Matična je MSI Z68A-GD80-G3
Rami su 4x4GB Corsair Vengeance Low Profile Blue1600mhz
Molim pomoć!
Postoje dvije mogućnosti, da se RAMi međusobno ne podržavaju ili da tvoje ploča ne podržava te koje si ti dodatno priključio.. :)
Umetni stare module i nadogradi BIOS, naime u Verzijama 18.5, 18.7 i 18.8 poboljšana je kompatibilnost sa memorijskim modulima i ako imaš stariju verziju nadogradi je. Ako ni nakon nadogradnje BIOS-a ne budeš mogao uključiti računalo istestiraj tako da ubaciš samo 1 modul zatim na isto mjesto pokušaj sa drugim modulom. Napiši jesi uspio.
Umetni stare module i nadogradi BIOS, naime u Verziji 18.5 poboljšana je kompatibilnost sa memorijskim modulima i ako imaš stariju verziju nadogradi je. Ako ni nakon nadogradnje BIOS-a ne budeš mogao uključiti računalo istestiraj tako da ubaciš samo 1 modul zatim na isto mjesto pokušaj sa drugim modulom. Napiši jesi uspio.
Probo sam kombinacije svakakve, i skužio sam da mi TREĆI utor neradi ili šta već. Kad ubacim rame u ostala 3 utora onda ima slike i sve šljaka, a kad dodam zadnju pločicu onda neradi. Probao sam i samo jednu pločicu stavit u taj utor što nevalja pa neće.
Šta se događa, jel moguće da je taj utor pokidan nekako? Nikad stime problema nisam imao. Šta uraditi?
I da, isti su rami, sve četiri pločice su identične tako da nemoguće da mi neprožava zato što su različiti.
Znači imao si 2x4GB Crosair modula @ 1600 i sve je bilo O.K., nakon kupnje još 2 identična modula ugradnjom 4x4GB ne možeš upaliti ploču?
Listu testiranih memorijskih modula možeš vidjeti ovdje, tvoji moduli nisu na popisu pa nemogu sa sigurnošću reći rade li sva 4 DIMM-a (4x4GB), sa nekim memorijskim modulima verificirano radi u kombinaciji sa samo 2 DIMM-a.
Znači imao si 2x4GB Crosair modula @ 1600 i sve je bilo O.K., nakon kupnje još 2 identična modula ugradnjom 4x4GB ne možeš upaliti ploču?
Listu testiranih memorijskih modula možeš vidjeti ovdje, tvoji moduli nisu na popisu pa nemogu sa sigurnošću reći rade li sva 4 DIMM-a (4x4GB), sa nekim memorijskim modulima verificirano radi u kombinaciji sa samo 2 DIMM-a.
Da, kad stavim 4x4GB nemože dobit sliku.
1. Probao sam stavit u 1. i u 3. slot po dvije i neće, onda sam probao u 2. i 4. i opet neće.
2. Nijedna kombinacija neće osim u 1. i u 2. slot dvije pločice.
3. Čim stavim u treći ili četvrti slot odma neradi.
Jedino još eto BIOS nisam probao updateat, nisam to nikad radio.
Pa nadogradi bios. Imaš u uputstvima matične kako se to radi. Ne vrijedi ti dalje ništa pokušavati dok ne riješiš bios.
http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD80--G3-.html#/?div=BIOS
Stavi slobodno 18.8 verziju (ne moraš se mučiti s J0). Vidiš po opisima da su kroz nekoliko verzija poboljšavali kompatibilnost ram memorija.
Pa nadogradi bios. Imaš u uputstvima matične kako se to radi. Ne vrijedi ti dalje ništa pokušavati dok ne riješiš bios.
http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD80--G3-.html#/?div=BIOS
Stavi slobodno 18.8 verziju (ne moraš se mučiti s J0). Vidiš po opisima da su kroz nekoliko verzija poboljšavali kompatibilnost ram memorija.
Upravo krenio i vidio u BIOS-u da mi je verzija već 18.8, dakle zadnja verzija.
Znači ništa i od toga... Šta mi preostaje?
Resetirati bios i testirati modul po modul u memtest86+ programu. Možda ti je jedan od memorijskih modula neispravan.
Ili ako si baš ubijeđen da je neispravan memorijski utor - stavi samo 1 modul u njega i pali komp.
Resetirati bios i testirati modul po modul u memtest86+ programu. Možda ti je jedan od memorijskih modula neispravan.
Ili ako si baš ubijeđen da je neispravan memorijski utor - stavi samo 1 modul u njega i pali komp.
Nemoguće da su moduli neispravni, nebi radili u prvom i drugom slotu onda, ni stari ni novi...
Najprije je utor neispravan, jer koju god pločicu sam stavio u treći i četvrti utor nije radila, tj. ništa neradi.
Najviše se mislim da ploča ide na garu.
Probaj dobro ispuhati/usisati taj treći slot....ubiti ispuši/usisaj sve slotove.Moguće je da ti je nešto upalo u slot (prašina, paučina itd.), pa onda probaj ubacivati RAM kartice.
EDIT: školskom gumicom dobro obriši pin konektore na RAM-u i nedotiči ih rukama.
1. Probao sam stavit u 1. i u 3. slot po dvije i neće, onda sam probao u 2. i 4. i opet neće.
-kod svake promjene obavezno resetirati BIOS (CLR_CMOS), jer noviji BIOSi koriste QuickBoot, preskaču detekciju.
-ovdje je ipak (vjerojatnije) kvar.
-testiraj samo jedan 'keks' (DIMM modul) u svim utorima, postoji mogućnost da su 3.i 4. neispravni. (inače parovi 1-3, 2-4) za dualchanel na intelu. Ako radi.. (novi red).
-moguće da je samo problems dualchanelom, tj OC. .. podesi s jednim keksom FSB RAMa na npr 1333, povećaj latencije, ubodi ostalo. ... jer je DC osjetljiv na OC. .. ili je neispravno - reklamiraj.
-kod svake promjene obavezno resetirati BIOS (CLR_CMOS), jer noviji BIOSi koriste QuickBoot, preskaču detekciju.
-ovdje je ipak (vjerojatnije) kvar.
-testiraj samo jedan 'keks' (DIMM modul) u svim utorima, postoji mogućnost da su 3.i 4. neispravni. (inače parovi 1-3, 2-4) za dualchanel na intelu. Ako radi.. (novi red).
-moguće da je samo problems dualchanelom, tj OC. .. podesi s jednim keksom FSB RAMa na npr 1333, povećaj latencije, ubodi ostalo. ... jer je DC osjetljiv na OC. .. ili je neispravno - reklamiraj.
Evo probao sam samo jednu RAM pločicu redom po utorima, 3. i 4. utor nerade. Zasigurno kvar.
Evo probao sam samo jednu RAM pločicu redom po utorima, 3. i 4. utor nerade. Zasigurno kvar.
-ali sumnjiv kvar. Na intelu su 1-3, 2-4 parovi DIMMova, neobično da radi 1-2, ne radi 3-4. Bilo bi logično da je crkao par. Tj tako se ponaša kad je problem s DC. .. uobičajen uzrok OC i postavke (ponekad automatiske) koje useri ne razumiju. Spusti brzine otpusti latencije i možda sve proradi. Resetiraj BIOS (ako već nisi).
Svi prethodni savjeti su ok - no pokušaj i procesor još jednom pažljivo ubaciti u socket. To mi se dogodilo jako davno prilikom slaganja računala - procesor nije bio dobro nalegao na pinove u socketu (1366) i zbog toga mi jedan od tri memorijska slota nije ispravno funkcionirao. Nakon što sam ponovno ubacio procesor - ovaj put pažljivije - sve je radilo...
Probao sam izvadit CPU pa ga vratit i dalje isto.
Probat ću spustit latencije skroz dole pa vidjet šta će bit. Javim...
EDIT: Ništa i dalje, probo sam sve i svašta sa spuštanjima latencija, pa sam probo palit gasit XMP, i dalje ništa.
Sad gledam na stranici od matične koje rame supporta, tamo uopće ovaj Corsair nevidim... sad mi opet nije jasno kako mi rade dvije, a ostale dvije ne, ako nije supportan?
..
Sad gledam na stranici od matične koje rame supporta, tamo uopće ovaj Corsair nevidim... sad mi opet nije jasno kako mi rade dvije, a ostale dvije ne, ako nije supportan?
-po opisanom i testirnju s jednim RAMom niej problem u RAMovima nego u MBO ili BIOS (postavke SDP-XMP)
-latencije treba povećati (ne smanjiti), brzinu FSBa u MHz treba sniziti. (da nebi bilo zabune)
-ako je bio veći OC (pogotovo ako se podizala voltaža CPU) tad bi mogao biti neispravan mem.kontroler, ali ipak vjerojatnije je krivac MBO. Sigurno nije starija od 1-2 god, reklamiraj.
Sve probano ništa nije uspjelo.
Ide na garanciju ovaj tjedan. Hvala svima na trudu.
Ako si iscrpio sve mogučnosti i sve savjete iz postova (zadnja verzija BIOS-a, reset BIOS-a, latencije...) dakle ako su memorijski moduli ispravni osim MBO ovakav problem može prouzročiti i LGA 1155 CPU jer je memorijski kontroler integriran u njega.
Dakle ako nisi poslao MBO na reklamaciju savjetujem ti da posudiš drugi LGA 1155 procesor i pokušaš sa njim. Napiši jesi pokušao i/ili riješio problem!