Nisam baš siguran kak ide točan naziv, ali me zanima koje sve vrste postoje, znači one "plastične" s kojima u Bugu programiraju, i koje još? A prije sam, isto u Bugu, vidio one "s rupicama" pa se odozdola povežu elementi, kak se ta zove (na guglu sam našao neš takvo pod "perf board" ali kak na hrvatskom)? U nabavu idem sutra za sitan projektić, pa ako može netko reći već danas budući da mi je Chipoteka sat vremena vožnje!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja kada sam ih pitao samo sam rekao bušena tiskana pločica i oni su odmah razumjeli i prodali mi ju.
Nisam baš siguran kak ide točan naziv, ali me zanima koje sve vrste postoje, znači one "plastične" s kojima u Bugu programiraju, i koje još? A prije sam, isto u Bugu, vidio one "s rupicama" pa se odozdola povežu elementi, kak se ta zove (na guglu sam našao neš takvo pod "perf board" ali kak na hrvatskom)? U nabavu idem sutra za sitan projektić, pa ako može netko reći već danas budući da mi je Chipoteka sat vremena vožnje!
Zove se: Univerzalna tiskana pločica...
Ta s rupicama je bušena. Ona je spremna za upotrebu, ali je zgodna samo za jednostavne uređaje. Postoji još jednostrana ili dvostrana vitroplast (vetr.) te foto-oslojeni vitroplast (također jedno ili dvoslojni). Ove pločice treba zaštiti, odnosno osvijetlit i razvit ako su foto-oslojene, pa onda jetkat.
To su brzi odgovori...
Hvala vam, ali još nešto: jel da kupim onu "BAK." ili "VETR." (Chipoteka.hr)? Kolko kužim, prva ima veze s bakrom, a druga sa vitroplastom...
Ta s rupicama je bušena. Ona je spremna za upotrebu, ali je zgodna samo za jednostavne uređaje. Postoji još jednostrana ili dvostrana vitroplast (vetr.) te foto-oslojeni vitroplast (također jedno ili dvoslojni). Ove pločice treba zaštiti, odnosno osvijetlit i razvit ako su foto-oslojene, pa onda jetkat.
Ako nećeš da skidaš bakar solnom kiselinom i peroksidom, kupi bušenu ;). (bre :-D)
ivex, postoji "BUŠENA BAK." i "BUŠENA VETR." pa pitam koju da kupim
Uzmi Vetr. Bak je bakelit. To se odnosi na materjal same pločice, a obe su s bakrom. Vetroplast (vitroplast) je smola sa staklenim vlaknima. Nju ako želiš utpilat višak, dovoljno ti je dva puta skalperom povuč crtu s jedne i druge strane pa je prelomit po toj crti te šmirglom obradit rubove. Nemoj udisat prašinu koja pritom nastaje jer sadrži staklena vlakna.
OK, znači vitroplast bušenu... Hvala vam ljudi! E da, kupnja je odgođena za danas......
Ova bušena je za jednostavnije varijante i općenito za probu. Teško ćeš na nju staviti čip.
Ako trebaš malo 'ozbiljnije' uzmi običnu pločicu (punu), dobar cd marker i malo mirne ruke i čuda možeš napraviti. Ja sam bez problema radio za čip s 20 nožica. I uzmeš feroklorid, da se ne zezaš s solnom/peroksidom, i borer od 1 mm i napraviš što hoćeš. Jeftiniji borer (lakše pukne) je par kn, feroklorid je u granulama i ide na kilu, tebi odvaže 5-6 dkg ( za par manjih pločica više nego dovoljno), to ti je cca 10-15 kn. I samo ti je mašta ograničenje..
Aha, a jel mi možeš dati neku stranicu gdje je opisano kako to ide s markerom?
Aha, a jel mi možeš dati neku stranicu gdje je opisano kako to ide s markerom?
Vrlo jednostavno.
Uljnim markerom podebljas ondje gdje oces da ostane bakar.
Vrlo jednostavno.
Uljnim markerom podebljas ondje gdje oces da ostane bakar.
Podeblji sloj (jedno 4 puta po jednom mjestu) ili jedan sloj? I jel može sa solnom kiselinom, odnosno kako se to onda razvija? Samo umočim u kiselinu/feriklorid?
Imaš tu moj tutorial:
Moze mi neko dat link gdi da kupim tu cjelovitu ploču? Ne onu koja je bušena nego ona koja je u komadu,pa ju treba oprat kiselinom, jer vec imam "nacrt" :)
Kako da tu nađem tu ploču? Meni bi trebala ona koja nema rupice... 
Kaj kak da nađeš? Pa potražiš... odeš pod pločice i tamo su... ili odeš u dućan i pitaš. I naravno da imaju i bez rupica.
Kaj kak da nađeš? Pa potražiš... odeš pod pločice i tamo su... ili odeš u dućan i pitaš. I naravno da imaju i bez rupica.
Kak se te zovu? mez rupica...
http://www.chipoteka.hr/proizvodi/133050
a jel tak teško pogledat?
Kak se te zovu? mez rupica...
http://www.chipoteka.hr/proizvodi/133050
a jel tak teško pogledat?
Hvala
Nije tesko nek se ja ne snalazim 
Eksperimentalna plocica
Dobro je to sto nije potrebno lemljenje te je ponovno iskoristiva. Komponente se samo upiknu (stoga i komponente su ponovno iskoristive). Moja preporuka.
Stripboard
Ne mogu se sjetiti hrvatskog imena. Vec ti ima u sebi rupice i spojeve, pa je stoga potrebno samo zalemljivanje komponenti. Dobro je sto zauzima manje mjesto, no nije ponovno iskoristiva (kao i komponente - osim ako se odleme). Koristi ju za projekte gdje nece biti izmjena.
Printed circuit board (PCB)
Tiskana plocica
Potrebno je napraviti rupice za komponente i spojeve. Ima vise tehnika za to. To je za advance projekte.
Uglavnom se koristi breadboard za eksperimentiranje i kada je sve u redu se tek stavlja na tiskanu ili strip plocicu. Takodjer ako ti je chipoteka na 1h voznje, naruci preko neta. Postarina je 30kn, preuzmes pouzecem ;) Ako vec narucujes preporucujem ti electronic center. S njima ima bolja iskustva nego s chipotekom.
Vidim u chipoteci dvije vrste pločica - jedne su ove eksperimentale. S njima sam radio i znam kako se komponente na njima stavljaju.
Ali ostale su sve Vetronit . Jel to samo neka marka ili? Kako se drugačije na tim pločicama "ubadaju" sklopovi, u odnosu na ove eksperimentalne?
EDIT: evo primjer jedne vetronit ploče, da ne tražite sami o čemu pričam http://www.chipoteka.hr/artikl/2555/plocica-buseni-vetronit-sa-tockama-100x160
AFAIK one imaju udubljenja u koja otapas lem i tak radis spojeve..