Pa dobro što je taj Tilke jedini čovjek na svijetu koji može dizajnirat F1 stazu. Zar nije već dovoljno upropastio kalendar?
Stvarno bi trebalo dat priliku nekim drugim ljudima...
Pa dobro što je taj Tilke jedini čovjek na svijetu koji može dizajnirat F1 stazu. Zar nije već dovoljno upropastio kalendar?
Stvarno bi trebalo dat priliku nekim drugim ljudima...
Da, pogtovo onom glupom stazom u Valenciji. Vrhunac dosade, gore nego u Budimpešti.
Da, pogtovo onom glupom stazom u Valenciji. Vrhunac dosade, gore nego u Budimpešti.
Ne mozes od gradske utrke ocekivati drugaciju stazu...mora pratiti layout graskih ulica...kao i Singapur, kao i Monaco...
i prije Adelaide, Phoenix, Detroit, Long Beach i slicno...
Ajde kad ce vise ta Turkya
U biti ništa, ali evo i konačan rezime, odnosno mirenje sa situacijom oko kazne Schumiju:
Prema pravilima, međutim, nije dozvoljeno pretjecati ako utrka završava pod safety carom tako da je Schumacheru dodano 20 sekundi na ostvareno vrijeme zbog čega je sa šestog mjesta pao na 12.
Nakon takve odluke sudaca na VN Monaka protestirali su iz redova Schumacherove momčadi Mercedes GP-a kako njihov vozač nije prekršio pravila, te su se pojavile brojne kontroverze oko te odluka, zbog čega su iz FIA-e odlučili pravilnik vezan uz boravak i odlazak sigurnosnog automobila na stazi.
- Nema smisla osvrtati se na prošle incidente. Ali činjenica je da sam ja dobro shvatio situaciju. Također je činjenica da su u FIA-i shvatili da moraju nešto promijeniti i popraviti i to je dobro. Za mene je bilo sve jasno, dobio sam odobrenje momčadi da mogu pretjecati, da je safety car otišao sa staze i zato sam se odlučio na takav potez – rekao je 41-godišnji Schumacher, čija je momčad na kraju odustala od službene žalbe iako su tvrdili da su nakon odlaska safety cara bila upaljena svjetla za dopuštanje pretjecanja.
Pregršt vijesti danas....
Pirelli je na pragu ulaska u F1. Još samo treba definirati ugovor, ali više manje je sve riješeno. Najvažnije je da minimalno do 2013. ostaju trinaestice! Great!!
Dalje, ART se prijavljuje na entry list za 2011. godinu. Mislim da bi moglo nesto od toga biti. Evo nam opet Todta u Formuli 1.
U Turskoj ce stewardsima pomagati Herbert, a ono cega sam se najvise bojao, kako ja tako i svi vi vjerujem, Tilke ce radit Austin :((((((
Pozz
Trinaest,sretan broj.
Jel to znači da će oni biti jedini dobavljači, ili će se još netko priključiti
Text kaže da će biti jedini za sad, kad kažu da će rat gumara biti vjerojatno moguć tek od 2013 to znači da će se tek 2013 moći pojaviti netko drugi.
Inače jedan od osnovnoh zahtjeva pirellia uz ostanak na 13 colnim barem 2 - 3 godine je bio i zahtjev da u ugovoru imaju stavku da se nitko ne smije priključiti isto tako barem 2-3 godine. Službeno zbog toga jer smatraju da trenutna situacija u svijetu, novcana naravno jednostavno ne dopusta rat gumara prije toga vremena, tj da im nebi bilo isplativo ulaziti kad bi se morali sa nekim natjecati. Za razliku od Michelina koji je bio spreman prakticki odmah preci na 18 cola i koji nije imao nista protiv toga da bude vise dobavljaca.
Ta prica oko cola ima naravno vise strana pa je takojedna od njih da bi se istina smanjili troskovi i to dosta za izradu guma, ali s druge strane bi se povecali troskovi razvoja bolida u cijelosti, zbog naravno POTPUNO drukcijeg ponašanja bolida ovijesa, šasije itd kod tako drastične promjene na bolidu kao što je promjena težine neovješenih masa bolida. Pa ma kako ta promjena mala bila ( u ovo slučaju nije mala ), težina neovješenih masa na bilo kojem vozilu ima velike utjecaje na njegovu upravljivost i ovjes, a da ne govorim koliko je utjecaj velik na nečemu kao što je bolid F1
Ajde kad ce vise ta Turkya
Evo samo što nije:)
Bude li prenos treninga na BBC što je Armor postavio ili na nekome drugom stream - u?
Do sada uvije sam gledao na BBC-u bez ikakvih problema (treninge i utrke)! A i kada naši id*oti "žure jer program ide dalje" (treba gledat 9 ligu odbojkašica - karikiram) prebacim se na BBC i pogledam presicu, komentare Whitmarsha, Horneta, Domenecalia, vozača... Odličan je taj BBC stream!
Do sada uvije sam gledao na BBC-u bez ikakvih problema (treninge i utrke)! A i kada naši id*oti "žure jer program ide dalje" (treba gledat 9 ligu odbojkašica - karikiram) prebacim se na BBC i pogledam presicu, komentare Whitmarsha, Horneta, Domenecalia, vozača... Odličan je taj BBC stream!
Imamo i stršljene a? LOL
Ja gledam vec dugo vremena na BBC-u i na ITV-u...to mi je jedini pravi dozivljaj F1...
Opet MS brzi od Rosberga, Mclaren se cini jako brz... makar su vodece momcadi (ferrari,redbull) testirali s vise goriva.
Opet MS brzi od Rosberga, Mclaren se cini jako brz... makar su vodece momcadi (ferrari,redbull) testirali s vise goriva.
Button je tu negdje s ostatkom, a za njega se vec zna da je bio "lighter on fuel", Hamilton jos vise...
Red Bull odlican, obicno to ne biva petkom tako, bar ne prvi trening. F-Duct šljaka kako treba cini se... Ferrari natankan kao brod. A Rosbergu ubijaju i dalje sanse ovom produzenom verzijom sasije.
Trebat ce mu neko vrijeme da se nadje u njoj i da uspije podesiti bolid svome stilu voznje.
Staza je jos zelena, u pola tri cemo znati vise, a sutra na trecem naravno ce se sve iskristalizirati.
Mene samo zanima zašto Rosbergu ne vrate staru šasiju ako je sa njom brži? Pretpostavljam zato jer nije brži, nego je ova nova ipak brža generalno, e sad to šta je MS u njoj doma pa je pretekao Rosberga to je druga priča. Mislim da bi Rosberg sa kraćom šasijom bio još sporiji. I on sam kaže da je duža šasija donijela napredak u odnosu na staru, samo da će se on morat naviknut na nju. A nije F1 tim od 5 ljudi sa balkana pa da sad on mor atako nešto govorit jer mu šef stoji nad glavom, tu je svaki bod bitan i nebi se oni igrali sa novom šasijom kod Rosberga da je on brži sa starom. Prije sam mislio da je možda stvar u pravilima, da moraju oba biti na istoj šasiji, ali vidim da to nije tako, nega da mogu imati različite šasije u istoj utrci ako im tako odgovara. Dakle jedino objašnjenje bi bilo da nova je brža ali se Rosberg mora naučiti na nju da bi dao puni potencijal, kao što je davao sa kratkom. medjutim i tako ne naviknut je brži ili isti nego sa kraćom
Mene samo zanima zašto Rosbergu ne vrate staru šasiju ako je sa njom brži? Pretpostavljam zato jer nije brži, nego je ova nova ipak brža generalno, e sad to šta je MS u njoj doma pa je pretekao Rosberga to je druga priča. Mislim da bi Rosberg sa kraćom šasijom bio još sporiji. I on sam kaže da je duža šasija donijela napredak u odnosu na staru, samo da će se on morat naviknut na nju. A nije F1 tim od 5 ljudi sa balkana pa da sad on mor atako nešto govorit jer mu šef stoji nad glavom, tu je svaki bod bitan i nebi se oni igrali sa novom šasijom kod Rosberga da je on brži sa starom. Prije sam mislio da je možda stvar u pravilima, da moraju oba biti na istoj šasiji, ali vidim da to nije tako, nega da mogu imati različite šasije u istoj utrci ako im tako odgovara. Dakle jedino objašnjenje bi bilo da nova je brža ali se Rosberg mora naučiti na nju da bi dao puni potencijal, kao što je davao sa kratkom. medjutim i tako ne naviknut je brži ili isti nego sa kraćom
Pa upravo to. To je Kimijev sindrom nakon Barcelone 2008. Nikako se nije mogao sastati sa novom šasijom što je na koncu dovelo do toga da su sve karte bacene na Massu, a znamo kako je to zavrsilo...
Nova sasija je generalno brza, to stoji, samo se Rosberg treba naci u njoj. Vidjelo se lijepo kako je u Monacu bio bolji od MS-a, samo sto eto nije imao srece...imao je cak sansu za pole...no dobro, sve u svoje vrijeme...
Pa da, ali to je poanta svega, uzmimo nek je normalna staza i kratka šasija, kompjuterski savršeni krug neka radi: 1:28.300 a duga šasija 1:27.500.
Rosberg na normalnim stazama i kratkoj šasiji radi npr 1:28.400, a sa dugom 1:28.300, znaci i on je sa njom brzi, ali malo, jer jos ne moze iskoristiti puni potencijal, dok je sa kratkom bio na ti
MS sa druge strane sa kratkom radi 1:28.800, ali sa dugom 1:27. 900, što u globalu znači oba su brži sa dugom, medjutim MS je više brži a Rosberg samo malo.
Medjutim kako su i sve ostale momčadi napredovale i ubrzale svoje bolide da se sada Rosberg vrati na kratku šasiju bio bi u odnosu na sve ostale još sporiji, i nikako nebi mogao doći do onih pozicija kao na početku sezone.
U tome je cijela poanta, znači ne kako nekome paše koji bolid, nego koliko je tko u kojem bolidu brz ili spor u odnosu na konkurenciju.
EDIT: znači rosberg je i ovako neprilagodjen brži u novoj šasiji nego u staroj, samo sta su i svi ostali napredovali...
Pa da, ali to je poanta svega, uzmimo nek je normalna staza i kratka šasija, kompjuterski savršeni krug neka radi: 1:28.300 a duga šasija 1:27.500.
Rosberg na normalnim stazama i kratkoj šasiji radi npr 1:28.400, a sa dugom 1:28.300, znaci i on je sa njom brzi, ali malo, jer jos ne moze iskoristiti puni potencijal, dok je sa kratkom bio na ti
MS sa druge strane sa kratkom radi 1:28.800, ali sa dugom 1:27. 900, što u globalu znači oba su brži sa dugom, medjutim MS je više brži a Rosberg samo malo.
Medjutim kako su i sve ostale momčadi napredovale i ubrzale svoje bolide da se sada Rosberg vrati na kratku šasiju bio bi u odnosu na sve ostale još sporiji, i nikako nebi mogao doći do onih pozicija kao na početku sezone.
U tome je cijela poanta, znači ne kako nekome paše koji bolid, nego koliko je tko u kojem bolidu brz ili spor u odnosu na konkurenciju.
EDIT: znači rosberg je i ovako neprilagodjen brži u novoj šasiji nego u staroj, samo sta su i svi ostali napredovali...
Nisi uzeo u obzir da je MS bio 3 godine izvan F1, da u prvih nekoliko utrka nije bio ni blizu svojih mogucnosti, da je rosberg od samog pocetka vec bio blizu svog maximuma, da se forma MS-a diže iz utrku u utrku dok je s druge strane Rosberg vec jako blizu svog limita.
Pa nisam to uzeo u obzir jer je to nebitno za ovo oko čega je počela rasprava. To o čemu govoriš je bitno ako se priča o MSC-u i to je točno, i to sam prije negdje kad je počelo pljuvanje po njemu i rekao. Ali ova sad rasprava je bila zašto Rosberga zahebavaju sa dužom šasijom. Pa sam ovime objasnio da ga ne zahebavaju, nego da je i on brži u toj šasiji, ali da su ostali se još više ubrzali.
Nisi uzeo u obzir da je MS bio 3 godine izvan F1, da u prvih nekoliko utrka nije bio ni blizu svojih mogucnosti, da je rosberg od samog pocetka vec bio blizu svog maximuma, da se forma MS-a diže iz utrku u utrku dok je s druge strane Rosberg vec jako blizu svog limita.
MS je ispucao sve svoje kredite...da nije 10 godina vozio vec bi se vratio odavno staroj formi....opet spominjem famoznog Laudu, ali neki ovdje nikako da shvate da je Ferrari dobivao naslove, ne MS...
Inace vidim da prvi zavoj hvata sve, pogotovo sedmerostrukog prvaka, LOL...
Nova Vettelova sasija se zove Randy Mandy!! Hehehe...i F-duct radi punom parom, na prvom treningu top speed trap ima Webber 306,9 km/h, Vettel 307,7 km/h. Samo 4-5 km/h do Macca-e.... Nice.
Inace cini se da Massa ostaje u Ferrariju, Kubica jos godinu u Renaultu i RBR iskljucuje svaku mogucnost da se Kimi vrati kod njih nakon sabbaticala....
Webberu se pokvarile brenze pri kraju treninga.
Al kak je smješno objašnjaval Turcima da mu s nečim "zakajlaju" bolid
LOL
Webberu se pokvarile brenze pri kraju treninga.
Al kak je smješno objašnjaval Turcima da mu s nečim "zakajlaju" bolid
LOL
Nisu mu se bremze pokvarile. Vise kao getriba ili motor navjerojatnije.
Ovo da mu zakoce bolid je zato sto je u neutralu...
Danas dobio zbilja lijepe postere Marka Webbera (bolid je lijep ne on), i Ferraria 599 gtb, teška odluka koga staviti na zid.
Mislim da će rješenje biti kupiti još jedan Auto klub :).
Ferrari..
Čestitka Ferrariju na 800-tom Grand prixu. Jedini koji su do sada sve vozili, nije to mala stvar!!
Najjači je Alonso koji kaže "velika je čast biti u Ferrariju i voziti za crveni bolid u ovako povijesnom trenutku"...LOLCINA
Ne sjecam se toga kad je krao podatke dok je bio u Macci i kad je rekao 2006. na kraju "as long as it's not red..."
Smece jedno :))
no dobro.
kad već brišete postove, neću remetiti idilu visokoumnih seciranja misli i razmišljanja,kalkulacija, predviđanja i inih
profinjeno istančanih zaključaka oko oktanskog cirkusa.
evo baš skrolam topic i slažem se što brišete "iscjetke" gnjoja neupućenih sarkastično-ciničnih padobranaca među koje spadam i ja.
ciaos amigos!
da li bi baby mogao bit prvi na kvalama?
kako su prošli treninzi?
da li bi baby mogao bit prvi na kvalama?
kako su prošli treninzi?
Kvalama...heheheh....mislim da ne....netko od RBR-a ili eventualno Macca...ali nikad se nezna :)