Kako podesiti hard disk uključenim pri startanju?P

poruka: 22
|
čitano: 6.173
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kako podesiti hard disk uključenim pri startanju?

Pozdrav!

Dobio sam sa računalom disk (500GB), te isti takav kojeg sam naknadno ugradio, no kad idem otvoriti neku datoteku treba mu sekunda-dvije da se pokrene, dok na starom disku to nije potrebno.

Kako isključiti/uključiti tu opciju da neprekidno disk radi (jer mi sek-dvije dosta znače)?

OS je Windows 7 Ultimate.

Hvala na odgovorima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 9:10 (Mate997).

0 0 hvala 0
17 godina

Ne kuzim, sta tocno hoces?

Jel ti na tom disku win?

Disk nije iskljucen kad se komp upali, jer cim je win podignut svi diskovi su u pogonu. Tako da ne mozes "ukljuciti disk".

Vjerovatno ti sporije otvara, koliko rama imas? Probaj defragmentirati oba diska.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Kako podesiti hard disk uključenim pri startan

Dakle, od prvog diska imam 2 particije (C i D) koje normalno rade, dok od drugog imam particiju E i kad hoću pokrenit neki film treba dvije sekunde tom disku da učita film. Ja želim to onemogućit da radi kao i prvi disk jer ovako se mora bootat da bi mi se nešto pokrenilo (kao DVD u pržilici).

Na C disku su Winsi.

4GB RAM-a.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 8:50 (Mate997).
17 godina
odjavljen

Imaš u power opcijama nakon koliko vremena neaktivnosti će se disk ugasiti, pa to povečaj ili stavi na nulu ako ne želiš da se uopće gasi. Ta opcija je postojala i u XP-u, ali je radila za sve diskove istovremeno i ćim se jedan koristi, svi rade. 7-ica vodi računa o svakom disku posebno i svaki disk gasi ako na tom disku nije bilo aktivnosti zadani vremenski period.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 1
17 godina
Mate997 kaže...

Dakle, od prvog diska imam 2 particije (C i D) koje normalno rade, dok od drugog imam particiju E i kad hoću pokrenit neki film treba dvije sekunde tom disku da učita film. Ja želim to onemogućit da radi kao i prvi disk jer ovako se mora bootat da bi mi se nešto pokrenilo (kao DVD u pržilici).

To nije bootanje, nego ucitavanje, jesu ti oba diska pa 500 GB i jesu li koliko popunjeni? Ako jesu to je normalno, previse podataka, dulje ucitavanje, treba procitati 1TB podataka i izvuci onaj koji ti hoces. Ne kuzim, sta ti uopce smeta.

Kad upalis win, sa bilo kiojeg diska, svi diskovi koji su uredno prikljuceni na maticnu su upaljeni i rade, sada to sto mu treba da se film ucita, moze biti puno stvari. Kolika je brzina diska? Koliko imas podataka? Kako su ti spojeni diskovi? Cak ima veze i pod koliko podmapa ti stoji film. Te dvije sekunde tesko da ces ispraviti, mozda ako organiziras sve filove, znaci filmove pod filmove u sto manje podmapa, muziku u muziku, etc.

Ili da kupis SDD. Koji su puno brzi ali i skuplji.

Ili iako nisam siguran kako to ide, nisam nikada probai niti radio, da ih povezes u RAID polja, onda je brzi pristup podacima.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
15 godina
neaktivan

Disk 1 ima dvije particije, C (209GB) i E (255GB), dok drugi disk ima particiju E od 465GB.

Particije nisu ni do pola popunjene.

Kako napraviti RAID, matična je Asus P5QPL-AM.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 8:58 (Mate997).
17 godina
neaktivan
goodye kaže...
Mate997 kaže...

To nije bootanje, nego ucitavanje, jesu ti oba diska pa 500 GB i jesu li koliko popunjeni? Ako jesu to je normalno, previse podataka, dulje ucitavanje, treba procitati 1TB podataka i izvuci onaj koji ti hoces. Ne kuzim, sta ti uopce smeta.

Ovo ne razumijem. Ti tvrdis da win ucita svih 1 TB podataka i onda ti prikaze film? Hehhehehehehe

Znas sta je MFT?  Po tvojoj logici kako kapacitet diskova raste oni bi trebali biti sporiji a u stvari su brzi. Kako to objasnjavas?

15 godina
neaktivan

logic, ne radi se o tome. Nisam popunio niti 35% diskova.

Odem u neku mapu particije E (novi disk) i kliknem da reproducira film i treba mu sek-dvije da učita, dok isti film na particiji D (disk stigao sa računalom) odmah učita.

Ovaj disk E (koji je naknadno ugrađen) se pokreće (kao optički medij) kad kliknem neki film, dok na disku D to nije potrebno.

Zašto??

17 godina
neaktivan

To je normalno ponasanje diska. Jedino da iskljucis u power managmentu gasenje diskova pa ce ti se stalno vrtiti. Ne znam koliko je to pametno i koliko ti u zivotu znaci tih 2 sek kad gledas film od sat i pol najmanje. I da poptuno je nebitno koliko diska je popunjeno ako radis defragmentaciju tj. ako disk nije fragmentiran. U stvari bitno je al zanemarivo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 9:05 (logic).
17 godina
logic kaže...
goodye kaže...

Ovo ne razumijem. Ti tvrdis da win ucita svih 1 TB podataka i onda ti prikaze film? Hehhehehehehe

Znas sta je MFT?  Po tvojoj logici kako kapacitet diskova raste oni bi trebali biti sporiji a u stvari su brzi. Kako to objasnjavas?

Ne, malo sam se ja pogresno izrazio, a i malo si ti pogresno shvatio, jbt nebi nikad onda ucitalo da mora citati 1TB podataka. Htio sam reci da je "teze" doci do podatka kad su diskovi popunjeniji, kad je vise podataka.

MFT? Ne znam, ali evo google radi da saznam ;)

covjek uci dok je ziv.

17 godina
neaktivan

Prouci pa ces vidjeti zasto tvoja tvrdnja ne stoji ;)

Trazi master file table iliti MFT

U stvari tvrdnja ti stoji al zanemarivo malo i ne na nacin na koji ti mislis da to sve funkcionise.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 9:09 (logic).
15 godina
neaktivan

Dosta mi znači jer sam za kompom najmanje 12 sati na dan. Smijeh

Pokušao sam isključiti tu opciju na Upravljačka ploča > Sustav i sigurnost > Mogućnosti upravljanja energijom > Promjena postavki plana > Promjena dodatnih postavki napajanja > Tvrdi disk > Isključi tvrdi disk nakon > Nikad (0 minuta) i to nije upalilo.

Možeš mi dat temelje za MFT? :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 9:09 (Mate997).
16 godina
neaktivan

Probaj novom disku rucno dodijeliti swap memoriju ako to vec nisi ucinio.

15 godina
neaktivan

Kako?

Možeš mi malo pojasniti?

17 godina
neaktivan

Proguglao za pojmom MFT?

15 godina
neaktivan

Jesam, ali nigdje nisam našao tutove za taj postupak.

Možeš mi samo ukratko objasnit?

17 godina
logic kaže...

Proguglao za pojmom MFT?

Da. Znaci MFT sprema podatak o svakom fileu na kojem mjestu se nalazi na disku? ako sam dobro skuzio. :S

15 godina
neaktivan

Nije mi do šale goodye. :)

17 godina
neaktivan
goodye kaže...
logic kaže...

Proguglao za pojmom MFT?

Da. Znaci MFT sprema podatak o svakom fileu na kojem mjestu se nalazi na disku? ako sam dobro skuzio. :S

Upravo tako. U toj tabeli se nalaze podaci gdje na disku je koji file tako da je nebitno koliko podataka ima jer glava diska ne de traziti napamet ili po redu pa dok ne nadje. Jednostavno iz MFT procita gdje je i ode tmo i ucita file. Ako disk nije fragmentiran to je tako a ako jest onda ucita prvi dio vrati se u mft vidi gdje je drugi dio p ode ucita i njega pa oet tako sve dok ne ucita sve dijelove file-a. Odatle mozes zakljuciti zasto je defragmentacija vazna. Ovo je naravno vrlo vrlo uprosten nacin rada hard diska i tu ima jos faktora i metoda ubrzanja al da ne ulazim sad u to.

15 godina
neaktivan

Da li se defragmentacijom gube podaci sa diska, tj. moram li napraviti prije backup?

16 godina
neaktivan

Defragmentacija ce ti samo posloziti djelice jedne datoteke otprilike na jedno mjesto na disku tako da im brze pristupa..

17 godina
neaktivan

Defragmentiranjem ne gubiš podatke sa diska, ono jednsotavno preslaguje podatke na način da grupira byteove vezane uz jedan podatak na isto mjesto čisto da bi se tim podacima daleko brže pristupalo. S obzirom da je veće diskove teže popuniti, defragmentacija je rijetko potrebna.

Što se tiče podešavanja raida, to se podešava u biosu ukoliko ti matična ima raid kontroler, ali zahtijeva 2 identična diska, te prije nego to odradiš moraju oba biti formatirana. Dakle podešavanjem raida ćeš izgubiti sve podatke na računalu. Što se tiče vrsta raida, proguglaj malo, ali najzanimljivi bi ti trebali biti STRIPE i MIRRORING, STRIPE pogotovo ako ti je do performansi.

ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati - Flegma
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice