Raid polja

poruka: 10
|
čitano: 5.175
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Raid polja

Zanima me koliko cu dobiti u performansama ako spojim 1 hard disk od 320 GB i 1 od 640 GB u raid 0 polje striping, koje su negativne posljedice toga?

Sta je raid 5 i 10 ?

The Sun is always upon you!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Raid polja
Amon Ra39 kaže...

Zanima me koliko cu dobiti u performansama ako spojim 1 hard disk od 320 GB i 1 od 640 GB u raid 0 polje striping, koje su negativne posljedice toga?

Sta je raid 5 i 10 ?

Ako ih spojiš u raid 0 dobiješ na brzini ali gubiš na ukupnom kapacitetu, imati ćeš samo 640 GB na raspolaganju, i u slučaju kvara jednog od diskova gubiš sve podatke.
Za raid 5 trebaju ti najmanje 3 diska, isto je kao i kod raid 0 samo dobivaš na sigurnosti, u slučaju kvara diska podaci ti ostaju sačuvani.
Raid 1+0 ti je raid 0 u miroru tj. trebaju ti bar 4 diska, znači imaš dva diska u raid 0 i oni su poduplani (miror) na druga dva diska, u slučaju kvara jednog diska ne gubiš podatke.
17 godina
neaktivan
Raid polja

OK, znaci nista od mog raid-a...Plač

The Sun is always upon you!

0 0 hvala 0
17 godina
Raid polja

google is your friend:

http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks

http://sistemac.srce.hr/index.php?id=35&tx_ttnews[tt_news]=262&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=5e87dc8b47

u principu RAID radiš kada imaš nekoliko diskova iste velicine i kada ti treba sigurnost (najcesce) ili/i performanse (RAID 0 ili RAID 1).

moguce je dobiti i jedno i drugo (RAID 5 i RAID 6) samo ti treba više diskova i time dramaticno podizes cijenu sustava..

mpr. RAID 5 ti daje i brzinu (jer zapisuje na vise diskova paralelno kao i RAID 0), ALI dobijas i sigurnost (drugacije nego RAID 1)

kako? RAID 1 radi "mirroring", tj. podatke s jednog diska kopira na drugi i ukupni kapacitet je prepolovljen u tom slucaju

RAID 5 koristi paritet koji moze, u slucaju kvara bilo kojeg diska, replicirati sadrzaj kada se postavi novi disk!

ALI za RAID 5 ti treba barem 3 diska (iako je bolje s 4 - "spare" disk)

RAID 6 je poboljsani RAID 5 jer omogucuje da RAID polje prezivi ukoliko CAK 2 diska "crknu"... samo KOSTA dosta kn, jer trebas jos vise diskova u sistemu...

pozz

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Raid polja

RAID ti se isplati samo ak imaš 2 ista diska, inače gubiš na kapacitetu. Za 10 sa 2 diska ti je isto ko i RAID1 jer će se podatci duplirat. Za RAID5 trebaš više diskova.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Spajanje diskova u RAID polje donosi neke prednosti i mane.

O samom spajanju diskova vise ima na:

http://www.informatika.buzdo.com/s160.htm

U Vasem slucaju ako se diskovi zele spojiti u RAID 0

od svakog diska uzima se dio koji je ekvivalentan

kapacitetu najmanjeg diska.

To je istina najbrži način rada povezanih diskova,

ali u Vasem slucaju gubite 320 GB.

Bolje je uporabiti JBOD nacin koji oba diska objedinjuje

u prikazuje kao jedan bez obzira na njihovu velicinu.

Nije svejedno ni koje vrste je kontroler za RAID

(ugradjen na ploci ili neki zaseban na kartici)

jer potpuno hardverski kontroler ima potpuni nadzor

nad diskovima, 'prosiruje' na naki nacin BIOS svojim BIOSom,

i predocuje operativnom sustavu diskove kao jedan,

dok se softverski oslanja na drivere operativnog sustava i ploce

sto znaci da u slucaju zamjene ploce nekom drugom vrstom

sadrzaj diskova nije vise vidljiv, sto nije bas dobro.

Za oba slucaja RAID-a s dva diska otkaz jednog diska znaci gubitak SVIH podataka.

RAID 5 ili kombinacije traze barem tri ili vise diskova i trpe otkaz jednog

diska kojeg naravno tada valja zamjeniti, sigurnije ali skuplje.

Ako je u pitanju skladiste podataka bolje je kupiti nekakav NAS,

zasebni RAID 5 u svom kucistu, još skuplje ali je sigurnije.

Nisam nasao po meni nista prihvatljivo jeftino kod nas.

Ako je u pitanju obrada podataka s ovim sto imate,

ja bi radije na prvu particiju prvog diska stavio operativni sustav,

na prvu particiju drugog diska virtualnu memoriju i aplikacije,

na drugu particiju prvog diska podatke za obradu,

a na drugu particiju drugog diska rezultate obrade.

Tako kad snimam video stavljam ga na disk suprotan aplikaciji

a kad obradjujem snimljeno rezultat ide na suprotan disk od diska na

kojem je snimljeni materijal i sve ide znatno brze.

Osim toga ako 'ode' jedan disk nece se sve izgubiti jer nisu u nikakvom polju.

Na nekom vanjskom disku preko USB-a uvijek se moze cuvati arhiva

najvaznijeg a ostalo manje vazno 'upeci' ili prebaciti na neko drugo racunalo.

Pozdrav

------------------------------------------------------

Evo nasao sam ovo:

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=051604&id_artikl=051.603.079

i

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=051604&id_artikl=051.603.080

Koliko sam skuzio bez diskova; skupo?

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2008 20:51 (drradic).
17 godina
neaktivan
Raid polja

Znaci ako sam dobro shvatio spojim 2 diska od 320Gb u RADI0 polje i imam duplo bolje performanse,e sad jel se kapacitet prepolovi ili ostane isti?btw kod instalacije windowsa ima li kakvih komplikacija?Viče

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Lion King kaže...

Znaci ako sam dobro shvatio spojim 2 diska od 320Gb u RADI0 polje i imam duplo bolje performanse,e sad jel se kapacitet prepolovi ili ostane isti?btw kod instalacije windowsa ima li kakvih komplikacija?Viče

U tvojem slučaju za RAID 0 ćeš imati 640Gb. U RAID 1 bi imao 320Gb. RAID 0 za perfomanse a RAID 1 za sigurnost. Nema komplikacija ako imaš drivere. Obično RAID driveri dolaze na disketama sa matičnom. Slično kao i GNU/Linuxov LVM, Windows nudi svoju verziju softverskog RAID-a (dynamic disks).
Ni ova sranja koja stavljaju na matične ploče za kućne korisnike nisu pravi hardverski RAID kontroleri, fakeRAID.
Developers,developers,developers...coming and coming and coming... Dao bi sto Amerika, Sve na svijetu ja bi dao Tek da sjednem na verandu Pa uz karte i bevandu brojim valove.
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.11.2008 0:46 (the_tux).
17 godina
neaktivan
Lion King kaže...

Pretpostavljam da se koristi neki RAID kontroler koji je na matičnoj??

S obzirom da većina ljudi to koristi tu se najviše isplati RAID0. Ako staviš 2 diska od 320GB dobit ćeš ukupnu particiju od 640GB. teoretski bi trebale bit duplo bolje performanse ali nisu. Bolje su od jednog diska ali ni blizu duplo (osim ako ti poanta nije benchmarkiranje, di su rezultati jako dobri).

RAID1 nema toliko smisla u kontrolerima na maticnoj, jer ako krepa jedan disk od recimo 1TB , kad zamjenis disk i moras opet radit array to će bit jaaako sporo.

RAID5 nema smisla kod kontrolera na maticnim plocama, osim ako volis gubit podatke. RAID6 mislim da nepostoji na matičnim pločama, kao ni svi ostali oblici, npr. RAID10 isl...

Po meni je RAID6 "the best", ali kartica je skupa, a i nije baš jeftino kupit 10-ak diskova.
Za kućnu uporabu je najbolje spojit 2 diska u RAID0, i dosta ljudi osjeti razliku... a ionako svi podatke redovno backupiraju pa tu nema straha :D
17 godina
Raid polja

Meni je RAID sasvim nepoznata stvar, zato vas molim obrazlozenja i savjete sto mi sve treba da napravim RAID0 i RAID1. Da li treba kakva posebna maticna, kakvi hardovi, treba li nesto prilagoditi u BIOSU i sl. ?

Audi R8 - born of powerful ideas

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice