- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
cek znaci ja nesijem instalirat windows igrice i programe puno puta install i unistall radit jel se jednokrate čelije sa ssd permenanet brisu i on je sve sporiji iz dana u dan? ak je tak onda kolko cu imat taj ssd od 1000kn 2 god max?
kaj onda dat 400kn vise za pro ne evo? i onda kao necu imat problema?
sad se bojim da 1000kn za evo sutra :(
Govoriš kao da će razlog prestanka rada biti manjak prostora na SSD-u. NAND flash ima određeni broj P/E ciklusa te bez obzira imao on više ili manje slobodnog prostora jednom će doći do kraja.
Ono što treba znati da 1000, 3000 ciklusa ne znači da će baš nakon toga broja doći kraj. Taj broj je MINIMUM što NAND treba izdržati.
Evo lista testiranih SSD-a pokazuje daleko veću izdržljivost:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm
Većina kupuje EVO jer vide samo brojke, a tehnologija koja omogućava te brojke ne poznaju. Taj tzv. slc cache u tijeku zapisivanja kada se napuni više ne dozvoljava brzine od 500MB/s već 100, nakon završetka zapisivanja u stanju mirovanja kontroler premjesti te podatke u okolni prostor te proces brzog zapisivanja može opet početi
U vlastitoj temi SSD-škola sam napisao jednostavni proračuna za trajnost SSD-a
neznam ocu imat 400kn vise kaj onda preoprucate ako ne EVO?
Kolega Nvidia GTX 680 koliki ti je budget?
1050 kn kolko sam mislio dat za EVO
Ti možeš imati 10% slobodnog prostora i na tom prostoru će se odvijat TRIM i GC i recimo da kontroler forsira samo taj dio za trim i gc, broj ciklusa će pasti brže na tom dijelu.
Isto tako imaš 10% slobodnog prostora i kontroler pomoću WL algoritma sve podatke konstatno premješta po cijelom kapacitetu kako bih osigurao ravnomjerno trošenje P/E ciklusa.
U prvom slučaju odlazi samo 10% SSD-a, SSD gubi kapacitet i performanse
U drugom slučaju odlazi cca. 100% SSD-a, SSD prestaje radit
Shvaćaš li sada?
zaboravio sam i koliki kapacitet tražiš
250gb
To je bio samo primjer teoretski da objasnim.
Po meni je bolja prva opcija koju sam naveo jer tada kontroler ako se ne varam može čitat iz nanda ali ne i zapisivati.
Ja ne mogu reći kako će koji kotroler raditi, jer svaki proizvođać drugačije rješava problem WL-a.
Hm, broj čitanja i nije problematičan za trajnost već količina p/b, no možda kontroleri doista sele sve podatke po cijeloj površini, kako one poput temp fileova tako i one stalne, no fali mi informacija, a jos sam i ograničen razmišljanjem u okvirima hard diska gdje su podaci uvije zapisani na isto mjesto dok ne odradiš defragmentaciju....ništa, još malo proučavanja pa možemo nastaviti kasnije, odoh gledat hodajuće mrtvace, laku noć
250gb
Sve ovisi šta želiš...
Prema formuli
250 GB x 1 000 cycles / 40GB po danu / 365 dana = 17 godina
EVO od 250GB sa dnevnim opterećenjem od 40GB zapisivanja/brisanja bi trajao 17god.
Prouči dobro EVO tehnologiju, sagledaj svoje svakodnevne aktivnosti na računalu te izaberi ono što ti treba, a ne šta je najbolje.
neznam ocu imat 400kn vise kaj onda preoprucate ako ne EVO?
Nemoj se zamarati glupostima, uzmi si Evo i uživaj u brzini. To ti je moj savjet.
Nakon nekih mjesec dana koristenja intel ssd 520 od 120gb sam zadovoljan. Laptop mi radi oajetno bolje i brze. Prije kad sam ga upalio nekih 20sec mu je trebalo da primi ono sto sam stisnuo recimo google chrome a sad cim se za pali iste sekunde i ulazi u preglednik. Baterija mi na laptopu traje malo duze. Laptop je jos tisi a i cudno mi je da se temp opcenito spustila malo dolje. Sad mi je kad citam vijesti i forume temp od 38-44 stupnja prije mi je bila konstantno oko 48. Sumnjam da je to povezano sa tim ali moguce.
jest da je samo 120gb ali meni dosta ovaj original hard od laptopa od 750gb sam pretvorio u prijenosni i sve gluposti imam na njemu a bas potrebne stvari su na ssd.
Ima li razloga zasto je ssd sa doljne strane ovakav kao na slici .
- Daj objasni malo bolje na što misliš točno, ja te ništa ne kužim.
Ima li razloga zasto je ssd sa doljne strane ovakav kao na slici .
- Daj objasni malo bolje na što misliš točno, ja te ništa ne kužim.
Donja strana ssd-a ne izgleda zavrseno, ali to je normalno, Intel se odlucio za takvu zavrsnu obradu.
Donja strana ssd-a ne izgleda zavrseno,
- To je sve OK, ne zamaraj se glupostima.
Ma vidi se na slici ako se zabuljis malo , slika je sa neta . Ma nezamaram se nego pitam ovako jer sam primjetio kad sam ga stavljao . :)
Mislim da su svi takvi.
Nije im se dalo polirati 
INTEL će sve napraviti da smanji troškove proizvodnje, kvaliteta odlična ali izgled im je loš, prvi SSD-ovi su im čak bili i obojani u crno ali vele košta to naknadno farbanje i poliranje.
http://www.xbitlabs.com/images/storage/ocz-ssd-roundup/p1s.jpg