Bavim se 3D modeliranjem, počeo sam s Google SkatchUp-om jer je iznimno jednostavan. Trenutno se zabavljam s AutoCAD-om. Napravio sam model kuće koji ima 20-ak MB i imam velikih problema pri baratanju s takvim file-om u AutoCAD-u. Snalazim se zasad na razne načine, ali bih se s time htio malo ozbiljnije pozabaviti pa razmišljam o nabavi kvalitetnijeg računala za takve stvari. Vidio sam nekoliko postova na tu temu, ali su uglavnom nabrojane razne konfiguracije računala, od kučišta pa do tipkovnice. U trgovinu ne ne pomišljam otići pa pitati trgovca za savjet. Mislim da bi mnogima i meni posebno koristilo ako bi netko tko se razumije u funkcioniranje računala odvojio vremena i opisao što to jedno kvalitetno računalo treba sadržavati za 3D modeliranje. Pri tome ne mislim na model pojedine komponente pa da odem ko blento tražiti to a da neznam zašto, nego što to pojedina komponenta mora sadržavati za optimalan rad i zbog čega. Npr. Grafička mora imati takve i takve karakteristike zbog toga i toga, i tako za sve potrebne komponente. Također bi mi puno značilo da netko objasni optimalizaciju komponenti, tj. znam da mi nema smisla uzeti 6GB radne memorije, a slabu grafičku ili procesor itd. Hvala na trudu svakome tko se upusti u ovo. Poslužit će mi i dobar link ako već postoji nešto kvalitetno na ovu temu
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bavim se 3D modeliranjem, počeo sam s Google SkatchUp-om jer je iznimno jednostavan. Trenutno se zabavljam s AutoCAD-om. Napravio sam model kuće koji ima 20-ak MB i imam velikih problema pri baratanju s takvim file-om u AutoCAD-u. Snalazim se zasad na razne načine, ali bih se s time htio malo ozbiljnije pozabaviti pa razmišljam o nabavi kvalitetnijeg računala za takve stvari. Vidio sam nekoliko postova na tu temu, ali su uglavnom nabrojane razne konfiguracije računala, od kučišta pa do tipkovnice. U trgovinu ne ne pomišljam otići pa pitati trgovca za savjet. Mislim da bi mnogima i meni posebno koristilo ako bi netko tko se razumije u funkcioniranje računala odvojio vremena i opisao što to jedno kvalitetno računalo treba sadržavati za 3D modeliranje. Pri tome ne mislim na model pojedine komponente pa da odem ko blento tražiti to a da neznam zašto, nego što to pojedina komponenta mora sadržavati za optimalan rad i zbog čega. Npr. Grafička mora imati takve i takve karakteristike zbog toga i toga, i tako za sve potrebne komponente. Također bi mi puno značilo da netko objasni optimalizaciju komponenti, tj. znam da mi nema smisla uzeti 6GB radne memorije, a slabu grafičku ili procesor itd. Hvala na trudu svakome tko se upusti u ovo. Poslužit će mi i dobar link ako već postoji nešto kvalitetno na ovu temu
trebaš imati brz cpu (poželjno intel i5,i7; amd phenom 2 x4-nerjetko je bolji intel),dosta ram-a (poželjno 4gb+),brz RAID0 ili čak SSD (raid je bolji zbog većeg kapaciteta,ali je i malo sporiji u pristupu),a sad grafička:
imaju 2 vrste-profesionalne i obične. profesionalne su dizajnirane za rad s CAM/CAD programima (značajno bolje preformanse),a obične većinski za gaming.
Profesionalne grafičke su dosta skuplje,a po meni su i novije "obične" skroz zadovoljavajuće.
primjer dobre konfiguracije za rad:
intel i7 930
3x2GB RAM
nvidia quadro fx580/GTX260 216 (ako će se i igrati)
Corsair HX520/VX450/VX550
Samsung F3 500GB x2 /raid 0
i ostale komponente po izboru
Hvala na trudu, ali nije baš odgovor kakav sam očekivao, možda bude sreće sa sljedećim forumašem :)
Teško da ćeš imati sreće s nekim drugim odgovorom.
Ovdje su samo stručnjaci za gaming konfiguracije.
Ja sam postavio pitanje slično tvome, i dobio ukupno 0 odgovora!!?!?!...
Mislim da ti je pod009 dobro odgovorio. Ne poznajem arhitekturu komponenata toliko da bih pričao o tome ali preporuke koje su ti dane su provjereno dobre.
Evo što znam:
i7 rastura kada je rendering u pitanju (i5 također) ali i Phenom će odraditi taj posao, nešto sporije doduše.
Ako radiš sa velikim i kompleksnim scenama tada će ti dobro doći puno RAM-a, 6GB na i7 je optimalno (u triple channelu jel), 12 nije na odmet, kažem ako radiš sa zbilja kompleksnim scenama ovo može samo pomoći.
Dali koristiš grafu za real time ili općenito rendering? Ako koristiš, onda bi ti neka od NV grafi dobro došla jer navodno na tom području rasturaju ali ako ne radiš sa ovime tada se ne moraš time niti opterećivati.
Mislim da ne trebaš biti stručnjak da bi znao što ti treba za igru, posao ili oboje. Pogledaš bilo koji od tonu review-a na internetu i vidiš koja komponenta odrađuje koji zadatak najbolje i po kojoj cijeni, tada uzmeš ono što tebi odgovara imajući u vidu omjer uloženo/dobiveno.
Autor traži radni stroj uz detaljno objašnjenje što i kako, dakle traži da netko odvoji cca pola sata za manji članak o tome, ne možeš očekivati da će sad svi koji to znaju nasrnuti sa odgovorima (člancima), ali možeš očekivati preporuku za stroj na temelju provjerenoga.
Hvala na trudu, ali nije baš odgovor kakav sam očekivao, možda bude sreće sa sljedećim forumašem :)
Teksture se moraju privremeno pohraniti negdje-RAM i VRAM. za veće model je potrebno više RAM-a i VRAM-a. Pri renderu više jezgri/threadova će brže odraditi posao.
Napajanje to sve mora ozdržati. RAID/SSD služi za brzo učitavanje modela. Pržilica-triban li pisat? Kućište-dovoljno veliko i prozračno za hladiti komponente. dosta?
Hvala
Gle, moji su oduvjek govorili da sam bio strašno znatiželjno djete hehe...Uvijek me zanimalo zašto, pa zašto ;)
Bok, evo pokušati ću ti ja odgovoriti.
Ovako za samo modeliranje ti nije potrebna nekakva bijesna konfiguracija. Kada sam se ja uključivao u 3D vode, prvu godinu dana sam radio na Athlon-u 2000+ (1.67GHz), 1GB DDR1, te grafulja 9550 (128MB, 128bit). I u to vrijeme mi stvarno nije bil potrebna jača konfiguracija jer da bi znao dobro modelirati potrebno je više vremena. Eto ja sam kroz prvu godinu samo gledao tutoriale i radio modele koji su bili u tim tutorialima.
Eh sada, kod tebe se sigurno javlja ovaj problem tromosti jer koristiš previše objekata po sceni. Pretpostavljam da za svaki zid imaš jedan box napravljen i slično si radio sve ostale modele na sceni. Također si za svaki taj objekt postavio vlastiti materijal i radi toga ti scena zauzima jako puno MB kada ju spremiš ili kada ti je otvorena tokom rada. Uz RAM memoriju u real time prozoru ti se na te stvari dosta troši i memorija od grafičke, pa pokušaj isključiti materijale u real time prikazu.
Na slici dolje je jedan auto kojeg sam radio i ima oko 258000 poly-a (uključen turbosmooth) i zauzima mi svega gigu od rama, te sam save ima oko 5MB na HDD-u. Razlog tome je što sam auto podjelio na više djelova (vrata, hauba, branici, itd,..) i svaki dio sam radio iz jednog box-a , znači izvlačenjem poly-a da bih dobio željeni oblik. Poželjno je tako raditi jer nakon što se privikneš na takvo modeliranje shvatiti češ da na taj način sačuvaš dosta memorije, što na HDD-u, RAM-u ili VRAM-u.
Naravno ovo gore sam napisao jer samo pretpostavljam na koji način si radio kuću. Također poželjno bi bilo da si napisao koju konfu imaš te koji OS.
Pošto trebaš konfu za 3D modeliranje valjalo bi da si stavio koliku svotu novca si spreman odvojiti za takvo nešto te dali si se tek počeo baviti s time ili već radiš nešt s strane pa zarađuješ na tome.
Ako si tek počeo učiti kako koristiti određenu aplikaciju tada ti ne trebaju neke bijesne komponente za rad.
Sama kuća iskreno nebi trebala biti jako zahtijevan model za modeliranje. Građevine su uglavnom puno teže za rendanje (ovisi kako si postavite scenu) pa bi tu svakako trebao jači procesor ako ne želite čekati po više od pol sata dok se to sve ne izrenda.
Ono što bih ti ja preporučio za početak i što ti neće previše starce opaliti po džepu je sljedeće:
Cpu: ako ideš na 2 jezgre neka su barem na 2.8GHz, također možeš uzeti i neki procesor s 4 jezgre (ako ti je bitna cijena slobodno odi na AMD-a i uštedi koju kunu)
RAM: obavezno DDR2 na 800MHz, 4GB
GPU: 512MB s GDDR3, 256bit
Monitor: wide 20"
Znači to je nekakve sasvim solidna konfa koja će te sasvim uredno služiti pri usavršavanju. Što se tiče izbora AMD/Nvidia, AMD/Intel (ovisi o količini novca koju si spreman odvojiti za određenu komponentu)
Od OS-a ti nikako nebih preporučio Win Xp 32bit, meni se nebrojeno puta Max na zahtijevnijim scenama rušio.
Staviš 64 bit-nu Vistu ili Win 7.
Naravno valjalo bi svakako uzeti i7, no ako ne zarađuješ novce putem 3D modeliranja to ti je po meni bacanje novca.
Nisam baš od te struke, ali sam skoro zamoljen da pomognem oko sklapanja računara baš za AutoCAD pa sam se trudio da se što bolje informišem i, prema mojim sskromnim saznanjima, Branimir je dao mnogo dobar odgovor.
Koliko sam saznao, ponašanje AutoCAD-a se ne menja drastično nakon što broj jezgara procesora pređe 2, tako da je pristojan dvojezgarni CPU sasvim zadovoljavajuće rešenje (zvanični Autodeskov system requirements za AutoCAD 2011 pod dodatnim zahtevima za 3D modeliranje navodi jednojezgarni procesor na 3GHz ili dvojezgarni na 2).
4GB RAM-a je sasvim pristojna količina, manje od toga danas lako postane tesno (naročito ako koristiš materijale), a ustedi se vrlo malo para.
Grafička može neka sasvim osrednja gamerska, u novijim poređenjima koje sam viđao, ATI-jevi Radeoni se u profesionalnim aplikacijama sada ponašaju identično kao odgovarajući profesionalni FirePro modeli, znači na primer 5670, 5750 ili 5770 (one imaju 128-bit memorijski kontroler, ali pošto koriste GDDR5 imaju sličan bandwidth kao neke 256-bitne kartice prethodne generacije pa im to nije hendikep).
Takođe predlažem 64-bitni OS i software, za rad sa većim projektima je mnogo bolje, i zbog podrške za veću količinu memorije i zbog brzine.
EDIT: Zaboravih monitor. U principu, što veća dijagonala i rezolucija, to bolje, u tom poslu nikada nećeš imati previše radnog prostora. Naravno, idealno bi bilo da na monitoru bude neka od *VA matrica, ali pošto se trudimo da ostanemo pri razumnim količinama novca i tačna reprodukcija boja nije imperativ, i ovi jeftini kakvi se nalaze u svakoj prodavnici će da posluže.
prije no sto ti napisem nesto o konfiguraciji moram ti savjetovat da zaobidjes AutoCAD u ogromnom luku. To je u osnovi obicna 2D crtaca daska sa 3D mogucnostima. Svaka struka ima posebne aplikacije za modeliranje u 3D. Arhitekti: ArchiCAD, Allplan, Revit... Strojari: Solidworks, Catia... a tu su i univerzalni 3D modeleri kao sto su Rhino, Maya i prvenstveno 3DSmax. Posto si na pocetku moj savjet ti je da prvo dobro razmislis sto tocno trebas jer ucenje svakog ovog programa je dugotrajan proces. AutoCAD je najrasireniji zato sto je prvi i sto ga upotrebljavaju od vodoinstalatera, preko geodeta do stolara. Program za sve i za nista. Posto iz tvog posta citam da crtas kuce ja bi ti preporucio kombinaciju ArchiCADa i neki vanjski render. npr Artlantis za brze rendere i animacije zadovoljavajuce kvalitete ili Cinema4D ili Maxwell za high end.
Posto si pocetnik nikako ti ne savjetujem kupnju profesionalne opreme jer dok se iti malo ispraksiras opremu ce ti pojesti vrijeme i shvatit ces da si bacio ogroman novac. Dakle- zaboravi Nvidia Quadro, ATI FireGL i WildLabs kartice. Same te kartice kostaju puno vise od solidne konfiguracije potrebne za rad.
Da bi mogao ugodno raditi u najnovijim verzijama svih gore navedenih aplikacija dovoljno ti je:
Intel i5 750 (odlican procesor i definitivni best buy. Intel je u ovom podrucju konstantno jaci od AMDa u rangu cijene. Ovaj procesor se vrlo lagano clocka i kad ga stavis na nekih3.6 - 3.8 ni jedan AMD mu se ne moze pribliziti)
Odgovarajuca 1156 maticna ploca. manje vise nebitno koja je, a opet da nije neko totalno smece. Moj trenutni izbor: Gigabyte P55 - UD3
Minimalno 4GB ddr3 RAMa. (dovoljno ako neces radit nogometno igraliste sa svakom travkom posebno :)) vise je bolje, sto manje latencije a vece frekvencije.
Brzi HDD-ovi. SSD ako imas love a ako nemas koliko zelis onda 2 brza mehanicka diska u raidu 0. Trenutno najbolji omjer kvalitete brzine i cijene ti imaju WD 6402AAEX. Caviar Black. 64 MB cache; 6GB/s (svaka cast ostalima, ali ja u zivotu necu vise kupit HDD da nije WD)
Graficka kartica - ovdje ti nikakvo pretjerivanje nema smisla, svaka graficka od ATIjeve serije 4xxx ili Nvidia 8xxx na ovamo sa min 512 RAMa ce uredno odraditi svoj posao. U pravilu se Nvidia pokazala puno bolja. Nema ti smisla opet kupovati staru graficku, pa ko optimum od ATI ja bi ti preporucio 5770, a sto se Nvidia tice, ne znam, serija 4 je tek izasla i treba vidjeti kakva ce se pokazati. Misljenja sam da se u istom rangu cijene sigurno vise isplati uzeti Nvidia. Postoje neki 3d programi koji niti ne podrzavaju ATI kartice.
Monitor, sto veci to bolji. Toliko se tu toolboxova nakrca da je svki centimetar bitan. Meni je optimalno 24' sa 1920 x 1200 p.
Mis - jedan od najbitnijih faktora za ugodan i brz rad. Treba kupiti kvalitetan ergonomski oblikovan mis sa sto vise programibilnih tipaka jer vise ce ti to vremena ustedit nego profi graficka kartica. Ja na windows platformi koristim Logitech MX 1100 ali mislim da se on vise ne proizvodi pa u tom rangu sad imas onaj MX revolution. nikakvi Razeri, Roccati ili slicna gamerska shranja.
Ostali hardware je manje vise nebitan.
Operativni sistem Win7 64 bit prociscen od svih gadgeta, explorera, MSNova i slicnih gluposti, uredno odrzavanih registara i iskljucenih kerefeka tipa aero, screensavera, cak i hi-res wallpapera. stedi RAM i ubrzava racunalo. Ako ti ti dodaci uzimaju poprilicno rama to neces uspjet nadoknadit instalacijom dodatnih gigabajta. oces malo, ali bolje ti je da u radu samo tvoja aplikacija opterecuje sistem.
i najbitnije, ponavljam, dobro razmisli koju aplikaciju ces koristiti. isprobaj ih par i odluci. ne budi kratkovidan.
Branimire
vidim da imaš iskustva s ovime pa evo ovako je kod mene nekako. Prvo ono što si mi predložio komponente za neko računalo prosječno to je točno ono što ja imam, 4GB rama (mislim da imam DDR2 jedino nisam siguran za frekvenciju) procesor intelov dvojezgreni na 2.8GHz, Grafičku s 512MB, ali mislim da je 126bitna. Kažem da mislim zato što je to računalo koje imam kod kuće, sad sam na poslu pa nemogu pogledati, a nesjećam se napamet.
Što se tiče načina modeliranja, ta kuća koju sam evo baš završio ima 28MB i to mi se čini malo puno, ali vjeruj mi imam jako puno detalja (zamisli potpuno opremljenu kuću sa svim unutra namještajem i još raznim dodacima da izgleda što realnije, malo slike, čaše, vaze cvijeće, a to mi najviše memorije i uzima, a prostor oko 300m kvadratnih). Koristim isključivo SOLIDS (tijela) prilikom modeliranja jer nisam skužio kako mogu dodati materijal na SURFACE (plohu) i onda raditi renderiranje na SURFACE... Koristim što manje odvojenih objekata, tj.spajam sve ono što će imati isti materijal, tako da su mi recimo zidovi u jednom komadu za svaku etažu ako si na to mislio, a neke stvari moram razdvojiti na više djelova ako želim dodati različiti materijal. E da, inače radim u AutoCAD-u 2006 i nisam našao nigdje opciju da mogu materijal stavljati zasebno na svaku plohu "SOLIDSA" zasebno, ima li možda ta opcija u novijim verzijama AutoCAD-a?
Zasad se snalazim na razne načine dok crtam, gasim redovito sve layere nepotrebne za trenutni rad pa nije neki problem raditi, ali ako recimo zatrebam više layera ili ako uključim kompletan prikaz onda je to katastrofa. Primjetio sam da mu ništa ne smeta kad mi je uključen Wireframe model, ali čim uključim opciju Hidden to postaje noćna mora prilikom bilo kakvog pokušaja baratanja s crtežom. Vjerojatno računa za svaku pojedinu liniju vidljivost/nevidljivost pa mu to uzima jako puno vremena, jer ima puno linija ili je nešto drugo po srijedi ipak?
Na koji način misliš da isključim materijale dok radim u real time, jer materijali se pojave tek kad uključim RENDERING. Za vrijeme crtanja ja ne vidim materijale, nego tek kad želim vidjeti kako to izgleda pa RENDEDIRAM prikaz. Ima li nešto što sam propustio u tutorailsima pa krivo radim, ili je to zbog starije verzije softvare-a?
Već sam negdje čuo da mi je poželjno imati 64-bitne windowse. RAčunalo si nebih uzimao novo još dok ne vidim mogu li dogovoriti kakvog posla oko toga svega, ovo mi je inače zadovoljavajuće za sve potrebe dosada osim modeliranja. A ako ću uspjeti nešto zarađivati od toga onda bih si uzeo računalo za para koliko god bude trebalo da mogu raditi s njime, i 10000kn vidim da ljudi odvajaju. I ne brini, neću poderati starce po džepu, zaposlen sam i ja već neko vrijeme, a ovo bih pokušao kao dodatni izvor zarade.
Surki,
da i s tobom popričem hehe, zanima me za sada isključivo modeliranje za arhitekturu, o strojarstvu nisam još razmišljao, i vjerojatno neću u neko dogledno vrijeme. Započeo sam s AutoCAD-om jer njega koristim već 8 godina za 2D stvari pa mi je nekako bio najlakši za svladavanje nakon one igrarije u SkatchUp-u, a osim toga, kao što i sam kažeš, svi koriste AutoCAD pa sam mislio da je zgodno ispitati i njegove mogučnosti. Znam da AutoCAD ima nedostataka u odnosu na druge alate tako da ću probati savladati još jedan softvare, ali sam u velikoj dilemi oko toga koji odabrati. Tu po forumu svatko ima svoje mišljenje koje i nije često objektivno kao ni moje samo. Vrijeme potrebno za savladavanje alata nije mi posebno bitno, nego da softvare koji odaberem ima sve mogućnosti koje mi trebaju. Imam trenutno ArchiCAD s Atrlantisom, ali i 3DS Max, i još nisam odlučio što istalirati hehe. Više nekako razmišljam o Maxu, ali ne bih se htio upustiti u nešto takvo jer sam vidio da je poprilično kompleksan alat, dok se ne uvjerim da mi on kasnije pruža apsolutno sve potrebno za modeliranje u arhutekturi. I daje li uopće bolje rezultate od kombinacije ArchiCAD-a i Artlantisa?
Hvala ti puno za savjet o konfiguraciji. Ovo za miš nisam shvaćao toliko ozbiljno. Već odavno koristim miš s minimalno 5 tipki baš zbog bržeg rada u odnosu na one najosnovnije, ali nisam nikad razmišljao da uzmem nešto više od toga, iskreno nisam se ni raspitivao ima li tako nešto... Monitor mi je zasad zadovoljavajući, imam 19' ali ako ću se baviti tim ozbiljnije svakako ću si uzeti neki dosta veći, jer znam što značu puno toolboxova :)
bok.
Ovako ne radim u AutoCAD-u. Pa ovo što sam govorio za materijale zanemari jer ja radim u 3D Max-u i mislio sam da je slično i u AutoCAD-u.
Pošto već imaš sasvim pristojnu konfiguraciju jedino što mislim da zeza u ovom tvom slučaju je zastarijeli softver iako to nije sasvim nužno ako je kuća potpuno detaljizirana. Jer si i sam rekao da pokušavaš sve objekte koji imaju zajednički matreijal spojiti u jedan.
Evo jedne scene s tutoriala kojeg nikako da stignem pregledati. Znači radi se o jednoj sobi s par detalja. (troši mi 292MB od RAM-a, te 3.4MB prostora na HDD-u)
Surki,
da i s tobom popričem hehe, zanima me za sada isključivo modeliranje za arhitekturu, o strojarstvu nisam još razmišljao, i vjerojatno neću u neko dogledno vrijeme. Započeo sam s AutoCAD-om jer njega koristim već 8 godina za 2D stvari pa mi je nekako bio najlakši za svladavanje nakon one igrarije u SkatchUp-u, a osim toga, kao što i sam kažeš, svi koriste AutoCAD pa sam mislio da je zgodno ispitati i njegove mogučnosti. Znam da AutoCAD ima nedostataka u odnosu na druge alate tako da ću probati savladati još jedan softvare, ali sam u velikoj dilemi oko toga koji odabrati. Tu po forumu svatko ima svoje mišljenje koje i nije često objektivno kao ni moje samo. Vrijeme potrebno za savladavanje alata nije mi posebno bitno, nego da softvare koji odaberem ima sve mogućnosti koje mi trebaju. Imam trenutno ArchiCAD s Atrlantisom, ali i 3DS Max, i još nisam odlučio što istalirati hehe. Više nekako razmišljam o Maxu, ali ne bih se htio upustiti u nešto takvo jer sam vidio da je poprilično kompleksan alat, dok se ne uvjerim da mi on kasnije pruža apsolutno sve potrebno za modeliranje u arhutekturi. I daje li uopće bolje rezultate od kombinacije ArchiCAD-a i Artlantisa?
Hvala ti puno za savjet o konfiguraciji. Ovo za miš nisam shvaćao toliko ozbiljno. Već odavno koristim miš s minimalno 5 tipki baš zbog bržeg rada u odnosu na one najosnovnije, ali nisam nikad razmišljao da uzmem nešto više od toga, iskreno nisam se ni raspitivao ima li tako nešto... Monitor mi je zasad zadovoljavajući, imam 19' ali ako ću se baviti tim ozbiljnije svakako ću si uzeti neki dosta veći, jer znam što značu puno toolboxova :)
Ako je tvoj cilj iskljucivo vizualiziranje interijera i exterijera onda je 3dsmax dobar izbor jer je net prepun objekata za upotrebu u tom programu. Medjutim, 3Dsmax ima jedno veliko ogranicenje. To je izrada projektne dokumentacije (presjeci, tlocrti, detalji... onako kako to struka zahtjeva). Osobno najvise radim u kombinaciji ArchiCAD-Artlantis ali necu ti sad tupiti o tome jer je svaki BIM software (archicad, allplan, revit, arcon...) dobar i svi imaju svojih prednosti i mana. Cak bi ti kao "zagrizenom" AutoCADisti preporucio da probas Revit jer je od istog developera i najblizi je tvom dosadasnjem nacinu razmisljana. Svi ti programi podrzavaju export u 3dsmax pa je moj savjet projektirati u jednom do njih a doradjivati mozes u max-u.
Hehe
to sam i ja primjetio da ima gomila modela na internetu za Max-a :) zato mi se to nekako i svidjelo. Hvala na savjetima, na meni je da razmislim i odaberem. To sam i mislio da je neka kombinacija potrebna u svakom slučaju...
Hehe
to sam i ja primjetio da ima gomila modela na internetu za Max-a :) zato mi se to nekako i svidjelo. Hvala na savjetima, na meni je da razmislim i odaberem. To sam i mislio da je neka kombinacija potrebna u svakom slučaju...
vidi samo ovo:
Ispravite me ako griješim ali većina modela dolazi i u .obj koji je univerzalni format, dakle ako postoji model "za Max" u .obj tada ćeš taj model bez problema uvesti u bilo koji program koji podržava .obj, a to su više manje svi 3D programi, odnosno barem ja ne znam neki koji ne podržava. Jedino ako si mislio na max scene, to je druga stvar.
vecina objekata dolazi u .3ds i .gsm formatu. gsm koristim u archicadu a .3ds u maxu. kod konvertiranih objekata i objekata koji nisu u nativnom formatu zaheb je sto najcesce budu ogromni. Wavefront objekte (.obj) ne koristim tako cesto. Konverzija iz .3ds u .aof (artlantis objects format) je dobra i najcesce izvediva no ponekad dolazi do zbrke sa materijalima.
Vidim da se baviš 3D-om. Baš kao i moj brat. Inače su ti najbolji serverska računala. Samo za njih ti treba 3000W napajanje ili 2x 2000W (ako misliš imati 4 procesora).
Konfa:
Intel Core i7 975 (danas za iste novce možeš uzeti 980X SixCore)
Asus P6T7 WS SuperComputer (odlična je i razlika je oko 80€ između Rampage III Extreme)
nVidia Quadro FX 4800 (malo je preskupa, može se naći i jeftinije grafičke kartice)
24GB (6x4GB) Corsair Dominator, CAS 9-9-9-24 (dati za ovo 1.000€ neisplativo)
1TB OCZ Technology Colossus LT (najjači SSD 3.5")
1600W Ultra X4
Kućište nema, jer mu ne treba. Inače živi u Njemačkoj i to mu je posao. Nije da se bavi samo 3D modeliranjem, neko i retuširanjem (starih fotka), designom...
Moj brat taj PC uopće nije platio. To je dobio od firme prije par mjeseci. I nemojte misliti da se*em, a ako mislite... oprostite "znate" onda me ignorirajte.
Vidim da se baviš 3D-om. Baš kao i moj brat. Inače su ti najbolji serverska računala. Samo za njih ti treba 3000W napajanje ili 2x 2000W (ako misliš imati 4 procesora).
Konfa:
Asus P6T7 WS SuperComputer (odlična je i razlika je oko 80€ između Rampage III Extreme)
nVidia Quadro FX 4800 (malo je preskupa, može se naći i jeftinije grafičke kartice)
1600W Ultra X4
Kućište nema, jer mu ne treba. Inače živi u Njemačkoj i to mu je posao. Nije da se bavi samo 3D modeliranjem, neko i retuširanjem (starih fotka), designom...
Moj brat taj PC uopće nije platio. To je dobio od firme prije par mjeseci. I nemojte misliti da se*em, a ako mislite... oprostite "znate" onda me ignorirajte.
Realno s i7 930,X58-UD4,6GB RAM-a,GTX465,Intel SSD + RAID i HX520 bi prošao 3x jeftinije,a 5-10% slabije
Konfa:
1600W Ultra X4
Realno s i7 930,X58-UD4,6GB RAM-a,GTX465,Intel SSD + RAID i HX520 bi prošao 3x jeftinije,a 5-10% slabije
Pa ja bih prije reko 10% - 20% slabije. 4x jača rama, definitivno 2x-3x jača grafiča, processor 10% - 15% jači, a tek matična koja dođe lijepih 500€ je vjerovatno jača za 30% - 40%. No dobro, svatko ima svoj ukus. Ili eXtreme snažno ili nešto slabije.
Pa ja bih prije reko 10% - 20% slabije. 4x jača rama, definitivno 2x-3x jača grafiča, processor 10% - 15% jači, a tek matična koja dođe lijepih 500€ je vjerovatno jača za 30% - 40%. No dobro, svatko ima svoj ukus. Ili eXtreme snažno ili nešto slabije.
5-10% manje preformanse = 6500€ više u džepu
5-10% manje preformanse = 6500€ više u džepu
Pa istina 6500€ viška u džepu, ali i tih 10% nešto znači.
Zeleni majmune, a jel tebi novci rastu po drveću pa ih samo kupiš ili šta??
Pa koliko tebi onda znači 6500€?? (jesi fulao možda jednu nulu? nadam se da jesi....)Moje računalo je koštalo 2500kn i ima finu konfiguraciju (gore sam ju već negdje naveo)
i više je nego dobro za sve aplikacije koje koristim osim modeliranja. Kad budem slagao računalo pretpostavljam da ću potrošiti 10-12 tisuća KUNA, a ne neznam ni sam koliko košta to što ti sve opisuješ. Meni treba RAČUNALO DA MOGU RADITI, a NE DA RADIM pola godine ZA RAČUNALO, kužiš...? LOLL :)
Tražio sam neke odgovore vezano za sličan problem pa me zanima sto mislite o ovakvom računalu za strojara koji radi 3d modeliranje. Ovo sam dobio od trgovca u ponudi:
Intel Core i7-4790 Processor
ASUS MB Z87-PLUS
Kingston 4GB 1600MHz HX Savagex 2
GIGABYTE VGA GV-N740D5OC-2Gl
Seagate 1TB SATA 3 64MB
DVD-RW, GIGABYTE Tipkovnica + miš
GIGABYTE kućište
Davno ste o ovome raspravljali pa možda sad imate više iskustva pa bi mi dobro došla mala pomoć,hvala unaprijed!;)
Tražio sam neke odgovore vezano za sličan problem pa me zanima sto mislite o ovakvom računalu za strojara koji radi 3d modeliranje. Ovo sam dobio od trgovca u ponudi:
Pitaj ovdje: Sklapanje PC konfiguracija - od 3.000 do 5.000 kn