BIOS ne prepoznaje SATA diskove?

poruka: 7
|
čitano: 5.091
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Prijatelji,

Imam jedan problem.

Ovako. Riječ je o sljedećoj konfiguraciji: Asus P5NT-WS, Core2Duo E8600 @ 3.33 GHz, 3 GB DDR2 @ 800 MHz, Asus DVD-RW (SATA), Zotac 9800 GTX+ AMP!, Corsair 450 W.

Problem je sljedeći: na matičnoj su bili spojeni 2 PATA diska (WD 80 GB i Maxtor 160 GB) koji su uredno radili. Htio sam ih zamijeniti SATA diskom i nabavio Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB @7200 rpm SATA3 (kompatibilan sa SATA2 koji podržava moja ploča po specifikacijama).

BIOS jednostavno ne prepoznaje disk. Ne prepoznaje ni drugi SATA (iz laptopa s kojeg pišem - WD 320 GB Blue Scorpio). DVD pisač uredno prepoznaje.

Probali smo sljedeće:

- Mijenjati SATA kabele i kabele napajanja za disk i DVD snimač. Konektirali smo u svih 6 internih SATA utora na ploči i ništa.

- Uploadali BIOS, podesili SATA kontroler na enable, tj. već je i bio podešen. Jedino mi nije jasno ima li koja šema s onim AHCI to IDE, to nisam nigdi naša - Riječ je o Phoenix Award BIOS-u (presiromašan opcijama po meni) :s

- Pokušali instalirat Windowse i na početku loadanja ići s F6 i disketom koja je na sebi imala makedisk.om napravljenu instalaciju za Silicon SATA kontroler i kad bi došlo do instalacije pisalo bi There is no drive/disk ili nešto slično.

Postoji li koja opcija u BIOS-u ili postavka specifična za taj disk / veilke diskove koju smo zapostavili?

Svaka pomoć bi dobrodošla.

Unaprijed Vam hvala i LP :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 3:43 (LogicusMPS).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: BIOS ne prepoznaje SATA diskove?
LogicusMPS kaže...

Probali smo sljedeće:

- Mijenjati SATA kabele i kabele napajanja za disk i DVD snimač. Konektirali smo u svih 6 internih SATA utora na ploči i ništa.

- Uploadali BIOS, podesili SATA kontroler na enable, tj. već je i bio podešen. Jedino mi nije jasno ima li koja šema s onim AHCI to IDE, to nisam nigdi naša - Riječ je o Phoenix Award BIOS-u (presiromašan opcijama po meni) :s

Da nije uključen SATA RAID?

15 godina
neaktivan

Pokusaj da prebacis sa IDE na AHCI...

The quieter you become, the more you are able to hear | where there is a shell , there is a way (◣_◢) 艾维诶艾娜 九百九十二...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Možda da probaš staviti jumper na HDD kako je ovdije na slici: http://www.sharkyextreme.com/img/2006/09/seagate_750gb/diagram.jpg pa da ga ograničiš na SATA 1 rad? Za ostalo nemam ideja što bi moglo biti, probaj se još po BIOSu igrati :/

(također, + bodovi za lijepo napisan post i opisam problem)

15 godina
Old Iggy kaže...
LogicusMPS kaže...

Probali smo sljedeće:

Da nije uključen SATA RAID?

Nije, bia je uključen, pa smo ga makli ista stvar. Al stvar je da ne prepoznaje ni drugi SATA2 disk koji uredno radi u drugom kompu. A DVD/CD čitače/pisače prepoznaje. Nešto mora postojat, ovo je totalno van pameti :(

15 godina
Mr. Shanty kaže...

Možda da probaš staviti jumper na HDD kako je ovdije na slici: http://www.sharkyextreme.com/img/2006/09/seagate_750gb/diagram.jpg pa da ga ograničiš na SATA 1 rad? Za ostalo nemam ideja što bi moglo biti, probaj se još po BIOSu igrati :/

(također, + bodovi za lijepo napisan post i opisam problem)

Proba sam se i s jumperom igrat. Točno to; ograničit ga na 1.5 Gbps i ništa. Ja mislim da je nešto do BIOS-a al u BIOS-u skoro pa da nema neke konkretne opcije vezano za SATA, totalno je štur opcijama da neznam šta da čačkam :D

Hvala :)

15 godina
Ivan 992 kaže...

Pokusaj da prebacis sa IDE na AHCI...

E ovo sam htio napravit al jednostavno ne mogu nać tu opciju u BIOS-u. Znate li kako to izvesti?

Sad žurim u grad, stoga neću Vas umarat do večeras, možda neću ni tad ako uspijem sam riješit, ali ću Vam se srdačno zahvalit jer svaka informacija pomaže! :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice