Pomoć oko RAM-a

poruka: 19
|
čitano: 2.979
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pomoć oko RAM-a
LP, kupio sam dodatnih 8GB (2x4GB) rama. I kad sam ih ubacio komp uopće nedaje sliku kad stisnem tipku za paljenje. Ventilatori se vrte i sve u njemu radi. Ali slike nigdje, a kad izvadim te dodatne dvije onda opet ima....
Matična je MSI Z68A-GD80-G3
Rami su 4x4GB Corsair Vengeance Low Profile Blue1600mhz

Molim pomoć!
Life is Simulation
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pomoć oko RAM-a

Postoje dvije mogućnosti, da se RAMi međusobno ne podržavaju ili da tvoje ploča ne podržava te koje si ti dodatno priključio.. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko RAM-a

Umetni stare module i nadogradi BIOS, naime u Verzijama 18.5, 18.7 i 18.8 poboljšana je kompatibilnost sa memorijskim modulima i ako imaš stariju verziju nadogradi je. Ako ni nakon nadogradnje BIOS-a ne budeš mogao uključiti računalo istestiraj tako da ubaciš samo 1 modul zatim na isto mjesto  pokušaj sa drugim modulom. Napiši jesi uspio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 1:21 (Hardwhelper!!!).
14 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...

Umetni stare module i nadogradi BIOS, naime u Verziji 18.5 poboljšana je kompatibilnost sa memorijskim modulima i ako imaš stariju verziju nadogradi je. Ako ni nakon nadogradnje BIOS-a ne budeš mogao uključiti računalo istestiraj tako da ubaciš samo 1 modul zatim na isto mjesto  pokušaj sa drugim modulom. Napiši jesi uspio.

Probo sam kombinacije svakakve, i skužio sam da mi TREĆI utor neradi ili šta već. Kad ubacim rame u ostala 3 utora onda ima slike i sve šljaka, a kad dodam zadnju pločicu onda neradi. Probao sam i samo jednu pločicu stavit u taj utor što nevalja pa neće.

Šta se događa, jel moguće da je taj utor pokidan nekako? Nikad stime problema nisam imao. Šta uraditi?

I da, isti su rami, sve četiri pločice su identične tako da nemoguće da mi neprožava zato što su različiti.

Life is Simulation
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 22:51 (lotar1919).
13 godina
neaktivan
lotar1919 kaže...
LP, kupio sam dodatnih 8GB (2x4GB) rama. I kad sam ih ubacio komp uopće nedaje sliku...

Znači imao si 2x4GB Crosair modula @ 1600 i sve je bilo O.K., nakon kupnje još 2 identična modula  ugradnjom 4x4GB ne možeš upaliti ploču?

1. Kao što sam savjetovao u postu nadogradi BIOS na najnoviju verziju i učitaj defaultne postavke (restore default) >save&exit
  2. isključi računalo iz el.mreže i ugradi stare module (imaj u vidu dual chanel mod) u 1. i  3. memorijski slot, novi par modula ugradi u 2. i 4. slot.
  3. Nakon toga uključi računalo, ako ne radi pokušaj zamijeniti 1. i 3. modul sa 2. i 4.

Listu testiranih memorijskih modula možeš vidjeti ovdje, tvoji moduli nisu na popisu pa nemogu sa sigurnošću reći rade li sva 4 DIMM-a (4x4GB), sa nekim memorijskim modulima verificirano radi u kombinaciji sa samo 2 DIMM-a.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 1:36 (Hardwhelper!!!).
14 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...
lotar1919 kaže...
LP, kupio sam dodatnih 8GB (2x4GB) rama. I kad sam ih ubacio komp uopće nedaje sliku...

Znači imao si 2x4GB Crosair modula @ 1600 i sve je bilo O.K., nakon kupnje još 2 identična modula  ugradnjom 4x4GB ne možeš upaliti ploču?

1. Kao što sam savjetovao u postu nadogradi BIOS na najnoviju verziju i učitaj defaultne postavke (restore default) >save&exit
  2. isključi računalo iz el.mreže i ugradi stare module (imaj u vidu dual chanel mod) u 1. i  3. memorijski slot, novi par modula ugradi u 2. i 4. slot.
  3. Nakon toga uključi računalo, ako ne radi pokušaj zamijeniti 1. i 3. modul sa 2. i 4.

Listu testiranih memorijskih modula možeš vidjeti ovdje, tvoji moduli nisu na popisu pa nemogu sa sigurnošću reći rade li sva 4 DIMM-a (4x4GB), sa nekim memorijskim modulima verificirano radi u kombinaciji sa samo 2 DIMM-a.

Da, kad stavim 4x4GB nemože dobit sliku.

1. Probao sam stavit u 1. i u 3. slot po dvije i neće, onda sam probao u 2. i 4. i opet neće. 

2. Nijedna kombinacija neće osim u 1. i u 2. slot dvije pločice. 

3. Čim stavim u treći ili četvrti slot odma neradi.

Jedino još eto BIOS nisam probao updateat, nisam to nikad radio.

Life is Simulation
17 godina
Pomoć oko RAM-a

Pa nadogradi bios. Imaš u uputstvima matične kako se to radi. Ne vrijedi ti dalje ništa pokušavati dok ne riješiš bios.

http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD80--G3-.html#/?div=BIOS

Stavi slobodno 18.8 verziju (ne moraš se mučiti s J0). Vidiš po opisima da su kroz nekoliko verzija poboljšavali kompatibilnost ram memorija.

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Pa nadogradi bios. Imaš u uputstvima matične kako se to radi. Ne vrijedi ti dalje ništa pokušavati dok ne riješiš bios.

http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD80--G3-.html#/?div=BIOS

Stavi slobodno 18.8 verziju (ne moraš se mučiti s J0). Vidiš po opisima da su kroz nekoliko verzija poboljšavali kompatibilnost ram memorija.

Upravo krenio i vidio u BIOS-u da mi je verzija već 18.8, dakle zadnja verzija.

Znači ništa i od toga... Šta mi preostaje?

Life is Simulation
17 godina
Pomoć oko RAM-a

Resetirati bios i testirati modul po modul u memtest86+ programu. Možda ti je jedan od memorijskih modula neispravan.

Ili ako si baš ubijeđen da je neispravan memorijski utor - stavi samo 1 modul u njega i pali komp.

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Resetirati bios i testirati modul po modul u memtest86+ programu. Možda ti je jedan od memorijskih modula neispravan.

Ili ako si baš ubijeđen da je neispravan memorijski utor - stavi samo 1 modul u njega i pali komp.

Nemoguće da su moduli neispravni, nebi radili u prvom i drugom slotu onda, ni stari ni novi...

Najprije je utor neispravan, jer koju  god pločicu sam stavio u treći i četvrti utor nije radila, tj. ništa neradi.

Najviše se mislim da ploča ide na garu.

Life is Simulation
13 godina
Pomoć oko RAM-a

Probaj dobro ispuhati/usisati taj treći slot....ubiti ispuši/usisaj sve slotove.Moguće je da ti je nešto upalo u slot (prašina, paučina itd.), pa onda probaj ubacivati RAM kartice.

EDIT: školskom gumicom dobro obriši pin konektore na RAM-u i nedotiči ih rukama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 12:03 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
lotar1919 kaže...
..

1. Probao sam stavit u 1. i u 3. slot po dvije i neće, onda sam probao u 2. i 4. i opet neće. 

-kod svake promjene obavezno resetirati BIOS (CLR_CMOS), jer noviji BIOSi koriste QuickBoot, preskaču detekciju.

-ovdje je ipak (vjerojatnije) kvar.

-testiraj samo jedan 'keks' (DIMM modul) u svim utorima, postoji mogućnost da su 3.i 4. neispravni. (inače parovi 1-3, 2-4) za dualchanel na intelu. Ako radi.. (novi red).

-moguće da je samo problems dualchanelom, tj OC. .. podesi s jednim keksom FSB RAMa na npr 1333, povećaj latencije, ubodi ostalo. ... jer je DC osjetljiv na OC. .. ili je neispravno - reklamiraj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
lotar1919 kaže...
..

-kod svake promjene obavezno resetirati BIOS (CLR_CMOS), jer noviji BIOSi koriste QuickBoot, preskaču detekciju.

-ovdje je ipak (vjerojatnije) kvar.

-testiraj samo jedan 'keks' (DIMM modul) u svim utorima, postoji mogućnost da su 3.i 4. neispravni. (inače parovi 1-3, 2-4) za dualchanel na intelu. Ako radi.. (novi red).

-moguće da je samo problems dualchanelom, tj OC. .. podesi s jednim keksom FSB RAMa na npr 1333, povećaj latencije, ubodi ostalo. ... jer je DC osjetljiv na OC. .. ili je neispravno - reklamiraj.

Evo probao sam samo jednu RAM pločicu redom po utorima, 3. i 4. utor nerade. Zasigurno kvar.

Life is Simulation
16 godina
lotar1919 kaže...
..

Evo probao sam samo jednu RAM pločicu redom po utorima, 3. i 4. utor nerade. Zasigurno kvar.

-ali sumnjiv kvar. Na intelu su 1-3, 2-4 parovi DIMMova, neobično da radi 1-2, ne radi 3-4. Bilo bi logično da je crkao par. Tj tako se ponaša kad je problem s DC. .. uobičajen uzrok OC i postavke (ponekad automatiske) koje useri ne razumiju. Spusti brzine otpusti latencije i možda sve proradi. Resetiraj BIOS (ako već nisi).

15 godina
neaktivan
Pomoć oko RAM-a

Svi prethodni savjeti su ok - no pokušaj i procesor još jednom pažljivo ubaciti u socket. To mi se dogodilo jako davno prilikom slaganja računala - procesor nije bio dobro nalegao na pinove u socketu (1366) i zbog toga mi jedan od tri memorijska slota nije ispravno funkcionirao. Nakon što sam ponovno ubacio procesor - ovaj put pažljivije - sve je radilo...

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pomoć oko RAM-a

Probao sam izvadit CPU pa ga vratit i dalje isto.

Probat ću spustit latencije skroz dole pa vidjet šta će bit. Javim...

EDIT: Ništa i dalje, probo sam sve i svašta sa spuštanjima latencija, pa sam probo palit gasit XMP, i dalje ništa.

Sad gledam na stranici od matične koje rame supporta, tamo uopće ovaj Corsair nevidim... sad mi opet nije jasno kako mi rade dvije, a ostale dvije ne, ako nije supportan?

Life is Simulation
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 18:40 (lotar1919).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
lotar1919 kaže...

.. 

Sad gledam na stranici od matične koje rame supporta, tamo uopće ovaj Corsair nevidim... sad mi opet nije jasno kako mi rade dvije, a ostale dvije ne, ako nije supportan?

-po opisanom i testirnju s jednim RAMom niej problem u RAMovima nego u MBO ili BIOS (postavke SDP-XMP)

-latencije treba povećati (ne smanjiti), brzinu FSBa u MHz treba sniziti. (da nebi bilo zabune)

-ako je bio veći OC (pogotovo ako se podizala voltaža CPU) tad bi mogao biti neispravan mem.kontroler, ali ipak vjerojatnije je krivac MBO. Sigurno nije starija od 1-2 god, reklamiraj.

14 godina
neaktivan
Pomoć oko RAM-a

Sve probano ništa nije uspjelo.

Ide na garanciju ovaj tjedan. Hvala svima na trudu.

Life is Simulation
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako si iscrpio sve mogučnosti i sve savjete iz postova (zadnja verzija BIOS-a, reset BIOS-a, latencije...) dakle ako su memorijski moduli ispravni osim MBO ovakav problem može prouzročiti i LGA 1155 CPU jer je memorijski kontroler integriran u njega.

Dakle ako nisi poslao MBO na reklamaciju savjetujem ti da posudiš drugi LGA 1155 procesor i pokušaš sa njim. Napiši jesi pokušao i/ili riješio problem!

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 0:09 (Hardwhelper!!!).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice