Misljenje na Konf sa integr. grafikom

poruka: 25
|
čitano: 1.601
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

dobar dan, molim misljenje za slijedecu konf. iz ADMa:

Komp bi bio opce namjene (ukljucujuci i obradu videa) a kroz godinu - dvije bi dodao grafiku.

1 x     Gigabyte MA785GT-UD3H,AMD 785G+SB710, S. AM3, 6xSerial ATA II
1 x     Procesor AMD Phenom II X3 710, socket AM3, BOX , 7.5Mb cache
1 x     DDR3 2048Mb ( 2Gb ) Corsair, 1333MHz, CL9, COR-VS2GB1333D3
1 x     HDD WD 750GB, WD7501AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm
1 x     Napajanje CORSAIR 400W, CX Series CMPSU-400CXEU, 12cm vent.
1 x     DVD upisivač NEC AD 7241S, DVD±RW 24x Lightscribe, crn
1 x     Gigabyte GZ-X6, midi tower, bez PS, crno-plavo, USB, Fire wire
3.218,81Kn

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jako dobar izbor komponenti Namigiva Vjerujem da je 2gb memorije zbog trenutacne ustede i cekanje nizih cijena jer inace predlazem 4gb.

Kaj se tice przilice ukoliko ti ne treba lightscribe predlazem lg jer nisu predobri dojmovi vezani uz nec.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Misljenje na Konf sa integr. grafikom

možda bi ipak trebao i grafičku karticu ako misliš video obrađivati. pogotovo ako je u HD kvaliteti

16 godina
neaktivan
dejo6 kaže...

možda bi ipak trebao i grafičku karticu ako misliš video obrađivati. pogotovo ako je u HD kvaliteti

radeon hd4200 je sasvim dovoljan

16 godina
protjeran

sve super samo uzmi 4gb rama.

Evo ide nevjesta preljepa je zaista

1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
fabijan654321 kaže...

sve super samo uzmi 4gb rama.

za sad je 2gb dovoljno kasnije može uzeti još kad dode i5 i i9 onda če pojeftiniti ddr3

16 godina
protjeran

Nekako sumnjam da je 2gb dovoljno, pogotovo uz video obradu i vistu instaliranu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2009 8:26 (fabijan654321).
16 godina
neaktivan
fabijan654321 kaže...

Nekako sumnjam da je 2gb dovoljno, pogotovo uz video obradu i vistu instaliranu.

ali kakvo je sad stanje bolje da ostane na 2gb

16 godina
protjeran

pa za mjesec dva uzet jos 2gb, jer ce 2gb uskoro postat malo, i sve ce vise bit rostiljanja po hard disku i swap file-u.

17 godina
fabijan654321 kaže...

pa za mjesec dva uzet jos 2gb, jer ce 2gb uskoro postat malo, i sve ce vise bit rostiljanja po hard disku i swap file-u.

kako misliš da će uskoro postati malo? 32bitne aplikacije mogu koristiti maksimalno 2gb i to se neće promjeniti. možda da uzme 3gb, to bi bilo dovoljno

17 godina
dejo6 kaže...
fabijan654321 kaže...

kako misliš da će uskoro postati malo? 32bitne aplikacije mogu koristiti maksimalno 2gb i to se neće promjeniti. možda da uzme 3gb, to bi bilo dovoljno

Nije istina, 32-bitne aplikacije pisane za računala s x86 procesorom i 32-bitnim Windowsima mogu koristiti do 4 GB memorije, preko toga ne jer se radi o ograničenju 32-bitnih sustava i 32-bitnih Windowsa.

Drugim rječima, sve štima u navedenom kompu; samo moja preporuka još 2 GB ram, ako ne sad onda za koji mjesec.

Pogotovo ako se radi o obradi videa.

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
16 godina
protjeran
dejo6 kaže...
fabijan654321 kaže...

yep, al zasto nebi isao na 64bit windowse?

191x7 kaže...
dejo6 kaže...
fabijan654321 kaže...

Nije istina, 32-bitne aplikacije pisane za računala s x86 procesorom i 32-bitnim Windowsima mogu koristiti do 4 GB memorije, preko toga ne jer se radi o ograničenju 32-bitnih sustava i 32-bitnih Windowsa.

Drugim rječima, sve štima u navedenom kompu; samo moja preporuka još 2 GB ram, ako ne sad onda za koji mjesec.

svaka 32bitna aplikacija moze adresirati do maksimalno 2gb za svoje potrebe, dok 64bit nema tih ogranicenja. Sami windowsi 32bit mogu prepoznati do 4gb memorije, al u tu memoriju ulazi i vram, cache procesora i diskova, i jos par stvari, tako da te to izade oko 3,25gb.

17 godina

Obrada videa u čemu i na kojoj razini?

Ako se ne varam svi Phenomeni su 64-bitni.

Anyway, ja se znam tu i tamo malo zabaviti obradom videa i to mogu reći na nekoj malo naprednoj razini u After Effectsima. Na laptopu imam 2GB RAMa i može se raditi bez problema. Međutim, kada sjednem za računalo sa većim RAMom, razlika se osjeti podosta (ista stvar i sa Premierom i Photoshopom).

Ako se već sada uzima 2GB, onda toplo preporučam da prva nadogradnja bude upravo RAM i to što prije.

Naravno, ako se pod obrada videa misli s kućne video kamere u programima tipa Movie Maker, 2 GB je sasvim dovoljno.

Every hole is a goal!
16 godina
191x7 kaže...
dejo6 kaže...
fabijan654321 kaže...

@191.. od svih postova ovaj je 'najbliže istini' ostale neću ni spomenuti.

-Memorija 32-64 bitni OS itd. - za informaciju, 32bitni OS može koristiti 64GB, za još važniju informaciju 32bitne aplikacije (bez obzira na OS) mogu koristiti 2GB, s 3GB switchem neke app. mogu koristiti 3GB. Za više je potrebna 64bitna app.

Pošto je PC za obradu videa, kako to da ni jedan 'savjetnik' nije predložio intel-a? FlameWars? Predlažete VGA zbog HDa? Dali je itko od vas ikad napravio neki video osim DVD-to-divX?

@autor teme, ako je PC za obradu videa, OS može biti 32/64 bita, ako koristiš 32bitne app, nema korisiti +4GB RAMa.

Važno je imati HDD u RAIDu(0), MBO u toj klasi s raidom i FireWireom uglavnom nemaju integriranu grafiku pa moraš kupiti neku ali nemora biti ništa posebnog. Trenutno CUDA i Stream nisu iskoristivi u softwareu za obradu (to nema veze s transkodiranjem) nadalje slabije VGA jednostavno nisu dovoljno jake za CUDA, potrebna je barem nV-260 da se osjeti brzina. Tako da je optimalnije kupiti neku slabiju VGA, možda kasnije ako dođe do promjene s CUDA/Stream primjenom, kupiti jaču.

-intel i7 platforma je skupa (MBO+CPU+RAM=5.000kn), najjeftinija kombinacija je E6300(500kn)+MBO(800kn)+RAM(2x2=350kn). Sve između je tvoj izbor ovisno o mogućnostima, važniji je quad neki iz serije Q9xxx recimo, za obradu videa nego više RAMa. I obavezno diskovi u raid jer su diskovi najsporija komponenta a video materijali su zahtjevni zbog veličine.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

hvala na komentarima,

pod obradom videa nisam mislio na obradu HD materijala, vec na preslagivanje videa sa mini dV kamere u programu tipa Ulead Video Studio + obicno kodiranje (Mpeg2/diviX)

U svakom slucaju razmislit cu jos o dodatna 2Gb i najvjerojatnije o malo jacem napajanju (mozda 550 w od istog proizvodjaca).

Jedino sto me brine je da li da uzmem ovaj X3 procesor ili da uzmem malo slabiji (i jeftiniji X2)..

Pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa možeš pokušati npr s Phenom II 545 ili 550BE, ako ih otključaš dobiješ četverojezgreni proc.

Ako se ne otključa, opet imaš jak dvojezgreni od 3 odnosno 3.1 GHz koji se uz to još i dobro clocka.

Možda da uzmeš Phenom II 545 i za ostatak novca koje bi dao uzmeš ram?

Napajanje ti nije potrebno jače od Corsair 450 W pošto ono tjera čak i dvije grafe u Crossfire.

Ako češ koristiti samo jednu grafu, i to ne onu neku preskupu/jaku od više od 1500 Kn nije ti potrebno ni jače od Corsaira CX 400 W.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

Pošto je PC za obradu videa, kako to da ni jedan 'savjetnik' nije predložio intel-a? FlameWars? Predlažete VGA zbog HDa? Dali je itko od vas ikad napravio neki video osim DVD-to-divX?

@autor teme, ako je PC za obradu videa, OS može biti 32/64 bita, ako koristiš 32bitne app, nema korisiti +4GB RAMa.

Važno je imati HDD u RAIDu(0), MBO u toj klasi s raidom i FireWireom uglavnom nemaju integriranu grafiku pa moraš kupiti neku ali nemora biti ništa posebnog. Trenutno CUDA i Stream nisu iskoristivi u softwareu za obradu (to nema veze s transkodiranjem) nadalje slabije VGA jednostavno nisu dovoljno jake za CUDA, potrebna je barem nV-260 da se osjeti brzina. Tako da je optimalnije kupiti neku slabiju VGA, možda kasnije ako dođe do promjene s CUDA/Stream primjenom, kupiti jaču.

-intel i7 platforma je skupa (MBO+CPU+RAM=5.000kn), najjeftinija kombinacija je E6300(500kn)+MBO(800kn)+RAM(2x2=350kn). Sve između je tvoj izbor ovisno o mogućnostima, važniji je quad neki iz serije Q9xxx recimo, za obradu videa nego više RAMa. I obavezno diskovi u raid jer su diskovi najsporija komponenta a video materijali su zahtjevni zbog veličine.i

Sve to stoji samo, nikako ovo tvoje nikako nejde u kontekst s konfiguracijom do 3200 (moj dojam, a izgleda da sam i bio u pravu prema zadnjem postu autora, da je konfiguracija namjenjena za kućnu amatersku video obradu).

Jedino što bi moglo stvarati problem, a nisam uopće mislio na to su MMX i SSE instrukcije - jel AMD ima tako nešto?

Every hole is a goal!
17 godina
Bukva kaže...
...

Jedino što bi moglo stvarati problem, a nisam uopće mislio na to su MMX i SSE instrukcije - jel AMD ima tako nešto?

Naravno da ima. Jest da neke imaju drugačiji naziv, ali u principu to je to.

16 godina
Bukva kaže...

Sve to stoji samo, nikako ovo tvoje nikako nejde u kontekst s konfiguracijom do 3200 (moj dojam, a izgleda da sam i bio u pravu prema zadnjem postu autora, da je konfiguracija namjenjena za kućnu amatersku video obradu).

.. zato navodim jefiniji primjer E6300.. dok autor kreće s AMDom/AM3/DDR3... -izračunaj što je skuplje/jeftinije. Također, umjesto investicije u skuplju VGA, pametnije je u HDD (stavio je jedan skuplji disk, za 2x500GB isti iznos..) - loš odabir, ukupno iste cijene. Klasična greška. Poslije se ljudi čude kako neki PC radi bolje/lošije u odnosu na drugi... (analogija auto-kamion-traktor... svi mogu imati jednako KW snage, razlika je u namijeni.)

-Odavno su svi CPUi 64 bit (2003/4..), svi podržavaju SIMD instrukcije, ali se stalno prošiuju, kao SEEE3, 4, 4.1 ...to se osjeti.

-''Različite vrste'' istih CPUa, se razlikuju upravo po tim sitnicama koje su o(ne)mogućene (obični korisnici vide samo GHz i cache). Time se umjetno stvara tržište.

Za video je brži intel. Spomenuo si aftere, kod njih je jako važno imati intel quada... (obično xeon-x2) dok za 'kućnog korisnika', kao u ovom slučaju, vrijeme enkodiranja nije važno (dali je 2, 3 ili 5 sati...), 'profesionalcima' je to jako bitno.

-ovo nije kontra-bukva, nego općenite upute za početnike.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...

-ovo nije kontra-bukva, nego općenite upute za početnike.

Hahaha, kontra-bukva! Dobro si me nasmijao. Osmijeh Sve dokle kebab smatraš jestivim, nemaš beda Namigiva

Every hole is a goal!
17 godina

evo da se javim da sam se (nakon poduzeg proucavanja svega i svacega) konacno odlucio:

1 x     Gigabyte MA785GT-UD3H,AMD 785G+SB710, S. AM3, 6xSerial ATA II
1 x     Procesor AMD Phenom II X3 720, socket AM3, BOX , 7.5Mb cache
1 x     DDR3 4GB (2x2GB) Corsair, 1600MHz, 9-9-9-24, COR-TW3X4G1600C9DHX
1 x     HDD WD 640Gb, WD6400AAKS, SATA II, Buffer 16Mb, 3Gb/s, 7.200 rpm
1 x     Napajanje CORSAIR 550W, VX Series CMPSU-550VXEU, 12cm vent., ATX
1 x     Samsung SH-S223L SATA Bulk Black Lightscribe, SATA, Pblack
1 x     Gigabyte GZ-X4, midi tower, bez PS, crno-crveno, USB, Fire wire

3900 kn

ako imate kakav komentar primat cu ih jos par dana, slijedeci tjedam planiram ovo gore naruciti u ADMa,

Pozdrav

16 godina
neaktivan

evo bas kad sam pogledao 1. post sam ti mislio preporuciti da uzmes phenom 720 be jer ima otkljucani mnozitelj i odlicno se da clockati.

po meni je pametan potez mijenjanje proca, a rami bi mozda bolje bilo 2 gb pa za 2-3 mjeseca jos 2, ali ako imas novaca sada ovo je odlicno!

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 13:13 (stipica_zd).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

tako sam i ja mislio ali buduci da je integ. grafika i ona ce oduzeti pola GB rama...

17 godina
neaktivan

Jako je lijepo vidjeti kada se na konfu do max. 200W potrosnje stavi napajanje od 550W. Milina.

Cors od 400w bi ti bio odlican sa grafom, a kamoli bez nje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

da, trenutno je 200W potrosnje,

a onda doma ustekam jos PCI tv karticu, pa onda za pola godine dodam dodatni blue ray player, pa jos jedan disk interni, i jos jedan externi na firewire sucelje i onda me djeca ugnjave da im kupim dobru graficku karticu koja sama trosi 200 W i jos mozda ustekam nesto na neki PCIe utor i dodjem do cifre od 460W!

mislio sam uzeti cors 450W koje dodje 100 kn jeftinije ali mi se uopce ne da razmisljati da li ce mi napajanje biti dovoljno za buduce nadogradnje ili ne, radije cu dati 100 kn vise i biti miran,

ipak hvala na komentaru!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice