Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.639
|
čitano: 2.221.316
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
9 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Moze objasnjenje kak to testirat ? Ostali usb uredaji rade normalno
Potpis
14 godina
odjavljen
XXX-Man kaže...

Super, daj i neke slike da vidimo bolje :)

17 godina
moderator
Foz-matija kaže...
Moze objasnjenje kak to testirat ? Ostali usb uredaji rade normalno

Uzmeš multimetar, staviš na kontinuitet (otkrivanje kratkog spoja) i provjeriš ima li ground Lenonarda izravni spoj s uzemljenjem u utičnici (ili recimo nepofarbanim dijelom kućišta desktop kompjutera, koje bi isto trebalo biti spojeno na uzemljenje). Na laptopu je prilično sigurno da nema (jer se niti kabel koji ide u strujni adapter većine laptopa ne spaja na uzemljenje), a na desktopu vjerojatno ima.

To nije problem s kompjuterom, to je problem s tim gamepadom.

A sad, dalje od toga ti ne mogu pomoći - ja sam ionako početnik u hobi elektronici. Provjeri si da imaš stabilni spoj sa svim što se veže na ground, da ti neka žica negdje ne gubi kontakt ili jednostavno ima slab kontakt - pretpostavio bih da je tako nešto u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.1.2017 17:33 (mbaksa).
9 godina
neaktivan

mac92, evo, misterij riješen!

Ipak je trafo, nije me intuicija varala.

Izgorio je feedback namotaj, i iscurio je dio po PCB-u, a izolacija na žicama od namotaja je rastaljena i smrdi gadno.

Eh, sad, gdje pronaći takav trafo?

Tražio sam po oznaci i ispada da SPI 8TC ima milijun verzija, dostupnih, ali ovaj moj je SPI 8TL i toga nigdje nema.

Očito brojčane oznake nekaj govore, samo kaj ne mogu naći nikakav dokument s opisom nomenklature SMPS trafiča....

Bio bih zahvalan na pomoći, ako je netko upućen...

Kruha i igala...
15 godina
fer-de-lance kaže...

mac92, evo, misterij riješen!

Ipak je trafo, nije me intuicija varala.

Izgorio je feedback namotaj, i iscurio je dio po PCB-u, a izolacija na žicama od namotaja je rastaljena i smrdi gadno.

Eh, sad, gdje pronaći takav trafo?

Tražio sam po oznaci i ispada da SPI 8TC ima milijun verzija, dostupnih, ali ovaj moj je SPI 8TL i toga nigdje nema.

Očito brojčane oznake nekaj govore, samo kaj ne mogu naći nikakav dokument s opisom nomenklature SMPS trafiča....

Bio bih zahvalan na pomoći, ako je netko upućen...

Za koji tv je to ?
Moguće da ima neki drugi zamjenski.

9 godina
neaktivan
mac92 kaže...

Za koji tv je to ?

Vivax, neki cca. 105 cm.

Premda, začudilo me je da je napajanje brand name: FSP , koji slove za ok firmu.

I, koliko vidim, SPI je njihov brand za trafoe.

Našao sam ovaj kaj mi treba na jednoj stranici, ali: http://nxtmarket.info/item/42324796130

Ne kužim ništa, čajniz sve.

Kruha i igala...
15 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Instaliraš google prevoditelj, u njemu podršku za kineski i iznenaditi ćeš se koliko to dobro funkcionira! Zapravo, ostaneš zaprepašten! Probaj!

P.S.

Naravno, mislim na android.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 10:50 (Jehonan).

1 0 hvala 0
15 godina
fer-de-lance kaže...
mac92 kaže...

Za koji tv je to ?

Vivax, neki cca. 105 cm.

Premda, začudilo me je da je napajanje brand name: FSP , koji slove za ok firmu.

I, koliko vidim, SPI je njihov brand za trafoe.

Našao sam ovaj kaj mi treba na jednoj stranici, ali: http://nxtmarket.info/item/42324796130

Ne kužim ništa, čajniz sve.

Eto ti link na shop i item pa još samo provjeri brojke na starom trafu. 

9 godina
neaktivan

Da, to je taj, puno hvala 

Nije ni skup, 15 juana, samo kak ide shipping kod njih (valjda ovih 2.20 USD kaj piše)?

Kruha i igala...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mozda glupo pitanje al trebam cim manji ekran za arduino znaci velicine da stane u penkalu doslovno, ne mogu nista takvo naci klasicnim putem (ebay,amazon,sluzbeni arduino.., cak da je i mali ekran, plocica oko njega smeta itd), postoji kakva stranica specijalizirana za to? Sad rezolucija itd trenutno ne igra toliko ulogu, bilo bi dobro da 1 rijec moze prikazati al manje bitno. 

EDIT: a idealno bi bilo da je onako duguljast znaci 0.5 cm u sirinu i nekoliko cm po duzini (2-3), debljina cim manja, nije bas standardno

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2016.
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 21:19 (Diplomirani pješak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Jesu dobro spojeni pullup resistori (bijela i zelena su a i b signal,a crvena i crna zna se).

Nemojte gledat spojeve lose ;)
Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Foz-matija kaže...
Jesu dobro spojeni pullup resistori (bijela i zelena su a i b signal,a crvena i crna zna se).

Nemojte gledat spojeve lose ;)

Spojeno je ok, samo je pitanje dal spoj provodi stuju dobro posto mi se cini da ti se lem nije dobro razlijao.(imas hladni spoj)

9 godina
neaktivan
Lem lonit debeli krcu valja..budem to malo duze drzal jer neradi dobro
Potpis
17 godina
moderator
Nemoj reći da ti je to USB kabel i da nisi spojio ground.
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Nemoj reći da ti je to USB kabel i da nisi spojio ground.

Necu...

To su zice sa incremental encoder-a,a koje idu na leonardo r3. Sad sam sve to rastepel i spojil kak spada lijepo i radi na laptopu,naravno ..budem probal drivere  reintalirat na desktopu .. jer ovo kaj si govoril za uzemljenje i to, na desktopu neznam kak drugima radi, jel mozda ima veze ak koriste onaj krc, za dc motore neku plocu isto koja je spojena na arduino + napajanje za taj motor pa im to drugacije funkcionira (-) il tak nekj?!..

edit: modul neki za dc motore, a motor sluzi za FFB(forceFeedBack)

EDIT: Evo slika šeme, ja radim samo s enkoderom bez drivera za dc motor i napajanja,al mislim da nebi trebalo bit nikakve razlike jer gnd opet ide na arduino preko usba

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 17:05 (Foz-matija).
17 godina
moderator

Ak nije pitanje grounda (jesi multimetrom provjerio koji napon ti izlazi iz potenciometra kad je spojen na desktop, kad na laptop?), možda je pitanje napona? Jesi provjerio koliki napon daju USB portovi u desktopu, a koji u laptopu?

9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ak nije pitanje grounda (jesi multimetrom provjerio koji napon ti izlazi iz potenciometra kad je spojen na desktop, kad na laptop?), možda je pitanje napona? Jesi provjerio koliki napon daju USB portovi u desktopu, a koji u laptopu?

Budem probal napon izmjerit..

al nebi trebalo bit problema oko toga,bilo bi ok da na laptopu ne radi pa da sumnjam u napon al na desktopu nezz,budem izmjeril s necim..

takoder primjetil sam kad prikopcam gamepad (arduino) na desktop i u programu pokusam kalibrirat (naravno bezuspjesno jer vrti il u jednu stranu samo ili opce ne radi) i kad ga vratim na laptop ponovo onda i tam nece kalibrirat nego moram kod ponovo uploadat

Potpis
17 godina
moderator

To ti je onaj program za koji nemaš izvorni kod?

Imaš možda drugu Leonardo (ili Pro Micro) pločicu?

Na kraju krajeva, ne možeš isključiti da je problem softverske prirode. A ako nemaš izvorni kod, onda...

14 godina

vidi li itko ovdje problem? tj. jesam li dobro precrtao shemu u eagle nisu mi baš najjasnije sve ove oznake na ovoj rukom crtanoj shemi

Ako nisi zadovoljan sobom okreči ju ponovno
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
mbaksa

Da to je taj,ali da je problem u programu nebi radilo nigde,ali radi na laptopu. Isti je program (prebacrn s laptopa,i skinut ali nista) driveri su isti (arduino program,driver 1.2.3.0)..budem izmjeril napone kasnije
Potpis
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...
Da to je taj,ali da je problem u programu nebi radilo nigde,ali radi na laptopu.

Si kad čuo za bug? 

zelenbic kaže...

vidi li itko ovdje problem? tj. jesam li dobro precrtao shemu u eagle nisu mi baš najjasnije sve ove oznake na ovoj rukom crtanoj shemi

Čini mi se da je OK, ja sam si krivo protumačio tvoju shemu. Ali neka upućeniji kažu. U ovoj temi na Arduinovom forumu se raspravljalo o tome pa pogledaj i druge sheme.

16 godina
zelenbic kaže...

Shema je u potpunosti identicna, znaci dobro si nacrtao.

Sta se tice problema, ako imas, probaj se igrati vrijednostima kondenzatora.

Probaj smanjit kapacitet elektrolita.

EDIT:

probaj stavit oba 2 keramicka, 10nf(in) i 100nF(gnd)

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 19:19 (CroNk3r).
9 godina
neaktivan
Mbaksa
Ma nema bug.hra

..5v je izlaz iz enkodera i usbova svih ALI

Ucitava 5v na oba pina i kad okrece nis se ne dogada e onda malo micem arduino plocu gore dole ,lijevo desno u osmicu i kad pogodim tu neku pozu sve radi znaci onda ima 5v/5 5/0 0/0 i 0/5 ali neznam di je problem kod spoja pa bjem sutra direkt na arduino zalemil sve zice
Potpis
17 godina
moderator

Pretpostavio bih, kao što sam već i napisao, da je neki spoj na gnd u pitanju. 

9 godina
neaktivan
Sutra javim kad ih zašvasam direkt..(ak se nebude sve kuršlusalo ^^)

Potpis
14 godina
odjavljen

Kako se odnosi Arduino sa silikonskom pastom? Dal provodi toplinu da se Arduino ne zapali? Planiram cijeli Arduino Nano zaštititi od vode tako da ga premažem(umočim) u silikonsku pastu.

Dal još kod odabira paste moram pazit da nema nekakva elektro-vodljiva svojstva?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 23:23 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zelenbic kaže...

Brzo u prolazu sam pogledao shemu. Kapacitet koji ide prema masi si krivo očitao.

Nije 47uF već 47nF. U osnovi njega izbaci i radit će. Zbog njeg (47uF) je izmjenični signal sa radia/mobitela sam projurio prema masi.

Uzmi u obzir i da je izlazni signal s mobitela reda 100mV max. To će također uzrokovat malu promjenu očitanja na arduinu 2.5V +/- 100mV.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.1.2017 8:26 (Maki.el).
16 godina
odjavljen
Imas posebne smjese za to.
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Evo sve zalemil direktno al jebmbheno ope nece na pc (laptop da). Napisal sam kod da procita jel high ili low na pinovima na kojim su a i b signali i  sve uredno radi i izmjenjuje se i na laptopu i na pcu (znaci enkoder radi ispravno tj idu signali iz 0 u 1 i obrnuto (00,01,11,10)

Ali neznam kak je jucer radilo kad sam mrdal (gore,dole,lijevo desno arduino ,a sad nece uopce),lud sam, radi tam di mi uopce netrea (lap),mislim da budem sve bacil..

EDIT: Evo sad bas pogledal ponovo u serial monitor sa ovim kodom (prikazuje jel pin 0 i 1 high il low i kad otvorim oba su high i nemjenjaju se bez obzira dal vrtim enkoder (a na laptopu isti kod i sve i sve radi)

cini se da  je ono kaj si govoril (gnd na  desktopu ima veze,al opet kak drugima radi ,kak to slozit...jbt

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.1.2017 11:41 (Foz-matija).
9 godina
neaktivan
Maki.el kaže...

Brzo u prolazu sam pogledao shemu. Kapacitet koji ide prema masi si krivo očitao.

Nije 47uF već 47nF. U osnovi njega izbaci i radit će. Zbog njeg (47uF) je izmjenični signal sa radia/mobitela sam projurio prema masi.

Uzmi u obzir i da je izlazni signal s mobitela reda 100mV max. To će također uzrokovat malu promjenu očitanja na arduinu 2.5V +/- 100mV.

Mala ispravka, izlaz s mobitela je blizu 1V (impendancija slušalica je 32+ Ω).

A za kondić se slažem, i vjerovatno su ga stavili samo da mogu smanjiti broj samplranja u sekundi, ili da imaju stabilnije očitanje.

Kruha i igala...
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice