Nadogradnja racunala

poruka: 23
|
čitano: 2.333
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Pozdrav
trebali bi mi savjeti oko nadogradnje racunala. Sto se tice do kojeg sam iznosa spreman ic ajmo za sto manje a da valja.
Krenimo redom.
Trenutna konfiguracia je:
Maticna - Sapphire PC-AM2RD790 - PURE CrossFireX 790FX

Graficka kartica - Ati Radeon Club HD4850 512mb
Memorija - Mushkin 4GB (2GB + 2GB), DDR 2, PC-800, 1000Mhz

Procesor - AMD Phenom 9750 Quad-core 2,40Ghz
Napajanje - Hiper Type M 780W

Razlog nadogradnje je hard disk kojeg nisam ni naveo jer je stariji od 6 godina (neki Maxtor od 100GB), i uzasno se osjeti kako usporava kom i jos je bucan.
E sad kad bih vec iso kupovat hard pomislio sam da se pocastim s još necim.
Kako imam isto star monitor 4:3 18'' HP L1815, htio bih nesto novo.

Za oko mi je pao monitor koji svi hvale Dell U2311H.
Sad mene zanima dal cu ja stim monitorom i grafickom koju imam igrat igre tipa starcraft 2, mass effect 2 i bad company 2 u nativnoj rezoluciji monitora.
Hard i monitor sam naso za povoljnu cijenu u ducanu MagazinRS.
Koje je vase misljenje o tome?

I da kak dolaze topliji dani htio bih poboljsat hladenje. CPU ima ovaj cooler za koj mislim da neradi svoj posao najbolje. Kuciste je neko staro al je otvoreno da ima sto vise zraka.

pomagajte :)

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nadogradnja racunala

Ja bi na tvom mjestu   pricekao mjesec maxx mjesec i pol do BullDozera

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Nije mi u planu novi cpu, pogoto kad igre koje igram na ovom idu glatko.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nadogradnja racunala

Moja preporuka

Seagate Barracuda 500gb ili 1TB 7200.12

i

Scythe Katana

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Nadogradnja racunala

Prvo disk, Samsung F3 500GB minimalno, F3 1TB preporuka. Ili dva komada pa staviti u Raid 0 (radi brzine).

Zamijeniti procesor nekim Phenom II modelom, Phenom I x4 su u klasi Athlon II x3.

Nakon kupovine monitora zamijeniti grafičku; HD 4850 više nije baš za igranje na FullHD.

Ploča, napajanje i RAM su još dobri. I hladnjak je bolji od stock hladnjaka sigurno, vjerojatno je kućište krivo za grijanje.

Koje je točno kućište koje imaš? Možda upravo njega trebaš zamijeniti.

Moj youtube kanal: http://www.youtube.com/user/marijanovic191x7?feature=mhee
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

po mome iskustvu sto se monitora tice evo jedan s kojim sam bio jako zadovoljan,takodjer za hard disk nevjerujem da ces sa F3 pogrijesiti... ,a posto igras i igre i ako imas u planu vecu rezoluciju a po tvojim uvjetima za sto manje love mislim da bi mogao rastegnuti malo pa ubosti jos i  ovo  ,to ti je sve skupa tek preko nekih 2k kuna .... sto se hladnjaka tice kao sto su ti rekli nije on los,svakako je bolji od stocka u svakom pogledu ali nije zgorega da ga ponekad izvadis , ispiris i stavis novu pastu dole i onda si miran za ljeto , takodjer kao sto su spomenuli mogao bi i to reci koje kuciste imas jer mozda je to neko sa losim protokom zraka pa se zato povecavaju temperature i sl.. sto je opet moguce rijesiti i sa moodingom kucista umjesto kupovine novoga... tako da mozes relativno jeftino proci sto se kupovine tice ,ali postavi si neke limite poput za sto ces koristiti racunalo unaprijed barem godinu dana,do koiko novaca bi isao sa nadogradnjom,i otale vec mozes poceti sa trazenjem...

That Jesus Christ guy is getting some terrible lag... it took him 3 days to respawn!
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 4:27 (dadododo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Nadogradnja racunala
dadododo kaže...

po mome iskustvu sto se monitora tice evo jedan s kojim sam bio jako zadovoljan,takodjer za hard disk nevjerujem da ces sa F3 pogrijesiti... ,a posto igras i igre i ako imas u planu vecu rezoluciju a po tvojim uvjetima za sto manje love mislim da bi mogao rastegnuti malo pa ubosti jos i  ovo  ,to ti je sve skupa tek preko nekih 2k kuna .... sto se hladnjaka tice kao sto su ti rekli nije on los,svakako je bolji od stocka u svakom pogledu ali nije zgorega da ga ponekad izvadis , ispiris i stavis novu pastu dole i onda si miran za ljeto , takodjer kao sto su spomenuli mogao bi i to reci koje kuciste imas jer mozda je to neko sa losim protokom zraka pa se zato povecavaju temperature i sl.. sto je opet moguce rijesiti i sa moodingom kucista umjesto kupovine novoga... tako da mozes relativno jeftino proci sto se kupovine tice ,ali postavi si neke limite poput za sto ces koristiti racunalo unaprijed barem godinu dana,do koiko novaca bi isao sa nadogradnjom,i otale vec mozes poceti sa trazenjem...

super grafu si mu preporučio. pa da prijeđe s konja na magare! ako trebanovu grafu nek si kupi neku 6850 ili čak 6870 , a za prvu ruku mu je grafa i dosta jaka dok nekaj ne ušpara.

17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Hvala vam na prijedlozima.

Sto se tice kuna, ovako kao sto sam reko za sto manje a da je dobro.
Znaci samo ako je nuzno,
Hard F3 od terabajt mi se cini ok s omjer GB i velicne, al kako sam naveo da trazim hard od oko 500 GB. Sad ja neznam dal su ovi od 500 gb przi od ovog od 1TB il to necu ni osjetit,
al ak ima neki hard koj ima manje od TB jer nemam potrebe za 1TB ( vec imam jedan externi od TB) pa ono da tu ustedim koju kunu ak se vec moze.

Vidim da ste mi preporucili graficku karticu. Moj plan je bio da se graficka kupi krajem godine kad izade battlefield 3.
Kako igre koje igram sve rade na max postavkama na rezoluciji od 1280x1024. Jedino znaju zastekat a to je do harda.
Sad me je zanimalo dal cu ja moc na vecim rezolucijama i dalje vrtit starcraft 2 i igre koje sam naveo.

Ovaj monitor koji si preporucio neznam, Dell mi je zapeo za oko zbog IPS i prikazom boja, a onih 1500kn mi se necini puno za takav monitor
Sto se tice kucista, to je staro kuciste jos u kojem se nalazio pentium 3. Big tower i cjelo je otvoreno kako bi bilo zraka.
Bacim sliku malo kasnije pa da vidite kak je to slozeno.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nadogradnja racunala

Uzmi Dell U2311H i 500GB Samsung F3 ili WD Blue

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Evo slike kucista i s everestom sam scrnshoto temperaturu nakon igranja.
Kolko vidim graficka se jako grije.
Savjeti?

temp temp
kuciste1 kuciste1
kuciste2 kuciste2

0 0 hvala 0
14 godina
Nadogradnja racunala

procesor promjeni pastu i ocisti ventilator...graficku isto...

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

@jura - gle grafika je takva kakva je , zasto bi presao s konja na magare , al aj dobro,ja govorim po svom iskustvu a ne po recenzijama,tebi je mozda bolja ona slabija ili mislis da covjeku treba neka mid-high end grafa  , mislim bzwz, ova ce sasvim solidno terati hd rezu i igre na high pogotovo ove starije poput starcrafta.......  a sad autoru, prvenstveno , sto se tice love i ulaganja, to je sve tvoj izbor i ako ti pase monitor koji si odabrao , u redu , mislim nije ni on los , naprotiv, ja sam samo iznio svoje iskustvo sa ovim jer je slika na njemu po meni odlična a opet cjenom je povoljniji,iskreno imao sam priliku gledati i neke razvikane samsunge koji su bili preko 2k kuna koji su imali losiju sliku ali recenzija je bila za 5... no kako hoces , sto se kapaciteta diska tice i njegovog utjecaja naa brzinu , nevjerujem da ces kao home user puno osjetiti neku razliku, tako da ti ako netrebas toliko mjesta slobodno uzmi onaj od 500 gb,e sad da predjemo na ono meni draze ...  imas sasvim dobro kuciste tj podlogu za kvalitetan mooding, dakle koja rupica naprijed i nazad + 2 venta od recimo 12 ili 14 cm pravilno usmjerenih , te mozda malo zarezati stranicu da lijepo izgleda a usput da visak toplog zraka moze van ...  dakle malo maste i moze se sve srediti jako lijepo...  

e da , usput ili stavi legalne vinse ili pitaj mog legu googla kako se aktiviraju postojeci , jer tii nakon nekog vremena i wga pocne kociti sistem te ti je mozda i to razlog usporavanja koje spominjes...

That Jesus Christ guy is getting some terrible lag... it took him 3 days to respawn!
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Moguce ovo sto kazes da i windowsi malo usporavaju jer nisu ligit, al na novi hard instaliravam org windowse 7 64bit pa bi onda trebalo glatko radit.

Znaci sto se monitora koji god da uzmem necu imat problema s igranjem na vecim rezolucijama igre koje se vide na scršotu.
Pvrenstveno mi je taj monitor Dell U2311H zapeo za oko zbog kvalitetnog prikaza boja. Al ak neko zna neki monitor koji cijenom nije skuplji od Dell-a ,a kvalitetom prikaza slike je podjednak , neka slobodno preporuci.

Istina to što kažes da se kučiste da ljepo slozit, ventilator si ventilator tam...

0 0 hvala 0
17 godina
Nadogradnja racunala

Moje stručno mišljenje je da i kućište treba promijeniti.

Ovo bih rekao nužno:

- Disk (zbog brzine i kapaciteta) 300 - 400 Kn

- Kućište (zbog izgleda, hlađenja, starosti starog) 350 - 500 Kn barem

- Dodavanje par 120mm ventilatora (u novo kućište naravno!) - recimo 150 Kn za 3-4 komada

Ovo bih rekao opcionalno:

- Procesor (prvi Phenom ima TLB bug u L3 tako da u biti nema L3 -> topliji je i slabiji od Athlon II x4) - Phenom II 955BE 800 Kn

- Grafička (HD 4850 je malo slaba za FullHD iako može tjerati tu rezoluciju) - neka za oko 1000 - 1500 Kn (HD 6850, 6870, 6950, GTX 460, 560, 560Ti).

- Promejna hladnjaka na procesoru (pogotovo ako uzimaš neki novi PII) i grafičkoj (ako ne mijenjaš trenutnu).

Jesi riješio problem s pregrijavanjem (očistio, zamijenio termalnu pastu na procesoru i grafičkoj)?

Monitor ako ćeš IPS uzmi taj koji gledaš, ako ne mora biti IPS već može i obični TN onda imaš dobrih LG za 1200 Kn.

Glavno da je wide (16:10 ili 16:9) i da ima DVI priključak.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
dadododo kaže...

@jura - gle grafika je takva kakva je , zasto bi presao s konja na magare , al aj dobro,ja govorim po svom iskustvu a ne po recenzijama,tebi je mozda bolja ona slabija ili mislis da covjeku treba neka mid-high end grafa  , mislim bzwz, ova ce sasvim solidno terati hd rezu i igre na high pogotovo ove starije poput starcrafta.......  

Grafička 4850 je bolja od 5670 i zato ti je rekao sa konja na magarca i dobro ti je rekao. I po svim testovima je 5670 slabija od 4850 pa nema niti smisla kupovati grafu koja je slabija.

Šta se tice ostalog ima tu dobrih prijedloga za hard disk ja bih ipak uzeo od 1tb  Link jer razlika e u nekih 120 kn izmedu 500gb i ovog od 1tb.

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Ok hvala na prijedlogu.
Nisam jos promjenio pastu i ispuho prasinu. To cu napravit najvjerovatnije krakjem tjedna, nestignem se bas sad igrat stim.
Po tvom misljenju bi trebo novo kucište. Imas neku ideju za kuciste koje bi bilo za ove moje temperature a da nije skupo.
E sad pitanje kak se vidi na scrshotu grafička se grije do oko 100 stupnjeva. Kupovinom novog kucista bi onda htio da mi to kuciste bude zatvoreno, sad je pitanje dal bu to moglo ohladit unutrasnjost bolje neg da je otvoreno i da npr stavim 120mm ventilatore ispod i pokraj graficke?
(jer nevjerujem da ce se grafickoj smanjit temperatura za 20 stupnjeva ak ja nju ocistim).

0 0 hvala 0
17 godina

Imaš raznih dobrih kućišta za recimo 350 - 400 Kn. Recimo ja imam Chieftec Giga DF-01B koje je nekima ružno (meni nije).

Samom promjenom kućišta temperatura grafičke mi je pod max opterečenjem s oko 80-82°C pala na max 72°C što nije malo.

Evo vidi recimo ovo:

http://www.links.hr/index.php?naziv=Ku%E6i%9Ate+CHIEFTEC+Giga+Series+DF-02B-B-OP%2C+MIDI%2C+crno%2C+bez+PS&option=artikl&id_kategorija=052601&id_artikl=052.601.116

"Nasljednik" DF-01B modela. http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=551&Itemid=796#

Na tom zadnjem linku pogledaj unutrašnjost; čvrsto, i iz vana i unutra crno, prorezi za dobar cable amnagement, puno prostora za ventilatore (ugradivo do 5 koamda), napajanje odolje, ...

Jednostavno na bočnu stranicu dolje staviš ventilator za upuh i odmah ti grafička dobija svježeg zraka.

Stražnji vent za ispuh zraka s procesora, prednji i donji za upuh svježeg zraka diskovima, gornji bočni za zrak hladnjaku procesora.

Dobro je što od gore nema rupe za ventilatore kao neka, jer ja te gornje ventilatore nazivam "prašinarima".

Još jedna prednost - napajanje odolje ne uvlači topao zrak s procesora i ostalog u sebe već svježi zrak izvana.

Ako je grafička prljava, temperatura pod opterečenjem neće se dobrim čišćenjem i zamjenom termalne paste smanjiti za 20 stupnjeva već vjerojatno i za više.

Pogotovo više ako od nekud dobija zrak (kao recimo na novom kućištu bočni ventilator).

17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Tesko mi je za povjerovat da ce u zatvorenom kucistu temperatura past.
Ono kuciste i je malo ruzno da budem iskren hehe. al zato ima za ventilatore mjesta.
Sta kazes na Sharkoon Economy? Malo skuplje al ono ljepse je.
Bas cu probat sto prije ocistit i zamjenit pastu. Jel moram pazit na nes kad kupujem pastu?
I kak ima dva ona srednja ventilatora viska budem ih slozio da pusu u graficku pa cu vidjet kolka je onda temperatura.

A da jednostavno stavim stolni ventilator da puse u kuciste, to sam davno napravio kad mi je ventiltor na grafickoj otiso i onda su teksture pocele letit. i dok sam se igro s upaljenim ventilatorom radila je ko nova hehe.

0 0 hvala 0
17 godina

Nije svako zatvoreno kućište isto. U neprozračnom kućištu s lošim cable managementom i skućenim komponentama temperature rastu drastično. No u dobrom prozračnom kućištu to nije slučaj. Probao sam na svom kompu; otvorena stranica mi ne spusti temperature. Dapače, čak budu i malkice više. Vjerojatno zbog gubitka cirkulacije zraka. Glavna je cirkulacija zraka, da svjež zrak nesmetano ulazi a topao nesmetano izlazi (de se zrak dobro i brzo izmjenjuje). Kad makneš stranicu ako si imao dobru cirkulaciju, nje više nema, a ako si imao lošu cirkulaciju (ili zrak uopće nije cirkulirao) komponente dobiju zraka (zbog toga imaš dojam da je bolej otvoren komp.

A što kažeš na Xigmatek Asgard? http://www.links.hr/index.php?naziv=Ku%E6i%9Ate+XIGMATEK+Asgard%2C+MIDI%2C+crno%2C+bez+PS&option=artikl&id_kategorija=052631&id_artikl=052.680.031

Ili pak Thermaltake V4? LC Power Jupiter X? Nzxt Beta? Nijedno od tih nije loš izbor a ne koštaju puno. Tebi bi i neko iz Cooler Master Elite 33h (pri čemu h ide od 0 do 9) činilo veliku promjenu.

Na što trebaš paziti kad kupuješ pastu? 1. Da nije Spire (ni jedna mi njihova ne valja). 2. Da ne provodi struju (ako ćeš mijenjati pastu i na grafičkoj).

Na što paziti kad nanosiš? Da staru dobro odstraniš i s procesora (ili grafičkog čipa) i s hladnjaka, da staviš nove veličine zrna riže i dobro namontiraš hladnjak natrag.

Nije potrebno nikakvo razmazivanje i slično (osim ako baš želiš razmazati - to je ok na grafičkom čipu, samo ne razmazivati golim prstom ili nečime što ostavlja tragove/masnoće).

Staru pastu ukloniš npr vatom (ili WC papirom) u kombinaciji s 90+ postotnim alkoholom (nabavljivo u npr ljekarni).

Što se ventilatora tiče; veći su bolji (jer s manje okretaja imaju dobru protočnost, a manje okretaja znači i manja buka). Dobro je recimo 120mm 1200rpm.

ovo s ventilatorom da puše bočno je glupost. Može pomoći u situacijama koje se ne mogu drugačije riješiti ali je bučno i ružno a bome i troši struje...

17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Hvala na pomoci

Fora su ova kucista koja si preporucio.
Budem probo sto prije ocist proc i graficku pa da vidim razliku u temp, pa cu postat to tu.

Ak neko ima neki prijedlog neka slobodno kaze.

0 0 hvala 0
17 godina
Nadogradnja racunala

Prijedlog za čiščenje...

Alat koji možeš koristiti: Usisavač, fen za kosu (neionizirajući!) koji može da puše hladno, kist za vodene/tempere, kompresor, vateni tamponi za čišćenje lica (uklanjanje šminke), štapići za uši, pinceta, nekorištena (ili čista) četkica za zube, komprimirani zrak u limenci, ...

Uglavnom, ako usisavaš ili ispuhuješ moraš pripaziti da se ventilatori ne vrte prisilno. Dakle ako bi se vrtili, moraš ih zadržati. Prebrza vrtnja škodi.

Što temeljitije očistiti. Pogotovo sitna "pera" procesorovog hladnjaka kao i hladnjaka na grafičkoj.

Kablele (od napajanja i ostalo) dobro organizirati, po potrebi povezati. Što bolje da ljepše izgleda i manje ometa protok zraka.

PS: Čini se meni prema slikama da ti je hladnjak procesora montiran obratno.

Taj "nosač napajanja", jel to ima rupu odolje (odnosno između hladnjaka procesora i napajanja) ili je zatvoreni lim? Ako je zatvoreni lim, napajanje ti se pati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 19:50 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Nadogradnja racunala

Napanje ima rupu, to sam moro rezat jer upocetku nije imalo(pol ventilatora je bilo prikriveno.

CPU cooler neznam jel na pravu stranu je montiran.
Na fotki vidis kak je napanje centimetar iznad cpu coolera. Mozda je problem u tome sto napajanje i CPU uvlace zrak pa zbog tog nema dovoljno friskog zraka da ohladi to. I itrenutno CPU cooler ispuhuje topli zrak po memoriji sto nije bas dobro, al zato sam ja stavio ventilator da puse u memoriju, a taj ventilator sam stavio tamo di inace stoji disketa i di se hard moze stavit. I ima jos jedan 120mm ventilator na prednjem doljnjem dijelu koj puse zrak u kuciste.

E sad graficka se cudno ponasa neznam dal je to do drivera il ne jer ona ima automatsko reguliranje temp i ovisno o temp ovisi kolko ce se brzo ventilator vrtit, ventilator u nekim trenucima se brzo vrti i onda uspori, i tako se to izmjenjuje. driveri su 10.10

0 0 hvala 0
17 godina

Mislim da CPU Cooler trebaš okrenuti kad budeš čistio ako budeš mogao, da topao zrak baca ka stražnjem dijelu kućišta. Mislim tako inače večina hladnjaka...

Nije baš zgodno tolika blizina napajnaja i cpu hladnjaka. Novo kućište s napajanjem odolje bi riješilo problem.

Naizmjenično usporavanje i ubrzavanje ventilatora grafičke (često pračeno i čudnim zvukovima) znak je ili neispravnog hladnjaka/ventilatora ili preprljavog hladnjaka (do te mejre da mu smeta ne samo u hlađenju već i u normalnom radu odnosno vrtnji ventilatora i tjeranju zraka).

Prema slikama koje si stavio čini mi se da ima jako puno prašine po svemu. Ako je to istina, to si nesmiješ više nikd dozvoliti da bude tako užasno.

Ako kućište stoji zavoreno, čišćenje svakih par mejseci, najmanje recimo 3 puta godišnje. Ako stoji otvoreno, čistit moraš čim primjetiš nečistoće, dakle svakih par tjedana najviše!

Edit: Sad sam amlo proučavao taj cpu cooler što imaš. Loš je. Lošiji od BOX hladnjaka kojeg dobiješ uz procesor. Vrati BOX hladnjak ili uzmi neki bolji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 20:18 (191x7).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice