NAS / torrent mašina

poruka: 4
|
čitano: 2.779
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
torrent mašina / NAS

Pozdrav ekipa,

znači stvar je ovakva, htio bi složiti neki mali komp koji bi služio kao torrent mašina i služio bi kao NAS nebi trošio puno struje, bio bi tih, i to naravno sve za što manje novaca. Na kompu bi vrtio ili Linux ili Win XP i služio bi kao spremište podataka. Zbog toga bi htio u njega staviti dva diska u Raid 1 konfiguraciju.

Znači idealno bi visio na zidu pored rutera i radio svoj posao. Gledao sam malo microATX i miniITX ploče, procesore, ali budući da nisam baš u tome doma onda bi htio da netko da neki savjet kako i šta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
NAS / torrent mašina

Meni treba ista stvar, pa da ne otvaram novu temu...

Isto sam zamislia to u nekom malom kucistu, samo za torrente, da trosi malo struje i radi samo taj posao... Bilo bi dobro i da ima HDMI izlaz pa da ga se moze spojit s TVom za gledanje filmova.

U nekom malom kucistu, microATX ploca, integrirana grafika, Wi-Fi,...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 6:28 (mateo).

0 0 hvala 0
13 godina
Re: NAS / torrent mašina

Synology NAS za 2 ili više diskova.  Ukoliko nemate komponente za mašinu da leže po stanu i ne rade ništa; standalone rješenje je povoljnije/praktičnije/sigurnije.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
13 godina
neaktivan
NAS / torrent mašina

Pozdrav 

Upravo sam u istom projektu kao i vi tako da sam dosta istrazivao na tu temu i najvaznije pogledao cijene i usporedio potrosnju.

Prva opcija od koje sam odustao je bio cubieboard ili olinuxino dvojezgreni sa linuxom gore jer nakon izracuna troskova napajanja, usb huba, kucista, i jos neke opreme cijena porasla znacajno skoro do microATX ploce i celeron proca ivy bridge generacije. A znacajan problem je i jos uvijek nepotpuna softverska podrska za arm procesore na linuxu.

Druga opcija je i meni bio Synology NAS ali cijena je gotovo ista kao micro ATX+ celeron. Rama imam 2 gb viska ali nadje se za 100 kn polovnog na njuskalu. Prednost Synology NAS-a je u jednostavnosti i manjoj potrosnji recimo 10-20 w max. Ali kad se zbroji godisnja potrosnja elektricne energije i jedne i druge opcije razlika je nekih 55-65 kn  za 24/7 rad cijele godine. Tako da to nije presudno.

Treca i meni najbolja opcija je micro atx + celeron + 2gb rama kojeg imam. Potrosnja je malo veca ali 55-65 kn godisnje nije nesto puno za punokrvni pc kojeg se da nadograditi, instalirati bilo koji os, raditi puno raznih stvari osim pohrane i downloada tako da za mene nema dileme. Recimo jeftina h61 maticna + celeron g1620 socket 1155 ili naprednija i skuplja opcija h81 + pentium g3220 socket 1150. Ako imate par djelova od starog kompa , neko staro kuciste i neko staro napajanje dobiti ce te puno vise za za mrvicu veci novac. AKO nemate kuciste ima neko micro atx navia tech na nabavi za 84 kn. Uzevsi u obzir koliko kosta izgleda vrlo dobro.

Evo to je ono sto sam ja gledo i po meni je sastavljanje stroja bolja opcija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2013 20:05 (nikidr).

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice