Pozdrav svima.
Imam da radim neki naucni rad iz informatike i ne znam temu pa sam mislio ako bi mogli ovde da mi date neku ideju za naucni rad ( Naziv teme )
Treba da bude nesto zanimljivo sto moze interesovati ljude (U pitanju drzavno i regionalno takmicenje).
Ako bi mogli da napisete i da mi pomognete oko odabira teme (npr. Deep Web - to je vec izabrano kao tema)
Ako znate za tako nesto "zanimljivo" molim Vas da mi odgovorite u temi.
Vase ime moze biti na kraju rada u odeljku "Zahvaljujemo se :".
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
P2P (peer to peer) mreže (torrenti jel...)
Kriptografija
Bitcoin (svi ga spominju ali malo tko zna što je uopće)
AI (umjetna inteligencija)
Usporedba operacijskih sustava
Hakiranje
Stuxnet
Anonymous pokret (grupa)
Društvene mreže
itd
itd
itd....
Jos nesto ?
SmartTV, Električni automobili...
Ja bih osobno uzeo temu "Umjetna inteligencija". To je jako veliko i siroko podrucje i nadasve jako zanimljivo, pogotovo ako ga uspijes takvog prezentirati (da ne bacas samo suhoparne cinjenice, jednadzbe i brojke).
Mozda je samo po sebi to cak i presiroko podrucje pa da se fokusiras na neke specificnije dijelove unutar toga, kako god.
Ali, aktualno je danas, mozda i najvrucija tema u racunarstvu, zanimljivo je i ima tonu toga za pisati i istraziti. Prakticki sve sto radis danas na ovaj ili onaj nacin povezano je s umjetnom inteligencijom. Pretrazivanje po internetu (DuckDuckGo, Google, Yahoo, Yandex, Baidu...), prepoznavanje glasovnih naredbi (Siri, Cortana, Google Now), Google Translate, spam filteri na emailu, vremenska prognoza, razno razni trendovi (ekonomski, gospodarski, burza...), samovozeci automobili, roboti svih vrsta, obrada znanstvenih podataka, proizvodnja lijekova, pa onda kad kupujes knjige ili nesto na Amazonu pa ti dolje napise "drugi su kupili i ovo", naravno tu su nezaobilazne igre, itd. Nema danas prakticki podrucja gdje umjetna inteligencija nema svoj doprinos.
Tako da mi se to cini nekako najbolja tema za izabrati. Aktualna je (dapace, jako vruca), zanimljiva je i imas puno za istrazivati i pisati.
Mislim da je to prevelika oblast za ovaj tip rada.
Rad je ogranicen na 7 listova papira pri cemu moraju i slike da idu i jos mnogo toga
Mislim da je to prevelika oblast za ovaj tip rada.
Rad je ogranicen na 7 listova papira pri cemu moraju i slike da idu i jos mnogo toga
Onda mozes uzeti neko konkretnije podrucje unutar tog velikog podrucja. Imas svasta tu, mozes se recimo limitirati samo na umjetnu inteligenciju unutar igara, npr.
Ili uzmes neko od vec ponudenih podrucja koja su kolege stavili, mislim da smo ti dali dovoljno materijala za razmisljanje. ;)