Neposlušni RAID.

poruka: 10
|
čitano: 3.036
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.
pitanje

Imam dvd Hitachijeva diska po 160 Gb koja bi trebalo složit u RAID 0. U BIOS-u sam nariktao na RAID i fast utilityu podesio isto na na RAID 0 i tu mi je sve uredno prepoznao, ali windowsi vide dva diska(svaki posebno).

Windowsi su Vista, a matična Gigabyte GA-MA770-DS3.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.

A jel si možda prilikom instalacije Viste ubacio drivere za raid, bez toga, iako si sve podesio u biosu, windowsi ti neće vidjeti aka konfigurirati raid, shodno tome niti će vidjet diskove kao jednog...????????

Core i7 920 @ 3.3 / Gigabyte X58 UD5 / Crucial 1333 @ 1600 / Sapphire 4850 / Corsair 550w / Seagate Barracuda 2 x 500GB Raid 0 / Cooler Master Cosmos S
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.
autorov komentar

Jesam učitao sam drivere za RAID-AHCI prije početka instalacije Windowsa, jer sam jesino takve pronašao na CD-u od matične i na internetu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.

Hmm...  moralo bi onda raditi..sigurno si negdje pogriješio, u koracima...

Uzmi manual od matične, evo ti link ako nemaš u papirnatom obliku (isprintaj ili si zapiši),  kreni od 71.stranice i prati svaki korak kaj ti tam piše, ako radiš kak bi trebalo raid bi morao funkcionirati...  Tu ti je sve objašnjeno, popračeno slikama pa ne bi trebalo biti problema !!! Probaj pa javi rezultat!!

Core i7 920 @ 3.3 / Gigabyte X58 UD5 / Crucial 1333 @ 1600 / Sapphire 4850 / Corsair 550w / Seagate Barracuda 2 x 500GB Raid 0 / Cooler Master Cosmos S
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Neposlušni RAID.

Koliko sam ja shvatio ti uopće nisi konfigurirao RAID već samo Enable-ao. Imaš onaj izbornik na ctrl-F kad se komp pali u kojemu konfiguriraš RAID. Vjerojatno će ti sadašnje diskove viditi kao array (onoliko arraya koliko diskova imaš), pa ćeš trebati postojeće array-e izbrisati. Ja na MA-780G-DS3 (nisam siguran je li isti SB, ali ako nije onda je tvoj još lošiji u RAID-u) nisam bio zadovoljan RAID poljem, u nekim stvarima je bio brži, u nekima sporiji, u uobičajenom radu i nije bilo neke zamjetne razlike, osim buke diskova koja se višestruko povečala.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.
autorov komentar

Ovako. Kako sam već napisao. U BIOS-u sam uključuo opciju RAID jer postoji još Native IDE, SATA-AHCI i još jedna. Zatim sam kako kažeš pomoću Ctrl+F u utilityu kreirao RAID 0. Znači uključio sam oba dva diska i kada restartam kompjuter pojavi mi se da raid polje (striping) sa maksimalnom količinom diskovnog prostora. I taj dio prođe u redu. Zatim stavim DVD sa windowsima i u momentu kada traže drivere za satu uredno ih učita, ali već tu prepoznaje kao dva diska pa ih tako kasnije windowsi prepoznaju. Ne znam da li ima veze kako su uključeni kablovi na matičnoj, mislim ono SATA 0 i SATA 1.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Neposlušni RAID.

Našao sam na netu da nisi jedini koji ima probleme u kombinaciji SB600 (na tvojo ploči) RAID + Vista. Navodno će raditi ako update-aš BIOS na v4. Piše također da nije moglo s USB sticka već samo s diskete. Također, skini nove RAID drivere s www.gigabyte.com.tw

Meni je SB700 za koji je vjerojatno bolji chipset, pa nisam bio zadovoljan ukupnim ponašanjem RAID-a, tako da ne znam da li ti se isplati zezati s tim. Također, ako napraviš RAID0 pa ga odlučiš razbiti, obavezno nakon toga moraš na prvom disku izbrisati particije pa ih ponovo kreirati jer će ti viditi particije koje su veće od diska, a korištenje takvih particija će dovesti do gubitka podataka, ako uopće prođe instalacija.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.
autorov komentar

S kojom naredbom da razbijem disk je fdisk mi ne pali, a nemam flopy da bi pokušao nešto sa disketom.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Neposlušni RAID.

Setup od XP-a ili Viste.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neposlušni RAID.
autorov komentar

Pošto sam rješio problem vrijeme je da se i javim. Dakle sa diskovima, driverom i matičnom je sve u redu. Procedura klasična: podesit u biosu na RAID, u Fast build utilityu spojit diskove u RAID, pokrenut istalaciju windowsa i učitati SATA-AHCI driver. Nakon što se driveri učitaju prikažu se oba dva diska koje treba jednostavno pobrisati (opcija advanced) i diskovi se jednostavno spoje u jedan (RAID 0 ).

Ne znam zašto to nisam odmah probao napravit?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice