Kakva je matična? zaključana tema

poruka: 26
|
čitano: 2.802
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Kakva je matična?

Uskoro kupujem novu grafičku karticu za svoj PC, vjerojatno MSI RADEON HD 7870 OC.Isto tako, uz nju cu kupiti i novu napojnu jedinicu, neku od oko 600w, a i još 4 gige rama jer sada imam 4.Moja matična ploča je GIGABYTE ULTRA DURABLE CLASSIC 4 ( H61M- DS2). Da li će moja matična i procesor(intel core i5 2320 ,  3 ghz brzina) moći do maximuma izvući te moje performanse i nadogradnje?

Hvala na čitanju i pomoći.

Pozdrav

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kakva je matična?

Hoće ali vodi računa da kupiš potpuno isti RAM i preporučio bih ti bar 650W napajanje jer i najbolja napajanja efektivno idu do oko 85%.

13 godina
neaktivan

ma dobro možda ram neću ni kupiti predomislio sam se jer mi zaista ne treba pored takve grafičke, kada bude neophodno kupiću, a ni komp mi nije spor ne treba mi ram, zasad dosta 4 gb, a za napojnu je ok i 600w, al eto nacu valjda nesto dobro, u svakom slucaju hvala!

18 godina
Kakva je matična?

Dost ti je i 500w, za budućnost, al pravih 500w, znači ne neko noname napajanje..

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Hoće ali vodi računa da kupiš potpuno isti RAM i preporučio bih ti bar 650W napajanje jer i najbolja napajanja efektivno idu do oko 85%.

tih 85% o kojima govoris je efikasnost napajanja u odnosu na struju koju vuce iz uticnice. velika vecina kvalitetnih napajanja u stanju je isporuciti vise struje nego sto su deklarirana.

Ja sa VX450W drzim visoko overclockani i7 (4.8GHz - 1.4V) koji je puno veci potrosac nego njegov i5 na 3.0 i visoko overclockanu GTX 560Ti koja je veci potrosac od 7870 i pod punim opterecenjem u fumarku napajanje se ni ne oznoji.

Ovaj njegov setup sa kvalitetnih 400W radit ce ko sat.

13 godina
neaktivan

ma dobro u svakom slucaju bitna mi je maticna i procesor, pustite napajanje to cemo lako sredit, nego, valjaju li mi procesor, maticna, i ostala konfiguracija?da li ce mi to sve zajedno moci raditi do max?

16 godina
BlueMax kaže...
phoenix2003 kaže...

tih 85% o kojima govoris je efikasnost napajanja u odnosu na struju koju vuce iz uticnice. velika vecina kvalitetnih napajanja u stanju je isporuciti vise struje nego sto su deklarirana.

Ja sa VX450W drzim visoko overclockani i7 (4.8GHz - 1.4V) koji je puno veci potrosac nego njegov i5 na 3.0 i visoko overclockanu GTX 560Ti koja je veci potrosac od 7870 i pod punim opterecenjem u fumarku napajanje se ni ne oznoji.

Ovaj njegov setup sa kvalitetnih 400W radit ce ko sat.

Ti si izuzetak koji potvrđuje pravilo!

16 godina
zvonac kaže...

Dost ti je i 500w, za budućnost, al pravih 500w, znači ne neko noname napajanje..

Koliko je 85% od 650?

16 godina
neaktivan
Sve je dobro, samo napajanje ti netreba tolko snazno, al uzmi neko kvalitetno, seasonic, corsair... od 500tinjak w i sve 5
NISAM ANDROID FANBOY NI APPLE HATER OK? http://www.speedtest.net/result/1456936834.png
15 godina
neaktivan
Kakva je matična?

Tu konfgiuraciju drži jedan CX400 bez muke, poslušaj ljude jer dobro ti govore - sasvim dovoljno ti je i 400W-no brand-name napajanje. Bilo bi poželjno ubaciti još jednu pločicu od 4GB RAM-a, njega nikad previše + vrlo su jeftini, tak da... Procesor će moći izvući maksimum iz HD7870-ke, odličan je, a još da se može fino kloknuti kao 2500K recimo, bio bi savršen. Ali, realno gledano, trenutno ti nije ni potrebna veća frekvencija, a pogotovo i tim više što nisi clocker pa je tebi to ionako svejedno sada. Ono što bi bilo dobro nadograditi s protekom vremena je prvenstveno matična ploča, koja jeste dostatna za sadašni setup,u svakom pogledu dostatna, međutim ipak dugoročnije gledano predstavlja najslabiju kariku u konfiguraciji (uz činjenicu da nisi još rekao koji disk se koristi pa ne mogu tvrditi 100% sa sigurnoscu da jeste, opet), tako da neka ti primarno bude na pameti u buducnosti preci na bolju ploču, s USB3.0, SATA3, po mogucnosti CF/SLI podrskom ako danas-sutra pozelispiknuti jos jednu grafu.

To je to, nemaj frke, konfica je pic pic, vrlo fino, a sad, da ce ti sve raditi na maksimalnim postavkama, naravno da nece. Ovdje mislim na one najzahtjevnije naslove prvenstveno. Nemoj tako nesto ni ocekivati jer u protivnom ces biti razocaran, ljudima s jačim konfiguracijama također ne radi sve na max settings. Uzmi u obzir, s druge strane, da ti to ovisi o rezoluciji u prvom planu pa je jasno da ako igraš na nekoj manjoj rezi, da će sve kliziti na max (tipa 1366 x 768p), ali u slučaju FHD-a ili veće sigurno nece. S tim ti se valja pomiriti.

Asus P4P800-X//Celeron 1.800MHz Willamette/Gigabyte R9250//WD400JB//WD400BB//512MB PCI3200 Kingmax//512MB PCI3200 Kingmax//256MB PCI2700 Apacer//Codegen 400W//EverPower CX-2359...
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Caesar et Brutus kaže...

Tu konfgiuraciju drži jedan CX400 bez muke, poslušaj ljude jer dobro ti govore - sasvim dovoljno ti je i 400W-no brand-name napajanje. Bilo bi poželjno ubaciti još jednu pločicu od 4GB RAM-a, njega nikad previše + vrlo su jeftini, tak da... Procesor će moći izvući maksimum iz HD7870-ke, odličan je, a još da se može fino kloknuti kao 2500K recimo, bio bi savršen. Ali, realno gledano, trenutno ti nije ni potrebna veća frekvencija, a pogotovo i tim više što nisi clocker pa je tebi to ionako svejedno sada. Ono što bi bilo dobro nadograditi s protekom vremena je prvenstveno matična ploča, koja jeste dostatna za sadašni setup,u svakom pogledu dostatna, međutim ipak dugoročnije gledano predstavlja najslabiju kariku u konfiguraciji (uz činjenicu da nisi još rekao koji disk se koristi pa ne mogu tvrditi 100% sa sigurnoscu da jeste, opet), tako da neka ti primarno bude na pameti u buducnosti preci na bolju ploču, s USB3.0, SATA3, po mogucnosti CF/SLI podrskom ako danas-sutra pozelispiknuti jos jednu grafu.

To je to, nemaj frke, konfica je pic pic, vrlo fino, a sad, da ce ti sve raditi na maksimalnim postavkama, naravno da nece. Ovdje mislim na one najzahtjevnije naslove prvenstveno. Nemoj tako nesto ni ocekivati jer u protivnom ces biti razocaran, ljudima s jačim konfiguracijama također ne radi sve na max settings. Uzmi u obzir, s druge strane, da ti to ovisi o rezoluciji u prvom planu pa je jasno da ako igraš na nekoj manjoj rezi, da će sve kliziti na max (tipa 1366 x 768p), ali u slučaju FHD-a ili veće sigurno nece. S tim ti se valja pomiriti.

Hvala na svemu, samo da ti kazem recimo, sa ovom hd 7870 bi stvarno trebao imati sve na high i na full hd i najjnovije naslove, ne razumijem sto pricas za to, jedino mozda ako je sve ultra i hd nmg ocekivati vise od 35-40 fps...za ostalo sve hvala!

14 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
zvonac kaže...

Koliko je 85% od 650?

Zasto ponovo ne procitas moj post pa ces mozda shvatiti.

85% efikasnosti ne znaci da napajanje umjesto 650W isporucuje 520W nego da kad isporucuje 650W iz uticnice vuce 750W.

16 godina
protjeran

Odlična konfiguracija. Fino optimizirana. Savršeno uravnotežene komponente.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Odlična konfiguracija. Fino optimizirana. Savršeno uravnotežene komponente.

samo pozitivno,hvala!

16 godina
Kakva je matična?

Podsjećam nevjernike da se napajanja sa opterećenjem zagrijavaju a da sa porastom temperature raste otpor u provodnicima što dodatno povećava gubitke. PSU vuče više snage iz mreže ali isto tako isporučuje manje snage radi većih gubitaka(vidi sliku - izvor Corsair). Čini se da ovdje mlatimo praznu slamu jer, prema Corsair-ovom PSU kalkulatoru, svi imamo pravo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2012 23:36 (phoenix2003).
Moj PC  
1 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Podsjećam nevjernike da se napajanja sa opterećenjem zagrijavaju a da sa porastom temperature raste otpor u provodnicima što dodatno povećava gubitke. PSU vuče više snage iz mreže ali isto tako isporučuje manje snage radi većih gubitaka(vidi sliku - izvor Corsair). Čini se da ovdje mlatimo praznu slamu jer, prema Corsair-ovom PSU kalkulatoru, svi imamo pravo.

samo ne razumijem šta želiš reći: 600 w je dovoljno za mene???

14 godina
neaktivan
Kakva je matična?

Ne zna ni sam sta zeli reci. 400-450W je dovoljno za konfiguraciju kakvu sad imas. Jace napajanje ti je potrebno iskljucivo ako ces dodavati jos jednu graficku. Ai tada ti ne treba preko 500W jer bi takav setup maksimalno vukao 450W pod fumarkom a to je opterecenje kakvo u stvarnom zivotu nikad neces postici.

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Ne zna ni sam sta zeli reci. 400-450W je dovoljno za konfiguraciju kakvu sad imas. Jace napajanje ti je potrebno iskljucivo ako ces dodavati jos jednu graficku. Ai tada ti ne treba preko 500W jer bi takav setup maksimalno vukao 450W pod fumarkom a to je opterecenje kakvo u stvarnom zivotu nikad neces postici.

evo nasao sam neki link, pise 500 w ili vise mi treba tkd nista od tih tvojih 400w:   http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/7000/7870/pages/radeon-7870.aspx#2

14 godina
neaktivan
Pc eXpErT kaže...
BlueMax kaže...

evo nasao sam neki link, pise 500 w ili vise mi treba tkd nista od tih tvojih 400w:   http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/7000/7870/pages/radeon-7870.aspx#2

Imas 2 mogucnosti. Poslusati me ili me ne poslusati. Druga opcija ce biti jako skuplja ali to je tvoj novac pa me nije briga. Podaci koje navodi proizvodjac su da bi zastitili sami sebe od onih no name napajanja na kojima pise 500W a ne mogu isporuciti ni 300.

Evo ti dosta pouzdan power supply calculator, ubaci svoje komponente i uvjeri se: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

rezultat koji ces ovdje dobiti je maksimum potrosnje koji u normalnom radu nikad neces dosegnuti.

Ili zanemari sve i kupi 1000W da si miran.

13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
Pc eXpErT kaže...
BlueMax kaže...

Imas 2 mogucnosti. Poslusati me ili me ne poslusati. Druga opcija ce biti jako skuplja ali to je tvoj novac pa me nije briga. Podaci koje navodi proizvodjac su da bi zastitili sami sebe od onih no name napajanja na kojima pise 500W a ne mogu isporuciti ni 300.

Evo ti dosta pouzdan power supply calculator, ubaci svoje komponente i uvjeri se: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

rezultat koji ces ovdje dobiti je maksimum potrosnje koji u normalnom radu nikad neces dosegnuti.

Ili zanemari sve i kupi 1000W da si miran.

jest al se ja ne razumijem puno ja nio nezz ispuniti citavu tabelu, kupicu ja 650 w dosta mi

14 godina
neaktivan
Kakva je matična?

Evo ispunit cu ti ja i to sa vise komponenti nego sto imas:

System Type: 1 physical CPU

Motherboard: regular desktop

CPU brand: Intel

CPU socket: 1155

CPU model: i5 2320

CPU utilization: 100% (reccomended 90% do 100% nikad neces doci)

Overclock my CPU: No

RAM: 4 sticks of DDR3

Video brand: AMD

Video Card 1: HD 7870

HDD: regular SATA - 1 komad

SSD: flash SSD - 1 komad (znaci dodao sam ti i 1 SSD kojeg ces mozda nekad staviti)

Drives: DVDRW - 1 kom

Additional PCI/ PCI-E cards: 0 (ako ces stavljati dodatnu zvucnu karticu stavi 1, razlika je minimalna)

USB: 4 devices (znaci 4 USB prikljucka koji vuku maksimalnu snagu iz maticne - nemoguc scenario ali nek se nadje, ko da istovremeno punis 4 mobitela preko USB-a)

Other devices: Fan controller (nemas ga ali eto ti i njega)

Fans: 3 x high performance 120mm fans - nemas al ko zna mozda ih stavis.

Power supply system load: 90% nek je napajanje optereceno 90% a nece bit ni blizu toga

Mouse and keyboard included (znaci dodatni na ona 4 USB uredjaja)

Calculate: 379W

Ovo je znaci rezultat pri opterecenju kakvo nikad neces imati i sa dodanim komponentama koje sad nemas ali eto mogao bi ih jednog dana ugraditi. Posto je tvoja graficka OC verzija dodaj jos 20W. Vec sam ti ranije napisao da imam racunalo puno jace od tvog i puno veceg potrosaca a da mi je 450W Corsair i vise nego dovoljan. Ako imas viska para kupi 1000W ali cinjenica je da ti to ne treba. Jace napajanje pri velikom opterecenju trosi malo manje struje od slabijeg a razliku u cijeni izmedju 450W i 650W napajanja na taj nacin ces nadoknadit za nekih 100 godina.

vidim da si neiskusan na ovom polju pa ti moram napomenut najbitniju stvar. Kolika snaga pise na napajanju je totalno nebitno. bolje performanse ima jedan Seasonic, Corsair, Fractal i slicni od 400W nego neki MS, Codegen, Intertech i slicni od 650W. Najgora stvar koju mozes napraviti je kupiti jeftino napajanje na kojem pise 650W. Prije nego odlucis kupiti napajanje bilo bi dobro da u ovoj temi napises koji tocno model uzimas da ti mozemo to prokomentirati.

P.S. Ona konfiguracija iz calculatora sa jos jednom dodanom HD 7870 u CF vuce 477W

calculator calculator

5 0 hvala 0
16 godina
Kakva je matična?

Kupovinom jačeg, u tvom slučaju 650W, napajanja produžuješ istom njegov životni vijek a sebe osiguravaš da, ako ti iznenada izleti povoljno kakva HD 7970 ili GTX 670(680) i/ili i7, možeš nadograditi računar bez potrebe kupovine novog (jačeg) PSU.

Moj PC  
0 3 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kakva je matična?

Teoretski mu produzavas zivotni vijek. Kad ce neko napajanje riknut to nitko ne zna. i7 3770K (neclockani jer ga na ovoj ploci ni ne moce clocknut) i GTX 680 na onoj gore konfiguraciji vuku, vjerovao ili ne, 400W. Prosla su vremena kad su komponente trosile ko termoakumulaciona pec. Iz generacije u generaciju komponente trose sve manje tako da ce mu ako je dovoljno danas biti dovoljno i kad bude slagao novo racunalo. Osim toga na ovoj maticnoj sigurno nece radit nikakav upgrade i kupovati napajanje zbog "mozda jednog dana..." je neozbiljno. Osnovna filozofija prilikom slaganja konfiguracije treba biti izbalansiranost. Dobro bi bilo imati i big tower kuciste od 2000kn? mozda jednog dana ovo njegovo bude pretjesno i zagusljivo za 4 way SLI?

Da se razumijemo. moze on kupiti napajanje od 650W. Ono je bolje i vjerojatno ce duze trajati. ja sam samo oprezan i ne volim se razbacivati sa tudjim novcem. samo da ne kupi neko smece na kojem pise 650W

2 0 hvala 1
16 godina
Kakva je matična?

Pa šta sam drugo napisao već 650W + da vodi računa na efikasnost....Elem, imati 450W napajanje i držati ga na 80%-90% opterećenja u normalnom radu nije isto što i imati 650W napajanje i držati ga na 50%-60% opterećenju u normalnom radu. Poređenja radi to je kao da imaš auto sa motorom zapremine 1400 kubika i držati ga na 5000 obrtaja u minuti i auto sa motorom zapremine 3000 kubika i držati ga na 2500 obrtaja u minuti. Razvijaju istu snagu, veći motor čak troši manje a trajaće sigurno duže!

Moj PC  
0 3 hvala 0
13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Teoretski mu produzavas zivotni vijek. Kad ce neko napajanje riknut to nitko ne zna. i7 3770K (neclockani jer ga na ovoj ploci ni ne moce clocknut) i GTX 680 na onoj gore konfiguraciji vuku, vjerovao ili ne, 400W. Prosla su vremena kad su komponente trosile ko termoakumulaciona pec. Iz generacije u generaciju komponente trose sve manje tako da ce mu ako je dovoljno danas biti dovoljno i kad bude slagao novo racunalo. Osim toga na ovoj maticnoj sigurno nece radit nikakav upgrade i kupovati napajanje zbog "mozda jednog dana..." je neozbiljno. Osnovna filozofija prilikom slaganja konfiguracije treba biti izbalansiranost. Dobro bi bilo imati i big tower kuciste od 2000kn? mozda jednog dana ovo njegovo bude pretjesno i zagusljivo za 4 way SLI?

Da se razumijemo. moze on kupiti napajanje od 650W. Ono je bolje i vjerojatno ce duze trajati. ja sam samo oprezan i ne volim se razbacivati sa tudjim novcem. samo da ne kupi neko smece na kojem pise 650W

a što se tiče modela: nezz taco , znm samo da je corsaur 600w, i znm da je hako skup po radnjama, neki pravo dobar, ja ga nasao polovnog( 100%sigurnio) za 55 eura

16 godina
moderator
Kakva je matična?
TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice