Da li kupiti 32'' (82 cm) Full HD ili HD Ready

poruka: 32
|
čitano: 36.416
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pozdrav svima!

Nedavno sam jednostavno odustao od kupnje FULL HD LCD-a

dok ne razbistrim glavu.

Prošao sam dosta foruma. Stranih i ovog našeg bugovog.

Moram postaviti ovo pitanje jer sam pred zidom.

Dakle, DA LI SE ZAISTA ISPLATI kupovati FULL HD LCD TV

na ovu veličinu ekrana (82 cm) ili pak ne?

Moja namjera:

1. ) Gledanje uglavnom 720 p mkv filmove preko kompa na TV-u.

2) Gledanje zasad SD signala.

3) Preko 82 cm jednostavno NEJDEM zbog površine sobe i udaljenosti (Max. 2,5 m)  od TV-a.

Zahvaljujem unaprijed !!!!!!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Po meni se ne isplati kupovati full hd na tako maloj dijagonali. Jednostavno neces primjetiti razliku sa 2-3m udaljenosti

ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam kupio FULL HD, ista veličina. Mislim da veličina će ti biti ok, osim ako nećeš na njemu komp koristiti. Što se tiče slike, ništa nije uporedivo s FullHD, tako da ako možeš sebi priuštiti takvu kvalitetnu sliku, go for it. Ponavljam, veličina nije problem. Barem meni nije.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Da li kupiti 32'' (82 cm) Full HD ili HD Ready

FullHD se u tvom pitanju nameče kao bolji izbor nego HDReady.

Da objasnim, FullHD traži manju udaljenost prilikom gledanja.

HDReady se treba/mora gledati s veće udaljenosti jer ima puno krupnije pixele pa izbliza slika ima kockice.

I naravno, FullHD je bolji za budućnost, kad za nekoliko godina pokriju Hrvatsku HD signalom.

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
17 godina
neaktivan

Ne, defitnivno se ne isplati FullHD na tu udaljensot i tu dijagonalu jel za vidit korist od FullHD-a bi terbao imati 50'' na istu udaljesnot. Druga je stvar ako ćeš TV koristiti kao minotor, ru bi se već isplatilo imati FullHD.

Nego tebi ni 37'' ne bude veliko(pa čak ni 42'' nije ako je kvalitetan SD signal) zato razmisli o plazmi Panasonic TX-P37X20E ili 42'' verziji istog, a ako ti stvarno misliš da ti je to velko onda razmisli o nekom 100Hz 32'' HDready LCD-u, ja se takvih ovako isprve malo mogu sjetiti i to jedino Panasonic TX-L32X20E koji bi se skoro(korz mjesec dana) trebao pojaviti na policama, mislim čak da ni nema drugih 100Hz HDready televizora.

Da nešto kažem onima kojima je FullHD sveta krava muzara. TV signale nikada neće biti emitiran u FullHD(1080p) nego samo u 1080i ili 720p za šta je HDready i više nego dovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2010 12:17 (Bara).
Moj PC  
5 0 hvala 1
17 godina

Hvala na odgovoru, no........

Priča se opet ponavlja.

Neki sugeriraju FULL HD a neki HD READY.

Stvar je u tome da trenutno uglavnom LCD TV namjeravam koristiti

za gledanje 720p Mkv fikmova puštajući ih preko kompa te drugih

HD sadržaja nemam (nemam satelitsku ili nešto drugo).

a to kada će Hrvatska biti pokrivena  HD READY signalom naših

televizijskih kuča je pitanje science fiction-a - kako smo krenuli....

Ispričavam se no nije do vas no do mene jer sam malo umoran

od traženja odgovora.

U svakom slučaju znam da je FULL HD ulaganje u budućnost no

trenutno imam osjećaj da je kupnja istog rezultat:

a) Lošije slike na današnjim SD hrvatskim programima,

b) Investicije u nešto što mi neće trebati bar još 5 godina.

Jesam u pravu ??????????????? Mršti se

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

zašto komliciraš razlika u cijeni je 400-500 kn,ako imaš para kupi full hd,ja imam doma hd ready od 82 cm gledam sa dvd-tri metra i slika je stvarno dobra ,ako imaš love kupi full hd

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina

1. 32" ekran nije neka strašna veličina, na 2.5m to ti je krajnji limit veličine, a preporučljivo ti je barem 37" ako ne i 40". Ništa od toga nebi bilo preveliko.

2. FULL HD ekran te dijagonale ima smisla u samo jednom mogućem scenariju, a to je ako ga misliš upariti sa kompjuterom ili konzolom i igrati igre/surfati na njemu. Tada ti je FULL HD rezolucija odlična.

3. Ako misliš samo gledati filmove, nemoj se previše brinuti. Na tako "maloj" dijagonali ekrana na udaljenosti od 2-2.5m nitko neće skužiti razliku između HD i FULLHD filma.

Razlika ti je takva da HD u 1cm2 ima 361 pixel, a FULLHD u 1cm2 ima 729pixela... razlika je velika, ali to je i u jednoj i u drugoj varijanti previše piksela na pre malom prostoru da bi ljudsko oko to moglo vidjeti sa 2m razlike. 

To je jednostavno nemoguće  

ovaj video to i potvrđuje. 

A i u praksi znam pošto imam i HD i FULLHD tv doma. Ako te još šta zanima, slobodno pitaj.  

Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

zašto komliciraš razlika u cijeni je 400-500 kn,ako imaš para kupi full hd,ja imam doma hd ready od 82 cm gledam sa dvd-tri metra i slika je stvarno dobra ,ako imaš love kupi full hd

Baš tako. Ja ne bih se niti trenutka mislio, cijena nije razlika, a tko zna za šta će ti možda trebati ta rezolucija, koja postaje neki standard.

Nemogu baš popu*iti priču da je ista slika FullHD na 32" FullHD TV-u i HDready na 32" HDReady TV-u.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
17 godina
neaktivan

Slika je 1000% ista sa 2,5m, kao što sam rekao za takvo razliku vidit triba bi imat 50'' na na tu istu udaljenost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2010 12:35 (Bara).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Bara kaže...

Slika je 1000% ista sa 2,5m, kao što sam rekao za takvo razliku vidit triba bi imat 50'' na na tu istu udaljenost.

Da, apsolutno. Sa 2.5m nema te osobe koja će vidjeti razliku između HD i FULL HD na 32" ekranu. Dokazano više puta. 

A druga stvar gore spomenuta...iako su cjenovne razlike između HD i FULLHD televizija stvarno male u današnje vrijeme, isto tako je više puta dokazano da neki FULL HD ekrani lošije prikazuju SD signal baš zbog svoje ogromne rezolucije.

17 godina

Ekipa hvala!

Moram opet upitati one od vas koji imaju FULL HD ove veličine.

Da li je doista vidljiva razlika (lošija slika) u SD signalu na FULL HD televiziji.

S jedne strane nema smisla kupovati FULL HD jer mi je udaljenost premala

da bih vidio značajnu razliku od HD ready-a te da nemam nekih sadržaja (npr. Blue Ray

player ili  1080p Mkv filmovi, niti se ne igram na TV-u) koje bih trenutno koristio

na FULL DH televiziji, a s druge strane ipak se radi o malenoj razlici u novcima.

Ma ja ću jednostavno trk do par dućana i idem osobno provjeriti teze o lošijem

SD signalu. AKo mi se svidi slika puknut ću neki LG ili SAMSUNG do 3.500 kuna

bio on FULL HD ili ne.

Pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Moje mišljenje i je da ne treba žuriti s kupnjom HDReady i FullHD televizora pošto:

1. Nema još HD signala, a večina ne spaja komp na televizor ili ne koristi next-gen konzole, blue ray playere itd...

2. SD signal rastegnut preko cijelog zaslona HDReady ili FullHD televizora izgleda očajno, a večina tako drži...

No ako će se spajati komp na televizor, onda je puno bolje rješenje FullHD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ma ta lošija slika SD signala na FULL HD telkama je na samo nekim modelima. Sve ovisi kako televizija barata sa SD signalom, neke bolje neke lošije.

Moja krajnja preporuka bi ti bila sljedeća: Nemoj kupovati televiziju "po papiru" jer neke izgledaju moćno po specifikacijama a na kraju imaju uzasnu sliku. 

Odi par dućana obiđi i pogledaj neke modele, ako ti se svidi slika na nekom modelu to slobodno uzmi.

Jedino mozes pripaziti da ima dosta utora (barem 3-4 HDMIa, njih ti uvijek trebati sto vise) i mozda da pogledaš neki TV sa USB DIVX/MKV playerom, nešto tipa 32LH3000    Jako dobra slika (SD i HD) sa integriranim playerom koji čita DIVX/MKV svih rezolucija sa titlovima).

To je dosta zanimljiva opcija.  

17 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Jedino mozes pripaziti da ima dosta utora (barem 3-4 HDMIa, njih ti uvijek trebati sto vise) i mozda da pogledaš neki TV sa USB DIVX/MKV playerom, nešto tipa 32LH3000    Jako dobra slika (SD i HD) sa integriranim playerom koji čita DIVX/MKV svih rezolucija sa titlovima).

To je dosta zanimljiva opcija.  

Ja taj imam i izvrstan je.

17 godina
neaktivan
191x7 kaže...
SD signal rastegnut preko cijelog zaslona HDReady ili FullHD televizora izgleda očajno, a večina tako drži..D.

Ima i tu rješenje, novi televizori imaju modoeve koji više piri sliku put rubova, a manje u centru. Isto tako bi TV kuće sa nacionalnom koncesijom do kraja tekuće, a naksije iduće godine, trebale početi emitirat SD signal u 16: formatu sa čime bi završio proces digitalizacije(HD nije u planu po nacionalnoj strategiji) pa se više niko ne bi moga buniti na ''krivljenje''.

17 godina

Bladepu mislim da si u pravu.

Inače ovaj LG sam nemam pojma kako no propustio uočiti. Nije loše.

Jednostavno ću prošetati po dućanima i provjeriti sliku osobno.

Hvala svima za sugestije i postove !Izlanuo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako je slika u formatu 16:9, onda tu nema spike o ne-HD. Osim ako ne stave neku debilno malu rezoluciju (manje od 1280x720 ili 1366x768).

Samo, ja ne pronađem taj info da će emitirati u 16:9 do kraja godine...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, može biti i SD slika u 16:9 formatu, pogledaj malo koji njemački SD program pa ćeš vidit da su 16:9, a ne 4:3, sista stvar vrijedi i za Eurosport 2 i od sredine sljedećeg mjeseca i za Eurosport.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nedavno sam kupio prije 3 tjedna LG 32LH4000 full hd TV, posto kupujes sebi evo ti i cijena ako ti financijski odgovara, 3600 kuna sam platio.

Mogu samo reci da je tv perfektan.Gledao sam i sve zive bravie, mravie panasonice i tko vise zna koje sve marke, i osim sto preporucam full hd prije nego hd ready preporuka i za tv.Definitivno dobar omjer kvalitete i cijene, sama kvaliteta tv-a je jako dobra.

Sama kvaliteta slike je odlicna, posebno kad povezes s hdmi kabelom ako imas neke uredaje (ip tv, satelitska i sl), a i sam ofc digitalni dekoder koji podrzava i mpeg 4.Slika je jasna, boje su zive, sve je cisto fino.

Definitivno ako mozes toliko financijski odi na full hd, ne moras da bacas pare zato jer je nesto nuzno bravia ili sl, suzi malo odabir pa bar pogledaj sliku u ducanu kako ti se cini prije nego odlucis.Ima kvalitetnih televizora za pristojniju i nizu cijenu.Pogledaj i reviewe i svi su takoder dosta dobri.Ja moj definitivno smatram takvim jer za tu cijenu se gotovo ne moze dobiti niti hd ready sony bravia, a kasnije usporedujuci slike nisam naisao na nista zbog cega bih pozalio odluku.

Povremeno igram i plejku i mogu reci samo fenomenalno, i sama velicina ekrana taman, a i ofc sama slika na 1080.

E sad spomenuo si filmove, ja osobno imam brzinu skidanja 1,3+ pa sve sto ima u visokoj rezi skidam i tako gledam, slika je odlicna na tvu, no isto tako ako skinem i seriju u onom formatu za 350mb neka velika barem jaka razlika nije toliko vidljiva, dosta pristojno i zadovoljavajuce.

Tako da definitivno neces pozaliti ako zbog toga uzmes full hd.

E sada velicina, osobno soba mi je 3,5m u duzinu, s 2-3m gledam tv i mislim da uopce nema potrebe za vecim, da ti je za tu udaljenost taman i idealno, i ne vidim cemu inzistirati na nekim 37 ili 42 inca.

Izgleda da je postalo popularno sa tv-ima kao i kod penisa: "vidi kako imam velikoga, sto veci to bolji", glupost, 32 za 2-3m super.Posebno ako se radi o sobi, pretpostavljam to je za tvoju.

Moja topla preporuka za full hd, takoder i ovaj tv

ako ti je malo ovo previse imas lg 32lh3000, cijena u ronisu je bila akcijska 2985kn, doduse model je malo stariji, slabiji proc od ovog no isto odlicne slike, skoro pa iste, ako bi ti sluzio za sekundarnu uporabu da imas nesto bolje a opet jeftinije mislim da bi ti odlicno posluzio, takoder par frendova ima bas taj model i jako su zadovoljni.

1 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

"isto tako ako skinem i seriju u onom formatu za 350mb neka velika barem jaka razlika nije toliko vidljiva, dosta pristojno i zadovoljavajuce." ...

I koja je onda prednost FullHD-a na 32" na 3 m?

Pa ne mozes je ni vidjeti na 32" s cca 3m udaljenosti ... Za SD signal HDReady i tocka! Velicina od 32" na 3m mozda tebi taman, al da imas veci TV vrlo brzo bi se naviknuo ... vjeruj mi, iz osobnog iskustva (mozda je tebi prelazak s eventualno 55cm na 32" i je dovoljno, sa 72 cm dijagonale na 32" definitivno ne) ...

Sorry, al morao sam komentirati ... bez ljutnje

16 godina
neaktivan

Uopce se ne ljutim, bez brige :)

Ukusi su razliciti, ako ti volis veci tv dapace, sto osobno svakom najbolje odgovara

Ja sam naveo posto je decko rekao da dosta skida i filmova, i da barem meni slika je dosta zadovoljavajuca i ako se radi o nekoj losijoj rezi u 350mb seriji ili onom filmu u 700-800mb

Sam je naveo da 32 inca je max, ja samo tvrdim da ako uzme nece pogrijesiti, a ako ima koju kn vise neka ode na full hd, uostalom kupuje tv za duzi period...

Ti si vise zapeo na tom dali je full hd za 32 i sd :P inace u krivu si, imam 42 inca u dnevnoj sobi i meni je to preveliko jer stoji na 2,5m od kauca, no eto to je moj dojam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

might99y daj molim te reci ćemu FullHD na 3m i 32'', nije mi to baš jasno pa bi te molio da pojasniš malo? Kolko sam te ja shvatio ti bi žrtvovao kvalitetu SD signala i to da sa tih 3m ništa i ne dobiješ za FullHD i isto tako bi kupio TV sa 50Hz iako je to za pokrete jako loše.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 10:42 (Bara).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kao i uvijek u ovakvim postovima odgovor je .Uzmi 'bolji' hd ready (nazalost tu je odgovor opet jednoznacan u nizem cijenovnom razredu) panasonic 100hz ipsa hd ready.ne zavaravaj se brojevima i marketisnkim trikovima tek 107 je rubni eventualno hd ready/fullhd kako kome pase.Tak i tak ova tehnologija (i plazme i lcdi i ledovi sa svojim nedostacima) nece ko crt dugo u roku 5-10 godina ces bacat tv.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 14:58 (Tcherot).

3 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ove spike me podsjećajui na vremena kad se klasični CRT TV u veličini 28-37 cm radio samo u crno-bijeloj verziji jer, što će bit u boji kad je slika mala a na tu veličinu toče i oštrija od one u boji!!!

kasnije su svi prešli na color tako da ni ova teza o Full Hd ne drži vodu - uskoro se ni neće raditi HD ready TV.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
cassini kaže...

ove spike me podsjećajui na vremena kad se klasični CRT TV u veličini 28-37 cm radio samo u crno-bijeloj verziji jer, što će bit u boji kad je slika mala a na tu veličinu toče i oštrija od one u boji!!!

kasnije su svi prešli na color tako da ni ova teza o Full Hd ne drži vodu - uskoro se ni neće raditi HD ready TV.

Pricas gluposti i usporedba ne stoji,

I na malim telkama se tada jasno vidjela razlika izmedju boje i cb .

S druge strane na manjim dimenzijama se ne vidi razlika izmedju hd i hd ready !

17 godina
neaktivan
cassini kaže...

Mislim da je usporedba malo kriva ... ako je signal crno-bijeli sta dobivas kupnjom TV-a u boji? Nista, zar ne? Kad dode signal koji emitira u boji, kupi TV u boji ... Slicno s danasnjom situacijom: ako prvenstveno gledas TV program SD kvalitete (HTV i ostali) ispada bolja varijanta s HD Ready nego FullHD aparatom (sto blize nativnoj rezoluciji signala).

Ako gledas 90% filmove u visokoj rezoluciji, onda FullHD i to ima smisla ...

Ovisi za sto se kupuje TV, sto prije puno godina (crno-bijeli - boja TV) nije bilo moguce bas birati ...

I jos malo na kraju, ljudi kupuju HDTV i onda kazu 32" je super i to je dovoljno i jos FullHD (nek se nade), jer je kazu 42" preveliko ... Cemu onda kupovati HDTV u 32" kad je prakticku za gledanje ekran manji od starih CRT-a 72 cm?

Ocito je vecini ljudi prelazak na 32" (82 cm) kao dovljno, jer je do sada vecini bio standard 51/55 cm ekran pa kao ono 82 cm je OK ... zaboravlja se omjer16:9 stranica.

Iz ovoga do sada procitanog, ispada, po meni, da bi velikoj vecini ljudi trebalo odgovarati 37" u HD Ready varijanti (nesto kao 72 cm u 4:3 varinati) ... Osobno mislim da je danasnji HDTV 42" pandam 72 cm na CRT-u ...

Na zalost jos dobar dio vremena necemo vidjeti blagodati DVB-T signala u HD varijanti (pa ni onog 1080i, sto ima na satelitu ...), barem sto se tice RH ... e, a to je druga prica ... :-)

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.5.2010 9:15 (LUV_67A).
17 godina
protjeran

Zapravo jel ima kakav test lcd-a hd ready   vs full hd kako se ponašaju pri reprodukciji sd sadržaja?

Npr jel će sony 32ex 302 bolje prikazati hrt novu tv i rtl od npr 32ex402

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Oko ovoga ti mogu pomoči jer imam Samsung LE-32B350 HD Redy i LE-32B530 Ful HD. Obadva televizora sam namjestio na iste postavke slike a prema viđenom dojmovi su ovakvi.Izvor signala je analogna kabelska i DVB-T iz ugrađenog tunera televizora. LE-32B530 HD Redy bolje prikazuje analognu sliku dok kod digitalne slika je dobra ali boje djeluju razliveno i slabija je detaljnost slike.LE-32B530 Fuf HD Tu je analogna slika puno lošija. Slika je mutna boje razlivene detaljnost slabija ali uz jednu napomenu.Buduči da kabelski operater večinu programa u svojoj centrali skida sa digitalnih satelita, kod tih programa slika je nešto bolja.Jedino HTV 1 koji ide s analogije, tu je slika jednostavno očaj. Digitalna slika je sasvim druga prića.Boje su čiste,detaljnost odlična.Jednostavno SD slika kod ovog modela je odlična.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.5.2010 18:52 (draž).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Sa analogijom se uopće ne treba zamarati jer uskoro ide u povjest (mada treba reći da analogna slika dobrog signala je definitivno bolja od digitalne, tako je barem na klasičnom crt televizotu)

Bitan je digitalni sd signal tj ako potonji izgleda isto ili bolje na full hd onda definitivno valja ići na full hd

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice