SATA III HDD, način rada u Device manageru (WIN8)

poruka: 2
|
čitano: 2.464
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Hej ljudi, ako netko zna.Kako rekoh već na forumu kupio sam WD10EZEX, HDD je SATA III, a moja P5K-E matična ima 6 SATA II porta.Disk mi je uredno u BIOSu detektiran kao SATA i radi u AHCI modu, dok mi u windozama pod device managerom radi u nekakvom MW žbklj klj modu 0 (kao može i taj mod 2 tj Multiword 2 mod).Uglavnom, uštekao sam ga u primary crveni sata6 port (jer mi je tu prije bila barracuda 320 sata II koja je na crvenom sata2 portu isto radila u tom MW žblj klj 2 modu).Tu Barracudu sam poslije premjestio na sata6 port, i onda je počela raditi u udma-6 modu, a i dalje je u udma-6 ali na crnom sata4 portu.

Nije mi jasno zašto ovaj novi disk ne radi u udma-6 već u multiword 0 modu.Zanima me da li to windowsi krivo očitavaju, ili što ?, jer koliko sam primjetio HD Tune mi daje pristojne brzine za sata 2, jer davao primjerene brzine na benchmarku i za onu Barracudu koja mi je dugo vremena u windozama "radila" u Multoword 2 modu.

PS

Sata 1 mi je nedostupan zbog grafe koja ide preko tog sata porta, i nema šanse da ukopčam kabl.

PS 2

Taj WD10EZEX je SATA 3 disk, i u slučaju da se prišteka na SATA 2 trebao bi raditi u SATA 2 modu, no postoji i jumper opcija koja ga može ograničiti na SATA 1 ili 2, no meni sve radi bez tog jumpera.No ono što me zanima jest, može li se desiti da mi bez tog jumpera brzina diska pada na trenutke sa SATA 3 na SATA 1.Pitam jer me zanimaju tuđa iskustva (da ne bauljam bez veze), a i WD je to objasnio nikako na svojim uputstvima, tamo stoji da se jumperom na pinove 5 i 3 ograničava brzina na 1.5 Gb/s dakle SATA 1, a nigdje ne spominju 3 Gb/s dakle SATA 2.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Jumpere ne diraj. Neka stoji kako jeste SATA III uredno radi na SATA II. Deinstalacija čipseta ili kakala na koji je uključen HDD i restart. Trebao bi se sam srediti i podesiti na UDMA 5 ili 6.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice