Pozdrav,
Evo dragu Bugovci interesira me ako bi mogao nes napravit od starog HDDa.Znaci ja sam ga otvorio i jel moguce neke njegove djelove za nesto upotrijebit ili sl.?.Molim vas za pomoc.Hvala
Pozdrav,
Evo dragu Bugovci interesira me ako bi mogao nes napravit od starog HDDa.Znaci ja sam ga otvorio i jel moguce neke njegove djelove za nesto upotrijebit ili sl.?.Molim vas za pomoc.Hvala
Evo, prvo kaj mi je palo napamet, da uzmes neki stari ( 80mm i manji ) vent i skombiniras nekak motor od hdd.a na vent :D
Evo, prvo kaj mi je palo napamet, da uzmes neki stari ( 80mm i manji ) vent i skombiniras nekak motor od hdd.a na vent :D
You will get urself killed.
Pa ploca sa hdd-a se okrece 5.400 i 7.200 rpm po sekundi....
Elektromotor iz HDD izvadit i pilu napravit 
s obzirom da sam "motor" hdd-a (spindle motor if you wanna google it) ne mozes pokrenit bez odgovarajuce elektronike, bez ostatka elektronike s diska mos se slikat...
s obzirom da sam "motor" hdd-a (spindle motor if you wanna google it) ne mozes pokrenit bez odgovarajuce elektronike, bez ostatka elektronike s diska mos se slikat...
Pa zgulis sve
Pa zgulis sve
onda je dovoljno dignit poklopac hdd-a, dignit ploce, i spojit sto god os na njega...
Pa zgulis sve
onda je dovoljno dignit poklopac hdd-a, dignit ploce, i spojit sto god os na njega...
E
uzmi permanentni magnet iz njega i probaj nekom zaljepit na mobitel dok mu je u hlačama xDD
Ja sam radio ventilator sa HDD-om i 120mm propelerom.
Ništa od toga ljepo to hladi i sve ali neće stalno radit jer je na motoru pre veliko opterećenje i elektronika to prepoznaje kao grešku i gasi motor.
Sam motor se nije vrtio preko 3000RPM i na kraju sam mislio nekim programom naterat HDD da se upali samo kad CPU dostigne 80 °C, a sam bi se s vremenom gasio i resetiro, tako da sam ga ipak ugradio u komp ali kad se upali ventilator komp mi se počne trest ko da ima epilepsiju jer se nemože sa 100% tnom preciznošću centrirat ventilator na motor.
Mozes dosta toga.
1 - dakle možeš motor iskoristi za svašta, ali naravno uz njega uzmi i elektroniku iz HDD-a
2 - Magnetska igla s elektro magnetom. Na drugom kraju se nalazi elektro magnet (inače pomiče iglu jer se nalazi u magnetskom polju) kojeg možeš iskoristiti.
3 - Vrlo jaki magneti - Vrlo korisni, to obavezno izvadim iz HDDa kojeg cu baciti
Inače sve dijelove iz njega mozes upotrijebiti u robotici za izradu robota, no za to moraš imat jako puno znanja i siksutva.
Jedinu uporabnu vrijednost starog hard diska sam pronašao u tome da ga stavim na papire kako mi klima ili vent nebi porazbacao po sobi listove. 
imas dosta jednostavnih kontrolera na netu i na yt za motore sa harda. naravno treba ti znanje o elektronici da tako nes slozit... i onda imas regulaciju brzine i nece ti se gasit na opterecenju
zakon ideja za misketu :O
Za par dana ću se javit.
Slažem si MIDI kontroler sa 2 takva diska i još mnoštvo potova, tipaka etc.
Edit: to je moj video btw.
samo aprijed :D očekuje se video naravno!
Za par dana ću se javit.
Slažem si MIDI kontroler sa 2 takva diska i još mnoštvo potova, tipaka etc.
Edit: to je moj video btw.
Tvoj video? Moze shema i instrukcije(tutorial) za nas bugovce? 
Ja ionako imam viška 10-tak HDD-a neispravnih O.o
Trebat će ti nekakav mikrokontroler, ja sam koristio Arduino Uno a shemu možeš pronaći ovdje:
http://www.instructables.com/id/HDDJ-Turning-an-old-hard-disk-drive-into-a-rotary/
Nego, meni bi isto trebalo još par pokvarenih diskova, jel ti treba svih 10? 
Trebat će ti nekakav mikrokontroler, ja sam koristio Arduino Uno a shemu možeš pronaći ovdje:
http://www.instructables.com/id/HDDJ-Turning-an-old-hard-disk-drive-into-a-rotary/
Netreba naravno 
A di je tut za onog sa dva vinyla? 
Mozes dosta toga.
1 - dakle možeš motor iskoristi za svašta, ali naravno uz njega uzmi i elektroniku iz HDD-a
2 - Magnetska igla s elektro magnetom. Na drugom kraju se nalazi elektro magnet (inače pomiče iglu jer se nalazi u magnetskom polju) kojeg možeš iskoristiti.
3 - Vrlo jaki magneti - Vrlo korisni, to obavezno izvadim iz HDDa kojeg cu baciti
Inače sve dijelove iz njega mozes upotrijebiti u robotici za izradu robota, no za to moraš imat jako puno znanja i siksutva.
Iskustva mi nedostaje.2 godine Prvak hrvatske u robotici u osnovnoj skoli.haha xD
Mozes dosta toga.
Iskustva mi nedostaje.2 godine Prvak hrvatske u robotici u osnovnoj skoli.haha xD
Manje pričaj, aj onda na posao :P
Netreba naravno 
A di je tut za onog sa dva vinyla? 
Ne razumijem baš pitanje, pa samo spojiš 2 komada i malo editiraš kod. Ionako kad završim sa svojim projektom planiram dati kompletnu shemu i source code, no, tek kad sve bude radilo.