Pozdrav!
Otkako sam se zaposlio odlučio sam da ću si tamo negdje u 2. ili 3. mjesecu kupovati konfiguraciju. Do sada sam bio na laptopu(17'), pa je vrijeme da si napokon kupim pošteno stolno računalo za gaming.
Budući da nikad nisam sam slagao kompjuter, nego starci kupovali na gotovo, počeo sam čitati i istraživati o komponentama, a usput se raspitivati kod prijatelja kakve bi mi konfiguracije preporučili. No, ne želim kupiti nešto zato što mi je netko tako rekao, već bih volio i razumjeti zašto sam nešto kupio. Isto tako, volio bih ga doslovno sam složit, a ne da mi trgovina slaže. Gledajući Youtube, zaista mi se ne čini tako komplicirano uz određene mjere opreza(statički elektricitet,količina paste i sl.) Je li to dobra ideja slagati sam? (možda s nekim da nadgleda)
Što se tiče periferije, to sam već sredio: Benq 24' monitor, Sharkoon Skiller Pro+ tipkovnica, i nekakav Scorpion miš sa 5 tipki (možda neko kinesko smeće, ali za sada dovoljno), Marvo Scorpion Headset.
Budžet za konfiguraciju računam da bi bio 7000-8000 kuna +/-.
Igre koje uobičavam igrat do sada i nisu nešto zahtjevne: LoL, WoW, Civ 4/5; ali obično zato što sam igrao na laptopu, no vrlo rado bih i htio moći zaigrati neke novije naslove kao što su: Witcher, novi StarWars Battlefront, GTA V itd.
Dakle, s obzirom na monitor od 24', što god budem igrao, bit će u 1080p i vjerojatno neću mijenjat monitor duže vrijeme(ako se ne pokvari), a ovo je jedna od preporučenih konfiguracija:
CPU: i5 4460 - Ovo gotovo sigurno planiram uzeti jer ne planiram overclockati CPU, a za moj budžet, primjetio sam da je taj procesor gotovo uvijek preporuka.
GPU: GTX970 4GB - Za grafičku nisam siguran bi li mi GTX970 bila overkill i bih li trebao ići na nešto slabije tipa R9 280/380 jer je razlika u cijeni skoro 1000 kuna, ali i dalje mogu vrtit novije naslove.
MOBO: ASR Z97 Anniversary - Frend mi kaže: "Gledaj da sigurno uzmeš Z97!" Je li mi zaista tako nužan i zašto? i4460 koji mi je preporučio isti tip se ne može overclockat. Možda H97?
RAM: 8-16GB - Koliko sam shvatio, gotovo nebitno od koje firme uzimam, samo da pazim da mi paše frekvencija s CPU-om i matičnom.
Naravno, savjet i na tom polju dobro dođe jer sam noob za ovo.
CPU Cooler: ništa - Ako ne planiram i ne mogu overclockat CPU, hoće li mi stock cooler biti dovoljan? 
PSU: Fortron Raider S 650W 80+ silver - Znam da ne trebam škrtarit na PSU i ne planiram, ali sad nisam primjetio da se ima što previše raspravljat oko napajanja. Je li preporučeno ok? 
SSD: Patriot SSD 120GB - Je li bitno tko ga proizvodi, ili mi je kao s RAMima svejedno? 
Dakle, najviše me nekako zanima za matičnu i grafičku. Ne bih htio napraviti overkill i platit nešto više za neke stvari koje možda neću ni koristiti. Znači, bez overclockanja CPU-a, i čisto sumnjam da ću radi SLI.
A što se tiče vremena kupovanja i kretanja cijena komponenti, kako to funkcionira? Postoje li periodi u godini kad se očekuju niže cijene bilo zbog nekih sniženja ili zbog novijih tehnologija?Netko mi je spomenuo da bi u "drugom kvartalu cijene mogle pasti"?
Eto, ako imate kakvih savjeta ili ideja, bio bih zahvalan. Inače sam prije 2 mjeseca počeo kupovati i BUG, pa sam se zato ovdje i došao malo raspitati.