Pozdrav,
danas sam prvi puta potvrdio nešto u što sam sumnjao već dulje vrijeme, a nikako nisam mogao potvrditi dok nisam nabavio novi (doduše, Quadro HD Ready najobičniji LCD) televizor. Naime, sve televizije koje sam do sad imao (uglavnom Quadro, Vivax i Telefunken) i koji rade na LCD tehnologiji su, koliko mi se tad samo činilo, malo rezale sliku, za kojih četrdesetak piksela, sa sve četiri strane. Sada sam nabavio noviji Quadro TV koji ima opciju, dok sam u izborniku, gledanja TV programa u malom "oblačiću" u kojemu sam zapravo primijetio da kod HTV-a naprimjer onaj znak "12" bude dosta bliže sredini nego što meni jest kada gledam TV preko cijelog ekrana. Primijetio sam to i u onoj reklami koja se emitira, ne znam sad koja točno, jer su u njoj oni "Superbrands" krugovi skroz do ruba ekrana i malo ih čak i fali s desne strane, a kada prebacim u taj mod "oblačića" onda čak ima i nešto mjesta sa strane i krugovi su cijeli. Probao sam i prebaciti TV u 4:3 mod, s crnim trakama s lijeve i desne strane (dakle mjesta ne bi smjelo nedostajati), i slika je opet kao malo "zumirana" (odrezana sa svake strane nešto malo) i opet se događa isto. Time sam zaključio da vjerojatno nije stvar u tome što su kinezi postavili ekran krivo u kućište, a i ne bi mi se valjda to dogodilo sa baš svim televizorima (makar su svi jeftini). Kada sam spojio taj isti izvor signala (antenu) preko TV kartice, dobio sam normalnu sliku koja nije ni malo zumirana, ali sam primijetio i kod sportskih prijenosa npr. da slika ima neke nesavršenosti, nekada ne dođe do samog ruba od onih 576i ili, dok su replayevi, titra traka od pet piksela kod ruba. Je li možda to razlog namještanja TV-a na malo "zumiranje" slike, da bi se te nesavršenosti prikrile? Primijetio sam i kod HTV emisija na zahtjev da imaju taj crni rub, a grafika (npr. grafika za ime i prezime gosta u emisiji) dotiče tu crninu, dakle tu bi nešto trebalo biti) pa si mislim da bi odgovor doista mogao biti kao i moj - TV se tako namješta da se te nesavršenosti "zamaskiraju"? Što vi mislite? :)
LP!