Meni bi trebao neki od 60 GB, da je što jeftiniji i sa dostavom.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Savjetovao bih ti da se malo protegnes i uzmes ovaj:
Razlog zasto je iz posta prije, SSD Adata S510 jeftin, jer ima asinkroni NAND, tako da ocekuj da ce ti dosta pasti perf kako budes popunjavao SSD, a tih 60gb ces relativno brzo popuniti preko 50%
Može preporuka nekog brzog SSD do nekih 1400-1500kn?
120+gb
Corsair Performance Pro
Plextor M3
Samsung 830
Čini mi se zanimljiv Mach Extreme 240Gb iako je skuplji da li se isplati nadoplatiti?
Čini mi se zanimljiv Mach Extreme 240Gb iako je skuplji da li se isplati nadoplatiti?
Ne isplati se, jer koristi asinkroni flash. Pravi SSD-ovi s tim kapacitetom imaju cijenu 2200 kn+.
Za te novce, trenutni best buy je OCZ-ov Vertex 4.
Eto da odgovorim kolegi ovdje, možda pomogne još kome:
Hvala za savjet samo da pitam zasto postoje isti takve vertex ssd-ovi samo s nekakvim IOPS-om. Čemu to služi?
Dakle, IOPS iliti Input/Output operations per second je ustvari ništa drugo doli "mjera" performansi diska/SSD-a, tako da svaki SSD, kao i svaki HDD ima neki njemu specifičan IOPS, ovisno o njegovim performansama.
Znači, veći IOPS = brži disk.
Što se Vertexa tiče, Vertex 3 ima Max IOPS verziju, koja je poboljšana verzija "običnog" Vertexa 3. Usprkos tome, Vertex 4 je i dalje brži, od obje verzije...
Našao sam još SSD-ova sličnih Vertexu pa ako može savjet?
4. Samsung 830 120Gb - trenutno ga nema u ponudi, a i malo je skuplji od ostalih pa mi on dijelom otpada
4. Samsung 830 120Gb - trenutno ga nema u ponudi, a i malo je skuplji od ostalih pa mi on dijelom otpada
Intel je ispod Vertexa i Force-a. Iskreno, ja bi radije išao na Force GT. Jeftiniji je, ali prije svega ima provjeren SandForce-ov kontroler. Vertex 4 je relativno kratko na tržištu, tako da iako se doima boljim, ne bih ga još preporučao ispred provjerenih rješenja.
Iako sada nekim djelom pobijam vlastitu preporuku, ne želim da se zaletiš grlom u jagode ukoliko se kasnije pokažu nekakvi problemi s Indilinx-ovim kontrolerom (koji je btw. u vlasništvu OCZ-a).
Intel je ispod Vertexa i Force-a. Iskreno, ja bi radije išao na Force GT. Jeftiniji je, ali prije svega ima provjeren SandForce-ov kontroler. Vertex 4 je relativno kratko na tržištu, tako da iako se doima boljim, ne bih ga još preporučao ispred provjerenih rješenja.
Iako sada nekim djelom pobijam vlastitu preporuku, ne želim da se zaletiš grlom u jagode ukoliko se kasnije pokažu nekakvi problemi s Indilinx-ovim kontrolerom (koji je btw. u vlasništvu OCZ-a).
Hvala na preporukama naručen je Corsair Force GT za 1,139kn.
Bok, mislim si kupiti ssd, pa me zanima šta mi preporučujete koji su najbolji i možda najbolji prijedlog za moju konfiguraciju.
Dvoumim se između ovih:
1. SSD Corsair 240gb http://www.telebit.hr/SSD-Corsair-240GB-Force-3--2-5---SATA3--R-W-550-520-MB-s--85k-sequential-IOPS-4kB--MLC--retail--2-5--to-3-5--bracket---S/p/74360813.aspx
2.SSD Kingston 120gb http://www.postopoto.hr/SSD-disk-Kingston-120GB-HyperX-3K-SATA-3-25-75840.aspx
Ovog prvog bi kupio jer je jeftin, ali nisam siguran dali je dobar, a za ovog drugog bi recimo kupio dva...
Imate li možda vi koji bolji prijedlog... unaprijed hvala
Koliki kapacitet očekuješ (240 GB) i do koje cijene?
Uzmi Corsair, to ti je Force3 serija i još 240GB šta će ti više/bolje od toga.
Koliki kapacitet očekuješ (240 GB) i do koje cijene?
ma želio bih 240gb jer mislim da 120gb bi mi bilo pre malo, a cjena... išao bih do 2500kn
To je serija sa asinkronim čipovima, zato je i tako jeftin.
Pravi SSD-ovi sa kapacitetom od 240GB koštaju 2200kn+.
Uzmi Corsair, to ti je Force3 serija i još 240GB šta će ti više/bolje od toga.
za tog corsaira neznam baš, mislim da nisu dobri ssd-ovi jer ovdje po furumu se baš i ne spominju prečesto....
treba mi prijedlog ako postoji za te pare bolji ssd, ili malo skuplji
Ovaj Samsung je zakon...;)
aha ok.. znači meni treba sinkroni ssd koji ima brzinu barem read 550 i write 510 ili slično,. a sada mi više nije bitno da ima 240gb, lako spojim dva od 120gb... kojeg mi preporučuješ ?
aha ok.. znači meni treba sinkroni ssd koji ima brzinu barem read 550 i write 510 ili slično,. a sada mi više nije bitno da ima 240gb, lako spojim dva od 120gb... kojeg mi preporučuješ ?
Ta brzina ti je brzina sekvencijalnog čitanja/pisanja što se u radu ne događa skoro nikada. Uglavnom se radi o nasumičnom čitanju/pisanju, a tu ovaj Samsung što sam ti linkao iznad postiže bolje rezultate od primjerice Vertex-a 3, koji nazivno ima veće brzine sekvencijalnog čitanja i pisanja.
Iako su to sve nijanse, ali ono što meni čini razliku je to što nekako više vjerujem Samsungu, jer je OCZ imao prije velikih problema s firmwareima..
Ta brzina ti je brzina sekvencijalnog čitanja/pisanja što se u radu ne događa skoro nikada. Uglavnom se radi o nasumičnom čitanju/pisanju, a tu ovaj Samsung što sam ti linkao iznad postiže bolje rezultate od primjerice Vertex-a 3, koji nazivno ima veće brzine sekvencijalnog čitanja i pisanja.
Iako su to sve nijanse, ali ono što meni čini razliku je to što nekako više vjerujem Samsungu, jer je OCZ imao prije velikih problema s firmwareima..
ok hvala ti, onda definitivno naručujem ovoga za tjedan dana... Zato ako ima tko drugi bolji prijedlog slobodno mi recite...
Ja imam taj Samsung samo od 128GB i izvrstan je, bolji od SandForce-a. Samo nikako nemoj spajat SSD-ove u RAID jer gubiš TRIM. Bolje ti je kupit 1, ili kupi 2, ali ih nemoj spojit.
Ja ti imam intela 520 seriju. Imas ih od 180gb i 240gb. Zasad jako zadovoljan, a imas i garanc 5 god, dok ostali imaju po 3, osim Vertex-a 4 koji isto ima 5.
Kakav je Mushin Chronos 120GB? Vidim da ima na akciju u portiu. Da li se isplati za te novce ili ima neki bolji?
Već sam dosadan sam sebi - asinkroni NAND.
1100kn+ je otprilike svota koju treba izdvojiti za jedan pošteni 120 GB-ni SSD..
Ja imam taj Samsung samo od 128GB i izvrstan je, bolji od SandForce-a. Samo nikako nemoj spajat SSD-ove u RAID jer gubiš TRIM. Bolje ti je kupit 1, ili kupi 2, ali ih nemoj spojit.
ako kupim recimo dva od 120gb... dali ću imati bolje performance od jednog koji ima 240gb ?
ako kupim recimo dva od 120gb... dali ću imati bolje performance od jednog koji ima 240gb ?
Nećeš. 2 SSD-a su zajeb kako god okreneš. Kao prvo, imat ćeš dvije "particije". Druga stvar, izaći će te možda čak i skuplje od jednog 240 GB-og modela.
RAID kod SSD-ova ne dolazi u obzir, jer, kako je kolega rekao, gubiš TRIM.
Treća stvar, kapacitetniji SSD-ovi su brži (ista serija) od njihovih verzija s manje kapaciteta. Dakle, kako god okreneš, jedan 240 GB-ni model je bolje, brže i praktičnije rješenje..;)
Što je TRIM funkcija i kako da je uključim? Stavljanjem novog firmware?
Firmware bi trebao podržavati TRIM.
Jesu ti diskovi u AHCI modu?
Što je TRIM funkcija i kako da je uključim? Stavljanjem novog firmware?
Koji Windows koristiš? TRIM je samo podržan u 7-ici. Recimo kod Samsunga imaš software koji se sam brine za sve: TRIM, ugašenu defragmentaciju, indexing i ostalo.