Raspberry PI

poruka: 9
|
čitano: 2.592
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Raspberry PI

Vidim da jos nitko nije pokrenuo temu o ovom iznimno zanimljivom projektu. Pa eto pokrecem je ja jer bi mi bilo stvarno zao da ovakav projekt ne dopre do sireg auditorija.

Naime radi se o embedded sustavu temeljenom na ARM arhitekturi koji ce se prodavati po smijesnih 25$. Ideja autora je da se takav sustav koristi za poduku iz nacina rada racunala i programiranja istih, makar mislim da ce se najmanje koristit za to i da mozemo ocekivati veliku kolicinu zanimljivih projekata baziranih na ovom sustavu. Citava prica jos nije krenula u distribuciju pa imate dovoljno vremena da se upoznate sa njom :)

http://www.raspberrypi.org/

P.S.

Svi koji smo radili sa embedded sustavima znamo koliko to divno moze biti :) Pa ako nekoga zanima, na forumu se mogu naci uputstva kako napraviti virtualku koja simulira rPI.

0 0 hvala 1
17 godina
Raspberry PI

Koliko sam ja shvatio to je neka vrsta "konfiguracije" koja se inaće koristi u android mobitelima, samo što je sad "otvorenog tipa".

Dakle za 25$ koliko oni najavljuju cijenu, trebao bi se dobiti kompletan "stroj".

Jel znaš negdje gdje se to sad može naručiti, jer im je WEB prekonfuzan{#}

Ja bi osobno volio raditi sa ovakvim stavrima, pitanje je samo dali će to moći biti nabavljivo kod nas.

Vidio sam da se spominje worldwide shipping, pa možda i bude.

Ima tko kakve detaljnije informacije, nek posta

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Raspberry PI

super stvar al jos nista od toga 

jos je u razvoju

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Raspberry PI

Jao! 18 € za ovo + HDMI kabal + 8 GB SD + USB hub = Debian + Mplayer + 1080p + TV + rTorrent + Samba + VNC

Kupujem!

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Raspberry PI

I šanse da sljedeće godine dođe kod nas, su nikakave.

prva serija navodno imam 10000 komada, i samo su za američko tržište (navodno u vrijeme Božića dolazi...). Druga serija 30000 komada, i najvjerovatnije samo za Ameriku i Zemlje EU-a.

Tek će treća generacija, planiraju oko 100 000 komada, doći krajem 2012 (nadajmo se prije smaka svijeta {#}).

Mene više zanima, hoće li pojavom ovih mališana pasti cijena pico-itx ploča i konfiguracija....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Raspberry PI

Big dil, iako izlazi samo u ameriku sigurno ce netko prodavat na ebayu

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Raspberry PI
notebook kaže...

Big dil, iako izlazi samo u ameriku sigurno ce netko prodavat na ebayu

S obzirom da će biti ogranićena količina, šta misliš koje će cijene biti na internetu...

Glavni cilj ovog projekta je kompletna konfiguracija (bez monitora) za 25$.

Ja sam nekako siguran da na ebay-u neće biti ispod 150$ po komadu.

Pogledaj samo cijene pico-itx matičnih i sve će ti biti jasno...

17 godina
neaktivan
rooswelt1991 kaže:

"I šanse da sljedeće godine dođe kod nas, su nikakave.

prva serija navodno imam 10000 komada, i samo su za američko tržište (navodno u vrijeme Božića dolazi...). Druga serija 30000 komada, i najvjerovatnije samo za Ameriku i Zemlje EU-a.

Tek će treća generacija, planiraju oko 100 000 komada, doći krajem 2012 (nadajmo se prije smaka svijeta {#}).

Mene više zanima, hoće li pojavom ovih mališana pasti cijena pico-itx ploča i konfiguracija...."

Shipping će ići worldwide. I da si pročitao prvi post na raspberrypi.org vidio bi da sve što si napisao nema nikakve veze sa stvarnošću.

Uređaj će moći kupiti bilo ko (ako riješe shipping, a pošto je ploča teška oko 40 grama, mislim da neće biti problema) ko ima pristup

njihovoj stranici. Prioritet će MOŽDA imati oni koji doniraju cijenu ploče, a uz to je i kupe.

rooswelt1991 kaže:
"S obzirom da će biti ogranićena količina, šta misliš koje će cijene biti na internetu...

Glavni cilj ovog projekta je kompletna konfiguracija (bez monitora) za 25$.

Ja sam nekako siguran da na ebay-u neće biti ispod 150$ po komadu.

Pogledaj samo cijene pico-itx matičnih i sve će ti biti jasno..."

Malo proguglaj kakve SoC ploče možeš kupiti za 150$ (dvojezgreni gigahercni Cortexi i Tegre).

I kakve veze pico itx ploče imaju sa ARM SoC rješenjima?!

bit.ly/dcyfs
17 godina
nedIm kaže...

Shipping će ići worldwide. I da si pročitao prvi post na raspberrypi.org vidio bi da sve što si napisao nema nikakve veze sa stvarnošću.

Uređaj će moći kupiti bilo ko (ako riješe shipping, a pošto je ploča teška oko 40 grama, mislim da neće biti problema) ko ima pristup

njihovoj stranici. Prioritet će MOŽDA imati oni koji doniraju cijenu ploče, a uz to je i kupe.

Istina, planira se Worldwide shipping, ali ako si imalo čitao stranicu (nešto ka forum dizajniranu) vidio bi u komentarima, ne samo kupaca, več i onih koji odgovaraju na pitanja, da se radi o ograničenim količinama. U početku će biti samo Amerika,i nekoliko recenzenata u Europi, a druga serija će biti najmjenjane zemljama EU ( i USA naravno). Treće serija, će navodno imati dvojezgreni stroj od 1.6ghz i koštat će isto kao i ovaj, i uz njih će se prodavati i SD kartice. Cilj treće generacije će biti "konstantna proizvodnja", dakle "koliko naruđbi, toliko proizvode".

Malo proguglaj kakve SoC ploče možeš kupiti za 150$ (dvojezgreni gigahercni Cortexi i Tegre).

I kakve veze pico itx ploče imaju sa ARM SoC rješenjima?!

Pa uspoređujem pico itx sa ovim pločama, zbog dimenzija naravno...{#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice