Pomoc oko slabije konfiguracije

poruka: 26
|
čitano: 2.560
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Prije svega pozdrav svima

Vec tjedan dana citam ovdje po forumu trazim informacije i bas kada sam pomisio da su mi neke stvari jasnije shvatim da bas i nisu pa sam se odlucio registrirati da mi pomognete u odabitu komponenti jer nisam nasao slicnu temu.

Situacija je takva da doma imam stariji komp:

Maticna: Asrock 775 Dual-VSTA

Procesor: Pentium 4 3.2 GHz

Ram: 1gb DDR400

Graficka: nemam, jel je krepala

HDD: Maxtor DiamondMax 10, Sata 3.0 Gb 80GB

Napajanje: Neko Component Pro ATX 300w

Kuciste: Aopen QF 50 C

I to je funkcioniralo neko vrijeme dok se komp nije poceo sam od sebe resetirat, pa se nije htjeo bootat pa se zamrzne i tako, uglavnom problemi, pa je krepala graficka itd..

Mislio sam ic spasavat to kaj imam ali sam onda shvatio da je to sve skupa dosta staro i da se ne isplati i da je bolje mozda ici na nekakvu noviju konfiguraciju sa AMD procesorima + sta neznam koj me dio tocno muci na starom

Moje potrebe su takve da komp ne koristim za igrice uopce, koristim internet (skidanje i to dosta, surfanje..) gledanje filmova (divx,dvd), office, MS Project, Acad povremeno, Photoshop povremno, Corel povremeno itd..

Htio bi neku konfiguraciju (naravno sto jeftiniju) a da zadovolji moje potrebe koje nisu pretjerane, nije mi jasno dal mi trebaju 4 jezgre ili su mi 3 ili 2 dovoljne (otkljucavanja jezgri i ostalo ne kuzim tak da na to nemojte racunat) jedino mi je bitno da sve funkcionira sa win7 bez nekih problema i sto je moguce tise (ali ako ce mi malo buke ustedit novce necu se bunit :)

Jos jedan je uvijet, zbog gledanja filmova da bi si u skorije vrijeme priustio monitor Samsung P2770hd ili neki slicni 27" koj bi sluzio i kao TV, pa me zanima koja gaficka na takvom monitoru moze funkcionirat (dali ce neka integrirana bolja biti dobra ili ne?

Mislio sam npr.

MBO

Vidio sam da tu vecina hvali Asrock 890GX extreme3 koja ima integriranu Ati radeon HD 4290 ali nisam siguran da li meni za moje potrebe treba (cisti zbog bolje graficke ako se odlucim na integriranu) ili moze i neka slabija.

Procesor: Nekakav Athlon II x2,x3,x4 niti ovdje nisam siguran sto dobivam a sto gubim za moje potrebe

Ram: DDR II. DDR III ovisno o ploci, koliko vidim nista nije preskupo vise do jedno 4GB

Napajanje - da li moze ostat ovo moje ili da ulozim u novo, bolje, da li treba biti neko zvucnog imena tipa Corsair ili Seasonic pa manje snage ili sta?

Kuciste - kakvo je da je drzat ce to sve valjda na okupu, ili?

HDD, dal moze ostat?  nije nesto velik ali se vrti na 7200 rpm i ima 3.0Gb pa mislim da moze funkcionirat za prvu ruku.

Mozete preporuciti i bolje ali i slabije ako sam pretjerao, ne mora nuzno biti AMD, ali mi se cini jeftiniji a sasvim dovoljan za mene

Moze i neki prijedlog ako mislite da je bolje kupiti gotovo vec slozeno komp (ali koliko sam shvatio ovdje na forumu moze se dobiti bolje ako sam biras komponente)

Nisam ogranicen budzetom da mora biti do odredjene cifre, ali mi se ne placa nesto sto uopce necu koristiti, dakle sto jeftiinje a da mi radi.

Unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima.

0 0 hvala 0
16 godina

Nikak nemoj ostavit to napajanje, tebi treba neki athlon x2 ili x3, 2gb rama, i integrirana grafika HD42x0.

Sad cu ti ja slozit nesta za 5 minuta :).

Imam 1000 postova! | MW2: N'Dorphin | Klan : [N]Team | UMP45 Red Dot - PP2000 Red Dot | Predator/Cobra/Apache | Merry Christmas and happy New Year!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Pomoc oko slabije konfiguracije
8ax kaže...

Nikak nemoj ostavit to napajanje, tebi treba neki athlon x2 ili x3, 2gb rama, i integrirana grafika HD42x0.

8ax, pitanje jedno vidim da dosta sa tim raznovrsnim kofiguracijama.Pitanje jedno, dali se za 3000 kn može sastaviti nekakvo prosječno računalo za filmove, Internet i naravno da vrti Win 7 i Office paket, znači konfiguracija namijenjena za jednog poznanika koji nije prezahtjevan.Da ne zaboravim, nekakav monitor mora upasti u cijenu i da bude u Linksu.

16 godina

@vtg_zg

Mislim da je ovo dovoljno....

1 x     Gigabyte MA78LMT-US2H, AMD 760G + SB710, AM3, 5xSerial ATA II
1 x     Procesor AMD Athlon II X4 640, socket AM3, BOX , 2Mb cache, 95W
1 x     DDR3 4GB (2x2GB) Kingmax, 1333MHz, FLFE
1 x     PointOfView NV GTS430 1024MB 700/1800 128bita, DVI, HDMI, VGA
1 x     Napajanje FORTRON 400W, FSP400-60APN, Super Silent, 12cm
1 x     Gigabyte GZ-KX1, midi tower, bez PS, crno, USB, Fire wire, 1×120
1 x     DVD upisivač NEC AD 7260S, DVD±RW 24x8x18x/20x8x/6x/48x40x48x,
2.754,99Kn ADM

Besplatno slože,testiraju i dostave na kućnu adresu.

Kako komp nije namjenjen igranju nema potrebe za nekom bijesnom matičnom..Stavio sam X4 procesor i 4GB RAM-a,kvalitetno napajanje i solidnu grafu dovoljnu za tvoj potrebe.HDD nisam stavio jer si rekao da imaš....

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 14:02 (vepar).
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina

U Linksu to baš i neće biti tako lako složiti jer su oni nešto skuplji, jedino ultra-jeftina konfa i 16" monitor, ali onda zaboravi na Win 7 i Office 2k7.

@vepar GT430 je dosta precijenjena...

Imam 1000 postova! | MW2: N'Dorphin | Klan : [N]Team | UMP45 Red Dot - PP2000 Red Dot | Predator/Cobra/Apache | Merry Christmas and happy New Year!
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 13:47 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
8ax kaže...

U Linksu to baš i neće biti tako lako složiti jer su oni nešto skuplji, jedino ultra-jeftina konfa i 16" monitor, ali onda zaboravi na Win 7 i Office 2k7.

Da vrti, OS i Office licencirani sa krepanog laptopa.I da nek bude dvojezgreni CPU i integrirani GPU.Nema potrebe za jačim.Disk od 160-250 GB je dovoljan , ovisno o isplativosti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 13:49 (alankish).
16 godina

nijedan disk do 500gb nije isplativ. sve razlika od 30kn.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
alankish kaže...
8ax kaže...

8ax, pitanje jedno vidim da dosta sa tim raznovrsnim kofiguracijama.Pitanje jedno, dali se za 3000 kn može sastaviti nekakvo prosječno računalo za filmove, Internet i naravno da vrti Win 7 i Office paket, znači konfiguracija namijenjena za jednog poznanika koji nije prezahtjevan.Da ne zaboravim, nekakav monitor mora upasti u cijenu i da bude u Linksu.

Matična ploča sAM3 Asrock 880GM-LE(Integrated AMD Radeon HD 4250 graphics)
CPU Desktop Athlon II X3 445 (3.1GHz, 1.5MB, 95W) box
SONY Optiarc AD-7260S 24x SATA black
Napajanje 430W Chicony
Memorija DDR3 1333MHz 2GB Corsair
HDD SATA II 500 GB WD Caviar Blue 7.200 rpm, 16MB
Monitor LCD 22" LG W2240T, 1920x1080, 300cd/m2, 70000:1, 5ms
Kućište Gigabyte GZ-KX1
3.044,15 kn  Protis

16 godina
8ax kaže...

Ma je ,ali ADM ima slabu ponudu pa ne znam koju jeftinu grafu staviti.GTS430 je 540kn,a ne vidim neku drugu u tom rangu koju bih stavio....

16 godina

HD5570 GDDR5 je najbolja u tom rangu (Downclockana HD5670 od koje je jeftinija 50-100kn, ovisi o dućanu.)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
8ax kaže...

HD5570 GDDR5 je najbolja u tom rangu (Downclockana HD5670 od koje je jeftinija 50-100kn, ovisi o dućanu.)

@Vepar, ajde mi to složi u Linksu, može i slabiji proc(dvije jezgre).Neka platforma sa DDR2 memorijom je isplativa?Ili baš i ne?

16 godina
protjeran

U slucaju da se Links ne vidi: KLIK.

Dakle, slicne konfiguracije. ADM ima bolju graficku, (zanemarite jedno kuciste u Links-u, jednaka su, ali sam stavio 2).

2.421Kn

2.320Kn

Polako, ali sigurno, BUG postaje trash. (uzdah)
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 15:05 (Mentalist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jos da napomenem da meni nije bitno da je sve iz istog ducana, bitno je samo da je u ZG

vidim da neki predlazu integriranu graficku a neki posebno, pa me zanima zasto?

i jos jedno pitanje, sad sam malo proucavao mogucnosti spajanja LCD TV kao monitora

Pa me zanima da li je bolje uzet monitor sa TV tunerom ili TV koristit kao monitor, ili to dodje na isto?

radi se o pribliznim dimenzijama

dakle monitor bi bio 27" a TV 32" to je tu negdje po cijeni

I opet hvala

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Mentalist kaže...

U slucaju da se Links ne vidi: KLIK.

Dakle, slicne konfiguracije. ADM ima bolju graficku.

Baš se i ne vidi.Makni grafu, stavi slabiju matičnu i stavi nutra neki monitor.Sve zajedno do 3k kuna.

16 godina
protjeran
vtg_zg kaže...

Jos da napomenem da meni nije bitno da je sve iz istog ducana, bitno je samo da je u ZG

vidim da neki predlazu integriranu graficku a neki posebno, pa me zanima zasto?

i jos jedno pitanje, sad sam malo proucavao mogucnosti spajanja LCD TV kao monitora

Pa me zanima da li je bolje uzet monitor sa TV tunerom ili TV koristit kao monitor, ili to dodje na isto?

radi se o pribliznim dimenzijama

dakle monitor bi bio 27" a TV 32" to je tu negdje po cijeni

I opet hvala

Ne znam bas u kakvom prostoru zivis, no ja bih na tvom mjestu uzeo veci monitor, ovakvu karticu (ona se ubaci u USB, ova je nesto skuplja jer ima 2 tuner-a, to Windows Media Center za iskoristiti pa jedan kanal mozes snimati dok gledas potpuno drugi, imas i daljinski).

Evo sad gledam, 27" monitor, 2500Kn (LINK), sa ugradjenim DVB-T tuner-om, ako kupis njega, samo ti daljinski treba (ukoliko ne dolazi s monitorom).

Sto se tice graficke karte, ja sam jedno vrijeme probao Windows 7 vrtiti na svojoj integriranoj (jako staroj), radio je super. No, ponekad zatreba jaca kartica, nije to neki preveliki trosak. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 15:24 (Mentalist).
15 godina
neaktivan

E pa bas sam taj Samsung i gledao, jedino me zanimalo da li je bolje onda za iste novce uzet neki TV 32" i spojit ga kao monitor?

odnosno ne taj nego ovaj

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_259_186&products_id=7825

cini mi se da onaj nema tv tuner, a ovaj jos ispadne jeftiniji par kuna

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 15:17 (vtg_zg).
16 godina
protjeran
vtg_zg kaže...

E pa bas sam taj Samsung i gledao, jedino me zanimalo da li je bolje onda za iste novce uzet neki TV 32" i spojit ga kao monitor?

odnosno ne taj nego ovaj

Da, evo promijenio sam link, i ja sam mislio taj ali sam ubacio pogresan link.

Naravno da je bolje uzeti veci TV i spojiti ga kao monitor. Najbolje bi bilo da kupis neki koji ima HDMI ulaz (salje i zvuk).

15 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
vtg_zg kaže...

odnosno ne taj nego ovaj

Da, evo promijenio sam link, i ja sam mislio taj ali sam ubacio pogresan link.

Naravno da je bolje uzeti veci TV i spojiti ga kao monitor. Najbolje bi bilo da kupis neki koji ima HDMI ulaz (salje i zvuk).

Ali onda trebam i neku graficku koja ima HDMI izlaz, jel tako? ili koristim neke adaptere?

16 godina
vtg_zg kaže...

odnosno ne taj nego ovaj

Samsung 2770HD ima TV tuner,dobiješ daljinski ima HDMI....

16 godina
protjeran
vtg_zg kaže...

Ali onda trebam i neku graficku koja ima HDMI izlaz, jel tako? ili koristim neke adaptere?

Maticne ploce cesto imaju los izbor izlaza (dakle izlazi od integirane graficke), ali tu su jeftinegraficke, koje imaju HDMI, i imaju mnogo vise snage od integrirane. Sve kartice navedene dole imaju HDMI.

Mozda najbolji izbor je:

Sapphire HD 5550, ova graficka kosta 530 Kn, nema ventilatora (sto znaci da je tiha i da se na njoj uopste nece skupljati prasina). Samo se ubaci u maticnu (ne treba dodatno napajanje) i radi. Nemoj misliti da je slaba.

nVidia GeForce GT430, 545 Kn, ova je dosta bolja od one iznad. 

Ako zelis karticu da ima HDMI, da bude sto jeftinija i performanse ti nisu bitne, tu je MSI HD5450 no ipak mnogo bolja od integrirane.

Srednja snaga:

Sapphire HD4670 i Gainward GT240 (oko 600Kn su), kartice koje daju mnogo za ulozeni novac, od ove dvije nemam favorita. Odaberi koju zelis.

Kartica vise snage od svih navedenih, a ne kosta mnogo je Point of View 9800GT, ovo je kartica koja je doista snazna (a jako jeftina, samo 650Kn), i ove iznad joj se ni ne mogu suprotstaviti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 16:19 (Mentalist).
15 godina
neaktivan

Evo, malo sam spojio ove stvari koje ste predlozili pa jel moze ovako ostat ili da mijenjam nesto?

Kuciste: ostaje staro Aopen, da li moze ova maticna unutra sto se tice konektora sa zadnje strane jel mislim da je malo drukciji raspored?

Napajanje: Chicony 430w, Protis - akcija = 152,55kn

Maticna: Asrock 880gm-le, ADM = 460,01kn, koliko sam vidio na nekom filmicu na Asrock stranicama ova maticna ima neki UCC pa je dovoljno u biosu otkljucat jos dvije jezgre za procesor koji mislim uzet, da li to tak jednostavno funkcionira ili ne?

Procesor: Athlon II x2 250 3GHz, ADM, 445kn

Hladnjak: box

RAM: Corsair DDR3 1333MHz 2GB, Protis 174,34kn

HDD: ostaviti stari Maxtor DiamondMax 10 80GB

DVD: DVD snimac, SATA LG GH22NS50, Protis - akcija 141,99kn

Ukupno: 1374kn

Ovo je najjeftinija varijanta onog sto ste predlozili, slusam misljenja...

16 godina
protjeran
vtg_zg kaže...

Evo, malo sam spojio ove stvari koje ste predlozili pa jel moze ovako ostat ili da mijenjam nesto?

Kuciste: ostaje staro Aopen, da li moze ova maticna unutra sto se tice konektora sa zadnje strane jel mislim da je malo drukciji raspored?

Napajanje: Chicony 430w, Protis - akcija = 152,55kn

Maticna: Asrock 880gm-le, ADM = 460,01kn, koliko sam vidio na nekom filmicu na Asrock stranicama ova maticna ima neki UCC pa je dovoljno u biosu otkljucat jos dvije jezgre za procesor koji mislim uzet, da li to tak jednostavno funkcionira ili ne?

Procesor: Athlon II x2 250 3GHz, ADM, 445kn

Hladnjak: box

RAM: Corsair DDR3 1333MHz 2GB, Protis 174,34kn

HDD: ostaviti stari Maxtor DiamondMax 10 80GB

DVD: DVD snimac, SATA LG GH22NS50, Protis - akcija 141,99kn

Ukupno: 1374kn

Ovo je najjeftinija varijanta onog sto ste predlozili, slusam misljenja...

Taj procesor neces moci otkljucati.

Procesori koji su zakljucani zapravo imaju 4 fizicke jezgre i 2 koje su zakljucane, taj ima samo dvije.

15 godina
neaktivan

A koj mogu otkljucat?

EDIT:

E da i sto se tice graficke ne mora imat HDMI jel sam sad bio pogledat uzivo monitore i televizore i 32" TV mi se stvarno cini preveliko za sjedit ispred njega a za filmove ce mi i 27 biti dovoljan, to je vec ok velicina

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 13:05 (vtg_zg).
15 godina
protjeran

HDMI osim slike prenosi i zvuk. Ako imas posebno zvucnike onda mozes ekran spajat preko DVI ali ako su zvucnici ugradjeni u monitor najbolje je koristit HDMI jer si jednim kabelom rijesio sve.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zvuk mi je spojen sa kompa na pojacalo i posebne zvucnike tako da mi to ne treba

16 godina
protjeran
vtg_zg kaže...

A koj mogu otkljucat?

Mozes otkljucati procesore serije Phenom II.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 15:03 (Mentalist).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice