljeno nudi ili posjeduje zakonski zaštićen materijal, time federalci dobijaju pravo da vam oduzmu vašu domenu i podnesu kaznene prijave protiv vas.
Prolaskom zakona, IPjevi ali i ostali poput kompanija sa najviše korištenim tražilicama (Google, Bing, Yahoo) će imati pune ruke posla oko čišćenja "interneta" tj. vlastitih servera i mijenjanja slike interneta kakav poznajemo, napominju možda će biti neophodno stvaranje alata i pretraživača za servere da bi se brže mogli naći i očistiti nedozvoljeni sadržaji, ugasile domene i sve ostalo što je neophodno.
Opširnije na:
http://www.infowars.com/protect-ip-act-gives-government-power-to-seize-websites-on-a-whim/