Poštovani forumaši,
planiram u dogledno vrijeme kupovati novo računalo. Pošto se cijene relativno brzo mjenjaju nema smisla da sada slažemo konfiguraciju jer mislim to odraditi za jedno dva mjeseca (kada počnu prihodi od sezone). Imam par općenitih pitanja.
Kao što sam naslov kaže, od zahtjevnijih aplikacija na njemu će se vrtiti gotovo samo photoshop. Zanima me na što trebam obratiti pažnju pri izboru komponenti.
Zanima me je li iskoristiviji procesor s dvije ili četiri jezgre.
Koliko je bitna frekvencija radne memorije.
Računalo bi moralo biti strašno tiho i stabilno, pa makar i na uštrb performansi.
Koliko jaka grafička kartica bi mi trebala za rad, isključivo za rad jer ne igram igrice.
Koji OS bi mi preporučili. (za sada sam vjeran XP-u, ali mi neki poznanici preporučuju MacOS, s Vistom još nemam nekih dobrih iskustava, a Linux ne dolazi u obzir).
Okvirno sam izabrao kućište i napajanje, koje bi me koštalo 2'000-2'500 kn, (cosmos 1000 ili cosmos s),
za ostatak konfiguracije raspolagao bih s još 5'000-5'500 kn, je li to dovoljno novaca za pristojno računalo?
Ovo računalo planiram koristiti nekoliko godina, pa me zanima i mogućnost naknadne nadogradnje.
Ima li smisla ići na DDR3 ili je još rano? Vidio sam da postoje ploče koje podržavaju i DDR2 i DDR3, ima li to i koliko ima smisla?
Grafička kartica bi također mogla biti malo slabija, pa da nagodinu uzmem novu. (Ili još jednu u SLI polje?)
Unaprijed zahvaljujem na savjetima i prijedlozima.