Imam tu dva transformatora koji stoje i skupljaju prašinu. Jedan je 150 VA, novi nekorišten, a drugi je 2.2 kVA autotransformator. Ako nekome trebaju neka javi ovdje ili na PM, cijene niske sam da ih se rješim :D Manji transformator ima primar 230V, sekundare od 2×12V 4A, 2×7V 1.5 A 13V 500 mA i 2×12V 500 mA, a veči trafo ima izvode namotaja 0, 15, 60, 180, 250 i 300 V a i moguće je dobiti razne napone kombinacijama namotaja. Prodajem također motor skutera, 250 W 24 V nov, skuter je radio 2 dana i onda je neko frendu maznul baterije pa ga je rastavio.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo cijene, oba trafoa za 250 kn.
htio bih pitati u vezi transformatora dakle transformator je 30V moje pitanje je mogu li ga spojiti na dvofaznu struju i kako se spaja ako može?
htio bih pitati u vezi transformatora dakle transformator je 30V moje pitanje je mogu li ga spojiti na dvofaznu struju i kako se spaja ako može?
Dvofazna struja ne postoji...
Predpostavljam da si mislio jednofaznu.
Sta tocno pise na transformatoru?
jel 230V na 30V ili?
230V se spaja na primar(svejedno na koji kraj primara spajas fazu a na koji nulu), a na sekundaru onda imas na krajevima 30V.(opet svejedno koju kamo spojis posto je izmenicna struja).
Izgleda da si neshvačen ...očito si mislio možeš li spojiti između dvije faze ...
Ti vjerojatno imas trafo 230V na 30V i želio bi viši napon sekundara ? Nemožeš ga spojiti međufazno na 400V jer primar nema dovoljan broj namotaja, struja magnetiziranja bi bila visoka i trafo bi počeo jako zujiti jer bi jezgra otišla u zasićenje od prevelike mag.indukcije. Ako ti treba veći napon onda kupi odgovarajući trafo. Ovaj takvim spajanjem mozes samo uništiti i vjerojatno izbaciti pokoji osigurač
Evo ovako kako ces ga lako spojiti i kako ces odrediti koji je primar a koji sekundar.U slucaju tvom moras imati mjerni instrument skojim ces izmjeriti otpor namotaja na primaru mora biti vise namotaja i veci otpor na odnos sekundara.A ako nemas mjerni instrumen mozes pokusati odrediti pomocu debljine zice stim da je na primaru uvjek tanja zica na odnos sekundara to ces lako izmjeriti sa pomicnim mjerilom (sublerom)ili mikrometrom.A spajas ga na jednofaznu a ne dvofaznu.Ja koliko se sjecam da nema dvofazni transformatora nego trofazni.A trofazni transformator ima spoj zvijezda, trokut i razlomljena zvijezda (cik-cak).
Postoje u postrojenjima, a i sam radim sa takvim trafoima, primar 0-230-400V pa na 24V koji je upravljački napon ili 400 na 230V trafo za jake sklopnike. Takav trafo (0-230-400V) možemo spojiti jednofazno (0 na nulu, 230 na bilo koju fazu) ili međufazno ako nam naprimjer do ormara ne dolazi nula (jedna od faza na 0, a druga faza na 400V)
Pogreska mog odgovora posto se sa transformatorima osim onih za kucne potrebe nisam susrecao od srednje skole a i neradim u struci koju sam zavrsio tako da sam od prilike odgovorio i ono sto je ostalo u sjecanju.A eto hvala na isprvci pogresnog navoda.