RAID 1 i S.M.A.R.T.

poruka: 1
|
čitano: 1.047
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
RAID 1 i S.M.A.R.T.

zanima me sljedece ako neko zna.

raid 1 omogucava mirroring ali bez parrity-a. e sad, recimo da rikne jedan blok na jednom od dva diska koja cine raid 1 polje, smart ce realocirat taj blok negdje drugo na disku a koliko se ja kontam to ne podrazumjeva da ce se podaci zaista spasiti, smart ce prekopirat sta se prekopirati da i cak i ako je novi blok pun smeca - to je to sto se tice smarta, on je svoje napravio. 

u slucaju raid 1 polja, zanima me da li ce se napraviti sinkronzacija diskova u tom slucaju, znaci da li ce se sinkronizirati blokovi, novi na pokvarenom disku i stari blok na ispravnom disku, i kako ce se sinkronizirati.

ako ce ispravni disk pomjeriti podatke takodjer na novu lokaciju i napraviti update bloka prema onom sto je na pokvarenom disku, onda na oba diska imam smece. i raid 1 zapravo nema bas nekog smisla, odnosno im smisla samo u slucaju da jedan od diskova rikne totalno. kontam da je za totalnu sigurnost potreban raid 5 sa parrity-em.

zapravo, ko ima prednost u ovom slucaju, dakle ako raid controler, bilo softwareski bilo hardwareski, ne moze da procita podatke sa jednog diska onda ce probati procitati podatke sa drugog i zapisati ponovno podatke na disk sa kojeg inicijalno nije mogao citati. to je recimo tako u teoriji ali pitanje je ko ce prvi skontati los sector/block, raid ili smart i ko ce prvi pokusati nesto mrdati, i naravno ko pri tome ima prednost. najradje bi zapravo ugasio smart totalno ako ce pravit sranja, pitanje je da li se to uopce moze ?

eto ako neko zna nek napise ukratko.

hvala

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice