Prije svega pozdrav svima
Vec tjedan dana citam ovdje po forumu trazim informacije i bas kada sam pomisio da su mi neke stvari jasnije shvatim da bas i nisu pa sam se odlucio registrirati da mi pomognete u odabitu komponenti jer nisam nasao slicnu temu.
Situacija je takva da doma imam stariji komp:
Maticna: Asrock 775 Dual-VSTA
Procesor: Pentium 4 3.2 GHz
Ram: 1gb DDR400
Graficka: nemam, jel je krepala
HDD: Maxtor DiamondMax 10, Sata 3.0 Gb 80GB
Napajanje: Neko Component Pro ATX 300w
Kuciste: Aopen QF 50 C
I to je funkcioniralo neko vrijeme dok se komp nije poceo sam od sebe resetirat, pa se nije htjeo bootat pa se zamrzne i tako, uglavnom problemi, pa je krepala graficka itd..
Mislio sam ic spasavat to kaj imam ali sam onda shvatio da je to sve skupa dosta staro i da se ne isplati i da je bolje mozda ici na nekakvu noviju konfiguraciju sa AMD procesorima + sta neznam koj me dio tocno muci na starom
Moje potrebe su takve da komp ne koristim za igrice uopce, koristim internet (skidanje i to dosta, surfanje..) gledanje filmova (divx,dvd), office, MS Project, Acad povremeno, Photoshop povremno, Corel povremeno itd..
Htio bi neku konfiguraciju (naravno sto jeftiniju) a da zadovolji moje potrebe koje nisu pretjerane, nije mi jasno dal mi trebaju 4 jezgre ili su mi 3 ili 2 dovoljne (otkljucavanja jezgri i ostalo ne kuzim tak da na to nemojte racunat) jedino mi je bitno da sve funkcionira sa win7 bez nekih problema i sto je moguce tise (ali ako ce mi malo buke ustedit novce necu se bunit :)
Jos jedan je uvijet, zbog gledanja filmova da bi si u skorije vrijeme priustio monitor Samsung P2770hd ili neki slicni 27" koj bi sluzio i kao TV, pa me zanima koja gaficka na takvom monitoru moze funkcionirat (dali ce neka integrirana bolja biti dobra ili ne?
Mislio sam npr.
MBO
Vidio sam da tu vecina hvali Asrock 890GX extreme3 koja ima integriranu Ati radeon HD 4290 ali nisam siguran da li meni za moje potrebe treba (cisti zbog bolje graficke ako se odlucim na integriranu) ili moze i neka slabija.
Procesor: Nekakav Athlon II x2,x3,x4 niti ovdje nisam siguran sto dobivam a sto gubim za moje potrebe
Ram: DDR II. DDR III ovisno o ploci, koliko vidim nista nije preskupo vise do jedno 4GB
Napajanje - da li moze ostat ovo moje ili da ulozim u novo, bolje, da li treba biti neko zvucnog imena tipa Corsair ili Seasonic pa manje snage ili sta?
Kuciste - kakvo je da je drzat ce to sve valjda na okupu, ili?
HDD, dal moze ostat? nije nesto velik ali se vrti na 7200 rpm i ima 3.0Gb pa mislim da moze funkcionirat za prvu ruku.
Mozete preporuciti i bolje ali i slabije ako sam pretjerao, ne mora nuzno biti AMD, ali mi se cini jeftiniji a sasvim dovoljan za mene
Moze i neki prijedlog ako mislite da je bolje kupiti gotovo vec slozeno komp (ali koliko sam shvatio ovdje na forumu moze se dobiti bolje ako sam biras komponente)
Nisam ogranicen budzetom da mora biti do odredjene cifre, ali mi se ne placa nesto sto uopce necu koristiti, dakle sto jeftiinje a da mi radi.
Unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima.