Malo "zumirana" slika na DVB-T.

poruka: 9
|
čitano: 3.247
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

danas sam prvi puta potvrdio nešto u što sam sumnjao već dulje vrijeme, a nikako nisam mogao potvrditi dok nisam nabavio novi (doduše, Quadro HD Ready najobičniji LCD) televizor. Naime, sve televizije koje sam do sad imao (uglavnom Quadro, Vivax i Telefunken) i koji rade na LCD tehnologiji su, koliko mi se tad samo činilo, malo rezale sliku, za kojih četrdesetak piksela, sa sve četiri strane. Sada sam nabavio noviji Quadro TV koji ima opciju, dok sam u izborniku, gledanja TV programa u malom "oblačiću" u kojemu sam zapravo primijetio da kod HTV-a naprimjer onaj znak "12" bude dosta bliže sredini nego što meni jest kada gledam TV preko cijelog ekrana. Primijetio sam to i u onoj reklami koja se emitira, ne znam sad koja točno, jer su u njoj oni "Superbrands" krugovi skroz do ruba ekrana i malo ih čak i fali s desne strane, a kada prebacim u taj mod "oblačića" onda čak ima i nešto mjesta sa strane i krugovi su cijeli. Probao sam i prebaciti TV u 4:3 mod, s crnim trakama s lijeve i desne strane (dakle mjesta ne bi smjelo nedostajati), i slika je opet kao malo "zumirana" (odrezana sa svake strane nešto malo) i opet se događa isto. Time sam zaključio da vjerojatno nije stvar u tome što su kinezi postavili ekran krivo u kućište, a i ne bi mi se valjda to dogodilo sa baš svim televizorima (makar su svi jeftini). Kada sam spojio taj isti izvor signala (antenu) preko TV kartice, dobio sam normalnu sliku koja nije ni malo zumirana, ali sam primijetio i kod sportskih prijenosa npr. da slika ima neke nesavršenosti, nekada ne dođe do samog ruba od onih 576i ili, dok su replayevi, titra traka od pet piksela kod ruba. Je li možda to razlog namještanja TV-a na malo "zumiranje" slike, da bi se te nesavršenosti prikrile? Primijetio sam i kod HTV emisija na zahtjev da imaju taj crni rub, a grafika (npr. grafika za ime i prezime gosta u emisiji) dotiče tu crninu, dakle tu bi nešto trebalo biti) pa si mislim da bi odgovor doista mogao biti kao i moj - TV se tako namješta da se te nesavršenosti "zamaskiraju"? Što vi mislite? :)

LP!

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Malo "zumirana" slika na DVB-T.

To ti je overscan (http://en.wikipedia.org/wiki/Overscan). Svi ga televizori imaju, a na nekim ga možeš isključiti. Pogledaj ima li što takvo u opcijama.

17 godina

radi se i o tome da emitiraju u 16:9 a 70% toga snimaju sa 4:3 kamerama i tu dolazi do velikog sranja s formatima slika.. pošto radim na hrt, svako malo čujem da dečki u montaži pizzde zbog toga jer moraju izmišljat toplu vodu..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 17:55 (nixass).
15 godina

Da i to. Nego, kad već radiš na HRT-u, znaš li možda u kojem će multipleksu emitirati HRT 2 HD?

17 godina

iskreno, znam onolko kolko pročitam na netu jer nisam previše u doticaju s ljudima iz tehnike :D

kolko vidim, ide u klasičnom DVB-T formatu, bez onog "2" na kraju ko što su nedavno eksperimentirali..

trebat će samo skenirat i nać taj HD program jednom kad se počne emitirat..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
nixass kaže...

iskreno, znam onolko kolko pročitam na netu jer nisam previše u doticaju s ljudima iz tehnike :D

kolko vidim, ide u klasičnom DVB-T formatu, bez onog "2" na kraju ko što su nedavno eksperimentirali..

trebat će samo skenirat i nać taj HD program jednom kad se počne emitirat..

Još da ostane tako i nakon prvenstva.

http://www.neobux.com/?r=inoxzg,
14 godina
neaktivan

A zašto se taj overscan događa (nažalost, nisam baš magistar engleskog...), zato što 576i rezoluciju gledam na 720p (ili 1080p) televizoru? Napominjem da mi se to događa i kod programa u 16:9 ali i u 4:3 formatu, pa ne vjerujem da je HRT za to kriv (makar i oni imaju svojih mušica). Malo me to smeta, ali izgleda da na mom televizoru nemam ništa što zvuči na overscan za isključiti, šteta.

12 godina
neaktivan

u pitanju je TV...vidi jel možeš u service meni i "skupit" sliku uzduž i popreko.

kod 2 TVa koja vidim  plazma samsung i plazma Panasonic nema tavih grešaka...dok od malog CRTa Elit znakovi su na pola van vidnog polja ekrana. geometrija ekrana u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 19:49 (zlatkor).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne bih rekao da je geometrija ekrana u pitanju pošto imam LCD, a isto mi radi i kada upalim 4:3 mod (cca 50% ekrana popunjeno, i to samo sredina, tako da ne dotiče uopće rubove), znači da je neka pogreška (ili postavka) u softveru... A u servisni menu ne znam ući.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice