Razlika između 1080p i 1080i

poruka: 15
|
čitano: 44.553
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

Evo naslov govori sve. 

My car sucks, the brakes do not brake, the accelerator will not accelerate and the pistons will not piss
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Razlika ti je u tome kako osvježavaju sliku. 

p - progressive  

i - interlaced

http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_scan

http://en.wikipedia.org/wiki/Interlace

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

znači p je bolji od i koliko ja kužim

My car sucks, the brakes do not brake, the accelerator will not accelerate and the pistons will not piss
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Razlika između 1080p i 1080i
BORN kaže...

znači p je bolji od i koliko ja kužim

Da ali traži veći refresh rate i bandwith, a to nije zanemarivo kod HD sadržaja (pogotovo bandwith) jer traži jaču vezu kod internet streaminga i veću propusnost samih čipova i uređaja, nisu neke ogromne razlike da ovaj treba npr. duplo više ali opet kod tako velikih rezolucija (a dolazit će i veće) su itekako vidlijive razlike u veličini.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2008 15:10 (Paolo2612).
18 godina
neaktivan

Jednostavno:

1080p = 1920 x 1080

1080i = 1920 x 1080 (ali samo za covjekovo okoOsmijeh)

Kod p slika je  progresivna t.j kad se osvezava/crta frejm po frejm, dali to bilo televizor ili monitor na 60 = dobijes FULL 60 frejma  ;

Kod i = 2 slike prave 1 ,

t.j 50% od sliku se iscrtava na ekranu dr 50% su lazne= u prevod 1080i crta kao 720p i za da dobie 1080 stava laznaciSmijeh to mozes i sam da vidis kad stopiras video i ako slika je mutna (kao da je u dvizenje=kao svaki old school CRT - sta smo naviknuti) , kod p kad stopiras cjela slika je citava = to vazi samo za LCDa,

sto i to u prevod znaci ako volis utrke , sport , akcione filmove kupi plazmu zasto ona nema taj problem ali plazma (joniziran plin) ne moze vise od 720p (bez razliku velicine) sta za nasi standard je  OK...Smijeh

Znaci po kvalitet ide ovako:

1080p

720p

1080i

720i

sve ispod 720i nije pravi HD standard

Dr stvar da pazis ako imas Full HD i hoces gledati film na 1080p , MORAS imati HDMI ili HDCP kabel za da gledas film u 1080p  inace prikaz ce bidi 720p a i uopste da imas sliku a ne statika zasto HDCP ima anti pirat za da zastiti originale...

Sentient Hyper Optimized Data Access Network
17 godina
neaktivan
70R4N kaže...

Jednostavno:

1080p = 1920 x 1080

Kod p slika je  progresivna t.j kad se osvezava/crta frejm po frejm, dali to bilo televizor ili monitor na 60 = dobijes FULL 60 frejma  ;

t.j 50% od sliku se iscrtava na ekranu dr 50% su lazne= u prevod 1080i crta kao 720p i za da dobie 1080 stava laznaciSmijeh to mozes i sam da vidis kad stopiras video i ako slika je mutna (kao da je u dvizenje=kao svaki old school CRT - sta smo naviknuti) , kod p kad stopiras cjela slika je citava = to vazi samo za LCDa,

sto i to u prevod znaci ako volis utrke , sport , akcione filmove kupi plazmu zasto ona nema taj problem ali plazma (joniziran plin) ne moze vise od 720p (bez razliku velicine) sta za nasi standard je  OK...Smijeh

1080p

720p

1080i

720i

Dr stvar da pazis ako imas Full HD i hoces gledati film na 1080p , MORAS imati HDMI ili HDCP kabel za da gledas film u 1080p  inace prikaz ce bidi 720p a i uopste da imas sliku a ne statika zasto HDCP ima anti pirat za da zastiti originale...

Sjedi 5 , odlično pojašnjno! Namigiva
18 godina
neaktivan
70R4N kaže...

Jednostavno:

1080p = 1920 x 1080

1080p

720p

1080i

720i

Sad mi je sve jasno. Hvala na odličnom objašnjenju!Smijeh
18 godina
neaktivan

NamigivaNPNamigiva                      Smijeh                   Smijeh                   SmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh                 

SmijehSmijehSmijehSmijeh                    Smijeh                  Smijeh                SmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh                    

SmijehSmijeh       SmijehSmijeh                Smijeh                  Smijeh             Smijeh

Smijeh                   Smijeh              Smijeh Smijeh             Smijeh           Smijeh

Smijeh                     Smijeh            Smijeh Smijeh             Smijeh        SmijehSmijeh          SmijehSmijehSmijeh   

Smijeh Smijeh   Smijeh    SmijehSmijeh            Smijeh Smijeh             Smijeh       SmijehSmijeh              Smijeh  Smijeh    

SmijehSmijeh     Smijeh   Smijeh                 Smijeh Smijeh    Smijeh    Smijeh       SmijehSmijeh               Smijeh  Smijeh    

Smijeh               SmijehSmijehSmijeh           SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh         SmijehSmijeh               SmijehSmijeh    

Smijeh                    SmijehSmijeh           SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh          SmijehSmijeh               SmijehSmijeh

Smijeh Smijeh              SmijehSmijeh            SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh            SmijehSmijeh            Smijeh  Smijeh    

SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh              SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh               SmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh

Sretna Nova!

OsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijeh

Osmijeh  OsmijehOsmijeh   OsmijehOsmijehOsmijeh  *Pozdrav od Makedonija* OsmijehOsmijeh     OsmijehOsmijeh  Osmijeh

OsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijehOsmijeh

Sentient Hyper Optimized Data Access Network
Moj PC  
14 0 hvala 1
18 godina
neaktivan

Ljudi imam dvojbu, imam dreambox 800hd i njegov output nemoze biti 1080p vec samo 1080i ali mogu staviti 720p.

ni  sam nisam siguran da li je bolje imat na 1080 i ili 720p.. tv mi je 119cm full hd 60hz

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.12.2011 18:06 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: Razlika između 1080p i 1080i
toxic kaže...

Ljudi imam dvojbu, imam dreambox 800hd i njegov output nemoze biti 1080p vec samo 1080i ali mogu staviti 720p.

ni  sam nisam siguran da li je bolje imat na 1080 i ili 720p.. tv mi je 119cm full hd 60hz

Ovisi o kodiranom filmu, samom uređaju, tv-u i kvaliteti upscale-a na tom uređaju

Po meni nema nekog jasnog pobjednika - najbolje isprobati sam i vidjeti što ti bolje izgleda

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
protjeran
toxic kaže...

bolje je imat 1080i...

Roosvelt1991 - veliki muljator u trgovinama HWa
17 godina
neaktivan
cassini kaže...
...

bolje je imat 1080i...

Ako gleda TV s udaljenosti veće od 2,5 m i ako je dijagonala 42" ili manje, teško da će primijetiti bilo kakvu razliku u rezoluciji.

EDIT: Sorry, previdio sam ovih 119 cm. Bilo bi dobro znati s kolike udaljenosti se TV gleda, ali svejedno, i dalje mislim da mu razlika u rezoluciji ne bi trebala igrati jako veliku ulogu. Druge stvari, u prvom redu stupanj kompresije, su puno bitnije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 3:12 (nesl).
18 godina
neaktivan
nesl kaže...
cassini kaže...
...

bolje je imat 1080i...

Ako gleda TV s udaljenosti veće od 2,5 m i ako je dijagonala 42" ili manje, teško da će primijetiti bilo kakvu razliku u rezoluciji.

EDIT: Sorry, previdio sam ovih 119 cm. Bilo bi dobro znati s kolike udaljenosti se TV gleda, ali svejedno, i dalje mislim da mu razlika u rezoluciji ne bi trebala igrati jako veliku ulogu. Druge stvari, u prvom redu stupanj kompresije, su puno bitnije.

udaljenost je nekih 2.5 do max 3m

i radi se o tome da preko satelitske primam hd signal ali dreambox hd800 ima output 1080i a ne 1080p. razlozi su predpostavljam hw prirode, i sad imam tu dilemu usta pretvarat hd signal u 1080i koji je hd ali je 50% slike lažno ili 720p?

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 9:48 (toxic).
17 godina
neaktivan

Ja imam Panasonic TX-P42V20E iz 2010. godine koji ima ugrađeni DVB-S/S2 tuner. Budući da nemam nikakve kartice za dekodiranje, od HD kanala vidim ih samo pet koji su free-to-air (ARD HD, ZDF HD, ARTE HD i nekakva dva sranja Anixe HD i Servus TV HD). Od tih pet, prva tri se emitiraju u 720p/50Hz, a ova ostala dva u 1080i/50Hz. Ja osobno s tri metra udaljenosti ne vidim nikakvu razliku, ali kod tebe je udaljenost nešto manja, a dijagonala ekrana veća pa bi to moglo otkriti neke nedostatke u slici. Iz onoga što sam imao prilike pročitati čini se da se velika većina full HD (1080) kanala emitira isprepletenim (interlaced) signalom, a tek mali broj plaćenih kanala progresivnim. Ne znam što ti sve hvataš sa svojom opremom, odnosno ne znam koliko imaš kanala koji su u 720, a koliko u 1080 rezoluciji, ali je vrlo vjerojatno da je većina tih full HD kanala koje gledaš ionako isprepletena pa nećeš izgubiti ništa ukoliko output namjestiš na 1080i. Nažalost, nisam imao iskustava s tim Dreamboxom pa ne znam kojim sve postavkama raspolaže, ali zar ne bi trebala postojati neka "auto" opcija koja bi jednostavno prema TV-u slala onakav signal kako ga TV kuća emitira? U tom slučaju, televizoru ostaje da sam obradi ulazni signal najbolje što može (tu u prvom redu mislim na upscaling 720 signala na 1080 ekran, naravno). Ponavljam, teško je vjerovati da ćeš moći primijetiti razliku između progresivnog i isprepletenog signala; isprepleteni nije "mekši" zbog "pola" rezolucije, niti bi se trebalo primijetiti bilo kakvo treperenje prilikom izmjene frejmova.

Kao što Paolo kaže, najbolje ti je isprobati i jedno i drugo, pa sam odluči što ti više odgovara (ako uopće budeš vidio ikakvu razliku).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
70R4N kaže...

Jednostavno:

1080p = 1920 x 1080

1080p

720p

1080i

720i

Nažalost puno netočnih stvari, pogledaj malo na stranicu http://hdtelevizija.com/ ima dosta edukativnih članaka o HD-u.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 15:40 (steeleye).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice