Zaraženi USB stickovi

poruka: 10
|
čitano: 9.065
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Zaraženi USB stickovi

Već mi se više puta dogodilo da sam posudio stick od frendova i time si napravio više problema nego koristi - stickovi su većini ljudi najčešće puni svakakve gamadi (virusi, crvi, spyware-rogue programi...) koju uzgajaju i na svojim računalima, ali izbora nema kad su na sticku podaci koji mi trebaju... Dogodilo mi se i jednom da sam zarazio svoj stick kod frenda nakon čega sam proveo sat vremena u čišćenju svog sticka i njegovog kompa.

E sad, zanima me dal se može na neki način (tj. nekim programom) prvo skenirati stick prije  nego što se dozvoli bilo kakvo čitanje/pisanje s njega? Da ga se na neki način zablokira sve dok nije sigurno da je čist pa da se onda dozvoli njegovo korištenje?

Google za sad nije dao nešto korisno.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Zaraženi USB stickovi
tocksick kaže...

E sad, zanima me dal se može na neki način (tj. nekim programom) prvo skenirati stick prije  nego što se dozvoli bilo kakvo čitanje/pisanje s njega? Da ga se na neki način zablokira sve dok nije sigurno da je čist pa da se onda dozvoli njegovo korištenje?

Google za sad nije dao nešto korisno.

Antivirusni program? Vecina antivirusnih paketa ima samostalni skener (pokreces ga sam kad zelis provjeriti neki medij) i proaktivni modul (stalno je ucitan u memoriji i provjerava svaku datoteku/program koju otvaras/pokreces).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Antivirusni program? Vecina antivirusnih paketa ima samostalni skener (pokreces ga sam kad zelis provjeriti neki medij) i proaktivni modul (stalno je ucitan u memoriji i provjerava svaku datoteku/program koju otvaras/pokreces).
Sve je to jasno, ali dosad mi se desilo da čim sam stick priključio u računalo počele su poruke antivirusnog programa (o najčešće spriječenoj zarazi), znači da su se pokrenuli automatski i pokušali zaraziti komp, a ja sam pitao da li je stick moguće na neki način 'disejblati' dok se ne napravi skeniranje tako da se za to vrijeme ništa s njega ne pokreće.
Mislim da je sad jasnije što sam mislio. 
17 godina
Zaraženi USB stickovi

Antivirus ne može skenirati USB dok ga Windows ne proglasi za deo fajl-sistema, a tada kreće i Autorun/Windowsovo pregledanje sadržaja diska i dolazi do uzbune kada bude pristupljeno zaraženom fajlu. Mislim da je najbolje da namestiš u Windowsu da se ništa ne dešava kad utakneš USB, a onda možeš sam ručno zadati da se drajv skenira pre nego šro pristupiš bilo čemu na njemu, ili prosto odmah preuzeti ono što te interesuje, a ako je zaraženo, antivirus bi trebalo da te obavesti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2008 3:14 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zaraženi USB stickovi

Isljučiš autorun opciju i kada ubaciš stick skeniraš ga s nekim antivirusom. 90% virusa na stickovima se širi preko autoruna.

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 1.8GHz; ASUS EN7300GT SILENT @ 500/930; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17";
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I ja sam prije 2 tjedna pokupio neki virus Autorun.inf.Al me je nazivcirao a nod bljeskao ko na nekom partyju.Skini Avast namjesti boot scan i problem je rjesen.Bar sam ja tako rjesio.Najbolje je jednostavno iskljucit autorun,kako je i Scorpion rekao,i problem je rjesen.Naravno prije pristupanja sticku obavezno ga skenirati antivirusom

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2008 11:12 (F1-IVO).
17 godina
neaktivan

OK, probat ću na taj način.

17 godina
moderator
tocksick kaže...
mbaksa kaže...
Sve je to jasno, ali dosad mi se desilo da čim sam stick priključio u računalo počele su poruke antivirusnog programa (o najčešće spriječenoj zarazi), znači da su se pokrenuli automatski i pokušali zaraziti komp
Nije istina. Kad se virus stvarno pokrene, on se u pravilu ucita u memoriju i "zapise u tvoje racunalo" (upotrijebio sam ovaj izraz da sad ne moram pisat detalje) kako bi se dalje mogao replicirati i tada kazemo da je doslo do zaraze. A antivirusni program ti kaze da je zaraza sprijecena.

Nisu se virusi pokrenuli jer se nisu imali kad pokrenuti. Naime, cak i kad sam dvokliknes na inficiranu datoteku ona se nece (odmah) pokrenuti - prvo ce je antivirusni program odskenirat i ako je cista dozvolit ce njezino pokretanje, a ako nije - nece - dakle, kao da ni nisi dvaput kliknuo na inficiranu datoteku.

AV program ti javlja poruke vjerojatno zato jer cim Windowsi registriraju stick on odma odskenira korijensku mapu sticka, ako zbog niceg drugog, onda zbog virusa koji iskoristavaju datoteku autorun.inf.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2008 13:14 (mbaksa).
17 godina
Zaraženi USB stickovi

Autore, ovo što ti hoćeš ti Zone Alarm Anti Virus napravi automatski. Prije nego pokreneš bilo što i otvoriš bilo što on to skenira. Tako se i meni bezbroj puta dogodilo da uđem u svoj stick i nađe mi crva ili trojanca.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @3.00 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zaraženi USB stickovi

Instaliraj USB firewall koji onemogućava izvršavanje autorun.inf fileova sa sticka koji

su neophodni da bi se zarazio USB virusom. Ako nađe autorun pojavi se upozorenje

i dobiješ mogućnost da obrišeš autorun.inf ili da pregledaš njen sadržaj da vidiš

da li je povezana sa malware-om.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice