Nisu ni one dve sto su sise pokazale imale veze s IT-om ali su se ipak nasle u vjestima na BOL-u.
Nisu ni one dve sto su sise pokazale imale veze s IT-om ali su se ipak nasle u vjestima na BOL-u.
Na većini portala koje pratim, ako ne i svima, je objavljena vijest. Čak i specijaliziranijim od BOL-a, poput nekih automobilskih portala.
Link sa info sam već stavio, na toj stranici dolje imaš izvore na kojima je sve to detaljno. Postoje li dokazi da je baš Apollo 11 stavio tu opremu? Molim za link, ako postoji.
Jesi siguran da si stavio link,već par puta pročešljao temu i samo vidim dva linka koja su već na početku.Stavi opet link valjda ti se izbrisao.
Eto ga. LINK
Vjeruj mi da bi mnogo ljudi otišli na mjesec ako bi imali priliku, uključujući i mene. A zvati ga jedni od najhrabrijih ljudi je glupost, i to velika.
Sjesti na bombu od cca 2700 tona zapaljivog goriva, i otići na Mjesec? Čisto sumnjam, mislim da ne shvaćaš u potpunosti opasnost tog pothvata i kako bi lako mogao zaglaviti gore, ili uopće ni ne doći do tamo.
Jedna zanimljivost, znaš li da je "prozor" sigurnog kuta prilaza u zemljinu atmosferu samo 7 stupnjeva? Ako je kut preblag odbit ćeš se u svemir (smrt), ako je preoštar ući ćeš prebrzo i izgorjeti u atmosferi (smrt). To znači da ako ulaziš pod savršenim kutom imaš samo 3.5 stupnjeva "lufta" gore i dolje. A to je samo jedan detalj vezan uz povratak. Zamisli koliko je još takvih detaljčića koji život znače.
Drago mi je da Ikarus misli da pljujem po njemu, Gj there .
Da, istina, ali...(!) i odmah se gleda na to drugačije kada se reče da će biti prva osoba ikada i dobiti svjetsku slavu ako mu to uspije. Ja ne omaložavam njegov doprinos, rad i trud, dapače. Ali samo kažem, da bi mnogi drugi išli da bi bili prvi na mjesecu i posegli za svjetskom slavom. Shvaćam ja kolika je opasnost toga, ali mnogi su ljudi riskirali svoje glave i za puno manju (nikakvu*) slavu.
Misliš da bi bilo koga izabrali? Armstrong se dokazao u nebrojenim ratnim i eksperimentalnim misijama prije samog odlaska u svemir.
Nisu ga izabrali bez razloga.
Misliš da bi bilo koga izabrali? Armstrong se dokazao u nebrojenim ratnim i eksperimentalnim misijama prije samog odlaska u svemir.
Nisu ga izabrali bez razloga.
Znam da ga nisu odabrali bez razloga, to sam mislio napisati ali sam zaboravio nadodati. Da, ionako većina ljudi nebi mogla ići na to putovanje jer nebi bila kvalificirana i/ili spremna fizički i psihički, ali to neznači da nebi htjeli ići.
Sjesti na bombu od 2700 tona zapalivog goriva je isto kao da sjednes na bombu od pola tone zapaljivog goriva. Rezultat je isti.
Pa u kontekstu eksplozije i puno manja količina je dovoljna da te ubije. Ali u kontekstu rizika nije isto. Nitko nije sjeo u tu raketu s namjerom da pogine, tako da im nije bilo svejedno koliko goriva u toj raketi ima. Više goriva dulje gori, samim time ima više vremena da nešto pođe po zlu. Prva dva stupnja Saturn 5 rakete sagorjevaju svojih 2613 tona goriva punih 510 sekundi, to je mnogo vremena. Razmisli koliko bi dugo trebalo da takvom stopom izgori pola tone goriva.
A mislim da je zanimljivo znati kakvo je racunalo bilo u Apollo 11
http://downloadsquad.switched.com/2009/07/20/how-powerful-was-the-apollo-11-computer/
na ISS-u je glavni proc intel 386
Neil s IT-om baš i nema previše veze.
Osim što bi IT još bio u kamenom dobu da nije bilo svemirske utrke. A Neil je najpoznatija osoba iz te goleme grupe makar nije osobno zaslužan za IT razvoj.
P.S.
Moon Machines (http://en.wikipedia.org/wiki/Moon_Machines) je odlična serija dokumentaraca koja detaljno prikazuje razvoj različitih tehnologija potrebnih za let čovjeka na Mjesec, od raketa preko sustava za održavanje života i svemirskih odijela do kompjutera i softwarea, i ovo zadnje mi je bilo najzanimljivije i možda najteže za zadužene inženjere.
Između ostaloga čini mi se da su izmislili multitasking. A programe nisu pisali u C# i testirali svakih 5 minuta kao danas, nego su morali napisati CIJELI program napamet (meni osobno nezamislivo) u Assembleru (za one koji ne znaju ništa o programiranju to je za počupati kosu, za najjednostavniju stvar kao što je zbrajanje dva broja treba cijeli niz naredbi, sprečavanje buggova je eksponencijalno teže nego u higher level jeziku, i sve je jednostavno nevjerovatno neintuitivno u odnosu na higher level jezike) i onda to prevodili u pločice sa rupicama i onda su to ubacivali u kompjuter KAD DOBIJU RED (jer naravno ima samo jedan mainframe a niz ljudi koji žele pristup pa treba čekati red) i onda bi par sati kasnije dobili rezultat, a to nije bilo par linija ispisa na monitoru kao za neki jednostavni program danas nego do 0.5 m (riječima : POLA METRA) visoka hrpa naslaganog isprintanog papira (recimo kao 10 primjeraka "Rat i Mir" naslaganih na hrpu). A uz sve to morali su raditi sa danas nezamislivo malim hardverskim resursima (procesor & memorija) i štediti svaki nepotrebni byte / operaciju. A ne ko današnji programeri koji imaju gigabajte i gigaherce na raspolaganju pa baš ih briga (skoro).
I epizoda sa razvojem Moon Rovera i svemirskih odijela je isto odlična. U prvim odijelima svi su crkavali od vrućine dok se neki tip nije sitio unutra stavit gumene cijevi i pustit vodu kroz njih, a da bi rover sklopili i rasklopili su se isto namučili i prošli niz dizajna.
Anyway preporučujem pogledati.