Stroj za photoshop

poruka: 12
|
čitano: 4.594
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Stroj za photoshop
pitanje

Poštovani forumaši,

planiram u dogledno vrijeme kupovati novo računalo. Pošto se cijene relativno brzo mjenjaju nema smisla  da  sada slažemo  konfiguraciju jer  mislim to odraditi za jedno dva mjeseca (kada počnu prihodi od sezone). Imam par općenitih pitanja.

Kao što  sam naslov kaže, od zahtjevnijih aplikacija na  njemu će se vrtiti gotovo  samo photoshop. Zanima me na što trebam obratiti pažnju pri izboru  komponenti.

Zanima me je li iskoristiviji procesor s dvije ili četiri jezgre.

Koliko je bitna frekvencija radne memorije.

Računalo  bi moralo biti strašno tiho i stabilno, pa makar i na uštrb performansi.

Koliko jaka grafička kartica bi  mi trebala za rad, isključivo za rad jer ne igram igrice.

Koji OS  bi  mi preporučili. (za sada sam vjeran XP-u, ali mi neki poznanici preporučuju MacOS, s Vistom još nemam nekih dobrih iskustava, a Linux ne dolazi u obzir).

Okvirno sam izabrao kućište i napajanje, koje bi me koštalo 2'000-2'500 kn, (cosmos 1000 ili cosmos s),

za ostatak  konfiguracije raspolagao bih s  još 5'000-5'500 kn,  je li to dovoljno  novaca za pristojno računalo?

Ovo računalo planiram  koristiti nekoliko godina, pa me zanima i mogućnost naknadne nadogradnje.

Ima li smisla ići na DDR3 ili je  još rano? Vidio  sam  da postoje ploče  koje podržavaju i DDR2 i DDR3, ima li to i  koliko ima smisla?

Grafička kartica  bi također mogla  biti malo slabija, pa da nagodinu uzmem  novu. (Ili  još jednu u SLI polje?)

Unaprijed zahvaljujem na  savjetima i prijedlozima.

Cool

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2008 17:24 (ksoric).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Stroj za photoshop
prihvaćeno rješenje

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_78&products_id=5516 950 kn

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_255_206&products_id=4451 1335 kn

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_76&products_id=3924 340 kn Cooler za overclock

4x http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_160_162&products_id=4599 544 kn

2x http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=4961 1128 kn

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_17&products_id=4383 155 kn

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_150&products_id=5330 600 kn

5052 kn bez graficke...stvarno ne znam za grafu koja bi bila najbolja pricekaj da ti netko iskusniji odgovorori

PX8600 GTS 256 MB Uskoro 8800 GT 512 MB Amd Athlon 64 x2 4200+ 2.2 GHz Uskoro OC-an 2GB 800 MHz RAM Kingmax Abit k9n Ultra nForce 570 Samsung 20" sm 206 BW "3000:1" 2ms

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Stroj za photoshop

1) Dobro si rekao - nema smisla sada slagati konfiguraciju iako sumnjam da će se cijene početkom srpnja

drastično promjeniti - no sigurno će se malo sniziti

2) Pa kad već misliš koristiti stroj nekoliko godina i to za Photoshop, 4 jezgre su savim u redu izbor

(osobno mi prilično zanimljivo djeluje q9450, još ako malo pojeftini...) i ovaj hladnjak koji je gore

netko preporučio - to se ne bi smjelo grijati, a trebalo bi i biti prilično tiho - što se overclocka tiče

nekako mi izgleda kako se ne bi trebao time baviti :)

3) DDR 2 će biti sasvim dovoljan

4) Da li je 5000 Kuna dovoljno to si već odgovorio sam na početku kad si rekao da je rano za slaganje

konfiguracije, ali može se sa tim sredstvima

5) Ako već nemaš povjerenja u Vistu (kad bi te ja sad pitao zašto - ovaj topic bi mogao postati novo "ratište"),

onda radi na XP-u, a ako imaš poznanike koji vrte MacOS na PC-ju neka te onda upute u taj problem,

nemam iskustava sa MacOS-om na PC-ju

6) S obzirom na važnost tišine koju si naglasio predlažem neku grafičku pasivno hlađenu (recimo neki Ati 3650),

mislim da se ne trebaš zamarati sa 3D sposobnostima kartice - više recimo prikazom slike na 2 monitora

Jedino mi nije jasno zašto želiš SLI (ili Crossfire u slučaju ATI-ja)?

Ne znam da li što pomaže, ali uz još koji post valjda ćeš imat bolju sliku,

Pozdrav

17 godina
neaktivan
autorov komentar
Level 1 kaže...

1. što se overclocka tiče nekako mi izgleda kako se ne bi trebao time baviti :)

2. Ako već nemaš povjerenja u Vistu (kad bi te ja sad pitao zašto - ovaj topic bi mogao postati novo "ratište"),

onda radi na XP-u, a ako imaš poznanike koji vrte MacOS na PC-ju neka te onda upute u taj problem,

nemam iskustava sa MacOS-om na PC-ju

3.  S obzirom na važnost tišine koju si naglasio predlažem neku grafičku pasivno hlađenu (recimo neki Ati 3650),

mislim da se ne trebaš zamarati sa 3D sposobnostima kartice - više recimo prikazom slike na 2 monitora

Jedino mi nije jasno zašto želiš SLI (ili Crossfire u slučaju ATI-ja)?

1. Što se overclocka tiče nikad se  nisam time bavio  niti imam namjeru

2. Moje nepovjerenje se temelji na radu Viste na dosadašnjem hardveru, ne isključujem mogućnost da se radi o izvrsnom OS-u

3. Nisam zabrijao na SLI (ili Crossfire), to  sam spomenuo kao opciju ako u budućnosti budem nadograđivao grafiku

4.Zahvaljujem se na  komentarima, naravno da su od pomoći.  Cool

17 godina
neaktivan
Stroj za photoshop

Zaboravio si jednu bitnu stvar, a to je monitor.

Ne znam što točno radiš u Photoshopu, no mislim da je posljednja verzija najbrža i najstabilnija do sada. Photoshop je poznat po kvaliteti i stabilnosti, tako da su već i današnje srednje konfiguracije i više nego dovoljne. Ako ćeš raditi s velikim datotekama, 4 GB RAM-a je poželjno. Odaberi stabilne i kvalitetne komponente, ne nužno najbrže. Potraži  testove i recenzije. Izuzev diskova. Raptor bi ti dobro došao, no glasan je. Ali razlika je ogromna kod učitavanja i zapisivanja velikih datoteka. (npr. RAW formati).

I da, monitor. Većini ljudi kojima je najbitniji program Photoshop, monitor je jako, jako bitan. Bolje uloži više u neki dobar, ako ga već nemaš. I tu ne očekuj čuda u idućih par godina. Komponente je lakše nadograditi nego monitor. A i jeftinije.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Stroj za photoshop

ja se bas ne kuzim u monitore ali bi ti preporucio samsung SM 2032 BW , 2232 BW ili SM T200 malo je skuplji ali je bolji po kontrastu

ja imam SM 2032 BW i fenomenalan je  ja malo radim u cs 2 i cs 3 ali ide

0 0 hvala 0
17 godina
Stroj za photoshop

Također glasam za dobar monitor. Ovi 20+" na 2k kn definitivno nisu za vjeran prikaz boja.

Od ostalih stvari, 3gb ram, jeftin je, i dual core procesor srednje klase.

Kada se sjetim sto sam radio sa 300-400mhz i 64mb rama pred nekoliko godina, ove danas sprecifikacije su gotovo smjesne! A radim istu stvar danas!

#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
photonFUEL kaže...

1. Zaboravio si jednu bitnu stvar, a to je monitor.

2. Ne znam što točno radiš u Photoshopu...

3. Ako ćeš raditi s velikim datotekama, 4 GB RAM-a je poželjno.

4. Odaberi stabilne i kvalitetne komponente, ne nužno najbrže.

1. Monitor i periferija nisu u igri, pitanje se odnosi samo na kutiju. 
2. Obrada fotografija. 
3. Da, u igri su relativno velike datoteke. Jedino mi nije jasno zašto 4 GB Ram-a ako 32-bitni OS-i ne kuže više od 3,25 GB
4. Kažeš stabilne i kvalitetne komponente, ne nužno najbrže. Ako možeš, molim te objasni, po mogućnosti s par primjera. Iako mislim da se kužimo, i sam sam u uvodnom postu napisao da su  mi najbitnije stabilnost sustava i tišina, pa makar i na uštrb performansi.
5. Thanx 
17 godina

3. Da, u igri su relativno velike datoteke. Jedino mi nije jasno zašto 4 GB Ram-a ako 32-bitni OS-i ne kuže više od 3,25 GB

Ne može adresirati baš zato što je to 32-bitni OS, ne mogu adresirati više od 3,25 GB. Zbog toga je Vista 64-bitna, može adresirati više podataka od 32-bitnih XP-a.
17 godina
neaktivan

Vista je 64-bitna a Photoshop CS3 32-bitna aplikacija.Tako da se vrtimo u krug.

Nek  saceka Photoshop CS4 koji je pravljen jedino  za 64-bitne platforme (popravite me ako gresim)

Beta CS4 vec neko vreme kruzi okolo i vjerojatno  ce skoro na trz..errr...na rapidshare  Smijeh

P1 200 Mhz RAM 32Mb Hdd 500 Mb Win 98 (i jako sam sretan)
17 godina
neaktivan

Nisam njihov zagovornik, ali Mac je tu zakon. Upravo zbog svega navedenog. Oko komponenti ti ne mogu pomoći, jer izbor je jako velik. Mislim da je 32-bitni XP s 2 GB RAM-a dovoljno uz brz disk. Ako Vista, onda 64-bitna i 4 GB RAM-a. Ne zanemaruj monitor, jer moglo bi se događati da na njemu vidiš jedno, a kod ispisa dobivaš sasvim deseto. Nema ničeg bitnijeg od vjernog prikaza boja, osim ako ne radiš samo za web ili ako ih nećeš samo gledati na ekranu, ili to eventualnim klijentima nije toliko bitno.  Ali bit obrade je upravo u tome da fotografiju poboljšaš u vidu npr. balansa bijele, svjetline, oštrine... A upravo tu su monitori varljivi. I bit tvog pitanja jest da ti je Photoshop i obrada fotki kritična misija. A što je bitnije kod fotke nego da izgleda savršeno?

17 godina
neaktivan
Stroj za photoshop
autorov komentar

Thanx photonFUEL na savjetima, monitor je OK i kalibriran je prema stroju na kojem se rade fotke, tako da taj dio nije bed. Ali kutija je već pregažena s vremenom, i iako to možda izgleda smiješno, meni je bitno da li će određeni filter u PS-u biti odrađen za 6 ili 9sekundi. Jer kad uzmeš u obzir da samo osnovna obrada uključuje nekoliko procesa (WB, curves, levels, kontrast, saturation, sharp itd...), pa da u prosjeku po vjenčanju imaš oko 400 fotki, onda se skupi ta razlika od po nekoliko sekundi, pogotovo ako se dogode situacije da moraš spašavati fotku, izvlačiti detalje iz sjena i tome slično. S panoramama ista priča (iako njih i ne radim često, ali možda ih baš zato i ne radim jer me nije volja čekati sat i pol dok se spoje tri fotke u jednu).

Sadašnja kutija mi se zna ponekad i srušiti pod opterećenjem, zato  sam i naveo da mi  je stabilnost sustava prva na listi prioriteta. I tišina bi je bitna zbog živaca, hehe.

Moj PC  
0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice