Vrste elektroničarskih(?) pločica?

poruka: 24
|
čitano: 16.954
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Nisam baš siguran kak ide točan naziv, ali me zanima koje sve vrste postoje, znači one "plastične" s kojima u Bugu programiraju, i koje još? A prije sam, isto u Bugu, vidio one "s rupicama" pa se odozdola povežu elementi, kak se ta zove (na guglu sam našao neš takvo pod "perf board" ali kak na hrvatskom)? U nabavu idem sutra za sitan projektić, pa ako može netko reći već danas budući da mi je Chipoteka sat vremena vožnje!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja kada sam ih pitao samo sam rekao bušena tiskana pločica i oni su odmah razumjeli i prodali mi ju.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2009 16:06 (Paolo2612).

0 0 hvala 1
16 godina
protjeran
RE: Vrste elektroničarskih(?) pločica?
blagus kaže...

Nisam baš siguran kak ide točan naziv, ali me zanima koje sve vrste postoje, znači one "plastične" s kojima u Bugu programiraju, i koje još? A prije sam, isto u Bugu, vidio one "s rupicama" pa se odozdola povežu elementi, kak se ta zove (na guglu sam našao neš takvo pod "perf board" ali kak na hrvatskom)? U nabavu idem sutra za sitan projektić, pa ako može netko reći već danas budući da mi je Chipoteka sat vremena vožnje!

Zove se: Univerzalna tiskana pločica...             

Moj blog: http://www.xzero-hack.bloger.hr Moj forum: http://www.hacking.smfnew.com
17 godina
odjavljen

Ta s rupicama je bušena. Ona je spremna za upotrebu, ali je zgodna samo za jednostavne uređaje. Postoji još jednostrana ili dvostrana vitroplast (vetr.) te foto-oslojeni vitroplast (također jedno ili dvoslojni). Ove pločice treba zaštiti, odnosno osvijetlit i razvit ako su foto-oslojene, pa onda jetkat.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

1 0 hvala 1
16 godina

To su brzi odgovori...

Hvala vam, ali još nešto: jel da kupim onu "BAK." ili "VETR." (Chipoteka.hr)? Kolko kužim, prva ima veze s bakrom, a druga sa vitroplastom...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2009 17:34 (blagus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ta s rupicama je bušena. Ona je spremna za upotrebu, ali je zgodna samo za jednostavne uređaje. Postoji još jednostrana ili dvostrana vitroplast (vetr.) te foto-oslojeni vitroplast (također jedno ili dvoslojni). Ove pločice treba zaštiti, odnosno osvijetlit i razvit ako su foto-oslojene, pa onda jetkat.

Ako nećeš da skidaš bakar solnom kiselinom i peroksidom, kupi bušenu ;). (bre :-D)

16 godina

ivex, postoji "BUŠENA BAK." i "BUŠENA VETR." pa pitam koju da kupim

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Uzmi Vetr. Bak je bakelit. To se odnosi na materjal same pločice, a obe su s bakrom. Vetroplast (vitroplast) je smola sa staklenim vlaknima. Nju ako želiš utpilat višak, dovoljno ti je dva puta skalperom povuč crtu s jedne i druge strane pa je prelomit po toj crti te šmirglom obradit rubove. Nemoj udisat prašinu koja pritom nastaje jer sadrži staklena vlakna.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

2 0 hvala 1
16 godina

OK, znači vitroplast bušenu... Hvala vam ljudi! E da, kupnja je odgođena za danas......

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ova bušena je za jednostavnije varijante i općenito za probu. Teško ćeš na nju staviti čip.

Ako trebaš malo 'ozbiljnije' uzmi običnu pločicu (punu), dobar cd marker i malo mirne ruke i čuda možeš napraviti. Ja sam bez problema radio za čip s 20 nožica. I uzmeš feroklorid, da se ne zezaš s solnom/peroksidom, i borer od 1 mm i napraviš što hoćeš. Jeftiniji borer (lakše pukne) je par kn, feroklorid je u granulama i ide na kilu, tebi odvaže 5-6 dkg ( za par manjih pločica više nego dovoljno), to ti je cca 10-15 kn. I samo ti je mašta ograničenje..

16 godina

Aha, a jel mi možeš dati neku stranicu gdje je opisano kako to ide s markerom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
blagus kaže...

Aha, a jel mi možeš dati neku stranicu gdje je opisano kako to ide s markerom?

Vrlo jednostavno.

Uljnim markerom podebljas ondje gdje oces da ostane bakar.

Forever MUFC
16 godina
ManchesterUTD kaže...

Vrlo jednostavno.

Uljnim markerom podebljas ondje gdje oces da ostane bakar.

Podeblji sloj (jedno 4 puta po jednom mjestu) ili jedan sloj? I jel može sa solnom kiselinom, odnosno kako se to onda razvija? Samo umočim u kiselinu/feriklorid?

17 godina
odjavljen

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Moze mi neko dat link gdi da kupim tu cjelovitu ploču? Ne onu koja je bušena nego ona koja je u komadu,pa ju treba oprat kiselinom, jer vec imam "nacrt" :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
LoL EU: Axmuth
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Filip21 kaže...

Kako da tu nađem tu ploču? Meni bi trebala ona koja nema rupice... {#}

16 godina
neaktivan
schwarz3108 kaže...
Filip21 kaže...

Kaj kak da nađeš? Pa potražiš... odeš pod pločice i tamo su... ili odeš u dućan i pitaš. I naravno da imaju i bez rupica.

LoL EU: Axmuth
14 godina
neaktivan
Filip21 kaže...
schwarz3108 kaže...
Filip21 kaže...

Kaj kak da nađeš? Pa potražiš... odeš pod pločice i tamo su... ili odeš u dućan i pitaš. I naravno da imaju i bez rupica.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 18:45 (schwarz3108).
16 godina
moderator
schwarz3108 kaže...

Kak se te zovu? mez rupica...

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/133050

a jel tak teško pogledat?

TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
14 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
schwarz3108 kaže...

Kak se te zovu? mez rupica...

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/133050

a jel tak teško pogledat?

Hvala {#} Nije tesko nek se ja ne snalazim {#}

15 godina
neaktivan

Breadboard

Eksperimentalna plocica

Dobro je to sto nije potrebno lemljenje te je ponovno iskoristiva. Komponente se samo upiknu (stoga i komponente su ponovno iskoristive). Moja preporuka.

Stripboard

Ne mogu se sjetiti hrvatskog imena. Vec ti ima u sebi rupice i spojeve, pa je stoga potrebno samo zalemljivanje komponenti. Dobro je sto zauzima manje mjesto, no nije ponovno iskoristiva (kao i komponente - osim ako se odleme). Koristi ju za projekte gdje nece biti izmjena.

Printed circuit board (PCB)

Tiskana plocica

Potrebno je napraviti rupice za komponente i spojeve. Ima vise tehnika za to. To je za advance projekte.

Uglavnom se koristi breadboard za eksperimentiranje i kada je sve u redu se tek stavlja na tiskanu ili strip plocicu. Takodjer ako ti je chipoteka na 1h voznje, naruci preko neta. Postarina je 30kn, preuzmes pouzecem ;) Ako vec narucujes preporucujem ti electronic center. S njima ima bolja iskustva nego s chipotekom.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Vidim u chipoteci dvije vrste pločica - jedne su ove eksperimentale. S njima sam radio i znam kako se komponente na njima stavljaju.

Ali ostale su sve Vetronit . Jel to samo neka marka ili? Kako se drugačije na tim pločicama "ubadaju" sklopovi, u odnosu na ove eksperimentalne?

EDIT: evo primjer jedne vetronit ploče, da ne tražite sami o čemu pričam http://www.chipoteka.hr/artikl/2555/plocica-buseni-vetronit-sa-tockama-100x160

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 21:12 (Sunshin).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

AFAIK one imaju udubljenja u koja otapas lem i tak radis spojeve..

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice