Izrada grijača za tamjan

poruka: 14
|
čitano: 7.221
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Izrada grijača za tamjan

Dakle trazim par savjeta kako izraditi uređaj koji ce mi elektricnu energiju pretvarati u toplinsku te kak obih time mogao paliti tamjan(tamjan je smola koja pri zagrijavanju miriše koristi se u crkvama)

pa neznam što bih stavio tj kak izraditi grijač ..naravno paralelno grijaču bih stavio 80 mm ventilator da to tjera ...

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Izrada grijača za tamjan
Moj PC  
0 5 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Izrada grijača za tamjan

Ima li itko kakav savjet od cega napraviti grijač

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
14 godina
neaktivan
Izrada grijača za tamjan

A od cega?

Kupi si onaj usb grijač za šalice pa možeš sa njim.

Ili onu malu ringlu sto se ukljuci u struju(peć)

Neznam se potpisat..xDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

grijac asm imao i pokušao sa njime ...ali nije dovoljno jak ....

13 godina
neaktivan
Izrada grijača za tamjan

Cekas žica koju možeš nać u starim sušilima za kosu ili grijalicama.

Ovisno o željenoj snazi i priključnom naponu odmjeriš si potrebnu duljinu žice. 

PAZI: Na 5-6A bez strujanja zraka se cekas te debljine užari i počinje se taliti.

Sa ventilatorom možeš kroz jednu žicu progurat oko 8A struje, a bez ventilatora oko 4 do 5A max

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Aha ..da. ..iamm te cekas žice..samo ne mogu na nju nasloniti tamjan ..za tamjan treba biti neka ploha ...a sve pogodne plohe su metalne ..pa neznam cim izolirati ??

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.12.2012 16:05 (ante5656).
13 godina
odjavljen

Probaj staviti u keramičku šalicu, mislim da ti je to najjeftinije rješenje? :D

Kad radiš grijač probaj ga napraviti tako da je njegov otpor jednak unutarnjem otporu izvora(pretpostavljam da koristiš bateriju za izvor).

elCid
14 godina
neaktivan

Ispravljač ... 12 v ... Ok pokusat cemo to s šalicom ... 

13 godina
neaktivan
elCid kaže...

Kad radiš grijač probaj ga napraviti tako da je njegov otpor jednak unutarnjem otporu izvora(pretpostavljam da koristiš bateriju za izvor).

Nadam se da se šališ ??

Inače je otpor akumulatora jako mali, reda par desetaka milioma i ako se priključi trošilo koje ima isti otpor, potekle bi veoma jake struje (struje kratkog spoja reda par stotina ampera) koje će uzrokovati veliko zagrijavanje ploča unutar akumulatora i uništiti akumulator, a može se dogoditi i da kiselina počne curiti.

Probaj to napraviti na akumulatoru iz automobila pa javi rezultate...

Grijač dimenzioniraj za nazivnu struju ispravljača, a ako ide na akumulator, najbolje je dimenzionirati struju opterečenja na 1/10 nazivnog kapaciteta, naprimjer akumulator od 55 Ah, opteretiti sa 5.5 A, i to omogućuje da se iskoristi 100% kapaciteta.

13 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da li ti znaš čitat

13 godina
odjavljen
Gigabyte091 kaže...
elCid kaže...

Nadam se da se šališ ??

Inače je otpor akumulatora jako mali, reda par desetaka milioma i ako se priključi trošilo koje ima isti otpor, potekle bi veoma jake struje (struje kratkog spoja reda par stotina ampera) koje će uzrokovati veliko zagrijavanje ploča unutar akumulatora i uništiti akumulator, a može se dogoditi i da kiselina počne curiti.

Probaj to napraviti na akumulatoru iz automobila pa javi rezultate...

Grijač dimenzioniraj za nazivnu struju ispravljača, a ako ide na akumulator, najbolje je dimenzionirati struju opterečenja na 1/10 nazivnog kapaciteta, naprimjer akumulator od 55 Ah, opteretiti sa 5.5 A, i to omogućuje da se iskoristi 100% kapaciteta.

Nisam se šalio.

Ispričavam se kolega ali ne razumijem vaš odgovor.  U svojem postu nisam nigdje spominjao akumulatore, jest da je akumulator baterija ali kad govorimo o "bateriji" svi znamo da se to odnosi na one male alkalne,nimh,nicd ćelije od 1.2-1.5 volta.  To je ujedno i imalo najviše smisla jer ako bi kolega radio neki prijenosni grijač, pretpostavljam da bi koristio neke baterije, zbog veličine. Koliko sam vidio te posude u kojima se drži tamjan one nisu baš velik pa nebi imalo baš smisla koristiti nešto veliko kao akumulator. Opet ako bi taj grijač bio statičan isplativije ga je napajati strujom iz mreže. Da bi dobio maksimalnu snagu iz tih baterija morao bi staviti da je otpor grijača jednak unutarnjem otporu izvora. To je teorija. U praksi je to problem, je da je otpor baterije nekoliko desetak puta veći(ovisi o tipu baterije) od otpora akumulatora i stoga bi se lakše mogao dimenzionirati grijač ali je on još uvijek nekoliko stotina mΩ. Zato sam ja upotrijebio ključnu riječ: "probaj" u smislu da otpor bude što bliži otporu izvora uz bi trebalo paziti na disipaciju snage na grijaču, odnosnu da bude dosta velik da preda tu toplinu okolini, a ne da se rastali.

Što se tiče pokusa sa akumulatorom;

Razmišljao sam i to bi bilo malo teže za izvesti, jer teško je dimenzionirati trošilo sa takvim otporom koje će uz to još biti sposobno disipirati ~1KW snage(može se staviti tanka bakrena žica koja bi kao takva imala vrlo malen otpor i nakon par sekundi bi se rastalila i prekinula strijni krug - praktički tada imamo nešto kao osigurač). Plus kako bi se grijač zagrijavao mijenjao bi svoj otpor - temp. koeficjent(znači trošilo bi trebalo biti od mat. malog temp. koeficjenat - žive, nikelina...?). Možda da se tako trošilo stalno hladi kad je pod opterećenjem - vodom,uljem,tekučim dušikom(onda možemo koristiti keramiku kao vodič ako ju rasladimo na 0K)...?

OK, dosta filozofiranja.... Kratko teoretski moje mišljenje; Kad bi se akumulator opteretio otporom jednakim njegovom unutarnjem otporu (zanemarimo otpor vodova) i ostvario maksimalan prijenos snage nisam baš siguran da bi to uništilo akumulator (ali opet što se podrazumijeva pod uništiti akumulator?), ali toplina koja se generira na njegovom unutarnjem otporu smanjila bi njegovu korisnost[η] i svakako negativno djelovala na njegov kapacitet (maks. kapacitet-memorijski efekt....) tako da bi ona na neki način i bio uništen ali ne baš posve neupotrebljiv. 

Dakle kolega ako mi date ideju kako da postignem konstantan otpor trošila u ovom pokusu, evo ja imam doma par stari akumulatora i vrlo rado ću izvesti pokus...{#}.. Dogovoreno?

Evo to je moje mišljenje, rado bi htio čuti vaše...{#}

Pozdrav;

elCid

elCid
13 godina
neaktivan
Izrada grijača za tamjan

Pozdrav kolega

Teško bi bilo izvest takav pokus, treba nabaviti materjal koji neće promjeniti otpor s porastom temperature, to se slažem s vama, ali zato nam ostaju programi za simulaciju :D

Ako uzmemo ovakve podatke,  napon akumulatora 13.8V (pun akumulator), unutarnji otpor akumulatora je ajmo reć 0.02 oma, još dodamo grijač takvog otpora, imamo u strujnom krugu ukupno 0.04 oma otpora (zanemarit ćemo trenutno otpor vodiča), struja u takvom strujnom krugu iznosi 345A po formuli P=I^2×R dobijemo P=345^2×0.02 (Računamo snagu koja se disipira na unutarnjem otporu akumulatora) dobijemo da je P=2380,5 W, tj oko 2.4 kW topline. 

To je morate priznati mnogo topline, starter akumulatori su dimenzionirani da podnesu takva naprezanja, tj oni su dobri baš za to, startanje, tj da omoguće poveću struju pri startu automobila, a to traje kojih 5 sekundi. Sada smo malo otišli offtopic jer vidim da ste vi mislili baš na baterije, a meni je akumulator pao na pamet. Došlo do nesporazuma, ali da dovršimo sad. 

Ja neznam koliko dugo biste vi takvim opterečenjem teretili akumulator, ali neko dugotrajno takvo pražnjenje, tipa 45 sekundi pa do jedne minute bi zasigurno uništilo akumulator, vjerojatno bi se elektrolit toliko ugrijao da bi zaključao. Neko će reć, pa kaj je to 45 sekundi ništa, ee, nije to dugo, ali je 350A vrlo jaka struja i vjerojatno nisu vidli šta može i 100A, a kamoli 350A. Inače svi akumulatori imaju Discharge i Charge rate kao i Depth of Discharge, njih propisuje proizvođač. U ovoj priči je bitan Discharge rate, ako piše cont. 2C naprimjer, taj se akumulator može trajno opteretiti strujom od 2×kapacitet akumulatora. tj akumulator od 45Ah bi mogao dati 90A konstantno. Naravno proizvođač daje i naprimjer podatke za 5C, ali onda i napiše koliko dugo je dozvoljeno takvo pražnjenje. Inače Litijske baterije (LiFePO4) imaju mogućnost pražnjenja i do 30C, a konstantno se mogu prazniti obično sa 3 do 5C

ovo je dobro ako bi zagrijavanje bilo kratkotrajno, to se slažem s vama jer vjerojatno neće biti ništa bateriji, ali dugotrajno, to je ipak kratki spoj realno gledajući. 

Ako autor teme treba dugotrajno zagrijavanje, ja mu predlažem litijske baterije, ima ih u veličini AA, jedan članak ima 3.7V i po 2500 do 4000 mAh, napravi se 3S2P i ima zadovoljavajuće performanse (2 članka u paralelu i onda tako složen članak još 3 u seriju)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice