Najefikasnije Particioniranje Diska?

poruka: 8
|
čitano: 6.867
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

pitanje je u naslovu, ali ipak da malo više razložim dotično pitanje ...

dakle, pošto uskoro kupujem novi komp, u kojem će biti HDD od 500 GB ili 1TB, ovisno o cijenama, trenutno mi nije toliko važna količina memorije, jer će mi ionako potrajati dok ja to napunim. u isti komp ide i jedan stariji disk od 160 GB.

moje pitanje glasi: kako bi bilo najbolje podijeliti disk(ove) na particije, s time da planiram napraviti dual-boot Win 7 (32bit) i Ubuntu. Wins instalacija ide na ovaj glavni, veći disk, a ubuntu na stošezdeseticu. sad mene zanima kako da taj glavni disk podijelim, jer mi treba barem još jedna ili dvije particije kojima će biti moguće pristupiti bilo iz windowsa ili ubuntua. 

Pod pitanje glasi: kako ste vi podijelili disk? koliko particija imate i za što ih koristite?

ako već postoji ovakva tema, uputite me molim vas, jer je ja nisam našao

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Najefikasnije Particioniranje Diska?

-nema pravila, ali svejedno se moraš držati standarda.. {#}

-prvo, standard predviđa do 4x prmarne particije (particija=logički disk) na HDDu ili 1xPrimarna+Extended (u kojoj nisi ograničen na broj logičkih diskova).

-windowsi defaultno rade skrivenu boot particiju 100BM. Za OS je druga, tako da više nemaš slobodu izbora za linux.. ili ostatak napraviš kao radni disk a linux na stari.

-npr Suse defaultno kreira 3xparticije (/root, /home, swap) ali može i jedna, dvije ili više..

-rješenje je bootati liveCD ubuntu, gepratedom napraviš boot particiju 100-512MB, za FS format=NTFS, extended samo kreiraš i ostaviš (dalje će svaki OS kreirati u toj extended potrebne particije).

Ovisno o tvojim potrebama za programima, igrama, downloadom.. recimo da je sam OS w7 dovoljno 40Gb (to je realni minimum, sve ostalo je negdje drugdje), linux polovicu tog, 20GB.

Pošto imaš dva HDDa, manji nije nešto za storage, ideja: na manji disk 160GB postaviti sve OSeve, veći koristiti kao storage (NTFS). To je optimalno za brzinu jer se istovremeno mogu koristiti oba diska (OS-app, podatci), slično RAIDu.

-problemi mogu biti s grubom, pošto je mala boot particija praktična za backup, napravi image između svakog koraka (kad poželiš neku drugu kombinaciju OSeva ili dodaš neki drugi linux, može ubrzati popravljanje gruba..)

Naravno, manji-stariji disk je obično i sporiji, možda i uskoro na izdisaju.. ako nema takvih 'sklonosti', pa čak i ako se upravo on pokvari, bolje da se pokvari OS nego gubljenje podataka.. možda.

Spetljano? ne, to samo tako izgleda kad ja objašnjavam. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Jedno amatersko pitanje vezano uz tu temu; kupila sam laptop bez operativnog sustava i probala bi sama instalirat windowse. Pošto još nikad nisam to radila, zanima me jel te particije treba napraviti prije ili poslije instalacije windowsa (ili tijekom :D)? Čitam upute po internetu al su me dosta zbunile..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Locust kaže...

Jedno amatersko pitanje vezano uz tu temu; kupila sam laptop bez operativnog sustava i probala bi sama instalirat windowse. Pošto još nikad nisam to radila, zanima me jel te particije treba napraviti prije ili poslije instalacije windowsa (ili tijekom :D)? Čitam upute po internetu al su me dosta zbunile..

Tijekom instalacije OS-a će ti se ponuditi opcija za particioniranje diska.

World Championships: 7, GP started: 286, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,511
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.11.2011 22:47 (F1-IVO).
15 godina

Ja napravim ovako:

C: 30-40GB

D: ostatak

Na C: mi idu samo Windowsi i eventualno neki programi (Office, Nero itd.) koji moraju biti reinstalirani prilikom reinstalacije Windowsa. Na D: idu igre i podaci, instalacije, downloadi itd...

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Za 64-bitne, pogotovo na laptopu, treba minimalno 50 GB.

Early adopter
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Teerex kaže...

Slažem se, barem 50 GB...Sve manje particije se brzo napune, a onda 100 problema.

Bolje 5 do 12 nego ni jedna poslije 1! :)
16 godina
neaktivan
mali.ivica87 kaže...
Teerex kaže...

Slažem se, barem 50 GB...Sve manje particije se brzo napune, a onda 100 problema.

Ljudi zaborave na swapfile i hiberfile, a kad imaš puno memorije, onda su to i veliki fajlovi.

Early adopter
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice