Excel - formula bar is to long

poruka: 5
|
čitano: 2.736
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Excel - if formula - too long

Bok,

evo imam jedan problem sa unosom if formulom. Naime trebao bi postaviti uvijet,

ako je A1= 2 (uvijet se podiže za 1, npr,  A1= 3, A1= 4 ..... A1= 50) onda upiši C2, ako nije onda upiši D2. Napravio sam formulu i sve radi,

If true = C2

If false = D2

=IF(AND(A1=1),C2,D2)&IF(AND(A1=2),C3,D3)&IF(AND(A1=3),C3,D3)......... &IF(AND(A1=50),C50,D50)

problem se javlja u tome što imam 50 varijanti a nakon 20 excel mi javi FORMULA IS TO LONG.

Da li postoji koji način da mu definiram samo početak i kraj formule kao npr. kod sume A1:A50

Hvala svima unaprijed,

Pozdrav

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Excel - if formula - too long
LaPiaf kaže...

If true = C2

If false = D2

=IF(AND(A1=1),C2,D2)&IF(AND(A1=2),C3,D3)&IF(AND(A1=3),C3,D3)......... &IF(AND(A1=50),C50,D50)

Ja ne vidim načina kako ti ova forumla uz navedene uvjete može raditi, pogledaj malo formulu koju si napisao, za A1=2 stoji i A1=3 a rezultat vuče iz iste ćelije ( a ti kažeš radi ? )

Probajmo razmišljati ovako:

Ako u A1 upišeš broj 1 tada uzmi rezultat iz C2 a ako nisam ništa upisao tada uzmi rezultat iz D2

Što se događa kada upišeš broj 3 tada ( ako ti je C2 i D2 fiksno )

Ako nisu ćelije fiksne tada to mijenja stvar

S obzirom da vidim u formuli da si koristio raspon ćelija od C2:C50 znači da ovisno o ćeliji A1 trebaš tražiti rezultat u ćeliji C2:C50

Dakle ako u A1 upišeš 17 tada bi trebao u C18 tražiti rezultat a što ako nije 17 onda treba rezultat biti iz D18.

Mislim da je malo postavka samog problema nejasna .

Možda bi bilo dobro postaviti primjer ovdje da se može konkretno vidjeti.

btw: probaj koristiti funkciju VLOOKUP ( ako bi mogla riješiti problem )

17 godina

zanemari logiku formule, stvar je u samom excelu koji ima ograničenje na duljinu teksta koji se može upisati u traku formule! Limit je na 1024 znaka!

to znači da moraš malo presložiti formulu ili napraviti UDF (user define formula/function)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

IvanC i sasa,

hvala vam na odgovorima.

možda nisam najspretnije postavio pitanje (postavio primjer sa formulom) no ovo sa VLOOKUP radi savršeno.

Još jednom puno hvala, sve sam s time uspio riješiti :)

Pozdrav Smijeh

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Excel - formula bar is to long
LaPiaf kaže...
(postavio primjer sa formulom) no ovo sa VLOOKUP radi savršeno.

Još jednom puno hvala, sve sam s time uspio riješiti :)

Drago mi je da si uspio riješiti problem. No ja nekako drugačije gledam na sve to za razliku od tebe.

Ovu temu će čitati još neki posjetioci ovog foruma a pogotovo oni koji budu imali sličan problem.

Mi tebi pomogli a na tebi je red da pomogneš drugima postavljanjem primjera Excel datoteke ( sa izmišljenom podacima ) da se u njemu može vidjeti rješenje problema. Za to i postoje forumi, međusobna razmjena znanja ;-)

pozdrav

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice