Dakle, planiram u kratkoj budućnosti kupit novo računalo i monitor, za sad imam laptop ali želim nešto s velikim monitorom i da je stvar moćna, želim da mi računalo ne zastari tako da uzimam u obzir i i7, ali budući da zasad nisam profesinalac...mozda nemogu iskoristit taj potencijal.
Također bih volio kadikad iskorisit to računalo kao HTPC, ali jos ću vidjet što ću s tim.. imam kod kuće hd ready 32" LCD, ali ipak neće biti tamo gdje je taj TV
Budžet nije fixan, ali nebih se htio približavati 5 znamenkastoj brojci
Dakle...za što bih ga koristio:
-Surfanje Webom
-Office, text, čitanje skripti
-Gledanje HD filmova i skidanje istih
-MP3
-iako zasad ne igram igre vjerojatno ću s tim kompom i na to se lagano navuć
-projektiranje u programima tipa Electronics Workbench, Eagle i sl.
-namjeravam se naučit služit AutoCadom i sl. korisnim stvarčicama za budućnost
-Student sam
planirao sam uzet i7 platformu radi budućnosti jer vjerujem da mi barem 5 godina neće trebat novi procesor, a nakon toga mozda ako budem imao potrebe čak i samo nadogradit nekim jačim 1366 procesorom.... do tad bih ulagao dodatno u GPU, RAM, HDD i sl jer tu ću morat definitno gledat da uštedim TE KASNIJE POMALO NADOGRAĐUJEM OSTALO ako se odlučim za i7 platformu jer bih uzeo neku bolju ploču od oko 2000kn i još toliko za procestor što znači da sam u startu potrošio 4000kn, s tim da planiram uzet s tim i neko lijepo kućište sa dobrom ventilacijom i budućim overclockerskim mogućnostima tipa HAF 932
ili Možda AMD AM3, to bi bilo u slučaju da sam gamer...ali ja više nekak volim ostale stvari ?
Monitor..veći... MIIIIINIMALNO 22"... pa do 24"
onda pitanja...
1. Jel ima kakvih stvari koje se ugrade na mjesto optičkog uređaja da imaju funkciju za HTPC
2. Sugestije za slaganje konfiguracije
3. Dali će to sve biti prebučno sa ovim kućištem
4. Jel mi se isplati uštedit na RAMU pa uzet samo jednu pločicu od 2GB a kasnije piknut još dvije ili da uzmem 3x1 pa kasnije jos 3x2 i sve to skupa piknut
5. Mislim da ipak neću u ovom trenutku ići na neke uber brze HDD jer mi treba prostora a nemam za brzi + spori trenutno....a i taj WD 15000rpm vjerojatno zvuči ko mlažnjak i treba ga hladit
6. Kasnije bih overklokirao kad se oporavim s novcima i naravno dok bih uopće imao potrebu za tim, te mislim da bi možda bilo dobro odmah uzeti 1600 RAM..(mislim da nije problem smanjiti mu brzinu kako bi bio kompatibilan s brzinom uncorea)
7. MONITORI ... bitno da mi bude ugodan za rad, a i ok za filmove
8. čekat kraj 9 mjeseca za kupnju komponenti? ili ih kupit krajem 8 kad bih mogao doći do nekih novaca
9. Gdje i kako najefikasnije kupovati komponente...diskont24 mi se cini dovoljno povoljnim, tu su i neki drugi koji imaju neke druge komponente koje mi trebaju...jer nemaju svi sve koje želim
10. kako izbjeći preveliku buku
i za kraj...šta ćete popit ;)
PS .. sigurno sam nešt zaboravio al pisat ću ja još...hehe