Prelazak sa AMD-a na Intela-a

poruka: 38
|
čitano: 3.769
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

ovako... imam:

CPU:
-QuadCore AMD Phenom II X4 925, 2800 MHz
Overclockiran na 3200 Mhz
GPU:
-XFX AMD Radeon HD 7970 3GB DDR5
RAM:
-12GB DDR3 Kingstone 1600Mhz
-Motherboard:
Gigabyte GA-MA770T-UD3P
-Power Supply:
XFX Core Edition 850W

prešao bih na intela što znači da mijenjam matičnu i procesor...

što kažete na ovu matičnu ASROCK H77 PRO4 MVP (1155 socket, PCI-E 3.0, DDR3) i koji intel CPU bi dobro došao uz cijelu konfiguraciju... (nebih za CPU išao preko 1500kn)

unaprijed hvala ...

sadašnja matična sadašnja matična
buduća matična buduća matična
grafička grafička
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 13:18 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Prelazak sa AMD-a na Intela-a
sylar951 kaže...

ovako... imam:

CPU:
GPU:
RAM:
-Motherboard:
Gigabyte GA-MA770T-UD3P
-Power Supply:
XFX Core Edition 850W

što kažete na ovu matičnu ASROCK H77 PRO4 MVP (1155 socket, PCI-E 3.0, DDR3) i koji intel CPU bi dobro došao uz cijelu konfiguraciju... (nebih za CPU išao preko 1500kn)

unaprijed hvala ...

Intel i5 2500k

Isplati se uzet , je da je malo preko 1500kn , al nećeš požalit .

17 godina
sylar951 kaže...

ovako... imam:

CPU:
GPU:
RAM:
-Motherboard:
Gigabyte GA-MA770T-UD3P
-Power Supply:
XFX Core Edition 850W

unaprijed hvala ...

A zbog čega prelazak na Intel, pa kaj ti fali s ovim procesorom ništa klokni ga još malo na 3.4ghz recimo i nema problema.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
14 godina
neaktivan
rambox kaže...

A zbog čega prelazak na Intel, pa kaj ti fali s ovim procesorom ništa klokni ga još malo na 3.4ghz recimo i nema problema.{#}

pokušao sam do 3.4Ghz ali previše je nestabilan i zagrijava se dosta... kada igram igre poput S.C. conviction Skyrim (whiterun,markath) na ultra i 1600X900 rez. primjećujem značajan pad u FPS-ovima na nekim dijelovima... a i želim matičnu sa PCI-E 3.0 slotom koji inače i jest za moju grafu pa usput onda i bolji CPU... (a sadašnju matičnu i proc bi dao starom jer mu se komp pokvario pa da ne kupuje novo)

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 13:41 (sylar951).
13 godina
protjeran

Skyrim ide puno bolje na Intelu, to sam se i sam uvjerio.Ukoliko vec radis prelazak predi na IB jer sa SB neces moci koristiti PCIE 3.0 :) Sto se tice PCIE 3.0 nepotreban ti je za tu karticu jer je iskoristena u potpunosti u GEN2 slotu ali ako imas zelju onda moras ici na IB procesor.

clock2much

0 0 hvala 0
14 godina

Ako te OC nezanima, onda ti je jedini izbor ovaj CPU : http://www.protis.hr/products/details/procesor-intel-core-i5-3450/56648 koji je savršen za gaming. što se ploče tiče, ako nisi zahtjevan korisnik i nećeš clockat, onda uopće netrebaš trošit velike novce na matičnu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 13:47 (itomic009).
17 godina
sylar951 kaže...
rambox kaže...

pokušao sam do 3.4Ghz ali previše je nestabilan i zagrijava se dosta... kada igram igre poput S.C. conviction Skyrim (whiterun,markath) na ultra i 1600X900 rez. primjećujem značajan pad u FPS-ovima na nekim dijelovima... a i želim matičnu sa PCI-E 3.0 slotom koji inače i jest za moju grafu pa usput onda i bolji CPU... (a sadašnju matičnu i proc bi dao starom jer mu se komp pokvario pa da ne kupuje novo)

Ako imaš stock hladnjak onda se i grije, jer takav hladnjak ništ ne valja tu je problem a ovo drugo nema kaj bit nestabilan.Ak si ga testiral nakon klokanja, i ak se ne ruši ništa onda nema problema to sigurno.Od PCI-E 3.0 nema koristi u praksi za sad, a tak če ostat još neko vrjeme no ak daješ starom svoj komp tj djelove onda mjenjaj kaj drugo.{#}

14 godina
neaktivan
Vegeta kaže...

Skyrim ide puno bolje na Intelu, to sam se i sam uvjerio.Ukoliko vec radis prelazak predi na IB jer sa SB neces moci koristiti PCIE 3.0 :) Sto se tice PCIE 3.0 nepotreban ti je za tu karticu jer je iskoristena u potpunosti u GEN2 slotu ali ako imas zelju onda moras ici na IB procesor.

nezz baš razliku između SB i IB proc... {#}

itomic009 kaže...

Ako te OC nezanima, onda ti je jedini izbor ovaj CPU : http://www.protis.hr/products/details/procesor-intel-core-i5-3450/56648 koji je savršen za gaming. što se ploče tiče, ako nisi zahtjevan korisnik i nećeš clockat, onda uopće netrebaš trošit velike novce na matičnu.

ovu matičnu koju sam odbrao dođe nekih 713kn što i nije toliko skupo (a i sviđa mi se što je crna, do sada sam imao uvijek plave {#}{#}) samo za CPU mi reci ak je i5 2500 bolji onda ću taj uzet jer razlika je u 200tinjak kn... u portiu sam našao intel core i5 2500 box za 1709kn..

rambox kaže...

Ako imaš stock hladnjak onda se i grije, jer takav hladnjak ništ ne valja tu je problem a ovo drugo nema kaj bit nestabilan.Ak si ga testiral nakon klokanja, i ak se ne ruši ništa onda nema problema to sigurno.Od PCI-E 3.0 nema koristi u praksi za sad, a tak če ostat još neko vrjeme no ak daješ starom svoj komp tj djelove onda mjenjaj kaj drugo.{#}

nedavno sam zamijenio hladnjak i pastu... sada imam ovaj COOLERMASTER Hyper TX3 ... ali opet kada je na 3.4ghz.. ili se ugasi, ili dođe "blue screen of death" ili izbaci iz igre a kada sam ga spustio na 3.2 onda je stabilan...

CPU cooler CPU cooler
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 14:17 (sylar951).
14 godina

Ploča je dobra i cijena je super. Dakle, pretpostavljam da nećeš clockati, onda uzmi CPU koji sam ti označio jel mu je cijena povoljna a savršen je za gaming. I5 2500 nije brži niti bolji CPU od ovog koji sam ti dao link. To je najnoviji Ivy Bridge CPU i košta debelo ispod 1500 kn, bolje od toga nemože ( ako nećeš overclockat CPU ).

17 godina
sylar951 kaže...
rambox kaže...

nedavno sam zamijenio hladnjak i pastu... sada imam ovaj COOLERMASTER Hyper TX3 ... ali opet kada je na 3.4ghz.. ili se ugasi, ili dođe "blue screen of death" ili izbaci iz igre a kada sam ga spustio na 3.2 onda je stabilan...

Onda ga nisi nit klokal kak spada, tj nisi to istestiral dovoljno uglavnom stavi CPU napon na 1.450V više ne i onda kolko se klokne to je to.Ak ne znaš kak to pravilno testirat, imaš u ovom dole paketu Portabilnih programa OCCT tam je fino sve objašnjeno imaš upute na hrvatskom kak se to testira preko njega i nema problema.{#}

https://www.box.com/s/djipifkln80a31z7krg7

Ako dižeš CPU frekvenciju više od 300-400mhz, onda moraš obavezno spustit množitelj memorije u Bios na nižu vrjednost. Jer ne može svaka memorija radit, na znatno višoj frekvencji od svoje nazivne možda ti i zato baca Plavi ekran zbog memorije ko če ga znat.{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 15:14 (rambox).
15 godina

uzmi p67 pro3 dok je jeftina i 2500k, overclockaj i bit će super u paru sa 7970

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
rambox kaže...

Onda ga nisi nit klokal kak spada, tj nisi to istestiral dovoljno uglavnom stavi CPU napon na 1.450V više ne i onda kolko se klokne to je to.Ak ne znaš kak to pravilno testirat, imaš u ovom dole paketu Portabilnih programa OCCT tam je fino sve objašnjeno imaš upute na hrvatskom kak se to testira preko njega i nema problema.{#}

https://www.box.com/s/djipifkln80a31z7krg7

Ako dižeš CPU frekvenciju više od 300-400mhz, onda moraš obavezno spustit množitelj memorije u Bios na nižu vrjednost. Jer ne može svaka memorija radit, na znatno višoj frekvencji od svoje nazivne možda ti i zato baca Plavi ekran zbog memorije ko če ga znat.{#}

bio sam otvorio temu o tome još prije nekih mjesec dana... čak sam stavljao i screenshotove biosa dok sam ga clockirao korak po korak... nisam išao radit tako nešto na slijepo nego sam se raspitao malo i proučavao... znam što su multiplieri i FSB... north bridge sam stavljao uvijek oko 2Ghz a CPU clock ratio je išao sa 2.8ghz polako na 3.0, 3.2, 3.4ghz ... memory clock sam držao oko 1600mhz jer imam rame koji podržavaju tu frekvenciju... CPU Vcore sam digao sa 1.300V na 1.375V ...

zuper kaže...

uzmi p67 pro3 dok je jeftina i 2500k, overclockaj i bit će super u paru sa 7970

nije baš da kupujem novi CPU da bih ga odmah morao overclockirat...

14 godina

Pa možda mu treba više od 1.375V. Ali ako imaš keša, pređi na i5 jel je to najbolji CPU za današnji gaming.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Pa možda mu treba više od 1.375V. Ali ako imaš keša, pređi na i5 jel je to najbolji CPU za današnji gaming.

šta nisu najbolji ovi inteli iz i7 serije, 2011 socket...

14 godina

Nisu kad se gleda price to performance ratio. Košta duplo više, a imaš u prosjeku na 1080p gamingu ništa do par posto bolji framerate.  Razlog je kao što sam već spominjao negdje i što je već poznato dobro u tome što igre NE koriste efektivno više od 3 do 4 jezgre ili threada. Zato nije brži u gamingu 8 jezgreni CPU vs 4 jezgreni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 23:40 (itomic009).
17 godina
itomic009 kaže...

Sigurno mu treba 1.450V za stabilan rad 3.4 ghz, to je još uvjek normalan napon za AMD procesore s kojim nema nikakvih problema u praksi.{#}

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Nisu kad se gleda price to performance ratio. Košta duplo više, a imaš u prosjeku na 1080p gamingu ništa do par posto bolji framerate.  Razlog je kao što sam već spominjao negdje i što je već poznato dobro u tome što igre NE koriste efektivno više od 3 do 4 jezgre ili threada. Zato nije brži u gamingu 8 jezgreni CPU vs 4 jezgreni.

aha... jer mi je malo čudno da ovaj proc. http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050606209 s tako bolesnom cijenom je neprimjetno bolji od i5 serije CPU-a koji se kreću od 1500-2000kn ... pa za šta onda ovo čudo služi {#}

i da te još pitam... vidio sam u ponudi i5 3450 3.10ghz (koji si mi ti preporučio) i i5 3550 3.30ghz a razlika je samo u 50kn... da uzmem onda i5 3550 ??

rambox kaže...
itomic009 kaže...

Sigurno mu treba 1.450V za stabilan rad 3.4 ghz, to je još uvjek normalan napon za AMD procesore s kojim nema nikakvih problema u praksi.{#}

ionako će mi novi CPU doći tek slijedeći tjedan pa ću za to vrijeme probati dignuti voltažu i vidjeti kako funkcionira..

edit: sad sam baš digao voltažu pa je sad nekih 1.440V na stress CPU i temperatura se digne na oko 55°C

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 12:24 (sylar951).
14 godina
Uzmi onda taj 200mhz brži kad je samo 50kn skuplji. Pa nesluže procesori samo za igre, imaju oni i druge namjene :)
14 godina
neaktivan
sylar951 kaže...

aha... jer mi je malo čudno da ovaj proc. http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050606209 s tako bolesnom cijenom je neprimjetno bolji od i5 serije CPU-a koji se kreću od 1500-2000kn ... pa za šta onda ovo čudo služi {#}

Eh, neprimjetno bolji...

Neprimjetno bolji u igrama. Znas da CPU ima i druge namjene?

--------------------------
15 godina

Ups.. fulo temu, ispričavam se.

Šalalallalalalalallalaa.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 20:57 (leobugi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
sylar951 kaže...

rambox kaže...
itomic009 kaže...

ionako će mi novi CPU doći tek slijedeći tjedan pa ću za to vrijeme probati dignuti voltažu i vidjeti kako funkcionira..

edit: sad sam baš digao voltažu pa je sad nekih 1.440V na stress CPU i temperatura se digne na oko 55°C

Temperatura nije bitna tolko več jel proc stabilan, ili nije ako si odradil test sa OCCT na tom naponu i ako je nakon 60 minuta testa sve prošlo ok onda nema problema.{#}

14 godina
neaktivan

eto danas su mi stigli matična i procesor (intel i5 core 3550  3.3Ghz).. spojio, sve radi ali jedna stvar me zabrinjava a to su temperature ispod...

lijevo u idleu

desno pod 100% opterećenjem (3 min)

stavio sam ovaj hladnjak koji je došao s njim...

idle idle
100% usage 100% usage
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sylar951 kaže...

eto danas su mi stigli matična i procesor (intel i5 core 3550  3.3Ghz).. spojio, sve radi ali jedna stvar me zabrinjava a to su temperature ispod...

lijevo u idleu

Temperature ne valjaju, a problem i jeste to sto si stavio hladnjak koji je dosao s njim. Kupi neki aftermark cooler.

14 godina
neaktivan

Koliko si paste stavio?Provjeri dal je hladnjak dobro sjeo na mjesto,

EDIT:I sa stock hladnjakom  nebi smjela biti vise od 65(5+/-) C

Smejem se a plače mi se,tražim lepu minu,minu da odletim u p**** materinu
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.6.2012 20:12 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Almin94 kaže...
sylar951 kaže...

lijevo u idleu

Temperature ne valjaju, a problem i jeste to sto si stavio hladnjak koji je dosao s njim. Kupi neki aftermark cooler.

imam jedan drugi cooler koji sam kupio prije nekih 2 tjedna.. ovaj tu ispod... da onda taj stavim

WrongType kaže...

Koliko si paste stavio?Provjeri dal je hladnjak dobro sjeo na mjesto,

EDIT:I sa stock hladnjakom  nebi smjela biti vise od 65(5+/-) C

nisam stavio pastu... bilo je nešto paste stavljeno na heatsink od njegovog coolera... ali mogu nadodat

hladnjak je dobro sjeo.. mislim nemožeš puno pogriješiti kad stavljaš cooler u 1155 socket...

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.6.2012 20:16 (sylar951).
15 godina
neaktivan

Stavi taj cooler, puno je bolji od stock-a koji dodje uz cpu..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

koliko bi bila "zdrava" temp. za ovaj CPU..?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

evo sada sam stavio onaj drugi cooler i pastu... sada pod 100% usage je ovakva situacija...

puno bolje nego prije {#} (ali dali dovoljno bolje)

100% usage COOLERMASTER Hyper TX3 100% usage COOLERMASTER Hyper TX3
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.6.2012 21:00 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sylar951 kaže...

koliko bi bila "zdrava" temp. za ovaj CPU..?

Do 65°C u full Loadu bi bilo OK. Ako ikako možeš drži ga ispod 60-65°.

OutlawZ NiGGa, 2Pac R.I.P (Rap is Pac) ||| Music As A Weapon!
14 godina
neaktivan
donator_bubrega kaže...

Do 65°C u full Loadu bi bilo OK. Ako ikako možeš drži ga ispod 60-65°.

e onda je ovaj cooler okej... u full loadu ne ide iznad 55°C...

(iako sam negdje vidio da ovaj CPU ima problema sa zagrijavanjem... rekli su da OC-anog na 4.0Ghz sa vodenim hlađenjem temp. znaju ić i preko 60°C)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice