Tekućina za vodeno hlađenje

poruka: 9
|
čitano: 7.338
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Za maturalni rad radim vodeno hlađenje cpu-a, i zanima me kako najkvalitetnije napraviti tekućinu. Zani ma me naprimjer dali da stavim atifriza, i ako da koliko da ne bude pregusto, kako da se borim protiv algi i slicne stvari.

Gezo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

10% stavi, ali po meni ti je bolje rješenje srebrna trakica.

[img]http://www.pohrani.com/f/3P/LZ/2VcjQeoa/katana.jpg[/img]
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Re: Tekućina za vodeno hlađenje

Kao netko tko vec dosta dugo koristi vodeno hladjenje, nakon isprobavanja svega i svacega, na kraju koristim obicnu destiliranu vodu sa silver coilom u rezervoaru. Takvo rjesenje bez problema koristim vec godinama, bez primjetnog rasta algi u sistemu ili zamucivanja vode. Na kraju ispada da je vaznije odabrati dobra crijeva da bi se izbjegao problem sa curenjem plastifikatora.

Koristio sam razne obojane tekucine od proizvodjaca i iako odlicno izgledaju, nakon nekog vremena pocnu taloziti naslage boje u najuzim kanalicima u sistemu (obicno hladnjak CPUa).

Eventualno, ako te bas strah razvoja algi, u destiliranu vodu se moze staviti par kapi PT Nukea.

Na slijedecem linku imas opis jednog od poznatijih water coolera koji na kraju u jednom sistemu koristi obicnu vodu iz slavine + PT Nuke:

http://martinsliquidlab.org/2012/01/02/distilled-water-is-the-king-of-water-cooling/3/

Silver coil:

http://www.frozencpu.com/products/11441/ex-tub-705/IandH_Silver_KillCoils_-_Antimicrobial_999_Fine_Silver_Tubing_Reservoir_Strip.html

PT Nuke:

http://www.sidewindercomputers.com/peptpcobi1.html

15 godina
neaktivan

Kao sto kolega rece, destilovana + silver coil ili pt nuke, ja jos doduse iz estetskih razloga koristim mayhems red dye.

multi-gpu 4 ever
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 18:11 (Leopard_st).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Prijatelj mi ga bez problema vec 4 godine gura na lukoil antifriz  omjer 1:5

evo ''gura'' ne znaci nesto lose nego bez ikakvih problema radi 

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 22:11 (ante5656).
12 godina
neaktivan

Najvjerojatnije cu destiliranu vodu, 5-15% antifriz, silver coil i vjerojatno cu ubaciti neku uv reactant boju radi estetike, imam uv led strip viska pa malo da sredim to sve. Samo hoce ista od ovoga utjecati na provodljivost tekucine, u slucaju da negdje procuri (posto mi je ovo prvi put da radim vodeno hlađenje)?

Gezo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Vjerujem da si istrazivao, pa vjerojatno shvacas da o tekucini u vodenom hladjenju kao i o svemu drugom u tom svijetu ima mali milion raznih misljenja.

Ja osobno ne bih stavljao antifriz, jer nema nekih velikih prednosti. U najboljem slucaju dodajes malo inhibitora korozije, kojeg moze i ne mora biti u dovoljnoj kolicini, a pritom mjenjas viskoznost vode i smanjujes brzinu protoka. Antifriz je formuliran da radi sa drugacijim komponentama i na vecim temperaturama i pritiscima. U svakom slucaju, koristenje 5-10% nece biti problem.

Sto se tice estetike, ne znam da li radis taj sistem samo za maturalni rad ili ga planiras koristiti neko vrijeme, ali preporucio bih koristenje UV reaktivnih crijeva, radje nego dodataka boje. Nakon nekog vremena boja se pocne nakupljati u blokovima i treba ih otvoriti i ocistiti. Koristio sam Mayhems, tekucinu od EKa, obojanu tekucinu od Fesera i uvijek bi na kraju bio isti rezultat.

12 godina
neaktivan

Antifriz sam ubiti i mislio zbog njegovih antikorozivnih svojstava, ali mozda ubacim nesto bas namjenjeno tome. A vidis uv reaktivnih cijevi se nisam uopce sijetio, to ce bit odlicno, rijeđe cu morat cistit, a  i ispast ce me jeftinije jer necu kod svakog ciscenja kupovat bocicu boje. Ovo hlađenje cu staviti u svoj PC i tamo ostaje do daljnjeg, ovo je velika razlika od obicnog intelovog stock hladnjak.

Gezo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pošto sam nedavno složio svoje prvo custom vodeno (ek), i sam sam jako dugo istraživao šta koristiti kao tekućinu. Nakon par mjeseci istraživanja po specijaliziranim forumima i "guglanja" odlučio sam se za mayhems pastel tekućinu tj koncetrat koji se pomiješa sa destiliranom i koji u sebi sadrži sredstva protiv korozije i algi. Uglavnom su mišljenja podjeljena izmedju obične destilirane sa silver coilom i "gotovih" proizvoda tipa mayhems, ali večina je protiv antifriza. 

Napominjem da sam i sam relativno nov u svijetu vodenog hladjenja tako da nemogu dati subjektivno mišljenje ali bih prije odabrao gotov specijaliziran proizvod pogotovo što se radi o bitnoj a ne tako skupoj stavci kod slaganja vodenog hladjenja.

Stavio sam slike kako to izgleda kod mene.

CPU Blok CPU Blok
BayRes BayRes
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice