SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 771.001
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
12 godina
neaktivan
SSD-škola

ima li tko s 840pro da je stavio zadnji firmware?

Google Search Is Your Friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: SSD-škola
pozz,zanima me dali se rad windowsa može usporiti ako su mi neki boot fileovi na hard disku. Jučer sam išao isprobati jednu pržilicu pa sam iskopčao ovaj hard od 160gb što imam za igre i kad sam htio upalit komp pisalo je botmgr is missing, i nije htio upalit dok nisam prikopčao hard. Isto mi nije jasno to jer kad sam kupio ssd i išao instalirati win ostavio sam samo ssd i pržilicu prikopčane i instalirao win i napravio sve update i instalirao drivere i tek sam onda prikopčao hard i instalirao par igara pa neznam kako je onda stavilo te neke fajlove na hard ako nije ni bio prikopčan kad sam instalirao win. Pa ako se može usporit rad radi toga reinstalirao bih win i nebi onda ni prikapčao hard,ili ak ima način da se blokira nekak da mi ne stavi te fajlove na hard nego ih ostavi na ssd-u.
16 godina

evo sam da javim, ipak sam se odlucio za 840 pro 128 gb. i dobro da jesam jer kad sam narucio proizvod je kostao oko 960 kn, a kad sam dosao po njega sam platio 860 {#} . pala mu je cijena u meduvremenu i politika ducana je da ako padne cijena proizvoda da se placa manja cijena, a ne ona po kojoj je narucen proizvod.

odlican pocetak sto se tice kupnje ssd-a. sad jos cekam w8 da mi dode i krecem s instalacijom...vjerovatno sutra.

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
16 godina
lollik91 kaže...

pala mu je cijena u meduvremenu i politika ducana je da ako padne cijena proizvoda da se placa manja cijena, a ne ona po kojoj je narucen proizvod

Tako se to radi u civiliziranim trgovinama...

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
15 godina
FuzzyBrain kaže...
Imam problema sa Samsungovim 840 120gb ssd-om. Vec dva puta mi se isto desilo. Znaci instaliram winse (u biosu stavim na AHCI), spojim na intelov kontroler, i optimiziram os (namjestim trim itd). I onda pokrenem samsung magician, komp se freeza, restarta i prilikom ponovog dizanja me trazi da odaberem properly boot device. U biosu mi ocitava da je ssd spojen i da je stavljen kao prvi boot device. Medjutim svaki put me pita da odaberem properly boot device i da restartam. Stavio sam cd on winsa i pokrenuo repair i nije nista popravio... Cak mi ne ucitava ssd!? I tako mi se desilo prije 2 tjedna a to sam rijesio tako da sam instalirao winse na stari hard, spojio ssd i sa nekim programom izbrisao ssd, i onda opet sve ispocetka ... i danas se isto desilo te sam dobio doslovce slom zivaca, treba mi komp za fax sad prek vikenda i neda mi se ponovo skidat programe i sve ispocetka. Jer netko zna o cemu se radi?

Jesi riješio problem? Ako nisi, jel ti na starom hardu ostao OS?

Zadar živi vječno!
14 godina
zeko73 kaže...
FuzzyBrain kaže...
Imam problema sa Samsungovim 840 120gb ssd-om. Vec dva puta mi se isto desilo. Znaci instaliram winse (u biosu stavim na AHCI), spojim na intelov kontroler, i optimiziram os (namjestim trim itd). I onda pokrenem samsung magician, komp se freeza, restarta i prilikom ponovog dizanja me trazi da odaberem properly boot device. U biosu mi ocitava da je ssd spojen i da je stavljen kao prvi boot device. Medjutim svaki put me pita da odaberem properly boot device i da restartam. Stavio sam cd on winsa i pokrenuo repair i nije nista popravio... Cak mi ne ucitava ssd!? I tako mi se desilo prije 2 tjedna a to sam rijesio tako da sam instalirao winse na stari hard, spojio ssd i sa nekim programom izbrisao ssd, i onda opet sve ispocetka ... i danas se isto desilo te sam dobio doslovce slom zivaca, treba mi komp za fax sad prek vikenda i neda mi se ponovo skidat programe i sve ispocetka. Jer netko zna o cemu se radi?

Jesi riješio problem? Ako nisi, jel ti na starom hardu ostao OS?

Nije stari hdd je bio prazan. Ma stavio sam stari hdd, instalirao winse na njega i skinuo neki program da izbrisem sve sa ssd-a. Onda sam ukopcao samo ssd, instalirao winse, drivere etc. spojio hdd, i stavio system backup svaki tjedan sa ssd-a na hdd-a. Samsung magician necu ni instalirati ni prckat vise po tome. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
16 godina
neaktivan
SSD-škola

pozdrav!

uskoro bi mi trebao stići ssd samsung 840 pro 128gb. posjedujem matičnu gigabyte x58a-ud3r rev2.0. koliko sam vidio ona ima marvellov sata3 kontroler, ali po vašim iskustvima neću primjetiti neku razliku u brzini u stvarnom korištenju.

u biosu mi postoje 4 stavke koje su pod "IDE", a to su redom:

"ICH SATA Control Mode"

"eSATA Ctrl Mode"

"GSATA 6_7/IDE Ctrl Mode"

"GSATA 8_9/IDE Ctrl Mode"

Pitanje je što ja moram staviti pod ACHI za instalaciju ssd-a?

I da li postoji kakav program za sejvati postavke bios-a, jer ih imam više, tako da prilikom update-a bios-a ne moram ponovo ručno sve upisivati? {#}

0 0 hvala 0
17 godina

ICH SATA Control Mode stavi na AHCI.

He who is brave is free.
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Danas mi je došao ssd, i instalirao sam ga. uz njega sam naručio i wd caviar black 1tb, tako da sada posjedujem 2 x wd caviar black i ssd samsung 840 pro 128 gb.

Nisam do sada se bavio instalacijom hardwera pa sam za svaki posebno stavio kabel za napajanje, a svaki taj kabel ima više priključaka, pa me zanima da li je dovoljan jedan taj kabel da priključim sva 3 diska?

ne želim raid polja.

0 0 hvala 0
16 godina
TiMi79 kaže...

Danas mi je došao ssd, i instalirao sam ga. uz njega sam naručio i wd caviar black 1tb, tako da sada posjedujem 2 x wd caviar black i ssd samsung 840 pro 128 gb.

Nisam do sada se bavio instalacijom hardwera pa sam za svaki posebno stavio kabel za napajanje, a svaki taj kabel ima više priključaka, pa me zanima da li je dovoljan jedan taj kabel da priključim sva 3 diska?

ne želim raid polja.

Da.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Napravio bih jedan eksperiment, 

imam stari laptop, za koji sam jako vezan, i neuništiv je. Na njemu imam hard koji je i došao zapravo s njim. 

Ultra ATA 100Gb, laptop ima evo skoro 6 godina,a ovi hardovi su skupi, i nema ih baš.

Prvo sam htjeo ubaciti sata makar da dobijem na prostoru.

Kupio sam pretvarač,na sata port, probao sam funkcionira, ali hard mi viri 1cm izvan kućišta, tako da niti jedan ne stane unutra. Ovi obični 2.5"

Osim možda ovakvih stvari.

http://www.ebay.com/itm/Crucial-M4-CT064M4SSD3-mSATA-64GB-SATA-III-MLC-Internal-Solid-State-Drive-SSD-/281109522993?pt=US_Solid_State_Drives&hash=item41736eea31

Pa jel ima nešto slično kod nas za kupiti.

Pa bi možda i nabavio pretvarač da ide na mSATA

Nije mi žao love, probao bih da vidim kako bi šljakalo na lapotpu, ako mogu nešto izvesti s time. 

A kasnije bih, to iskoristio na stolnom, ili prodao, ako vidim da nemam nikakvih poboljšanja ili nije bolje. Ali makar da je 100+Gb,

A i upravo pišem s tog lapotpa :D

EDIT: 

Našao sam neke, najpovoljniji od 100+gb su oko 900kn

http://www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-mushkin-atlas-deluxe-mknssdat120gb-dx-msata3-mlc-chip-maks-do-555-525-mb-s&option=artikl&id_artikl=051.400.195

Tako da o tome treba dobro razmisliti, i pitanje koliku bih ja brzinu dobio upoće preko ata na sata (msata)

Đuro#2155,
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.6.2013 23:03 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Dobio bi maksimalu koju daje Ultra ATA i response time kao SATA3.

Nikad dosta. Nikad, nikad dosta. Oko vrata imaš srebro, a htio bi tozla...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD-škola

Stigao mi je SSD napokon. Pa da vas ukratko pitam da li sam sve dobro pohvatao šta se tiče postavki vezanih uz SSD

Obavezno prije istaliacije uključititi AHCI u BIOS-u.

TRIM  i DEFRAG isključiti.

Pokrenuti SSd Fresh pa da namjesti kaj treba.

Ako sam dobro skužio to su glavne stvari. I mislio sam dalje po ovom vodiču proći i namjestiti kak tam piše http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?63273-*-Windows-7-Ultimate-Tweaks-Utilities-*&p=442158&viewfull=1#post442158

I još me zanima, kaj na kraju sa page file. Da li isključiti ili ne? Ili šta sa njime napraviti, jer po netu čitam razne komentare.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD-škola

Trim NE isključiti.

Page file ostavi, ničem ne smeta.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
SSD-škola

zasto mom vertexu 4 treba skoro minuta za bootat? (55sec tocnije)

stavljen je ahci mod, jucer su nanovo instalirani windowsi stime da sam prije toga u biosu stavio iz ide u ahci mod.

presporo, uopce nisam zadovoljan, kad dode na windows logo tamo di loada na njemu stoji 20 sekunda...

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
DommY kaže...

stavljen je ahci mod, jucer su nanovo instalirani windowsi stime da sam prije toga u biosu stavio iz ide u ahci mod.

presporo, uopce nisam zadovoljan, kad dode na windows logo tamo di loada na njemu stoji 20 sekunda...

Može biti 100 stvari....Pođi od osnovnog.... stavi ahci u biosu, istekaj sve ostale diskove iz portova, provjeri da ti je SSD spojen u native port (ne asmedia il slicno, to provjeri u manualu maticne koji je native) reinstaliraj windowse, stavi najnovije chipset drivere (i ostale opcenito stavi najnovije, pogledaj http://www.station-drivers.com/ - nadji svoju plocu pa polako), najnoviji IRST (12.6 je trenutno mislim)......

I BIOS možeš update ako ti nije zadnji...(sto nadjes na station drivers)....

Ja sam imao slican problem sa svojim 840pro, samo sto je u mene random usporavanje bilo, neki boot brz, neki spor, bios update je rijesio problem...

16 godina
lazy_punk kaže...
DommY kaže...

Može biti 100 stvari....Pođi od osnovnog.... stavi ahci u biosu, istekaj sve ostale diskove iz portova, provjeri da ti je SSD spojen u native port (ne asmedia il slicno, to provjeri u manualu maticne koji je native) reinstaliraj windowse, stavi najnovije chipset drivere (i ostale opcenito stavi najnovije, pogledaj http://www.station-drivers.com/ - nadji svoju plocu pa polako), najnoviji IRST (12.6 je trenutno mislim)......

I BIOS možeš update ako ti nije zadnji...(sto nadjes na station drivers)....

Ja sam imao slican problem sa svojim 840pro, samo sto je u mene random usporavanje bilo, neki boot brz, neki spor, bios update je rijesio problem...

Već je ahci u biosu, stavljen je jos prije instalacije novog winsa koji sam napravijo jucer. Sta opet bi trebao instaliravat windows?

Imam 6 sata II porta na maticnoj svi izgledaju isto te mi je ssd spojen u sata0 utor. Pogledat cu u manual za native sta si rekao.

Sta je IRST? Na ovom linku se ne snalazim bas.  Na ovom linku bi trebao nac svoju maticnu?

Koliko je riskantno bios updateat? ako mi se ugasi komp dok se to radi krepa maticna i onda je gotova ona, tj mogu jedino novu uzet? Koliko traje?

Nekako mislim da je bios kriv jer ova maticna se pocela prodavat 2009 ako se ne varam.

Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
DommY kaže...

Već je ahci u biosu, stavljen je jos prije instalacije novog winsa koji sam napravijo jucer. Sta opet bi trebao instaliravat windows?

Imam 6 sata II porta na maticnoj svi izgledaju isto te mi je ssd spojen u sata0 utor. Pogledat cu u manual za native sta si rekao.

Sta je IRST? Na ovom linku se ne snalazim bas.  Na ovom linku bi trebao nac svoju maticnu?

Koliko je riskantno bios updateat? ako mi se ugasi komp dok se to radi krepa maticna i onda je gotova ona, tj mogu jedino novu uzet? Koliko traje?

Nekako mislim da je bios kriv jer ova maticna se pocela prodavat 2009 ako se ne varam.

IRST - Intel Rapid Storage Technology - driver za ssd. Nije esencijalan

Inače se stavlja je ti SSD bude nešto brži tada, ali standarni msahci driver je sasvim solidan (dodje s windowsom).

IRST stavi ako patis od benchmark sindroma, tj. brojevi ti puno znace. Ionako, neces osjetiti nikakvu razliku.

Osobno koristim msahci

BIOS update...pa čuj, ako si nesretnik da ti nestane struje dok se updatea, maticna hoce krepat...

Ne znam sad za tu tvoju maticnu, ali ja sam updateo BIOS windows metodom (http://www.station-drivers.com/page/asrock/z77extreme4.htm), vidis na linku za moju maticnu 3 metode- dos, win, flash.

U windowsu samo double click i odradi svoje, reboot i gotovo.

Sto se tice pronalazenja icega na station driversu...ja sam preko googlea,search tipa: station drivers z77 extreme4, na stranici se da zalutat...

Iako je francuska stranica, dosad mi je odlicno koristila....Ako ne nadjes svoju maticnu tu, nadjes negdje drugo (google....)

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.6.2013 18:41 (lazy_punk).
12 godina
neaktivan
SSD-škola

Sad primjecujem tvoja maticna uopce nema Sata3 portova...Naravnobit ce razlike u brzini, ali ne vjerujem da ce biti tolika da ti boot bude 55 sekundi...

Možda se javi netko sa iskustvom ssda spojenog u sata2 port...ja sam ti preporucio sto znam...

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.6.2013 18:46 (lazy_punk).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Sad primjecujem tvoja maticna uopce nema Sata3 portova...Naravnobit ce razlike u brzini, ali ne vjerujem da ce biti tolika da ti boot bude 55 sekundi...

Možda se javi netko sa iskustvom ssda spojenog u sata2 port...ja sam ti preporucio sto znam...

Učitava mu AHCI driver i zato dugo traje. Meni je na SATA2 SSD spojen preko native IDE i sve šljaka odlično.

16 godina
The Man kaže...
lazy_punk kaže...

Učitava mu AHCI driver i zato dugo traje. Meni je na SATA2 SSD spojen preko native IDE i sve šljaka odlično.

Da i ja stavim onda u native ide?

Windows Phone FTW
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Ja sam probao na oba načina i ovako mi je bolje i brže.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
DommY kaže...

Da mogu i mikrovalnu flashat, flashao bi je {#}

Slobodno nadogradi BIOS, tome i sluze novije verzije koje izbaci proizvodjac maticne ploce.

Obavio sam barem par stotina nadogradnji maticnih, i nikad problema.

Steam profile: Virty
16 godina
neaktivan
Virty kaže...

Kad smo kod update biosa, meni se jednom dogodilo da sam šugavu, od tada mi je šugava, "tošiba" update bio sam radio jer je počela raditi problema s baterijom od 9ćelija, i bio je neki update za to. 

Ne znam sad koja točno, ali uglavnom, bios je jedino flasha iz windowsa, i već sam bio skeptičan u tome, jer komp je od frenda bio, i ajde pa valjda neće biti ništa, i naravno zamrzao se odmah čim je krenulo, i reko ajde šta sad budemo riješili to sigurno ima neki program preko usba što će to riješiti.

naravno da nije imao ništa, a i kad sam odnjeo u službeni servis, samo je kod njih nova matična od 2250Kn dolazila u obzir, pa sam otišao u zelcos i oni su za 750kn napravili reparaciju ploče, a najradije sam sam htjeo kupiti čip i dati ga zalemiti, ali nije frend mogao toliko čekati dok stigne i sve ostalo.

Pa eto, uglavnom, pazite se brutalno kod update koji se radi iz windowsa :S 

Đuro#2155,
16 godina
SSD-škola

Mi moze neko dat link da skinem bios za svoj mbo dfi dk790fxb-m3h5, da nebi ja nesto krivo skinuo?

znaci to se samo pokrene dva klika i to je to? tako jednostavno? to se brzo updatea?

hvala!

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Franjo15 kaže...

Uvijek mogu stvari poci po zlu, ali rijetko cujem/vidim tako nesto kod nadogradnje biosa.

Nestanak struje ili zamrzavanje OS-a se mogu desiti, pa ko se boji nek ne flasha {#}

Podjednako sam nadogradnje radio kako iz dosa/boot cd tako iz windowsa.

Razlike nema osim sta je lakse manje upucenima nadogradnju napravit iz windowsa.

A to da traze 2k kuna za novu plocu (laptop) je istina, dosta mi je ljudi to reklo kad je bilo kakav kvar na maticnoj pa makar i banalni.

U tom slucaju je puno jeftinije obaviti reprogramiranje biosa.

Steam profile: Virty
12 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...
Virty kaže...

Kad smo kod update biosa, meni se jednom dogodilo da sam šugavu, od tada mi je šugava, "tošiba" update bio sam radio jer je počela raditi problema s baterijom od 9ćelija, i bio je neki update za to. 

Ne znam sad koja točno, ali uglavnom, bios je jedino flasha iz windowsa, i već sam bio skeptičan u tome, jer komp je od frenda bio, i ajde pa valjda neće biti ništa, i naravno zamrzao se odmah čim je krenulo, i reko ajde šta sad budemo riješili to sigurno ima neki program preko usba što će to riješiti.

naravno da nije imao ništa, a i kad sam odnjeo u službeni servis, samo je kod njih nova matična od 2250Kn dolazila u obzir, pa sam otišao u zelcos i oni su za 750kn napravili reparaciju ploče, a najradije sam sam htjeo kupiti čip i dati ga zalemiti, ali nije frend mogao toliko čekati dok stigne i sve ostalo.

Kad sam svoj BIOS updateo istom metodom, zamrznuo se i meni na mozda 2-3 minute.....tj. slika se zamrznula...proces je tekao...ali negdje na netu sam procitao da se to zna dogadjati...nisam panic reboot il slicno...sve ok ispalo

@Dommy tu gdje nadjes bios valjda ce bit uputstvo, bila sluzbena stranica il koja druga.

Ako je windows metoda mislim da ti je najbitnije da sve druge aplikacije pogasis, i Run as admin update..brzo bas nije....ako ti se zamrzne daj mu malo vremena...

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.6.2013 21:48 (lazy_punk).
16 godina
SSD-škola

Kako mogu saznati koju verziju biosa imam sada? Da nemam slucajno najnoviju pa da idem bezveze radit.

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
DommY kaže...

Kako mogu saznati koju verziju biosa imam sada? Da nemam slucajno najnoviju pa da idem bezveze radit.

Run : msinfo32

na prvoj stranici ce ti pisati...

12 godina
neaktivan
SSD-škola

jel ima tko sa zadnjim IRST-om (12.6) da mu win cita ssd kao ata device?

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice