Slazem PC za prijatelja ...
(uglavnom preferiram Links, ali ako mi mozete preporuciti bolju komponentu iz nekog drugog ducana, nemam nista protiv)
Kao sto cete vidjeti, skrtarim na svakoj komponenti, dok istovremeno zahtjevam kvalitetu i iznimno tih rad racunala...
Maticna ploca ---- Gigabyte EP35-DS3L (chipset P35/ICH9) --- 649kn
Jeftina P35 ploca; jel ima neka bolja za tu cijenu?
Procesor --- Intel E5200 (2.5GHz, 2MB cache) --- 619kn
Nakon ovog procesora sljedeci bolji procesor je E7200 za 300kn vise, sto ne dolazi u obzir. Prema dolje se nude E2xx procesori za oko 500kn koji imaju duplo manje cache-a (1MB u odnosu na 2MB). Mislim da se isplati dati stotinjak kuna vise za veci cache; slazete se?
Memorija --- 4GB (2x2GB) --- oko 400kn
Koju marku uzeti? Crucial, G-skill ili Kingmax?
Graficka kartica --- Sapphire HD 4670 (512MB DDR3) --- 699kn
Cujem da je ovo best-buy u ovom cjenovnom rangu. Istina? (Vise love ne mogu dati za grafiku jer je limit 5000kn).
Tvrdi disk --- neki Samsung F1 --- oko 400kn
320GB model je trenutno nedostupan, pa ciljam na 250GB za 360kn; za samo 110kn vise se moze dobiti 500GB model pa sam jos u nedoumici. (500GB model ne donosi bolje performanse od 250GB modela, nego samo duplo veci kapacitet - za razliku od slucaja s procesorima gdje dajem 110kn vise za duplo veci cache, a to jesu bolje performanse. Dakle, radije cu dati 110kn vise za bolji procesor nego veci disk. Slazete se?)
DVD-snimac --- Pioneer DVR-216DBK --- 199kn
Ne znam koja je razlika u odnosu na 216BK. Valjda ne velika.
Kuciste --- Aplus CS-188A --- 319kn
Vec sam jednom slagao PC s tim kucistem - isto tako sam slagao PC s Aplus Qubic kucistem, i ovo mi se vise svidja. Glavna prednost je sto se straga moze ugraditi 120mm ventilator.
Napajanje --- Tagan 380W (U01) --- 419kn
Kod napajanja nema kompromisa - mora biti kvaliteno i tiho; dakle, mogu birati izmedju Tagana i Seasonica.
Kakvo je Corsair CX 400W? Da li je tiho? (Ja osobno imam VX 450W, ali za CX ne znam kakvo je.)
Monitor --- Asus VW225N --- 1399kn
Jako jeftin DVI 22" monitor. Valjda je dobar, ASUS ne moze biti toliko los.
Tipkovnica i mis --- Logitech Deluxe 660 Cordless Desktop --- 199kn
Jeftino i dobro.
Zvucnici --- Creative 2.0 Inspire 280 --- 165kn
Zvuk nije previse bitan...
Ventilator --- neki 1200mm za straznju stranu kucista
Koji mi preporucate? Treba biti tih (oko 20dB) i povoljan.
Uzmite u obzir da sam s ovom konfiguracijom vec prekoracio 5000kn za 340kn pa nema nikakvog prostora za skuplje i bolje komponente - jedino ako mi mozete preporuciti bolju komponentu za istu ili nizu cijenu.