Problem s spajanjem przilice

poruka: 8
|
čitano: 8.617
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

moze li mi netko objasnit kako se spaja przilica i sta je sve potrebno da je spojim.

ja imam jednu stariju przilicu al nemogu je spojiti u novi komp, ona se u starom spaja preko onog kabela s 4 utora i s IDE kabelom, a ja u svom kompu nemam taj ide kabel a nemam ni utora za ide kabel u hard disku pa je nemogu spojiti.

pa ako mi bi netko mogo ukratko obajsnit sta treba sve da je spojim

konfa je pod moj pc

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ovako moraš negdje kupit taj IDE Kabel koji ti treba, uštekaš jedan kraj na matičnu u IDE utor (slika), a drugi kraj u IDE utor na pržilici, spojiš molex za napajanje. Samo pazi da jumper na pržilici postaviš na MASTER i to je to.

EDIT: HDD koji imaš normalo radi na SATA sučelje kako je bilo do sada, na IDE kabel spajaš samo tu pržilicu, kad ona ne podržava SATA. Samo dobro pazi da postaviš pržilicu na MASTER, to je označeno otraga na jumperima, imaš onu malu kratko spojnicu kojom spojiš dva pina da uređaj radi kao master.  Na taj IDE kabel mogu it i dva uređaja, onda samo ovaj konektor sivi koji je slobodan uštekaš u taj uređaj i postaviš ga na SLAVE. Spojiš mu napajanje i gotov si.

Slika matične Slika matične
IDE Kabel IDE Kabel
Jumperi na pržilici Jumperi na pržilici
Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2011 15:21 (Valentin17).

4 0 hvala 3
15 godina
Re: Problem s spajanjem przilice
Valentin17 kaže...

Ovako moraš negdje kupit taj IDE Kabel koji ti treba, uštekaš jedan kraj na matičnu u IDE utor (slika), a drugi kraj u IDE utor na pržilici, spojiš molex za napajanje. Samo pazi da jumper na pržilici postaviš na MASTER i to je to.

hvala ti na odgovoru, imam taj ide kabel, al sta on nebi trebo bit povezan s hdd, ako ce mi na njega instalirat windowse

edit: jos je problem sto mi hdd nema utor za ide kabel, imam 2 hdd jedan stariji drugi nov i nijedan nema takav utor

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2011 15:19 (win4crazzy).
14 godina

Pa kaj hdd nije SATA?

Valentin

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ti izgleda imaš IDE pržilicu i SATA HDD ....dakle pržilicu trebaš povezati samo na matičnu putem IDE-kabela ne na HDD! Dok HDD povezuješ SATA kablom direktno na matičnu!

sata konektori na matičnoj sata konektori na matičnoj
The quieter you become, the more you are able to hear...
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2011 15:27 (Bellatrix).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Valentin17 kaže...

Pa kaj hdd nije SATA?

mislim da je, eo slike

15 godina
Bellatrix kaže...

Ti izgleda imaš IDE pržilicu i SATA HDD ....dakle pržilicu trebaš povezati samo na matičnu putem IDE-kabela ne na HDD! Dok HDD povezuješ SATA kablom direktno na matičnu!

to kralju, znaci przilica u maticnu, molex kabel i zapajanja u przilicu a hdd u maticnu.

hvala ti, samo je malo logicki trebalo zakljucit, odo probat instalirat

hvala i tebi valentin, svi se dobili gumb hvala ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2011 15:30 (win4crazzy).
14 godina
win4crazzy kaže...
Bellatrix kaže...

to kralju, znaci przilica u maticnu, molex kabel i zapajanja u przilicu a hdd u maticnu.

hvala ti, samo je malo logicki trebalo zakljucit, odo probat instalirat

hvala i tebi valentin, svi se dobili gumb hvala ;)

Sorry morao sam nekud otić pa ti nisam pomogao do kraja.

Nekada si IDE kabel uštekaval u HDD pa onda recimo u pržilicu, ali to tako spojeno nije zavisilo jedno od drugoga, znači pržilica nije morala bit spojena na HDD, mogal si recimo spojit sa dva IDE kabela (matična je imala dva IDE utora-tvoja ima jedan), na jedan uštekaš HDD i postaviš ga kao master, a na drugi uštekaš pržilicu i postaviš kao master i to radi bez problema.

Znači bitno je samo ovo:

Ako na jedan IDE kabel spajaš samo jedan uređaj, taj uređaj spajaš na kraj kabela i postavljaš ga kao master.

Ako recimo na jedan kabel spajaš dva uređaja (HDD i pržilicu) onda na kraj kabela (crni konektor) spajaš HDD (mora bit postavljen kao master),

a na drugi konektor(sivi spajaš pržilicu). Treća varijanta su DVD-ROM i DVD-RW ili dva HDD onda onaj uređaj koji je na kraju kabela postaviš kao master a ovaj drugi kao slave.

To je to. Ako si spojil i radi, drago mi je.

Valentin
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice