Dc motor problem

poruka: 17
|
čitano: 6.474
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Dc motor problem

Pozz,

radim jedan projekt za skolu gdje mi treba dc motor, kod kuce imam jedan od malog starog usisavaca, daljne informacije o njemu ne znam, osim toga 

da je radio prije nego sto sam ga rastavio 

kada ga probam spojit na 12v, tj. kada spajam zadnju elektrodu na njega vidi se malo iskrenje, a kada je spojeno nista...

isto tako kada probam malo zakrenut osovinu rotora osjeti se malo protudjelovanje, nesto kao da neda da okrenem sto se ne osjeti kada nije pod naponom

mjerio sam struju i pokazuje 0 a

pa ako netko zna o cemu bi bilo rijec.....

unaprijed hvala! 

to je taj motor... to je taj motor...
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 18:15 (Alen125).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Dc motor problem

Kad ga spojiš na 12V, on u startu potegne par ampera struje pa je sasvim normalno da zaiskri, a ono protudjelovanje, tj protumoment si vjerojatno osjetio kad si kratko spojio priključke ? To si osjetio jer tada motor nije bio motor nego generator.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Dc motor problem

protumoment se osjeti kada je spojen na 12v tj. prikljucen je na mrezu (adapter), kad je odspojen ne osjetim.

Dok je to sve bilo u kompletu sa njim su bile neke 4 baterije, onda nije takodjer radio kada sam direkt spajao, baterije su bile prazne, nakon par sekundi punjenja napravio je par okretaja dalje nista, sada sam izvadio te baterije, tj. cjeli motor iz kucista i neradi...

17 godina
moderator

Kakve baterije? Alkalne? NiMH? Četiri serijski spojene takve baterije znače napon od 4-6 V, a ne 12V!

12 godina
neaktivan

pardon, ispricavam se, 3 baterije su* , radim jos nesto pa sam se zabunio... 

za baterije neznam kakve su, spojene su u seriju i na njima pise 09-03, dali je to mozda 3 baterije po 3v... 9v sveukupno, ali to je opet blizu 12v trebalo bi barem malo okrenuti, dolje je slika...

3 baterije... 3 baterije...
14 godina
neaktivan
Dc motor problem

Možeš probat spojit na napajanje od kompjutera na molex. Žuta i crna ti daju napon od 12 V.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

nevjerujem da ce to pomoc, imam adapter kojemu je output 12v, al svejedno budem probo... hvala na javljanju...  

17 godina
moderator
Alen125 kaže...

za baterije neznam kakve su, spojene su u seriju i na njima pise 09-03, dali je to mozda 3 baterije po 3v... 9v sveukupno, ali to je opet blizu 12v trebalo bi barem malo okrenuti, dolje je slika...

Možda su tri baterije po 9V, a motor 24V? Možda su proizvedene 2009. u 3. mjesecu? Ili 2003. u 9. mjesecu?

Alen125 kaže...

nevjerujem da ce to pomoc, imam adapter kojemu je output 12v, al svejedno budem probo... hvala na javljanju...  

Koliko ampera daje taj adapter?

13 godina
neaktivan
Dc motor problem

Ovo sa slike su 4 komada serijski spojenih Ni-MH baterija ili čak NiCd makar sumnjam. Svaka ćelija ima napon od 1.2V što bi reklo da motor radi na kojih 4.8 do 5V

Spajaj ga na 5V na PC napajanje, ovaj adapter je samo za punjenje i nemože isporučiti struju koju motor traži te zato napon padne do te mjere da motor jedva radi... Taj motor ispravljač vidi kao kratki spoj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 19:41 (Gigabyte091).
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

- Probao sam sad na 24 v opet nista... Datum neznam kada su proizvedene ali taj usisavac je tako otprilike star oko 3-4 god pa moguce da su 2009

- Adapter na 12v daje 500mA 

13 godina
neaktivan
Dc motor problem

Koliki je otpor između izvoda motora ?

Sad ti rekoh da po baterijama motor radi između 4 i 5V, debelo preopterećuješ i motor i izvore napajanja

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 20:12 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Alen125 kaže...

- Adapter na 12v daje 500mA 

Provjeri inače da na adapteru piše AC/DC. Ja sam se jednom prilikom zeznuo što sam uzeo 12V adapter od nečeg (ne znam ni za što se koristio - možda stari modem ili što), a nisam ni skužio da ne ispravlja napon, odnosno da izlaz iz njega nije DC.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 20:17 (mbaksa).
12 godina
neaktivan

Probao sam spojiti na pc napajanje i radi! 

Dakle onda mu treba vec struja, jel bi se moglo to jos nekako drugacije simulirati ili moram cijelo atx napajanje nosit samo za njega?

Hvala na savjetu! 

12 godina
neaktivan

Je izlaz je bio DC, struja nije bila dovoljna od adaptera, spojio sam na napajanje od pc-a 5v i sada radi 

Također hvala na tvojem vremenu ulozenom za pomoc! 

17 godina
moderator
Alen125 kaže...

Dakle onda mu treba vec struja, jel bi se moglo to jos nekako drugacije simulirati ili moram cijelo atx napajanje nosit samo za njega?

Li-ionske ili li-polymerske baterije većeg kapaciteta koje podnose pražnjenje jačom strujom (prvo bi trebao izmjeriti koliko struje ti taj motor potegne) ili jači AC/DC adapter.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 20:36 (mbaksa).
13 godina
neaktivan
Dc motor problem

Ma dosta ti je 5V i 1.5 do 2A, znači neki malo bolji USB punjač bi mogao podnjet taj motor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Alen125 kaže...

Od takvih baterijskih clanka se sastoje baterije za aku busilice, sad pitanje dal je isti napon, ja sam imao slicni motoric koji je radio na 18V na bateriju od busilice, pogledaj dal imas na njemu neke oznake, ako imas najvjerojatnice ces moci izguglati karakteristike motorica(ja sam s google translate prevodio neku kinesku stranicu da saznam napon, moj je bio iz RC autica, a mogu reci da i busilice neke aku koriste takve motorice, najvjerojatnije nisu iste karakteristike, al odprilike takva velicina, kostaju 50-100kn u servisima)

:D
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice