zanima me dali se može napraviti nekakvo pojačalo za tv sliku pošto mi je jako loša i kako
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
a zasto bi ista pravio kada,ubrzo ide prelazak na digitalnu...
a šta idu i z1,otv itd na digitalnu..
Na pojedinim odašiljačima su krenuli i lokalni programi na digitalnom odašiljanju. Antensko pojačalo nećeš napraviti jer su to već sklopovi kod kojih fizičke dimenzije igraju ulogu, pa prilikom projektiranja treba uzimati u obzir kapacitet između vodova, duljinu vodova i sl.
evo da ne otvaram novu temu, tu ću postaviti pitanje.
što je to antena sa pojačalom? znači li to da ima veći domet pa da može hvatati i programe iz inozemstva?
Jednostavno rečeno, antena s pojačalom ima u svojem kućištu ugrađeno pojačalo, što znači da možeš primiti i slabiji signal nego s antenom bez pojačala.
Međutim, najbitnija je konstrukcija same antene, jer kvalitetna antena bez pojačala (vanjska) daje bolje rezultate nego antene s pojačalom (sobne).
Bolje da kupiš kvalitetniju antenu, pojačalo pojačava i smetnje.
Tako je, ne samo sto pojacava smetnje nego i ako nije dobro izvedeno (izlazni naponi i tako to) tiho i polagano przi tuner uredaja.
Ponekad zna se desiti da Video rekorder ili slican uredaj sa tunerom izigrava pojacalo i to prilicno dobro. Ovde mislim na pass through, odnosno signal prode niz uredaj (recimo VHS ili DVD rekorder) i izade lagano pojacan i sa isfiltriranim sumom.
Sve na svemu, korisnost jeftinih antenskih pojacala je vrlo, vrlo upitna..... stetna cak!
Tako je, ne samo sto pojacava smetnje nego i ako nije dobro izvedeno (izlazni naponi i tako to) tiho i polagano przi tuner uredaja.
Ponekad zna se desiti da Video rekorder ili slican uredaj sa tunerom izigrava pojacalo i to prilicno dobro. Ovde mislim na pass through, odnosno signal prode niz uredaj (recimo VHS ili DVD rekorder) i izade lagano pojacan i sa isfiltriranim sumom.
Sve na svemu, korisnost jeftinih antenskih pojacala je vrlo, vrlo upitna..... stetna cak!
Ja sam svoje napajanje popravljao, crko nakon 2 mijeseca, trafo rikno, i na izlazu koji ide u TV je stavljen kondenzator a znamo da kondenzator za DC- signal kad je serijski spojen predstavlja prekid kruga. Baš budem izmijerio napon na izlazu i ulazu pojačala.
Mislim da nije štetno ako ispravno izvedeno i spojeno, sa odgovarajučom skretnicom.
Evo primjer, juče kod frenda slagali antene i imali dvije riblje kosti i pojačalo 2x30dB i trežili neke bosanske programe, i usmjerli obe antenu u istom smijeru i dobili dosta dobar signal na dva programa ali su ostali bili lošiji, i frend onda otišo i kupio bolju antenu (17dB a riblja kosta cca 7dB) i spojili samo nju bez pojačala i signal čak bio bolji na svim programima nego sa one dvije i pojačalom, onda smo spojili pojačalo i još jednu antenu (okrenuli je prema Zagrebu) i sad tako ima spojeno.
Ja imam isto dvije antene, riblje kosti i u 6 mjesecu sam kupio pojačalo 2x30dB i skretnicu za 4 TV-a, toliko ih imam. Programe koju su bili jako loši sam izubio a oni drugi su sad na svim TV--ima isti, dosta bolji nego prije.
Hoču reč, pojačala više služe da ti dobar signal sprovedeš an više TV-a bez gubitka signala nego ga uhvatiš neke druge programe jer pojačalo pojačava i dobar signal ali i smetnje isto.
Bolje dat više love za dobru antenu i onda ni netrebaš pojačalo, ako naravano ju koristiš za 1-2 TV-a
Hoču reč, pojačala više služe da ti dobar signal sprovedeš an više TV-a bez gubitka signala nego ga uhvatiš neke druge programe jer pojačalo pojačava i dobar signal ali i smetnje isto.
Ovo zapravo i je glavna svrha pojačala. Antena koja ima pojačanje (zbog geometrije, ne elektronike) je dobra za primit kvalitetniji signal, a pojačalo je korisno kada taj signal treba provesti kroz dulje vodove ili splitere. Kad su dugi vodovi, dolazi do gubitaka, signal slabi, a vod se u maloj mjeri ponaša kao antena. Međutim, signal kojeg vod uhvati nije koristan signal već šum. Pojačalo se stavlja što bliže anteni, pa je signal pojačan, a taj dodatni šum nije i time se postiže bolji omjer signal/šum, što znači i kvalitetniju sliku.
znači, ništa od dodatnih programa? šteta...