SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 772.258
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
12 godina
Re: SSD-škola
djigibao kaže...

Sad ti je vec puno bolje i sve stima.
Uzivaj :))

BTW: mozes si stavit i ssd fresh pa si mozes malo optimizirat WIndowse

već sam optimizirao sa intelovim toolboxom i ostatak manualno poisključivao, osim page filea jer imam samo 3 gige rama, u svakom slučaju hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2014 19:09 (picajzla0707).
11 godina
SSD-škola

Pomoć ljudi plz. Nikako ne mogu instalirati windows na ssd. Uzeo sam nov ssd 120gb i kad sam ga instalirao vidio sam da ima dvije particije. Prva ima 100mb i na njoj piše Reserved by the system a druga od 111gb je prazna i sad kad hocu da instaliram windows na ovu od praznu od 111gb piše mi neki gpt problem nemam pojma iznervirao sam se ko konj. Jel se ovo kome dešavalo?

Hejjjjj
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj ovo sto sam vec napisao - KLIK

Obrisi oba dvije particije, formatiraj disk i onda ponovo pokreni instalaciju (sve s Windows DVD-om).

Jeso stavio u AHCI mod u BIOS-u?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2014 19:48 (djigibao).
11 godina
djigibao kaže...

Probaj ovo sto sam vec napisao - KLIK

Obrisi oba dvije particije, formatiraj disk i onda ponovo pokreni instalaciju (sve s Windows DVD-om).

Jeso stavio u AHCI mod u BIOS-u?

Vjeruj mi ne kuzim ti ja sto je to hahaha. Reci mi samo smijem li izbrisati ovu particiju od 100mb jer vidim da nije prazna 69mb free of 99mb, onako bojim se da neću .ajebat nešto?

Hejjjjj
17 godina
Nemoj brisat tu malu particiju.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
15 godina
SSD-škola

jel dobro ako mi je stalno upaljen rapid mode na samsung 840 evo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Chico12 kaže...

Pomoć ljudi plz. Nikako ne mogu instalirati windows na ssd. Uzeo sam nov ssd 120gb i kad sam ga instalirao vidio sam da ima dvije particije. Prva ima 100mb i na njoj piše Reserved by the system a druga od 111gb je prazna

Ako je SSD nov i ako ti nista nisi dirao te dvije particije nebi smjele postojati.  Ubaci DVD Windows sedam i kad dođeš do koraka gdje biraš HDD tj u ovom slučaju ćeš odabrati SSD obriši sve i onda pokušaj ili ako je Samsungov SSD napravi s Samsung Magician bootabilan USB s kojim prvo obrišeš čitav SSD.

www.noviportal.net
14 godina
SSD-škola

Pozdrav!

Ploca je ova:

https://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_990FX_R20/#specifications

SSD je Intel 120 iz Linksa.

Gdje najbolje ukljuciti SSD? (Ili je svejedno?)

AMD SB950 controller :
6 x SATA 6Gb/s port(s), brown
Support Raid 0, 1, 5, 10
ASMedia® PCIe SATA controller :
2 x SATA 6Gb/s port(s), gray

Koje opcije promjeniti u BIOS-u?

Samo AHCI, i to je to?

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opek'o i na peticu puše
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
brown
13 godina
SSD-škola

Jel ja mogu kupiti SSD, piknuti na njega onaj USB konektor i koristiti kao eksterni hard disk ? Jer koliko vidim moro bi svog od 750gb vaditi van i stavljati puno manji a to mi se ne isplati nikako. Na njega bi samo instaliravao igre, programe i takve stvari. Windowsi mi se sve jedno brzo dizu.

EDIT: http://www.njuskalo.hr/ssd-disk/ladica-drugi-treci-hdd-ili-ssd-umjesto-cd-a-oglas-10561406

Na koji nacin ovo radi ? 

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 0:22 (SimeKZ).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

NHF ali držati SSD kao externi hard je malo žešča glupost moram ti reći.

Ovo ti je ladica za ugradnju hdd/ssd na mjesto optičkog uređaja tako da možeš imati i jedno i drugo {#}

13 godina
roby27 kaže...

NHF ali držati SSD kao externi hard je malo žešča glupost moram ti reći.

Ovo ti je ladica za ugradnju hdd/ssd na mjesto optičkog uređaja tako da možeš imati i jedno i drugo {#}

A ne znam stari, zato pitam ovdje. 

Ova ladica mi se svida... znaci onda bi to funkcioniralo da SSD bude na mjestu DVD.a i da ne moramo HDD vadit van. 

12 godina

Da funkcioniralo bi samo prije moras pogledati koje visine ti treba ta ladica, izvadi van optiku iz laptopa i pogledaj sto piše na naljepnici pa se onda javi. I ssd stavis na mjesto postojeceg hdd-a a hdd prebacis u tu ladicu. 

13 godina
SSD-škola
Width
128 mm
Depth

127 mm

Height
12.7 mm

Evo naso, jos samo SSD neki treba naci i to je to. Samo da ne moramo opet windowse instaliravat i to, samo neka on meni opet sve ucitava sa HDD.a a ovo neka bude samo nova particija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Na ssd ide OS i programi zato ga i kupuješ da ubrzaš rad sistema a ne da ti glumi praznu particiju za storage.

Evo ti ladice sa externim kucistem za optiku

Službena

SSD gledaj Samsung 840 Evo ili Intel 520, 530

13 godina
roby27 kaže...

Na ssd ide OS i programi zato ga i kupuješ da ubrzaš rad sistema a ne da ti glumi praznu particiju za storage.

Evo ti ladice sa externim kucistem za optiku

Službena

SSD gledaj Samsung 840 Evo ili Intel 520, 530

Treba sad usparat pa to sredit. Hvala !

14 godina
crack kaže...

jel dobro ako mi je stalno upaljen rapid mode na samsung 840 evo?

- Normalno da je dobro, kupio si SSD da uživaš u brzini, a ne da ga paziš i maziš. {#}

CyberDemonVZ

- Uključi SSD u SATA port s oznakom SATA6G_1, HDD zatim na port SATA6G_2, optiku na SATA6G_3 (pogledaj manual za detalje.

- Preporučio bih da se HDD otpoji, da spojiš samo SSD, dok ne snimiš OS, tek onda spojiš HDD, ovo govorim jer install. ima

tendenciju snimiti fileove na HDD, a ne na SSD, a onda imaš sporiji boot jer HDD s kojega boota te koči.

- SATA mode (ili kako već piše) obavezno na AHCI.

- Pitanje, kad si podešavao BOOT priority, da li si vidio nešto slično kao na slici?

UEFI instalacija UEFI instalacija

Chico12

- Koja matična (model) ili ako imaš laptop, koji laptop (model) imaš? Potrebno je ugasit UEFI i Secure boot,

zatim ponovno pokrenuti instalaciju, onda ćeš moći na te MBR particije instalirati win normalno.

Ili ako želiš baš UEFI i GPT particije, onda SVE particije koje vidiš obriši-drive options-delete (

backup obavezan ako imaš bitno nešto), zatim opcijom NEW kreiraj nove, moraš dobiti kao na slici.

GPT particije 3 + 1 GPT particije 3 + 1
- Na ovu najveću snimiš win, kao što vidiš nema nikakvoga "SYSTEM RESERVED", ti tamo imaš MBR particije, one ne idu s UEFI.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 11:27 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
CyberDemonVZ

- Uključi SSD u SATA port s oznakom SATA6G_1, HDD zatim na port SATA6G_2, optiku na SATA6G_3 (pogledaj manual za detalje.

- Preporučio bih da se HDD otpoji, da spojiš samo SSD, dok ne snimiš OS, tek onda spojiš HDD, ovo govorim jer install. ima

tendenciju snimiti fileove na HDD, a ne na SSD, a onda imaš sporiji boot jer HDD s kojega boota te koči.

- SATA mode (ili kako već piše) obavezno na AHCI.

- Pitanje, kad si podešavao BOOT priority, da li si vidio nešto slično kao na slici?

Hvala, napravio sam tocno po ovom postupku, i kompletna instalacija Win 8.1 s USB 3.0 sticka je zavrsila za 9 minuta.

{#} Sad polako kuzim poantu SSD-a {#}

Nego, sto se tice BOOT prioritya, prvo sam isao probati samo preko GUI-a ga pomaknuti na prvo mjesto:

I odma je proradilo.

Inace, vec sam na vise racunala instalirao Win 8.1, pa znam za probleme s "The selected disk is not of the GPT partition style" ili kad javlja gresku s citanjem DVD-a i tak neke fore...

Samo mi je ovo prvi SSD, pa sam za svaki slucaj pitao za neke "inside" informacije {#}

Hvala jos jednom!

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opek'o i na peticu puše
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 9:38 (CyberDemonVZ).
14 godina
CyberDemonVZ kaže...
Nego, sto se tice BOOT prioritya, prvo sam isao probati samo preko GUI-a ga pomaknuti na prvo mjesto:

I odma je proradilo.

Inace, vec sam na vise racunala instalirao Win 8.1, pa znam za probleme s "The selected disk is not of the GPT partition style" ili kad javlja gresku s citanjem DVD-a i tak neke fore...

- Ako je boot kad si instalirao bio podešen ovako kao na slici, onda imaš instaliran win u UEFI modu,

particije toga SSDa su GPT, a ne MBR, ako si htio izbjeći UEFI, onda si na prvo mjesto (slika) trebao staviti običan

CD/DVD čitač (ne ovaj što ima UEFI na sebi), na drugo HDD, a dalje onda nije bitno.

- Ovaj citat pod navodnicima, ako odabereš boot uređaj koji ima UEFI na sebi (slika, ovaj prvi),

onda si pokrenuo instalaciju u UEFI modu, UEFI mod

uvjetuje da particije na HDDu budu GPT (ne MBR) i on te ovim upozorenjem upozorava upravo na to,

znači tu je potrebno obrisati MBR particije, zatim preko opcije NEW kreirati nove,

te nove će automatski biti GPT jer je instalacija pokrenuta kao UEFI.

- ps. odmah bi proradilo i da si na prvo mjesto stavio klasični čitač i krenuo starijom (provjerenom) metodom

(na slici na drugom mjestu), ovako je moguće da si si s GPT (UEFI) odabirom zakomlicirao život, nepotrebno,

ipak za tim odabirom nisi imao potrebe, s obzirom na SSD i njegov mali kapacitet.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 10:54 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
- Ako je boot kad si instalirao bio podešen ovako kao na slici, onda imaš instaliran win u UEFI modu,

particije toga SSDa su GPT, a ne MBR, ako si htio izbjeći UEFI, onda si na prvo mjesto (slika) trebao staviti običan

CD/DVD čitač (ne ovaj što ima UEFI na sebi), na drugo HDD, a dalje onda nije bitno.

{#} Sorry, nisam napisao. Ovo je slika s neta. Bila je samo za primjer.

Mislim da sam stavio obicni.... Do sad sam bio uvjeren da jesam :)

Kako da provjerim?

14 godina
CyberDemonVZ kaže...
Kako da provjerim?

- Desni klik na Computer (This PC), odaberi "manage", zatim odaberi lijevo gdje piše "disk management",

vidjeti ćeš particije (plavo), lijevo imaš gdje piše disk0, uglavno gledaš disk na kojem je OS

(u slučaju da imaš više diskova u računalu), zatim na taj disk0 klikneš desni klik i odeš properties, kad se otvori

novi prozor, odabereš Volumes, vidi moju sliku, imaš zaokruženo gdje piše MBR, tako bi trebalo biti i kod tebe.

14 godina
SSD-škola

{#} Hvala.

Tako i je. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
CyberDemonVZ kaže...

Tako i je. {#}

- Onda si miran, bolje ostati na MBR, razloge mi se ne da sad pisati, onda se tu uvodi i secure boot,

malo varanja, naplate licence i tako, morao bih pisati cijeli dan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 11:49 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
SSD-škola

Imam ssd ocz wertex2 120gb.ugrađen je u laptop ciju konfiguraciju imate pod moj pc.ssd je znaci u odlicnom stanju "health 100%" ali performanse su veoma lose cini mi se da je moj stari hdd 500gb 5400rpm prije sizao sistem.neznam sta se događa i sta je razlog tome ali ssd je jednostavno prespor.na njemu je instaliran win 8.1.ssd je polovan ali nije puno koristen mozda dva mjeseca a kupo sam ga prije par sedmica i odmah sam vidjeo da to nije to ali sta mogu.danas mi se desilo da kada se laptop pali zakuje u biosu a mjestu gdje je trebao sistem da pocne da se podize.i ja sam jednostavno ponovno pokrenuo laptop i sve je bilo normalno.zanima me kakva su vasa misljenja i savjeti.unaprijed hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
SSD-škola

Koji je po vama dobar program za testirati brzinu hdd-a i ssd-a?

Hejjjjj
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
SSD-škola

di ja pokupim hard kupljen u links na grupnoj kupnji nisam nikada bio tamo? 

u glamocka 1 ili bobovacka 2

0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

Evo, ubacio i ja ssd, pa da malo prokomentirate rezultate (4k mi izgleda prilično loše, iako ne znam što mu to bi {#})

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
killer223 kaže...

Imam ssd ocz wertex2 120gb.ugrađen je u laptop ciju konfiguraciju imate pod moj pc.ssd je znaci u odlicnom stanju "health 100%" ali performanse su veoma lose cini mi se da je moj stari hdd 500gb 5400rpm prije sizao sistem.neznam sta se događa i sta je razlog tome ali ssd je jednostavno prespor.na njemu je instaliran win 8.1.ssd je polovan ali nije puno koristen mozda dva mjeseca a kupo sam ga prije par sedmica i odmah sam vidjeo da to nije to ali sta mogu.danas mi se desilo da kada se laptop pali zakuje u biosu a mjestu gdje je trebao sistem da pocne da se podize.i ja sam jednostavno ponovno pokrenuo laptop i sve je bilo normalno.zanima me kakva su vasa misljenja i savjeti.unaprijed hvala

- Stavi noviji BIOS na laptop, napravi optimizaciju win s SSD fresh, ako ne pomogne, probaj napravit secure erase SSDa i ponovno snimi win 8.1, pazi da je u BIOSu upaljen AHCI, snimi najnovije drivere i sav dostupan update.

Chico12 kaže...

Koji je po vama dobar program za testirati brzinu hdd-a i ssd-a?

- AS SSD.

ajeto007 kaže...

4k mi izgleda prilično loše

- Istina, loše je.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 14:44 (Valentin17).
14 godina
ajeto007 kaže...

Evo, ubacio i ja ssd, pa da malo prokomentirate rezultate (4k mi izgleda prilično loše, iako ne znam što mu to bi {#})

Što bi bio razlog tako lošeg scora ??

14 godina
ajeto007 kaže...

Što bi bio razlog tako lošeg scora ??

- Svašta je moguće.

- Napiši što si sve radio (podešavao, optimizirao), popuni Moj PC rubriku, koji win driveri, BIOS verzije itd. itd., ništa nisi napisao,

ovo izgleda kao da dođeš u auto salon i kažeš, "kupio bi auto", a ovom tamo pada mrak na oči kad to čuje, tako i meni

pada mrak na oči čim sam vidio tvoj prvi post (zato je odgovor bio štur, mogu ja 10 puta bolje-HVALA na postu isto pomaže).

- Lijepo daj sve potrebne informacije (sve je bitno i ništa nije previše, malo truda treba),

pa onda možemo dalje ili koristi google, meni svejedno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 15:10 (Valentin17).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice