Trostruka grafika u računalu (tri grafička čipa)

poruka: 8
|
čitano: 3.625
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav, složio sam računalo po komponentama. I imam jedno pitanje koje me muči. Naime procesor koji uzimam ima  integrirani HD graphics kontroler, matična ploča kojom su zamijenili onu koju sam ja stavio ima na sebi također Intel HD graphics kontroler. I na kraju tu je još i grafička kartica kao treća stvar na računalu vezana za grafiku.

Sada me interesira da li je to normalno? Zar to ne troši dodatne sistemske resurse? Integrirana grafika na matičnoj zar ne siše dodatno resurse? Jeli to potrebno? Da li će sistem biti jednako snažan kao da se radi samo o diskretnoj grafičkoj kartici bez ova dva sporedna sistema.

Molim pomoć, jer ne želim imati nepotrebnu potrošnju resursa, a usput integrirane grafike mrzim iz dna duše. Zgadile su mi se za cijeli život. Slušam savjete.

Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Trostruka grafika u računalu (tri grafička čip

integriuša, ako je isključena ne troši resurse (jer je isključena = ne radi. Automatika priključivanjem diskretne) ... osim u hybridu.
-onboard i CPU se odnosi na jednu (te istu) grafičku. Imaš dvije, ne tri.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 23:50 (ihush).
13 godina
neaktivan
V3ctor kaže...

Molim pomoć, jer ne želim imati nepotrebnu potrošnju resursa, a usput integrirane grafike mrzim iz dna duše. Zgadile su mi se za cijeli život. Slušam savjete.

Hvala unaprijed!

Nisi napisao koja je ploca, chipset, procesor, ni grafa u pitanju?, razumijem te u djelu gdje kazes da integriranu grafu ne zelis ni u kojem kontekstu, ali eto vidis i sam da je proizvodjaci "guraju" i po meni osobno (iako nije novost) u buducnosti ce intergusa bilo na CPU ili chipsetu imati sve vazniju ulogu.

No da se vratim  na tvoj problem, ako iskljucis integrusu u BIOS-u radit ce ti samo diskretna. No u praksi sam sreo (laptop) sa dvije grafe i mogu ti reci da je po meni bar u laptopu odlicno rjesenje, jedna za WIN, druga za game!

Predlazem da napises komponente jer koliko sada ne zelis cuti za integriranu grafu mozda se u buducnosti ukaze potreba da za neke zadatke upregnes obje, u tom smjeru nove integrirane grafike koje se sele sa MB u CPU i idu!

13 godina
neaktivan

Aha dada, istina dvije su grafičke ne tri. Dakle oćete reći da se automatski gasi umetanjem diskretne? Jeli treba kopati po biosima?

Matična ploča Asrock Z77 Pro3 - Intel Z77

Procesor i5-3550 3,3GHz/1155 Ivy

Grafička Sapphire HD 7850

Zanimljiva priča oko dvije grafe. Zainteresirao si me :D

Eto, btw kada sam već tu da ne otvaram drugu temu. Zanima me kako najbolje overclockirati CPU i grafičku. Kao prvo isplati li se to? Jeli opasno po pregrijavanje? Kojim se alatima radi? Na što treba pripaziti? Kako znati do koje granice se može "podizati" snaga?

Puno hvala :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.8.2012 13:02 (V3ctor).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Isplati se,ako OC-as CPU u igrama ces imat stabilniji Frame rate,a GPU ce ti ga povecat(ali ne za 20-30 FPS-a vec za 5 do 10).

CPU nije opasno OC-at ako ne dizes napon i ne prekoracujes dozvoljene temperature.

HUGE RESPECT: woodgamesfx, captain_soap_McTawish, rustweaver, royalhero, tracerCPP,Indestructible
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Hvala na odgovoru FireMan. Moze li mi jos netko pomoci odgovorima? Na pitanja iznad?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Naravno da se ugasi,bez brige.

HUGE RESPECT: woodgamesfx, captain_soap_McTawish, rustweaver, royalhero, tracerCPP,Indestructible
17 godina

Ako ti matična podržava Lucid Virtu softver (a trebala bi), onda instaliraš Virtu, spojiš monitor na izlaz od matične a ne u diskretnu grafičku i onda možeš koristiti diskretnu za igre a integriranu za ubrzanje obrade videa i još neke sitnice.

U protivnom monitor spajaš na diskretnu i to je to, ne trebaš ništa prčkati po biosu (mislim možeš ako se hoćeš time igrati, ali ne moraš).

Kako bi overclockao išta, prvo moraš naučiti clockati. Grafičku je relativno jednostavno, procesor malo kompliciranije (ali to ne znači da je komplicirano).

Zato prvo uzmeš i proučiš literaturu temeljito (razne tutoriale, pogledaš koji video koji se bavi tom tematikom, proučiš iskustva drugih s komponentama koje imaš itd), a tek onda ideš clockati.

E sad, kolik ose isplati to je diskutabilno. Ako to radiš dobro, rizika nema. No ako se glupiraš bez da si prvo naučio teoriju i osnove onda možeš oštetiti komponentu koju clockaš ili više njih.

Moj stav je da high-end računalo vrijedi clockati samo u svrhu benchmarkinga (da vidiš koliko ide i kako se ponaša) te nakon toga vratiti na default taktove, jer realno nemaš potrebe ako ti sve dovoljno dobro/glatko radi.

Low end računalo pak moraš clockati jer svaki dodatni FPS u nekoj igri ti puno znači; često puta čini razliku između igrivo i neigrivo.

Zamisli da hoćeš igrati neku novu zahtjevnu igru a imaš low end računalo. U igri imaš 20 fps i šteka ti te je neigrivo. I onda clockaš procesor i grafičku i dobiješ 30 fps. I onda ti je to igrivo.

Odgovore na većinu pitanja koja si postavio naći češ proučavanjem literature o clockanju/overclockingu. Imaš je na našem jeziku dosta (ovaj i ostali forumi, portali) i na stranim jezicima (ponajviše engleski i njemački).

I da, za overclocking ne postoji prečac. To je dugotrajan proces odnosno posao i nije baš nenaporan. Ako ti netko kaže "stavi to to i to i gotovo je komp ti je clockan" taj ti sigurno ne želi dobro.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice