Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.112.857
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
odjavljen
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...
Pa kako da dovedem zvuk na taj sklop kojeg ću napravit?

Kak hoćeš. Možeš preko nekog razdjelnika (splittera). Ili ako već ugrađuješ u zvučnik, paralelno na željeni ulaz u zvučniku spojiti žice koje idu na signal input pinove na dot-bar driver. 

Dex.pwn kaže...
Jel ulaz koji dovodi zvuk na matičnu 3.5mm ili neki drugi?

Misliš valjda na odvođenje (a ne dovođenje) zvuka s izlaza (a ne ulaza) zvučne kartice matične ploče, ne? Rekoh - kak hoćeš. Možeš spojiti i mobitel.

Dex.pwn kaže...
Želim uzeti više LED trakica(do 5 komada) i onda to spojiti na Z906 niskotonac(bas kutija) i onda što jaći bas bude da se što više LEDica upali, kužiš sad?

Kad ti već dot-bar driver nudi opciju 8 10 trakica, bilo bi šteta da to ne iskoristiš. Ionako valjda nećeš kupovati već rezane led trake, nego ćeš kupiti rolu led trake pa si onda narezati onoliko traka koliko želiš, na duljinu koja ti odgovara.

Ta bas kutija ima svoje napajanje ili u nju već ide pojačani signal? Spomenuti dot-bar driver podržava napon ulaznog signala do 35V, pa mislim da bi mogao uzeti i već pojačani signal zvuka.

Dex.pwn kaže...
@ Koliko je star taj broj? Dal se prodaju stari brojevi na Tisku? Nikad nisam kupovao BUG

Toliko stari ne. Ali mislim da ga možeš naručiti tako da pošalješ mail na pretplata@bug.hr. Ili, ako se pretplatiš na godinu-dvije, možeš online čitati sve stare brojeve od broja 100.

Ma mislio sam na matični gdje će biti taj čip. Budem vidio kako ću to napravit jer i dalje ne kužim kako da dovedem zvuk do čipa ako su sva tri ulaza koja idu u bas kutiju zauzeta. Onda bi trebo vjerovatno neki dio koji jedan ulaz/izlaz pretvara u dva ako me kužiš ? 

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Ma mislio sam na matični gdje će biti taj čip.

Onda nemoj spominjati "matičnu", jer se pod matičnom podrazumijeva matična ploča računala.

Dex.pwn kaže...
Budem vidio kako ću to napravit jer i dalje ne kužim kako da dovedem zvuk do čipa ako su sva tri ulaza koja idu u bas kutiju zauzeta.

Drugim riječima, pitaš kako da sva tri ulaza u pojačalo/zvučnik preusmjeriš na jedan ulaz u čip, ne? Pa onda kao ulaz u čip uzmeš izlaz iz pojačala, znači signal koji ide u jedan od zvučnika.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2015 16:59 (mbaksa).
14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Onda nemoj spominjati "matičnu", jer se pod matičnom podrazumijeva matična ploča računala.

Dex.pwn kaže...
Budem vidio kako ću to napravit jer i dalje ne kužim kako da dovedem zvuk do čipa ako su sva tri ulaza koja idu u bas kutiju zauzeta.

Drugim riječima, pitaš kako da sva tri ulaza u pojačalo/zvučnik preusmjeriš na jedan ulaz u čip, ne? Pa onda kao ulaz u čip uzmeš izlaz iz pojačala, znači signal koji ide u jedan od zvučnika.

To bi onda značilo da meni otpada jedan zvučnik?

16 godina
Dex.pwn kaže...
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Dex.pwn kaže...

To bi onda značilo da meni otpada jedan zvučnik?

Ne, kupis razdjelnik za 3,5mm jack:

imas u skoro svim racunalnim ducanima.

:D
14 godina
odjavljen
Zar ne bi trebalo da ima jedan ulaz i dva izlaza a ne dva ulaza i jedan izlaz?
11 godina
neaktivan

muski ti ide u komp..jedan zenski je za zvucinike a drugi za vu metar kolko ja znam

14 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Meni se čini kao da ti nas malo zahebavaš

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
odjavljen
Zar ne mora biti i muški za vu meter?
16 godina
Dex.pwn kaže...

Znaci ti muski imas na kompu, i onda razdjelis s ovim na 2 zenska.

Zvucnici imaju muski i vumetar ima muski, sad svaki od ta 2 spojis u 1 zenski i to je to...

Kod konektora gay nije ok...

14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...

Znaci ti muski imas na kompu, i onda razdjelis s ovim na 2 zenska.

Zvucnici imaju muski i vumetar ima muski, sad svaki od ta 2 spojis u 1 zenski i to je to...

Kod konektora gay nije ok...

Wtf? Od kada to muški "imaju rupu"  ? Zar nisu muški ti koji imaju "penis" a ženski koji imaju "rupu"

Ček ne valja ti, uz te zvučnike se dobije i kabal s kojim se sve to spaja, dakle "penis" ulazi u "rupu" i onda bi jedan "penis" na kraju išao u niskotonca  drugi "penis" u Vu meter

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2015 22:31 (Dex.pwn).
16 godina
Dex.pwn kaže...

Wtf? Od kada to muški "imaju rupu"  ? Zar nisu muški ti koji imaju "penis" a ženski koji imaju "rupu"

Znaci imas komp koji ima "rupu", u "rupu" stavis "penis" splittera i dobivas 2 "rupe" u koje stavis 2 "penisa", jedan od zvucnika, a drugi od vumetra. 

Jel sad jasno?

EDIT: daj ti slikaj te zvucnike da vidimo mi o cemu je rijec.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2015 22:33 (CroNk3r).
14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...

Znaci imas komp koji ima "rupu", u "rupu" stavis "penis" splittera i dobivas 2 "rupe" u koje stavis 2 "penisa", jedan od zvucnika, a drugi od vumetra. 

Jel sad jasno?

EDIT: daj ti slikaj te zvucnike da vidimo mi o cemu je rijec.

Ovo si samo planiram, brat će da lemi i te stvari radit, on je elektro išo :P

Zar na VU metru nije "rupa" a ne "penis"? Koliko ja vidim po ovome videu, tu je rupa

16 godina
Dex.pwn kaže...

Ovo si samo planiram, brat će da lemi i te stvari radit, on je elektro išo :P

Zar na VU metru nije "rupa" a ne "penis"? Koliko ja vidim po ovome videu, tu je rupa

Ja kad sam slagao vu-metar imao sam kabel direktno spojen na vumetar(zalemljen) i onda sam ga stekao.

Ako ces slagati ko taj na videu onda sve isto samo sto vumetar spajas ovakvim kabelom:

11 godina
neaktivan

ovo plavom bojom ti je taj splitter koji gurnes u pc..i moras imat kabal koji ima obadvije muske strane da mozes ukupcat u splitter i u zvucnike.tako i za vu meter

1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Zahvaljujem, nego te LED trake ladno odrežem škarama ili ?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

ne,moras imat posebne skare koje kostaju 500kn  rezi s cim oces

1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
stipee98 kaže...

ne,moras imat posebne skare koje kostaju 500kn  rezi s cim oces

Dpa vjerovatno od bijelog zlata... Pitam jer neam pojma, nikad nisam radio s tim trakama... U svakom slučaju, hvala :)

15 godina
neaktivan

Baš sam i ja dosta vremena razmišljao o tome kako da napravim da mi LED traka svijetli uz bass pa nije moglo jer izlaz na 5.1 sistemu zvucnika nije 12V kao što sam mislio već je manje, možda 5V pa traka nije mogla ni sekunde da zasvijetli, a napajanje za woofer je preko 12V adaptera pa sam zato mislio da će moći.

Napajanje od 12V nije neki problem, imam žicu koju sam prije mjesec dana sproveo iz kompa da bi ispod stola polijepio 2metra LED trake.

Ovakav razdjelnik imam već, kupio ga da u isto vrijeme mogu uključiti i slušalice i zvučnike i koristim ih naizmjenično u ovisnosti od potrebe. To je sada manje bitno.

Mene interesuje da li ću ja moći priključiti 12V umjesto ovih USB-ovih 5V na ovaj ulaz i da li ću moći spojiti nekoliko LED traka umjesto ovih LEDioda. Stavio bi bijele, zelene i crvene LED trake.

Mislim da ću sve što mi je potrebno naći na ebay-u jer ću sa njeg naručivati sve ako mogne ovako kako sam zamislio.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Haker_x kaže...

Baš sam i ja dosta vremena razmišljao o tome kako da napravim da mi LED traka svijetli uz bass pa nije moglo jer izlaz na 5.1 sistemu zvucnika nije 12V kao što sam mislio već je manje, možda 5V pa traka nije mogla ni sekunde da zasvijetli, a napajanje za woofer je preko 12V adaptera pa sam zato mislio da će moći.

Napajanje od 12V nije neki problem, imam žicu koju sam prije mjesec dana sproveo iz kompa da bi ispod stola polijepio 2metra LED trake.

Ovakav razdjelnik imam već, kupio ga da u isto vrijeme mogu uključiti i slušalice i zvučnike i koristim ih naizmjenično u ovisnosti od potrebe. To je sada manje bitno.

Mene interesuje da li ću ja moći priključiti 12V umjesto ovih USB-ovih 5V na ovaj ulaz i da li ću moći spojiti nekoliko LED traka umjesto ovih LEDioda. Stavio bi bijele, zelene i crvene LED trake.

Mislim da ću sve što mi je potrebno naći na ebay-u jer ću sa njeg naručivati sve ako mogne ovako kako sam zamislio.

Sad si me dobrano zbunio sa ovim 5V i 12V na 5.1 sustavu 

16 godina
Haker_x kaže...

Nemozes samo umjesto diode staviti posto diode rade na 2-4V, a trake na 12V.

Ti moras umejsto ledica stavit tranzistorske sklopke koje upravljaju onda led trakom:

Znaci samo tu spojis na PWM ledicu, gnd na gnd na plocici i izvoru od 12V a ovaj sklop upravljanja ti je led traka.

+10V zamjenis s +12V.

Dex.pwn kaže...

Ovako, ti kolko sam skuzio radis po onom videu, sad me zanima dal je u videu on koristio LED trake ili je diode lemio?

Ako je koristio trake ti nemas nikakvih problema.

14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Haker_x kaže...

Ti moras umejsto ledica stavit tranzistorske sklopke koje upravljaju onda led trakom:

Znaci samo tu spojis na PWM ledicu, gnd na gnd na plocici i izvoru od 12V a ovaj sklop upravljanja ti je led traka.

+10V zamjenis s +12V.

Dex.pwn kaže...

Ovako, ti kolko sam skuzio radis po onom videu, sad me zanima dal je u videu on koristio LED trake ili je diode lemio?

Ako je koristio trake ti nemas nikakvih problema.

To sam skužio odavno, nisam toliko glup ;) Nego me je taj lik s postom iznad zbunio jer je Z906 5.1 sustav, kako ću onda spojiti taj VU meter ako on(5.1 sustav) radi samo na 5V? (Ako sam sam dobro shvatio lika)

15 godina

5V je samo za digitalnu elektroniku(mikrokontroler i slično), dok pojačalo radi na višem naponu kojega ti možeš iskoristiti kao napajanje

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Ne želim da uzimam od niskotonca jačinu tak da budem priključio na gradsku mreži(ako se ikako može) al ne znam kako

Uz to, jel ovo nešto teže ili skuplje za napravit? 

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2015 16:03 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
14 godina

Mislim da bi bilo lakse maticnu plocu za apple 1 sam polemit.

Takvo nesto ce te kostati minimalno 300kn.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2015 16:24 (ivanzu).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Dex.pwn kaže...

Ne želim da uzimam od niskotonca jačinu tak da budem priključio na gradsku mreži(ako se ikako može) al ne znam kako

Skuplje je svakako posto imas 2 towera a ne 1, po pitanju tezine, to je upitno, po mom misljenju ista stvar ko i za prvi projekt samo imas vise posla vremenski

EDIT:

Nije tesko polemiti, ako imas prakse za sat-2 to rjesis, nisu to smd komponente(bar kolko sam letimicno vidio)

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2015 16:25 (CroNk3r).
14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...

Skuplje je svakako posto imas 2 towera a ne 1, po pitanju tezine, to je upitno, po mom misljenju ista stvar ko i za prvi projekt samo imas vise posla vremenski

EDIT:

Nije tesko polemiti, ako imas prakse za sat-2 to rjesis, nisu to smd komponente(bar kolko sam letimicno vidio)

Imao bi jedan nego pitam zbog RGB dioda i to... Uz to, nije mi bitno jel tower ili ne, za početak bi stavio na stol samo :D

16 godina
Dex.pwn kaže...
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...

EDIT:

Imao bi jedan nego pitam zbog RGB dioda i to... Uz to, nije mi bitno jel tower ili ne, za početak bi stavio na stol samo :D

Skuplje je, duze ces raditi, al i rezultat ce biti daleko bolji i sveukupno ces biti vise zadovoljan ulozenim radom.

Dogodilo mi se dosta puta da sam si mislio: "A meni je i ovo dovoljno, sta ce mi vise" i na kraju sam radio bolju verziju i na kraju potrosio i vise novaca i vremena nego da sam odmah krenuo s boljom tako da moja preporuka da odmah radis ono sto zelis, a ne prvo ovo pa malo bolje pa onda tek na finalnu verziju.

Naravno jedino ako je u pitanju neki malo tezi projekt koji nije vec napravljen 100 puta pa da je sigurno da radi. U tom slucaju se ide prototipovima na testnim plocicama i onda tek finalnu radis na pravoj plocici(sto je naravno skuplje, al bez toga nista).

14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...

EDIT:

Skuplje je, duze ces raditi, al i rezultat ce biti daleko bolji i sveukupno ces biti vise zadovoljan ulozenim radom.

Dogodilo mi se dosta puta da sam si mislio: "A meni je i ovo dovoljno, sta ce mi vise" i na kraju sam radio bolju verziju i na kraju potrosio i vise novaca i vremena nego da sam odmah krenuo s boljom tako da moja preporuka da odmah radis ono sto zelis, a ne prvo ovo pa malo bolje pa onda tek na finalnu verziju.

Naravno jedino ako je u pitanju neki malo tezi projekt koji nije vec napravljen 100 puta pa da je sigurno da radi. U tom slucaju se ide prototipovima na testnim plocicama i onda tek finalnu radis na pravoj plocici(sto je naravno skuplje, al bez toga nista).

Ma nije ni bitno, bitno je da je u boji i da radi kako treba... Stvar je u tome što ja neam blage veze s elektronikom a za ove RGB diode nemam shemu dok za obične imam shemu... Jednostavno kad sam vidio prvu sliku, koliko toga ima, pozlilo mi je :S

15 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...

+10V zamjenis s +12V.

Slabo sam te skontao, da mi je ovo ovako napraviti, ali još da ubacim i potenciometar da mogu podešavati osjetljivost, da ne moram pojačavati do kraja da bi sve trake svijetlile, stavim 5 zelenih, 3 žute i 2 crvene ili 6 zelenih i ove po dvije, stavio bi max 30ak cm u jednom redu

http://www.chandrashekharsati.com/2015/01/vu-meter.html

Malo mi je nejasna ova bijela ploča, da li ja mogu sve spojiti na ovu ploču bez lemljenja ? On ništa nije lemio na njoj, očigledno da su neke rupe spojene sa nekim.

Još jedna stvar, ima više ovih LM3914, LM3915, LM3916, je li svejedno koji od ove tri drivera kupim ili je neki bolji od druga dva?

Gledao sam njegov drugi klip u kojem je ubacivao tranzistore ali nije radilo onda ovako kao na prvom klipu, veće je svijetlilo nekako ranom, a ne od dna prema vrhu.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
14 godina
Haker_x kaže...
CroNk3r kaže...

+10V zamjenis s +12V.

Slabo sam te skontao, da mi je ovo ovako napraviti, ali još da ubacim i potenciometar da mogu podešavati osjetljivost, da ne moram pojačavati do kraja da bi sve trake svijetlile, stavim 5 zelenih, 3 žute i 2 crvene ili 6 zelenih i ove po dvije, stavio bi max 30ak cm u jednom redu

http://www.chandrashekharsati.com/2015/01/vu-meter.html

Malo mi je nejasna ova bijela ploča, da li ja mogu sve spojiti na ovu ploču bez lemljenja ? On ništa nije lemio na njoj, očigledno da su neke rupe spojene sa nekim.

Još jedna stvar, ima više ovih LM3914, LM3915, LM3916, je li svejedno koji od ove tri drivera kupim ili je neki bolji od druga dva?

Gledao sam njegov drugi klip u kojem je ubacivao tranzistore ali nije radilo onda ovako kao na prvom klipu, veće je svijetlilo nekako ranom, a ne od dna prema vrhu.

Skini si circuit wizard tamo možeš eksperimentiarti i testirati sklop

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice