Je li itko preorderao developer kit ili to planira učiniti a nalazi se u Hrvatskoj?
Ja neću nabaviti developer verziju. Nema mi smisla trošiti novce na to pa onda opet kasnije consumer verziju kupovati. Volio bih uzeti consumer verziju ali vidjet ću još kakve će specifikacije imati i koliko će koštati. Naravno morao bih i neki skuplji PC složiti da uopće mogu igrati igre kako spada sa Riftom.
Evo i igara nekih koje će biti igrive sa Riftom.
Developer kitovi su počeli pristizati. Je li se itko predomislio?
Developer kitovi su počeli pristizati. Je li se itko predomislio?
Ja sam uzeo development kit krajem 4. mj. Kad bi trebao stići, nemam pojma... negdje u 8. mj najvjerojatnije.
Definitivno uzimam kada izađe u consumer verziji, to i Google GLASS su gadgeti koje definitivno želim isprobati.
Je li itko preorderao developer kit ili to planira učiniti a nalazi se u Hrvatskoj?
kad si vec otvorio temu mogao si napisati malo o tome ...šta je to i čemu služi...
Meni stigao neki dan (jucer). Sacekajte consumer verziju. Dev kit je daleko jos od toga da bi ga mogli koristiti iz dana u dan.
Meni stigao neki dan (jucer). Sacekajte consumer verziju. Dev kit je daleko jos od toga da bi ga mogli koristiti iz dana u dan.
Pa, zato je dev kit. Mislim da svatko tko ga je kupio, zna što očekivat sa "development kit" verzijom.
Nego, kakvi su dojmovi? Ima li to po tebi potencijala da u nekoj kasnijoj verziji "za mase" koja bude kvalitetnija i sa boljim preformansama, zaživi kao neki standard ili je sve više-manje bazirano na hype-u, te će nestati kako je i došlo?
Kako stvari stoje sa težinom i osječajem nošenja toga na glavi?
Što si uspio do sad isprobati i što je ostavilo najbolji dojam na tebe (ako išta)?
Rezolucija na kraju ispadne dosta niska, pa me zanima kako to izgleda? Tj. da li se niska rezolucija jako kuži, može proć ili se nakon faze privikavanja više ne kuži tolko?
Ovako ekran je trenutno najveca boljka dev kita. Osim rezolucije tu je i problem blur-a jer se ekran sporo osvijezava tako da bilo kakav head-movement ti na trenutak zamuti cijelu sliku sto nije nimalo ugodno iskustvo za nesto sto treba biti imersive. Rezolucija je drugi problem kod devkita. I ako na papiru ne izgleda tako strasno ali u praksi zbog te rezolucije bilo sto sto je udaljeno vise od cetiri metra od tebe u virtualnom svijetu postaje samo sareni oblik. Jucer sam naprimjer igrao HL2 sa riftom i ako u trenutcima sam se divio buducnosti sve brzo splasne kad skuzis da ne mozes raspoznati likove ako nisi tik do njih.
Sto se tice tezine nije strasna ali opet kod pomicanja glave ta tezina se osjeti te ti pomalo oculus leti po glavi neovisno o tome koliko ga zategnes. Druga stvarcica je da sa strane imas za namjestiti udaljenost ekrana od tvog lica i ako priblizis skroz onda ti plastika se naslanja na nos ukoliko imas imalo veci nos. U tim trenutcima i te kako osjetis tezinu te cijelo iskustvo postaje neugodno. Ma da po meni je najbolje udaljiti ekran na maksimum pa se taj problem lako ukloni.
Od demo programa i igrica sam prakticki sve isprobao jer sam uzeo oculus second hand sa e-baya pa mi je seller lijepo sprzio dva dvd-a sa svime sto je skupio u dva tjedna. Najveci dojam su mi ostavili HL2 i Roller coaster. Ostalo su demo igrice/programi lose grafike pa osim par sekundi gledanja okolo nemas sto previse raditi.
Sto se tice hype-a tu nisam skroz siguran. Ja sam oculus sanjao i napravio preorder jos prije mjesec dana ali sam nastavio ga pratiti i vise mi se nije dalo cekati preorder pa sam uzeo sa e-baya second hand. Najveci problem je sto nisam ni u jednom revieweu naletio na nekakve negativne komentare tako da je trenutno hype daleko veci od stvarnog stanja devkita. E sad ako rijese rezoluciju, blur i smanje barem malo tezinu mogli bi imati nesto sto ce postati standardni perihepal uz mis, tipkovnicu i monitor.
Takoder bi jos htio napomenuti problem mucnine koji je tesko izbjeci. Nakon 20 minuta HL2 uhvatila me zesca vrtoglavica i morao sma ici leci da ne bi ispovratio sve iz sebe. Da li se covijek moze vremenom naviknuti
ne znam jer je jos prerano ali u pocetku ce prakticki svako imati hard-time oculus drzati na glavi vise od desetak minuta.
Eto toliko za sad pa ukoliko imate jos kakva pitanja slobodno pitajte.
Kako funkcionira napajanje? Ima u sebi bateriju ili?
E, hvala za info.
Inaće, problem blur-a navodno riješava Vsinc; tj. isključenje istog.
Pročitaj ovaj topic, možda pomogne:
https://developer.oculusvr.com/forums/viewtopic.php?f=26&t=1477
Kako funkcionira napajanje? Ima u sebi bateriju ili?
Nema bateriju vec dobijes vanjsko napajanje medjutim postoji mod da se napaja sa usb-om skoji ga prikljucis na komp. Ja svoj nisam modao ali sam napajanje spojio na usb i radilo je kako spada tako da ne vidim problem da ga spojis na one usb baterije za mobitele puniti. medjutim racunaj da svejedno jos ide hdmi/dvi i usb prikljucak.
E, hvala za info.
VSync mi je svudgje upaljen ali blur na ekranu je svejedno veoma prisutan te jos vise iritantan. Ono cemu se sad nadam je mod za oculus gdje bi se trenutni ekran zamjenio za nekim drugim sa ebaya. Na tome radi nekolicina forumasa sa mtbs3d-a te bi to moglo ubrzo daleko poboljsat za sad jedinu stvarnu zamjerku koju
imam.
E, hvala za info.
VSync mi je svudgje upaljen ali blur na ekranu je svejedno veoma prisutan te jos vise iritantan. Ono cemu se sad nadam je mod za oculus gdje bi se trenutni ekran zamjenio za nekim drugim sa ebaya. Na tome radi nekolicina forumasa sa mtbs3d-a te bi to moglo ubrzo daleko poboljsat za sad jedinu stvarnu zamjerku koju
imam.
Ne, ne; ako sam dobro skužio lika, Vsync treba ISKLJUČITI, da bi se maknuo blur.
A zamjena ekrana bi mogla biti zgodna stvar. Makar meni osobno to trenutno neće igrati neku veliku ulogu, jer nam Rift praktički treba samo za testiranje i u procesu developmenta da vidimo dal je sve više-manje na mjestu.
Evo, stigao je danas Rift. Javim poslje dojmove kad testiram ;)
i kad će dojmovi 
A, sorry dečki; zaboravio :)
Nego, da budem kratak:
Dobre stvari:
- osječaj 3D prostora i dubine
- vidno polje
- brzina reagiranja na pokrete glave
Loše:
- JAKO loša rezolucija; možete doslovno brojat pixele. Radi iste stvari objekti u daljini izgledaju mutno
- mučnina kod brzih pokreta i dijelova di niste direktno u kontroli; npr. demo rollercostera; cijeli dan sam isprobavao sve druge demo-e i bilo je OK, ali kad sam taj demo isprobao, bilo mi je mučno sljedećih par sati.
Tako da bi Oculus igre trebalo ograničit na igre di se igrać kreće polako i di on kontrolira pokrete.
Uglavnom, moje mišljenje; kad poprave rezoluciju (a već jesu), ovo bi mogao biti zanimljiv gaming gadget. Dal će donjeti neku revoluciju? Sumnjam, jer sam siguran da će mnogi imati problema sa mučninom, ali sam siguran da će imati podosta fanova i ljudi koji će ga puno koristit (nakon što "prežive" mučnine).
P.S. Horror igre će biti infarktne na ovom; isprobao sam neki demo sa horror elementima i usro sam se ko grlica! I to ne radi "BUU!" elemenata di nekaj iskoči, nego suptilnih i više jezovitih scena; npr. bio je neki demo di plivate po mraku u moru, a u vodi je "nešto" :D Recimo samo da sam na pola morao maknut naočale
OT
Da li je netko danas isprobao rift na bug showu i kakvi su dojmovi?
Malo sam listao po netu...jel ima negdje na HR webu jos kakva rasprava i razmjena iskustava vezanih za OR, osim ovog topica ?
Imao bi pitanje za vlasnike develop kita..kako stvari stoje sa sadrzajima? Spominjalo se vec da uz sam kit dolaze neka demo izdanja, a sto je sa punim verzijama?
Jel moguce na tome gledat mkv filmove i kakav je dozivljaj?
Jel planira tko preorder DK2? http://www.oculusvr.com/
Ja se razmisljam, malo je pricey (ispadne 4k kuna sa postarinom i carinom/pdv-om) ali sam nestrpljiv, neznam, jos nisam siguran, iako poznavajuci sebe narudzba ce pasti...
Ja se razmisljam, malo je pricey (ispadne 4k kuna sa postarinom i carinom/pdv-om) ali sam nestrpljiv, neznam, jos nisam siguran, iako poznavajuci sebe narudzba ce pasti...
I jesi li narucio? :)
Evo kao jedan od onih što se usudio naručiti DK2, zanima me ima li još negdje domaćih grupa/foruma gdje se razmjenjuju VR iskustva osim BOL foruma ?
I jesi li narucio? :)
Nisam jos bio narucivao, ali sam odlucio sada naruciti, tocnije za tjedan dana kada sjedne placa.
Pa kud puklo da puklo :)
Jedino je pitanje kada ce shippati, posto citam na njihovim forumima da imaju mali delay u proizvodnji.
Zadnje što sam pročitao da sve nove naružbe budu bile isporuke početkom 9. mjeseca, ja sam naručio krajem 6.mj i isporuka mi je pisala za 8. mjesec.
Što se tiče prvih pošiljki, ljudi koji su naručili prvog dana (19.3.) nakon otvorenih narudžbi, one su krenule. Doduše radi se samo o prvih 10 tisuća komada (što se prodalo u prvih 36h).
Zadnje što sam pročitao da sve nove naružbe budu bile isporuke početkom 9. mjeseca, ja sam naručio krajem 6.mj i isporuka mi je pisala za 8. mjesec.
Što se tiče prvih pošiljki, ljudi koji su naručili prvog dana (19.3.) nakon otvorenih narudžbi, one su krenule. Doduše radi se samo o prvih 10 tisuća komada (što se prodalo u prvih 36h).
Super, ajde javi se tu kad dobijes sa kratkim osvrtom :)
EDIT: Ja osobno uzimam samo radi zabave, nisam game developer, ali mi se neda cekati consumer version da bih isprobao stvar.
Naravno, to je bio plan. Što se tiče cijene, pripremi se na oko ukupno 3100kn sa poštarinom i pdv-om, možda bude malo variralo ovisno o tečaju dolara, uplata mi je bila preko paypala (svi troškovi se odmah terete).
Isto sam ga naručio radi zabave, ali želim se upustiti i u vode istraživanja i mogućnosti koje uređaj nudi. Imam neke ideje, pa bi ih volio pokušat realizirat...ništa me ne košta.
Također piše napomena, da ako možeš čekati, da radije pričekaš gotov proizvod jer će se na kraju još više kvaliteta razlikovati i biti još (puno) bolja u odnosu na DK2.
Ista poruka će ti pisati kada budeš naručivao.
Također ti preporučam, da si već sada pripremiš lagano SDK i skineš si demoe i testne verzije nekih igrica koje imaš dostupne na Oculus forumu. Također tamo ima dosta dokumentacije i savjeta kako što naštelati, razni driveri i slično. Sve u svemu Oculus forum je jako koristan i informativan! 
Kako samo 3100kn, ja sam racunao oko 3700kn, $534 na njihovoj stranici + 25% PDV-a kada dodje kod nas na carinu, sto ispadne $667.
Znam ovo za cekanje, no s obzirom da vidim da su se ljudi nauzivali sa DK1, DK2 moze biti samo bolji, a kasnije se lako opet kupi consumer version.