Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.113.613
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
16 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Dex.pwn kaže...

Bilo bi kul kad mi bi još netko rekao za SIM modul koje sve pinove trebam. GND, 5V, RX, TX? Čemu onda toliko pinova na tom PCB-u

Modul najvjerojatnije podrzava vise nacina komunikacije, ti koristis serijski(rx,tx), mozda ima i IIC ili preko 8/4 data pinova+sinkronizacijski ili tko zna koji standard(nemam volje sad gledat o cemu se tocno radi na tom modulu)

14 godina
odjavljen

Hvala, dovršit ću skicu pa ću je postavit ovdje.

16 godina
odjavljen
Dex.pwn kaže...

Bilo bi kul kad mi bi još netko rekao za SIM modul koje sve pinove trebam. GND, 5V, RX, TX? Čemu onda toliko pinova na tom PCB-u

Goddamnit...

Ako baš moraš znati, ima dodatne pinove za GPIO, mikrofon, zvučnik i svaštanešto. Na ovoj shemi gore zanemari sve osim samog Arduina i SIM800L.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
odjavljen

Ovako sam to mislio povezati.

Dole dio s buzzerom, GPS-om, i GSM-om.

http://imgur.com/a/RPiUP

16 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Daj nacrtaj tu shemu normalno u nekom programu, imas na netu easyeda ako bas neces skidat eagle ili nesto konkretno, ovo je nepregledno, a ni nemam volje u to gledat...

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 14:11 (CroNk3r).
Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Ljudi moji, koliko god vam je Dex popio živaca u ovih 20-ak stranica, bar ste napravili malu školu arduina, hall sensora, BJT i MOSFET tranzistora, GPS modula, itd.

Bez obzira kaj morate pit Xanaxe nakon njegovih postova....

Bar je tema živa...

Kad se sjetim svojih početaka, teško mi je zamjeriti... 

@Dex.pwn:

RX znači "receive", TX znači "transmit". Znači TX, "pin odašiljač", Arduina ide na RX, "pin prijamnik", čega god već, i obratno. Pogledaj TX/RX odlomak ovog članka. I uzmi CroNk3rov savjet i koristi neki program, ovo postaje vrlo nepregledno. Poglavito će ti koristiti opcije korištenja mreža/netova i pripadajućih simbola pomoću kojih možeš znatno smanjiti zakrčenost sheme, poglavito što se tiče Vcc i GND pinova koje svaki element ima, a koje ne moraš vući preko cijele sheme. Vidi sliku. Sve što je spojeno na GND simbol znamo da je vezano zajedno. Kako se vidi na drugoj slici, to nije isključivo za Vcc/GND, već ih možeš sam proizvoljno raditi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 14:23 (Proz0r).
14 godina
odjavljen

Znači obratno.

Hvala, a ovaj GSM i GPS modul mogu spojiti u jedan pin? I onda preko bit bagginga raditi dalje? Mislim čak da ću izbaciti GSM modul, i samo koristiti GPS za praćenje kretnji, kako bi Arduino mogao pokrenuti buzzer.

0 0 hvala 0
16 godina

Ja bi buzzer izbacio jer kad ga lopov cuje, u jednom slucaju ce odustati od krade, a u drugom iscupati sve zice i to je to.

Tako da ako imas gps, gsm i buzzer, manja sansa je da iskljuci gps ako nema buzzera.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
Dex.pwn kaže...

Znači obratno.

Hvala, a ovaj GSM i GPS modul mogu spojiti u jedan pin? I onda preko bit bagginga raditi dalje? Mislim čak da ću izbaciti GSM modul, i samo koristiti GPS za praćenje kretnji, kako bi Arduino mogao pokrenuti buzzer.

A i to smo ti rekli - ne možeš na isti pin. Trebaju ti 4 pina za 2 para tx/rx + 1 reset za SIM (to nisam 100% siguran jel potrebno, kad dođe isprobam pa ti javim).

I nije bagging nego banging... Bit bang.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan

Na onom linku kojeg si stavio vezano za SIM800 koriste se samo Vcc, GND, TX i RX pinovi. Shema sa slike ga isto ne koristi. Nisam se nikad igrao s tim modulima pa ne mogu reći koja je točno svrha tog RST pina.

@Dex.pwn

Malo sam dopunio prethodni post, pogledaj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 14:36 (Proz0r).
14 godina
odjavljen

Ma budem napravio, ovo je više skica sheme.

Napravit ću je kansije.

A taj sustav alarma ću izbaciti. Njub sam, imam manjak pinova, a očekujem sve što zamislim.

Kasnije u budućnosti dodam taj alarm, i to što Sum radi.

16 godina
odjavljen
Proz0r kaže...

Na onom linku kojeg si stavio vezano za SIM800 koriste se samo Vcc, GND, TX i RX pinovi. Shema sa slike ga isto ne koristi. Nisam se nikad igrao s tim modulima pa ne mogu reći koja je točno svrha tog RST pina.

Našao sam... RST ti treba ako se zblesavi pa ga možeš resetirati shortom na GND ili možda pull-downom sa Arduina (zgodno za napraviti ako ne priča sa SoftwareSerial)... U osnovi, nije ga nužno imati ali bilo bi dobro.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 14:41 (Sum_of_all_fears).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Znači obratno.

Pazi si samo na kojem naponu ti rade ti dodatni moduli. Znači ako ti ne rade na 5V, onda ćeš za njih morati imati odvojeno napajanje, ali i ne samo to, nego i level konvertere signala, da s 5V signalom ne bi spalio modul ako ne smije primiti više od recimo 3,3V.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Znači obratno.

Pazi si samo na kojem naponu ti rade ti dodatni moduli. Znači ako ti ne rade na 5V, onda ćeš za njih morati imati odvojeno napajanje, ali i ne samo to, nego i level konvertere signala, da s 5V signalom ne bi spalio modul ako ne smije primiti više od recimo 3,3V.

Mislio sam na pinove za komunikaciju. GPS radi na 5V, GSM radi između 3.7V i 4.2V, tako da bi ga spajao između punjača, i konvertera.

14 godina
odjavljen

Pretpostavljam da baterija ne valja. Kako se zove ta deformacija baterije?

I da, ako stavim Li-Ion i Li-Polymer bateriju u paralelu, kako će se napon ponašati? Rekao si da polimerske baterije imaju veći napon od Li-Ion.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 16:34 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Dex.pwn kaže...

Kako se zove ta deformacija baterije?

Neispravnost.

14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...
Dex.pwn kaže...

Kako se zove ta deformacija baterije?

Neispravnost.

Uredio sam post iznad.

16 godina
odjavljen
9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Pretpostavljam da baterija ne valja. Kako se zove ta deformacija baterije?

Napuhnula se, počela je ispuštai pare.

Nastavit će tako dok se ne proširi dovoljno i dok ne ispusti van kroz onaj dio gdje je zaljepljena.

https://www.youtube.com/results?search_query=swollen+battery

Uglavnom, ako ju negdje lupiš od rub ili nekaj, može se zapaliti.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen

Preporuka za neki multimetar za projekt koji radim(male struje su u pitanju). S eBaya ako može. Također me zanima dali postoji ikakav način da provjerim 18650 baterije dali su ispravne, a da nije voltmetar? Od LED-ica imam jedino LED traku na raspolaganju.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Da ne otvaram temu..

Ovak imam staro kucno kino quadro i nerade mi izlazi za zvucnike,znaci samo fl,fr i sub woofer rade ..

Predpostavljam + ne daje ,a u cemu je problem?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Multimetar svakako kupi, ja ti preporucam UNI-T UT136B ili UT136C (prvi ima mjerenje kapaciteta, a drugi mjerenje temperature).

Ako ti je preskup (iako su za svoje mogucnosti jeftini) onda uzmes bilo kojeg UNI-T i posluzit ce, no-name nemoj uzimat jer nisu pretjerano jeftiniji, a neznas sta ces dobiti.

Ja sam uzeo jednog no name i out of box je imao musice da nekad radi nekad ne...

Tjedan dana je izdrzao prije nego je u smecu zavrsio.

Vezano za kucno kino:

moze biti pojacalo, mogu biti postavke kucnog kina, moze biti da pojacalo ne dobiva signal za ostale kanale, svasta je moguce.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 18:16 (CroNk3r).
Moj PC  
4 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
Postavke su pregledane i isprobano sve i ne radi
16 godina
Foz-matija kaže...
Postavke su pregledane i isprobano sve i ne radi

Jedini nacin dalje je ako imas osciloskop pa pogledati dal pojacalo dobiva signal, ako ne dobiva onda je problem negdje u elektronici koja daje signal pojacalu, a ako pojacalo dobiva, ali ne pojacava/ne daje van signal onda je u pojacalu problem.

Nije lako napamet jer svaki uredaj se razlikuje i treba reverse engineering koristit.

Postoji jos neki nacin sigurno bez osciloskopa, ali nisam upoznat, mozda netko drugi zna.

14 godina
odjavljen

Testirao sve bakterije, sve rade. Uzeo sam lampu, 20 mA, 3.5V, žicama nekako spojio čisto da vidim dali će zasvijetliti žaruljica. Ukupno imam 14.5k mAh. Vjerojem da ću jednom godišnje puniti baterije.

Uzet ću UNI-T UT136B za $15, mislim da mi je mjerenje kapaciteta potrebnije nego mjerenje temperature.

14 godina
odjavljen

mbaksa 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Te baterije ničemu drugome ni ne služe. 

A što ti kažeš na ovo?  http://www.gearbest.com/bike-lights/pp_365919.html?wid=21

14 godina
odjavljen

To je sastavljeno. Nije mi zabavno kasnije jer znam da sam kupio :D

14 godina
odjavljen

Još da vas pitam pošto nemam Arduino pa ne mogu testirati. Dali u void setup() mogu napraviti malu animaciju s LED-icama(tipa da se sve upale na pola sekunde)? Naravno, nakon što definiram pinove.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da. setup() ti je kod koji se pokreće jednom a loop() se vrti u petlji neprekidno. To je jedina razlika, sve što možeš u setupu možeš u loopu i obratno.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice