Hard disk ima Reallocated Sector Count problema, ali nema bad sektora???
Sa HWiNFO64 programom dobijem ovo:
Reallocated Sector Count:99/10, Worst: 99 (Data = 31)
Reallocation Event Count:100/Always OK, Worst: 100 (Data = 4)
A HD Tune Free (Error Scan) pokaze sve zeleno tj nema bad sektora.
Napravio sam windows error check i tu je sve u redu.
U cemu je ovdje stvar?
P.S.
Live ubuntu i tamo pokrenuo SMART, koji takoder pokazuje Reallocated Sector Count problem.
Ne znam za dobar linux alat koji bi napravio bad sektor projeru?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hard disk ima Reallocated Sector Count problema, ali nema bad sektora???
Sa HWiNFO64 programom dobijem ovo:
Reallocated Sector Count:99/10, Worst: 99 (Data = 31)
Reallocation Event Count:100/Always OK, Worst: 100 (Data = 4)
A HD Tune Free (Error Scan) pokaze sve zeleno tj nema bad sektora.
Napravio sam windows error check i tu je sve u redu.
U cemu je ovdje stvar?
P.S.
Live ubuntu i tamo pokrenuo SMART, koji takoder pokazuje Reallocated Sector Count problem.
Ne znam za dobar linux alat koji bi napravio bad sektor projeru?
I moj ima isto, radi tako već 10 godina, napravi backup i deri dok ne rikne, tko zna možda rikne danas, možda sutra a možda za godinu ili više.
Ali je i dalje pitanje zasto je to tako?
Mora postojati neki razlog, mislio sam da je softverski, ili tako nekako, bad sektor, ali kada napravim ckeck disk iz windowsa, nema nista.
Neki razlog za to postoji?
Sa kojim se jos softverom mogu potraziti bad sektori, osim hd tune?
Znači da nema više spare sektora, ali da je dosadašnje bad sektore zamijenio.
Tako može raditi, kako je kolega rekao, do sutra ili slijedećih par godina.
Zar se ne bi sa hd tune trebali vidjeti bad sektori?
Ili sa nekim drugim alatom?
Zar se ne bi sa hd tune trebali vidjeti bad sektori?
Ili sa nekim drugim alatom?
Pa ako je HDD zamjenio loše sektore sa dobrim tu se nema što vidjeti jer te loše ni ne pregledava. Meni npr na ovom HDDu kojeg već godinama koristim je 200/140 i još uvjek normalno radi.
Pa ako je HDD zamjenio loše sektore sa dobrim tu se nema što vidjeti jer te loše ni ne pregledava. Meni npr na ovom HDDu kojeg već godinama koristim je 200/140 i još uvjek normalno radi.
Mislio sam da se sa nekim softverom moze vidjeti sve na disku, svaki sektor?
Ovo sto ti kazes je znaci na razini samog diska (firmware ili kako se vec kaze) tj disk sam odradi te stvari i OS ili bilo koji softver nema direktan pristup?
Da li postoji bilo koji nacin da se provjeri bas svaki sektor na disku?
U servisu ili slicno?
Mislio sam da se sa nekim softverom moze vidjeti sve na disku, svaki sektor?
Ovo sto ti kazes je znaci na razini samog diska (firmware ili kako se vec kaze) tj disk sam odradi te stvari i OS ili bilo koji softver nema direktan pristup?
Da li postoji bilo koji nacin da se provjeri bas svaki sektor na disku?
U servisu ili slicno?
Pa alati za skeniranje to rade. U biti, najbolje je da koristiš alat proizvođača - ima ih masu na hiren's boot CDu.
Točno misliš - firmware diska sam odrađuje posao, jer se bad sektori najnormalnije pojavljuju tijekom životnog ciklusa rada diska. Disk ima jedan dio na kojem se nalaze sektori koji nisu alocirani u veličinu diska, nego se koriste kada je neki sektor loš na disku - kad ima većih poteškoća sa čitanjem nekog sektora, firmware jednostavno prebaci podatke sa tog slabo čitljivog sektora na taj zamjenski. No njih nema beskonačno puno - a nisam nigdje našao informaciju koliko ih, zapravo, ima. Kad ih više nema, tad ti softver/disk/SMART prijavljuje bad sektore.
Kada se krenu pojavljivati bad sektori, da li se pojavljuju grupirano na jedno dijelu diska (zamor materijala i slicno) ili budu razbacani na sve ploce?
Mislio sam i tako prebaciti instalaciju OS na zadnju particiju tj na kraj diska.
Taj dio diska uopce i ne koristim, tako da bi to mozda produzilo vijek trajanja diska, ili ne bi?
Kada se krenu pojavljivati bad sektori, da li se pojavljuju grupirano na jedno dijelu diska (zamor materijala i slicno) ili budu razbacani na sve ploce?
Mislio sam i tako prebaciti instalaciju OS na zadnju particiju tj na kraj diska.
Taj dio diska uopce i ne koristim, tako da bi to mozda produzilo vijek trajanja diska, ili ne bi?
Budu posvuda.
-treba HDD formatirati utilsom od konkretnog diska (LLF), možda pomogne, jer nisu svi BS fizički ima i logičkih. Praktično se samo 'resetira'...
HDtune? LOL.
-treba HDD formatirati utilsom od konkretnog diska (LLF), možda pomogne, jer nisu svi BS fizički ima i logičkih. Praktično se samo 'resetira'...
HDtune? LOL.
Low Level Format alati više ne postoje. Postojali su u davna vremena 286 i 386 procesora, i prastarih diskova. Današnji tzv. LLF alati samo zapišu nule po disku.
... Današnji tzv. LLF alati samo zapišu nule po disku.
Što je više nego što radi regularan format i može da pomogne.
Low Level Format alati više ne postoje. Postojali su u davna vremena 286 i 386 procesora, i prastarih diskova. Današnji tzv. LLF alati samo zapišu nule po disku.
(približno) Točno. - i pobrišu relocated... tj. rješe konkretan problem ako nije fizičko oštećenje. Dali će riješiti ovaj problem? Možda. Drugo rješenje je novi HDD.
Enivej, konkretan utils ovisno o HDDu je uvijek najbolji alat za pokušaj popravka ili potvrdu neispravnosti.
-btw postojali su i kasnije, sve do pentača u BIOSu. Zato ne govorim o samom LLFu nego o disk utilsu.
Disk je TOSHIBA, SATA-II.
Sa kojim original alatom da provjerim?
I da li disk smije imati podataka kod provjere tim alatima ili mora biti prazan?
Koliko su sigurni podaci na disku kod provjere?
Disk je TOSHIBA, SATA-II.
Sa kojim original alatom da provjerim?
I da li disk smije imati podataka kod provjere tim alatima ili mora biti prazan?
Koliko su sigurni podaci na disku kod provjere?
- google kaže,
- prvi link, Semiconductors & Components - Toshiba Storage Products Hard Drives - Software Utilities.
Prije upotrebe pročitaj (s razumijevanjem). Ako nisi siguran ili ako se bojiš za podatke, to znači da si razumno biće.
Kao kod većine alata, podrazumijeva se snalaženje u DOSu, CLIu, raznim US rasporedima tipkovnica i obaveznom Eng. jeziku. (s razumijevanjem? ne samo ''pa, možda ili mislim da piše..'').
Kod svakog rada (pa na 100% ispravnom računalu) može doći do problema, gubitka podataka. Programi se lako nadoknade, podatci samo ako postoji baskup. Nemaš backup, nisu važni.
Takvo upozorenje je u svim uputama.
Dali će proći? Dali imaš ili nemaš sreće? .... to je tvoj rizik, tvoji podatci, tvoja odluka.
Originalan alat će najpreciznije diagnosticirati problem i ako može fixirati. Taj rezultat (error code - opis) je dovoljan bez dodatnog objašnjavanja za ovlašteni servis ako je pod garancijom.
Backup. Spašavanje podataka je (često) skupo, ponekad neizvedivo. Ponekad je cijena HDDa zanemariva.
- test se inače preporuča iz DOSa. Eliminiraš sve ostale moguće uzroke, ukloni nepotreban hardware (eliminiraš driver i sve software uzroke), npr odspoji druge diskove. Uvjek ispravan (ne OCan) PC, pa kreneš s testiranjem..
- Umjesto skidanja s toshibe i izrade bootabilnog medija, postoje već gotovi live/boot mediji (preporučljivije CD) kao npr Hirens koji ima već hrpu potrebnih alata. Možda ima i ovaj utils, možda nema. Pročitaš sadržaj, RTFM ili ga skineš, snimiš i isporbaš. Možda je prestara verzija pa skineš s toshibe noviju.
- Neki drugi kao UBCD, miniPE, livelinux.. potražiš pod boot ili live CD, utils, HDD tools itd.
-ne mora biti prazan, tj kod praznog nema nikakvog rizika gubljenaj podataka osim uništavanja hardwarea. Utils testira-porpavlja disk, ne same podatke. Za podatke (spašavanje, to nije poravak HDDa) su npr getdataback, recuva (partition/recovery toolsi).
-Spašavanje nije jednostavan posao. Preduvijet je imati ispravan HDD dovoljnog kapaciteta za kopiranje (ako sam fx nije rješenje). Ponekad se mora isprobati više različitih načina-alata, nisu svi rezultati isti pa i to da neke stvari traju satima-danima (kao RAW čitanje sadržaja) što ovisi i o veličini HDDa, količini podataka i tipu greške. ..
Nema jednostavnog odgovora kao što tog nema ni za kuharicu, limara, kirurga, pilota, vatrogasca.. uvjek je potreban alat i znanje. Eventualno novac pa to rješi netko drugi. Majstor ili 'majstor' iz Hitne PC službe koji popravljaju čekićem ili formatiranjem...
edit: btw, snimanje boot medija uvijek na najnižoj brzini (važna je čitljivost boot sectora isprvan medij, ispravan čitač). CD je optimalniji izbor. DVD i USB možda rade, možda ne...
Pokrenem fjdtwin.exe tj "FUJITSU HDD Diagnostic Tool" i pod "Drive - Model Name" vidim svoj Toshiba disk.
Pokrenem test i dobijem poruku "Please select the target drive to test".
Ne mogu ga selektirati.
Probao sam misem kliknut, tab, sve moguce, ali nece.
U cemu je problem?