Testirate li nove HDD-ove prilikom kupnje? Ne bi bilo čudo da dođe novi HDD koji je neispravan ili je oštećen u transportu i dobio bad sectore. Također, obzirom da je danas sve lošije kvalitete nego prije nekoliko godina, mislim da je ovo pitanje poprilično bitno, pogotovo ako spremate bitne podatke na diskove.
Ja obično spojim novi HDD ili u komp (ako sam doma) ili u externu USB3.0 ladicu i pogledam SMART, zatim napravim full format (ne quick) što potraje ohoho vremena i onda ponovno pogledam SMART. Pripazim jedino da disk ima dobro hlađenje tijekom tog postupka.
Nedavno sam naišao na program H2testw koji je prvotno namijenjen testiranju lažnih usb stickova/memorijskih kartica (sa većim deklariranim nego realnim kapacitetom) koji prvo zapiše na stick/memorijsku karticu podatke i zatim ih provjeri. Može se staviti i endless verify. Također, na isti način se može provjeriti i HDD. Mislim da ću to uvesti u praksu testiranja diskova uz full format i SMART, iako će to produžiti testiranje novog diska na više od 24h za 1-2TB.
Ne bih htio složiti nekakav mini server i prebaciti brdo podataka na njega, da bih potom saznao da mi disk ne valja.
Što vi mislite o tome? Kakve metode koristite prije stavljanja HDD-a u upotrebu? Ako ikakve